Έρικσον, Κούπερ, Μπενίτεθ, Τούχελ και τώρα Μεντιλίμπαρ: Το εντυπωσιακό επίτευγμα του Βάσκου προπονητή μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού

Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

i

/©Intime

Έρικσον, Κούπερ, Μπενίτεθ, Τούχελ και τώρα Μεντιλίμπαρ: Το εντυπωσιακό επίτευγμα του Βάσκου προπονητή μετά την πρόκριση του Ολυμπιακού

Ελένη Ανδρικοπούλου 09:27 - 10.05.2024 / Ανανεώθηκε: 21:10 - 20.05.2024

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ οδήγησε τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League κι έγινε ο πέμπτος προπονητής που καταφέρνει να πάει σε δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τελικό με δύο διαφορετικές ομάδες.

Το βράδυ της Πέμπτης (9/5) έγραψε ιστορία ο Ολυμπιακός και μαζί κι ο «καπετάνιος» του, ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ. Ο Βάσκος κόουτς οδήγησε τους «ερυθρόλευκους» στον τελικό του Europa Conference League και μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ που συμπεριλαμβάνει πλέον πέντε προπονητές.

Ο 63χρονος τεχνικός ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού στις 11 Φεβρουαρίου και μέσα σε αυτούς τους τρεις μήνες οδηγεί από τη μία επιτυχία στην άλλη την ομάδα του Πειραιά. Ο Ολυμπιακός στις 29 Μαΐου θα «μονομαχήσει» με τη Φιορεντίνα στην «Opap Arena» για την κατάκτηση του Conference League και μέχρι τότε μπορεί να αναδειχθεί πρωταθλητής Ελλάδας αν καταφέρει να πάρει τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς (κόντρα σε ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Παναθηναϊκό). Από εκεί που η χρονιά για τους Πειραιώτες έμοιαζε χαμένη με τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ στο τιμόνι πάνε να πετύχουν το... αδύνατο σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Μεντιλίμπαρ: «Το να φτάνεις σε τελικό Ευρώπης είναι κάτι πολύ μεγάλο» - Αποθέωση από τους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του
CONFERENCE LEAGUE

01:05 - 10.05.2024

Μεντιλίμπαρ: «Το να φτάνεις σε τελικό Ευρώπης είναι κάτι πολύ μεγάλο» - Αποθέωση από τους δημοσιογράφους κατά την είσοδό του

Πανευτυχής ήταν ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ολυμπιακός - Άστον Βίλα. Λίγο πριν αυτή αρχίσει, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην αίθουσα χειροκρότησαν θερμά τον Ισπανό τεχνικό.

Ο 63χρονος Βάσκος τεχνικός προκρίθηκε στον δεύτερο διαδοχικό ευρωπαϊκό τελικό της καριέρας του κι έγινε μόλις ο πέμπτος προπονητής που το καταφέρνει με διαφορετική ομάδα.

Πρώτος το πέτυχε ο Σβεν-Γκόραν Έρικσον, ο οποίος κατέκτησε το Κύπελλο UEFA με την Γκέτεμποργκ το 1982 κι ένα χρόνο μετά ηττήθηκε στον τελικό στην ίδια διοργάνωση με την Μπενφίκα. Ακολούθησε ο Έκτορ Ραούλ Κούπερ, ο οποίος έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1999 με τη Μαγιόρκα κι ηττήθηκε, ενώ την επόμενη χρονιά έφτασε με τη Βαλένθια στον τελικό του Champions League το 2000. Ο Αργεντινός κόουτς, γνώριμος στα ελληνικά λημέρια μας από το πέρασμά του στον πάγκο του Άρη, κατάφερε μάλιστα να πάει και σε τρίτο τελικό (πάλι με τη Βαλένθια) στο Champions League, τον οποίο κέρδισε.

Ο τρίτος που το πέτυχε είναι ο Ράφα Μπενίτεθ. Ο Ισπανός τεχνικός κατέκτησε το 2004 το Κύπελλο UEFA με τη Βαλένθια κι ένα χρόνο μετά πήρε το Champions League με τη Λίβερπουλ. Ο Τόμας Τούχελ είναι ο τέταρτος της σχετικής λίστας. Ο Γερμανός κόουτς το 2020 οδήγησε τη Παρί στον τελικό του Champions League όπου ηττήθηκε από την Μπάγερν, ενώ ένα χρόνο μετά πήρε την εκδίκησή του αφού κατέκτησε την κούπα με τα μεγάλα αυτιά με την Τσέλσι.

Έτσι ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έγινε ο πέμπτος της λίστας. Ο Βάσκος τεχνικός την περσινή σεζόν κατέκτησε το Europa League με τη Σεβίλλη στα πέναλτι κόντρα στη Ρόμα και φέτος είναι με τον Ολυμπιακό στον τελικό του Conference League.