Ποια είναι η Φιορεντίνα του 2023/24 που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό του Europa Conference League

Ποια είναι η Φιορεντίνα του 2023/24 που θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό του Europa Conference League

Γιώργος Σακελλαρίου 01:18 - 10.05.2024 / Ανανεώθηκε: 17:09 - 20.05.2024

Η περσινή φιναλίστ του Europa Conference League Φιορεντίνα, με αξία 250 εκατ. ευρώ, με τον φετινό θα έχει έξι ευρωπαϊκούς τελικούς στην ιστορία της και μετράει μία κατάκτηση. Αυτή είναι η ομάδα που θ’ αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό στην OPAP Arena στις 29 Μαϊου. Είναι ο πρώτος σύλλογος που έφτασε και στους τέσσερις μεγάλους τελικούς ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων!

Ο Ολυμπιακός έγραψε ιστορία!

Με δύο νίκες απέκλεισε την τέταρτη ομάδα της Premier League, αυτή τη στιγμή, Άστον Βίλα κι έκλεισε εισιτήριο για τον τελικό του Europa Conference League.

Αντίπαλός του θα είναι η ιταλική Φιορεντίνα. Οι «βιόλα» πήραν πρώτοι το εισιτήριο, αφού την Τετάρτη απέσπασαν ισοπαλία 1-1 στη Μπριζ και σε συνδυασμό με τη νίκη τους με 3-2 στην έδρα τους προκρίθηκαν στον τελικό.

Αυτός θα είναι ο δεύτερος σερί τελικός για τη Φιορεντίνα, η οποία πέρσι στην ίδια διοργάνωση αντιμετώπισε τη Γουέστ Χαμ και ηττήθηκε 2-1. Η Φιορεντίνα έως τώρα έχει πέντε ευρωπαϊκούς τελικούς και μετράει μία κατάκτηση, το μακρινό 1961!

Η Φιορεντίνα ιδρύθηκε με συγχώνευση τον Αύγουστο του 1926, ενώ ο σημερινός σύλλογος επανιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2002, έπειτα από χρεοκοπία. Να σημειωθεί ότι μόνο τέσσερις σύλλογοι στη γειτονική χώρα έχουν παίξει σε περισσότερες σεζόν στη Serie A.

Η Φιορεντίνα έχει κερδίσει δύο πρωταθλήματα. Τη σεζόν 1955-56 και 1968-69. Έχει επίσης έξι Κύπελλα κι ένα Σούπερ Καπ Ιταλίας.

Στην ευρωπαϊκή σκηνή, η Φιορεντίνα κέρδισε το Κύπελλο Κυπελλούχων UEFA τη σεζόν 1960-61 και έχασε τον τελικό στην ίδια διοργάνωση έναν χρόνο αργότερα. Τερμάτισε δεύτερη στο Πρωταθλητριών την περίοδο 1956-57 και ήταν η πρώτη ιταλική ομάδα που έφτασε στον τελικό στην κορυφαία διοργάνωση της Ευρώπης.

Έπαιξε επίσης στον τελικό στο Κύπελλο UEFA την περίοδο 1989-90 και στο UEFA Europa Conference League, όπως αναφέραμε πέρσι.

Η Φιορεντίνα είναι μία από τις 15 ευρωπαϊκές ομάδες που έχουν παίξει στους τελικούς και των τριών μεγάλων διοργανώσεων της Ευρώπης (Πρωταθλητριών/Champions League, Κυπελλούχων και Κύπελλο ΟΥΕΦΑ/Europa League.

Με τον περσινό τελικός στο Conference League, η Φιορεντίνα έγινε η πρώτη ομάδα που έφτασε και στους τέσσερις μεγάλους τελικούς ευρωπαϊκών διασυλλογικών διοργανώσεων!

Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Μεντιλίμπαρ: «Είναι ο ιδανικός άνθρωπος, ας ελπίσουμε να κάνουμε το 2/2 σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο»
CONFERENCE LEAGUE

00:54 - 10.05.2024

Ο Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Μεντιλίμπαρ: «Είναι ο ιδανικός άνθρωπος, ας ελπίσουμε να κάνουμε το 2/2 σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας αποθέωσε τον Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για την πρόκριση στον τελικό του Conference League, ενώ στη συνέχεια έδειξε την επιθυμία του τόσο η ομάδα του Ολυμπιακού στο μπάσκετ όσο και στο ποδόσφαιρο να κατακτήσουν το ευρωπαϊκό τρόπαιο.

Από το 1931 η Φιορεντίνα αγωνίζεται στο «Αρτέμιο Φράνκι», το οποίο έχει χωρητικότητα 43.147 θεατές. Η ομάδα της Τοσκάνης είναι ευρέως γνωστή με το παρατσούκλι «Viola», λόγω του ότι τα χρώματά της είναι μωβ.

Η Associazione Calcio Fiorentina ιδρύθηκε το φθινόπωρο του 1926 από το μέλος του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος Λουίτζι Ριντόλφι Βερατσάνο κι έφτασε στη Serie A το 1931. Την ίδια χρονιά άνοιξε το νέο στάδιο, που αρχικά πήρε το όνομα του Τζιοβάνι Μπέρτα.

Το 1941, κέρδισε το πρώτο της Coppa Italia. Το 1950 η Φιορεντίνα άρχισε να κατακτά σταθερά θέσεις στην πρώτη πεντάδα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Κέρδισε τελικά το πρώτο σκουντέτο το 1956, με 12 βαθμούς διαφορά από τη δεύτερη Μίλαν.

Η Φιορεντίνα έγινε η πρώτη ιταλική ομάδα που έπαιξε σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, όταν ένα αμφισβητούμενο πέναλτι οδήγησε στην ήττα με 2-0 από τη Ρεάλ Μαδρίτης του Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Ήταν, παράλληλα, δευτεραθλήτρια τις τρεις επόμενες σεζόν. Τη σεζόν 1960-61 κέρδισε ξανά το Coppa Italia και το Κύπελλο Κυπελλούχων εναντίον της σκωτσέζικης Ρέιντζερς.

Το 1970 πήραν το δεύτερο πρωτάθλημα επικρατώντας της Γιουβέντους στο Τορίνο την προτελευταία αγωνιστική.

Το 1990, η Φιορεντίνα πάλεψε για να αποφύγει τον υποβιβασμό μέχρι την τελευταία αγωνιστική, αλλά έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, όπου αντιμετώπισε τη Γιουβέντους. Ηττήθηκε 3-1 στο Τορίνο και στον δεύτερο τελικό με το 0-0 ο τίτλος πήγε στο Τορίνο. Την περασμένη σεζόν, όπως τονίσαμε έχασε από τη Γουέστ Χαμ με 2-1.

Τεχνικός κι αστέρια

Προπονητής της είναι ο Βιτσέντζο Ιταλιάνο. Ο 46χρονος προπονητής έπαιξε ποδόσφαιρο σε Βερόνα, Τζένοα, Πάντοβα, Περούτζια, ενώ προπόνησε τις Τραπάνι, Σπέτσια και είναι στη Φιορεντίνα από το 2021.

Αστέρια της είναι ο Σέρβος στόπερ Μιλένκοβιτς και ο παρτενέρ του, ο Ιταλοαργεντινός Κουάρτα.

Ο δεξιός μπακ Ντοντό είναι εκπληκτικός παίκτης κι ανεβαίνει συνέχεια στην επίθεση, ενώ ο ηγέτης της είναι ο 26χρονος Αργεντινός Νίκολας Γκονζάλες. Εξαιρετικοί παίκτες είναι ο Ιβοριανός εξτρέμ Κουαμέ, ο Αργεντινός δεξιός εξτρέμ Μπελτράν και φυσικά ο διεθνής Ιταλός φορ Μπελότι. Συνολικά, η αξία του ρόστερ κυμαίνεται στα 250 εκατ. ευρώ!