Μουντιάλ 2022: ΗΠΑ και Ουαλία πήραν από έναν βαθμό και βλέπουν... Ιράν
i

Παγκόσμιο Κύπελλο Κατάρ/©Intime

Μουντιάλ 2022: ΗΠΑ και Ουαλία πήραν από έναν βαθμό και βλέπουν... Ιράν

Sportal newsroom 23:15 - 21.11.2022 / Ανανεώθηκε: 16:34 - 27.11.2022

ΗΠΑ και Ουαλία είχαν από ένα καλό ημίχρονο και το τελικό 1-1 στο «Ahmad bin Ali Stadium» κρίνεται δίκαιο, αφήνοντας τον όμιλο ανοιχτό ως το φινάλε.

Η Αγγλία ήταν ευθύς εξ αρχής το φαβορί του Group B και στο 6-2 επί του Ιράν επιβεβαίωσε το προφανές. Έτσι ΗΠΑ και Ουαλία γνώριζαν πως στη μεταξύ τους αναμέτρηση η ήττα δεν ήταν επιλογή. Η νίκη θα έδινε σαφές προβάδισμα τουλάχιστον για τη δεύτερη θέση και η ισοπαλία θα άφηνε ανοιχτά όλα τα σενάρια μέχρι το τελευταίο σφύριγμα στην τελευταία αγωνιστική του ομίλου. Και όλα δείχνουν πως αυτό θα συμβεί, καθώς τα τέρματα των Γουεά στο 36' και Μπέιλ στο 82', διαμόρφωσαν το τελικό 1-1 στο 'Ahmad bin Ali Stadium' της Αλ Ραγιάν.

Όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η Ουαλία για κάποιον ανεξήγητο λόγο μπήκε στο ματς φοβισμένη. Έμεινε πολύ χαμηλά στο γήπεδο και σε κάμποσες στιγμές βρέθηκε να αμύνεται με 7-8 παίκτες μέσα στην περιοχή της. Οι ΗΠΑ διαθέτουν ένα αξιοσημείωτο σύνολο, όχι όμως σε βαθμό που να τρομάζει υποχρεώνοντας τον αντίπαλο να κλειστεί στο καβούκι του. Η Ουαλία το έκανε αυτό και το πλήρωσε, μένοντας πίσω στο σκορ στο ημίχρονο.

Αποφάσισε όμως πως πρέπει να... παίξει. Και όταν το έκανε δικαιώθηκε. Πήρε μέτρα στο χορτάρι, ανέβασε τις γραμμές και τον ρυθμό της, πήρε σταδιακά τον έλεγχο του αγώνα και έβαλε τις ΗΠΑ σε έναν τρόπο σκέψης/αντίδρασης που δεν ταιριάζει στο μενταλιτέ της ομάδας του Μπερχάλτερ. Η ισοφάριση ήρθε λίγο πριν το φινάλε και πλέον τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ουαλία έχουν... λοκάρει το Ιράν. Το σενάριο της ισοβαθμίας στον όμιλο είναι πιθανό και τα κριτήρια ενδεχομένως να κληθούν να δώσουν την πρόκριση, εκτός κι αν κάποια από τις δύο πάρει κάτι περισσότερο του αναμενομένου απέναντι στην Αγγλία.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η είσοδος του Μουρ στην αναμέτρηση από το 46' έδωσε άλλη διάσταση στο επιθετικό παιχνίδι της Ουαλίας, πρόσφερε σημείο αναφοράς στην αντίπαλη περιοχή και απελευθέρωσε τον Μπέιλ. Όταν πέρασε στο παιχνίδι και ο Τζόνσον της Νότιγχαμ, η πίεση της Ουαλίας μαζί και οι επιλογές απειλής αυξήθηκαν. Το πείσμα του 20χρονου κυνηγού γέννησε τη φάση του κερδισμένου πέναλτι και μαζί την άψογη εκτέλεση του Μπέιλ για το τελικό 1-1.

Ο MVP: Ο Γκάρεθ Μπέιλ. Ήταν αυτός που είχε την οξυδέρκεια να βγει πρώτος στη μπάλα, να βάλει το σώμα του μπροστά από τον Ζίμερμαν και να αναγκάσει τον στόπερ των ΗΠΑ σε παράβαση. Φυσικά ήταν και αυτός που ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών. Πολύπειρος, δεν θα μπορούσε να λυγίσει υπό το βάρος των περιστάσεων και με περίσσια ψυχραιμία έστειλε τη μπάλα εκεί που ο Τέρνερ ήταν ανήμπορος να επέμβει. Κέρδισε μονομαχίες, πήρε κάρτες, βρέθηκε μέχρι και έξω από τη μεγάλη περιοχή της ομάδας του κυνηγώντας αντίπαλο για να κόψει αντεπίθεση. Και τα καταφέρε. Σπουδαίος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΠΟΥ ΞΕΧΩΡΙΣΕ: 60 επαφές με τη μπάλα. 54/57 πάσες. 95% ακρίβεια στις μεταβιβάσεις. Συνολικά 7 πάσες στο τρίτο μισό του γηπέδου προς την επίθεση. 2/3 κερδισμένες μονομαχίες. Ο 35χρονος Τιμ Ριμ, βασικός στόπερ και φέτος στη Φούλαμ, πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση για τις ΗΠΑ, έστω κι αν αυτό δεν ήταν αρκετό για να φέρει το τρίποντο στην ομάδα του.

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΑΓΚΩΝ: Ο Ρόμπερτ Πέιτζ υπερεκτίμησε τις ΗΠΑ και κράτησε πολύ πίσω την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο. Είδε το πρόβλημα και το διόρθωσε στο δεύτερο μέρος, τόσο με την αλλαγή στόχευσης στο χορτάρι, όσο και με τις αλλαγές προσώπων. Ο Μπερχάλτερ μάλλον άργησε να κάνεις τις κινήσεις του, ειδικά στο διάστημα που ήταν ξεκάθαρο πως η Ουαλία έχει πάρει το μομέντουμ της αναμέτρησης. Ανεξήγητο το γεγονός πως ο Φερέιρα έμεινε στον πάγκο σε όλο το ματς.

ΗΠΑ (Μπερχάλτερ): Τέρνερ, Ντεστ (74' Γέντλιν), Ζίμερμαν, Ριμ, Ρόμπινσον, Άνταμς, Μούσα (74' Ακόστα), Μακένι (66' Άαρονσον), Πούλισικ, Γουεά (88' Μόρις), Σάρτζεντ (74' Ράιτ) 

Ουαλία (Πέιτζ): Χένεσι, Μέφαμ, Ρόντον, Ντέιβις, Ρόμπερτς, Άμπαντου (95' Μόρελ), Ράμσεϊ, Γουίλιαμς (79' Τζόνσον), Τζέιμς (46' Μουρ), Γουίλσον (93' Τόμας), Μπέιλ

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ: Οι ΗΠΑ παίζουν με την Αγγλία στη δεύτερη αγωνιστική του ομίλου (25/11, 21:00, Al Bayt Stadium) και η Ουαλία αντιμετωπίζει το Ιράν (25/11, 12:00, Ahmad bin Ali Stadium)