Μουρίνιο: «Αν τιμωρήσουν τη Σίτι, μπορώ ακόμα να κερδίσω την Premier League» (vids)

Ζοσέ Μουρίνιο

i

PrtScr

Μουρίνιο: «Αν τιμωρήσουν τη Σίτι, μπορώ ακόμα να κερδίσω την Premier League» (vids)

Κώστας Τόπας 10:22 - 16.02.2024

Ο πρώην προπονητής της Ρόμα, Ζοσέ Μουρίνιο ήταν ο πρωταγωνιστής του τελευταίου επεισοδίου του podcast του πρώην ποδοσφαιριστή Ρίο Φέρντιναντ. Ο «Special One» μίλησε για τις αμφιλεγόμενες περιόδους του σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και για πολλά ακόμη θέματα της επικαιρότητας.

Δεν άφησε τη Ρόμα με τον καλύτερο τρόπο, απολύθηκε στα μέσα της σεζόν αφού έφτασε στον τελικό του Europa League πέρυσι, αλλά περιμένοντας να βρει έναν νέο πάγκο για να «μείνει». Ο Ζοσέ Μουρίνιο στάθηκε απέναντι στον Φέρντιναντ. Στην πρώτη του συνέντευξη μετά την αποχώρησή του από την ιταλική πρωτεύουσα, για το podcast του πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο «Special One» έκανε μια εξαιρετική κριτική για την καριέρα του, αποκαλύπτοντας ακόμη και αδημοσίευτα επεισόδια της. Από την Τσέλσι στη Ρόμα, μέσω της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μάλιστα πιθανή δουλειά στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας.

Μιλώντας ακριβώς για τους «κόκκινους διαβόλους», μια ομάδα που προπονούσε για δυόμισι σεζόν και της οποίας η θητεία του συνέπεσε με αυτή του Πεπ Γκουαρντιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι, ο Ζοσέ Μουρίνιο αστειεύτηκε για την έρευνα των 115 κατηγοριών εναντίον των Πολιτών για υποτιθέμενες οικονομικές παραβιάσεις: «Αν η Μάντσεστερ Σίτι πιαστεί να παραβιάζει το Financial Fair Play, παραβιάζοντας τους κανόνες, μπορεί να χάσει κάποιους βαθμούς στον τίτλο! Πέρα από τα αστεία, κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πορτογάλος. Τη σεζόν 2017-2018, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδείχθηκε δεύτερη στο πρωτάθλημα, 19 βαθμούς πίσω από την ομάδα του Γκουαρντιόλα.

Πιο συγκεκριμένα για την ομάδα του «Ολντ Τράφορντ», η αγορά της οποίας από τον Τζιμ Ράτκλιφ επικυρώθηκε πρόσφατα από την Premier League, ο Πορτογάλος τεχνικός αναγνώρισε ότι «δεν το καθαρίσαμε όπως θέλαμε. Ήθελα να κάνω καθαριότητα από τη δεύτερη σεζόν και δεν μπορούσαμε για διαφορετικούς λόγους. Αγοράζετε νέα έπιπλα πριν καθαρίσετε το σπίτι; Με απασχολούσε περισσότερο να καθαρίσω το σπίτι παρά να αγοράσω καινούργια έπιπλα.  Όσο για τα άτομα, όσο για τα προφίλ, ήξερα ξεκάθαρα τι δεν ήθελα, αλλά δεν έγινε. Μερικές φορές, στο ποδόσφαιρο, πρέπει να το αποδεχτείς. Έκανα ό,τι μπορούσα, αλλά ήξερα πολύ καλά τα βαθιά προβλήματα που είχαμε εκεί. Στην τρίτη μου σεζόν, η εκδήλωση αυτών των προβλημάτων ήταν όλο και πιο ξεκάθαρη» Στην εν λόγω τρίτη σεζόν, 2018-2019, ο Ζοσέ Μουρίνιο απολύθηκε.

Ο Μουρίνιο απέρριψε την Αγγλία και την Πορτογαλία

Ωστόσο, όπως λέει ο ίδιος ο πρώην προπονητής της Ρόμα στο podcast του Φέρντιναντ, ελάχιστοι σύλλογοι του σημάδεψαν την καριέρα. «Μπορώ να πω ότι ήταν η απόλυση που με πλήγωσε περισσότερο απ' όλες. Απέρριψα μεγάλες ευκαιρίες εργασίας. Το πρώτο ήταν πολύ δύσκολο να απορριφθεί γιατί αφορούσε την Εθνική Πορτογαλίας, ίσως την καλύτερη εθνική Πορτογαλίας όλων των εποχών, και τρία χρόνια πριν από ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Τότε είχα ένα πολύ σημαντικό με τη Σαουδική Αραβία και δεν το έκρυψα εκείνη τη στιγμή γιατί ήταν πολύ σημαντικό», λέει ο Ζοσέ Μουρίνιο.

Σχετικά με την αποχώρησή του από τη Ρόμα, την οποία οδήγησε στο να γίνει πρωταθλητής της πρώτης έκδοσης της Conference League, ο Πορτογάλος πρόσθεσε: «Τα έδωσα όλα. Έδωσα την καρδιά μου, ακόμη και κάποιες επιλογές που θα μπορούσαν να θεωρηθούν άστοχες από επαγγελματικής άποψης. Κανονικά είμαι πολύ πραγματιστής και επαγγελματίας στις αποφάσεις μου και προσπαθώ να ελέγξω τα συναισθήματά μου, αλλά σε αυτήν την περίπτωση δεν ήμουν ρεαλιστής, ήμουν συναισθηματικός και τα έδωσα όλα. Έτσι στο τέλος, όταν έφυγα, έφυγα πληγωμένος. 

Είχα τη μεγάλη αίσθηση ότι έδωσα τόση ευτυχία στους ανθρώπους. Δύο ευρωπαϊκοί τελικοί στη σειρά δεν συμβαίνουν πολύ συχνά, ειδικά σε έναν σύλλογο όπως η Ρόμα, που δεν έχει σπουδαίο ιστορικό ευρωπαϊκών επιτυχιών, αλλά πρέπει να το σεβαστείς. Ο ιδιοκτήτης είναι πάντα ο ιδιοκτήτης. Δεν είναι η πρώτη φορά που φεύγω από ένα κλαμπ, αλλά είναι ίσως η πρώτη φορά που το αισθάνομαι με διαφορετικό τρόπο. Προχωράς, προσπαθείς να μάθεις από την εμπειρία και να είσαι καλύτερος για την επόμενη».

Ένα άλλο από τα σπουδαία νέα που αποκαλύφθηκαν στο «FIVE», το podcast του Ρίο Φέρντιναντ, από τον Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του στο αγγλικό ποδόσφαιρο, έχει να κάνει ακριβώς με την εθνική ομάδα. Ο πρώην προπονητής των Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ στη σειρά εξέπληξε τον θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ όταν δήλωσε, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να διαδεχθεί τον Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ στο τιμόνι των Τριών Λιονταριών μετά το Euro 2024.

Αφοπλιστικός Μουρίνιο: «Κάποιος που δεν ξέρει από ποδόσφαιρο με πέταξε από τη Ρόμα»
SERIE A

11:38 - 15.02.2024

Αφοπλιστικός Μουρίνιο: «Κάποιος που δεν ξέρει από ποδόσφαιρο με πέταξε από τη Ρόμα»

Ο Ζοσέ Μουρίνιο χαρακτήρισε την πρόσφατη απόλυσή του από τη Ρόμα «απροσδόκητη και άδικη» κατακρίνοντας αυτούς που πήραν την απόφαση να τον απομακρύνουν από την τεχνική ηγεσία των «τζιαλορόσι».

«Το είχα εκεί στο τραπέζι, αλλά δεν το πήρα γιατί πάντα είχα, και έχω, τη δουλειά της Εθνικής ομάδας ως κάτι που δεν θα μου άρεσε. Ήταν κάπως έτσι: η Τσέλσι το 2004-2005, 2005-2006, 2006-2007 και 2007-2008. Έτσι, το 2007-2008 ήταν όταν ο Φάμπιο Καμπέλο πήρε τη θέση». Γεγονός που οδήγησε τον ίδιο τον Ρίο Φέρντιναντ να πει: «Με εσένα ως προπονητή θα είχαμε κερδίσει κάτι».