Μπερνάρ στο Sportal: «Μου ήταν δύσκολο να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου μετά την απώλεια του πρωταθλήματος - Πήραμε όμως το μάθημα μας»

Μπερνάρ στο Sportal: «Μου ήταν δύσκολο να διαχειριστώ τα συναισθήματά μου μετά την απώλεια του πρωταθλήματος - Πήραμε όμως το μάθημα μας»

Μπάμπης Τσιμπίδας 13:59 - 13.07.2023 / Ανανεώθηκε: 18:42 - 13.07.2023

Ο Μπερνάρ διηγείται σε μία αποκλειστική συνέντευξη στο Sportal πως διαχειρίστηκε τα συναισθήματα του μετά την απώλεια του τίτλου, δηλώνει αφοσιωμένος στον Παναθηναϊκό παρά τις κρούσεις από τη Βραζιλία και μιλάει για τη μεγάλη ευκαιρία της πρόκρισης στο Champions League.

Μετά από χρόνια, ο Παναθηναϊκός έχει πια ένα ρόστερ αντάξιο της δυναμικής του. Από το καλοκαίρι του 2021, όταν ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ανέλαβε την τεχνική ηγεσία μέχρι σήμερα, δύο χρόνια μετά, το έμψυχο υλικό του Τριφυλλιού έχει υποστεί ολικό λίφτινγκ. 

Οι παίκτες με σημαντική πορεία στο ποδόσφαιρο είναι πλέον αρκετοί στο «Γεώργιος Καλαφάτης». Όμως, αναμφίβολα αυτός ο οποίος ξεχωρίζει είναι ένας. Και προέρχεται από τη φημισμένη ποδοσφαιρική σχολή του πλανήτη: τη βραζιλιάνικη.

Ο Μπερνάρ Ντουάρτε είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος στον Παναθηναϊκό. Πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής με την Ατλέτικο Μινέιρο, με μυθική πώληση 25 εκατομμυρίων ευρώ στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, βασικός στην αγγλική Έβερτον και άλλοτε διεθνής με τη «σελεσάο».

Στον Παναθηναϊκό της λιτότητας, η απόκτηση του Μπερνάρ προκάλεσε πέρυσι ντελίριο ενθουσιασμού. Γιατί είναι γεγονός πως οι οπαδοί του Τριφυλλιού είχαν χρόνια να υποδεχτούν έναν μεσοεπιθετικό με τόσο σπουδαίο βιογραφικό. Εξ' ου και οι υψηλές προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν στον κόσμο με την άφιξη του Βραζιλιάνου.

Προσδοκίες που δεν δικαιώθηκαν, μαζί με ένα αγωνιστικό πείραμα που δεν πέτυχε. Γιατί ο Μπερνάρ ο οποίος καθιερώθηκε ως αριστερός εξτρέμ, επιχείρησε να μετατραπεί σε «δεκάρι». Ένας ρόλος στον οποίο όπως παραδέχεται ο Μπερνάρ στην αποκλειστική συνέντευξη του στο Sportal, δεν πρόσφερε τα αναμενόμενα στον Παναθηναϊκό.

Ο τίτλος του πρωταθλητή χάθηκε, ο Μπερνάρ παραμένει στο «Γεώργιος Καλαφάτης» παρά τις κρούσεις από τη Βραζιλία, ο Παναθηναϊκός ενισχύεται και ο πιο φημισμένος παίκτης του ρόστερ, προχωρά στον απολογισμό του, προσωπικό και ομαδικό και θέτει τους στόχους για τη νέα χρονιά. Απολαύστε τον Μπερνάρ στο Sportal:

-Ενάμιση μήνα μετά την απώλεια του τίτλου, πως είναι τα συναισθήματα του; Έχουν καταλαγιάσει;

«Μετά το τέλος της σεζόν, πέρασα μία δύσκολη περίοδο για να διαχειριστώ τα συναισθήματα για όσα μας συνέβησαν, για αυτά που περιμέναμε. Σε όλη τη διαδρομή οδηγούσαμε την κούρσα και χάσαμε την πρώτη θέση δύο αγωνιστικές πριν το τέλος. Βιώσαμε μία δύσκολη περίοδο, όμως πρέπει να αποδεχτούμε πως στο ποδόσφαιρο και στον αθλητισμό, η ζωή είναι σκληρή. Δυστυχώς, μόνο μία ομάδα παίρνει τον τίτλο, όμως εγώ είμαι χαρούμενος για την επίδοση της ομάδας. Εννοείται πως θα ήμουν πιο χαρούμενος, εφόσον κατακτούσαμε τον τίτλο, όμως πρέπει να πάρουμε το μάθημα μας και να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά τη νέα σεζόν».

Ο Μπερνάρ αποκαλύπτει τα μυστικά της... ποδοσφαιρικής μουσικής του στον συντάκτη του Sportal, Μπάμπη Τσιμπίδα Intime

-Πιστεύεις ότι θα είστε πιο αποφασιστικοί στη διεκδίκηση του επόμενου τίτλου; Για να πάρετε ότι χάσατε πέρυσι, όχι μόνο στον αγωνιστικό χώρο;

«Βέβαια. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να το σκεφτούν αυτό. Πρέπει να βελτιωθούμε σε όλα όσα έχουμε καταλάβει ότι χρειαζόμαστε βελτίωση. Όχι μόνο εγώ, όλοι οι συμπαίκτες μου ξέρουν ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τα πράγματα τόσο στο γήπεδο, όσο και εκτός, στις προπονήσεις. Ελπίζω να το συνειδητοποιήσουμε και να δουλέψουμε καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά».

-Σε προσωπικό επίπεδο, βίωσες μία ποδοσφαιρική μεταμόρφωση. Ήσουν αριστερός εξτρέμ και προσπάθησες να παίξεις ως επιτελικός χαφ. Εκ του αποτελέσματος, πως το κρίνεις; Πέτυχε; Χρειάζεται να κάνεις περισσότερα;

«Νομίζω ότι πρέπει να κάνω περισσότερα πράγματα στο χορτάρι, το επίπεδο μου πρέπει να είναι μεγαλύτερο. Ήταν μία δύσκολη προσαρμογή, γιατί έπαιζα σε όλη μου την καριέρα ως αριστερός εξτρέμ. Ήταν η πρώτη μου φορά που κλήθηκα να έχω τον ρόλο του “δεκαριού”. Όσες φορές αγωνιζόμουν ως δεξιός εξτρέμ, ουσιαστικά σύγκλινα προς τα μέσα σαν “δεκάρι”, όμως στα αριστερά δεν το έκανα. 

Γιάννης Παπαδημητρίου: Το πλάνο για μεταγραφές, το μπάτζετ Αλαφούζου για το σκάουτινγκ και ο συντονισμός Β' ομάδας-Ακαδημίας
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

20:00 - 12.07.2023

Γιάννης Παπαδημητρίου: Το πλάνο για μεταγραφές, το μπάτζετ Αλαφούζου για το σκάουτινγκ και ο συντονισμός Β' ομάδας-Ακαδημίας

Ο Γιάννης Παπαδημητρίου δεν ήρθε στον Παναθηναϊκό μόνο για να κλείσει μερικές συμφωνίες αγοράς και πώλησης παικτών. Ο νέος τεχνικός διευθυντής του Τριφυλλιού έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αναμόρφωση του σκάουτινγκ, της Β' ομάδας και της ακαδημίας. Το Sportal αναλύει τις πρώτες αποφάσεις του που έχουν ήδη ληφθεί.

Ήταν πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ σε αυτό. Προσπάθησα να καταλάβω τι έπρεπε να κάνω, τις κινήσεις, τον τρόπο που θα ήμουν πιο χρήσιμος, ώστε να βοηθήσω τους συμπαίκτες μου στις προπονήσεις και στα παιχνίδια. Νομίζω ότι δεν έκανα πολύ καλή δουλειά πέρυσι, μπορώ να προσφέρω πολλά περισσότερα φέτος. Όχι μόνο για τα νούμερα, τις ασίστ και τα γκολ, αλλά για να δώσω συνολικά πιο πολλά πράγματα στην ομάδα».

Το μοιραίο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός έχασε ουσιαστικά τον τίτλο την προτελευταία αγωνιστική των Play Offs, με την ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ένα ντέρμπι που σημαδεύτηκε από την επιδημία κορωνοϊού στο Κορωπί και την αδυναμία των «πράσινων» να προετοιμαστούν. Ο Μπερνάρ επαναλαμβάνει πως η συμπεριφορά των ποδοσφαιρικών αρχών προς τον Παναθηναϊκό, ήταν λανθασμένη.

Ο Παναθηναϊκός ουσιαστικά έχασε τον τίτλο στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. -Εάν γυρνούσες πίσω τον χρόνο, πιστεύεις ότι οι παίκτες θα μπορούσατε να είχατε κάνει κάτι διαφορετικά; Στο χορτάρι, στη διάρκεια του ματς;

«Είναι δύσκολο να μιλήσω για αυτό, όπως ήταν η ομάδα με τον κορωνοϊό. Δεν θέλω να μιλάω για αυτό, γιατί όλοι ξέρουν τι συνέβη με την υγεία μας. Κάθε μέρα υποβαλλόμασταν σε τεστ για τον Covic-19, αντιμετωπίσαμε μία ομάδα που είχε κορωνοϊό, μετά από εκείνο το ματς, σχεδόν όλοι οι παίκτες κολλήσαμε. Δεν είναι εύκολο να αγωνίζεται όταν νοσείς. Ξέρω ότι δεν μπορούμε να διαμαρτυρηθούμε για αυτό. Όλοι οι παίκτες θέλαμε να είμαστε απόλυτα έτοιμοι, γιατί ήταν σημαντικό παιχνίδι. Ήταν ένα ντέρμπι που όλοι ξέραμε ότι έπρεπε να νικήσουμε. 

Η απίθανη ιστορία του πρώτου σκόρερ του Παναθηναϊκού που διαγράφηκε από την ομάδα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:58 - 12.07.2023

Η απίθανη ιστορία του πρώτου σκόρερ του Παναθηναϊκού που διαγράφηκε από την ομάδα για τις πολιτικές του πεποιθήσεις

Ο Άγγελος Μεσσάρης υπήρξε ο σπουδαιότερος προπολεμικός ποδοσφαιριστής που φόρεσε τη φανέλα του Παναθηναϊκού, ωστόσο οι πολιτικές του αντιλήψεις και οι έντονες λογομαχίες με τον Απόστολο Νικολαΐδη έφεραν το άδοξο τέλος.

Το γνωρίζαμε ότι υπήρχε μόνο η νίκη, αλλά υπάρχει μία μεγάλη διαφορά. Είναι διαφορετικό το ότι γνωρίζαμε τι έπρεπε να κάνουμε, με αυτό που μπορούσαμε να κάνουμε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ήταν δύσκολο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να προετοιμαστούμε πολύ καλά. Αρχικά ακυρώθηκε το παιχνίδι, είχαμε μία μέρα και περιμέναμε να δούμε τι θα γίνει με το παιχνίδι. Δεν έβγαλαν αμέσως απόφαση, μετά αποφάσισαν  να παίξουμε ένα 24ωρο αργότερα. Τι μπορεί να αλλάξει σε 24 ώρες; Είναι δύσκολο να μιλάω για αυτό, γιατί κάποια πράγματα έγιναν με λάθος τρόπο».

-Μετά την ήττα στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, πόσο χρόνο χρειάστηκες για να συνειδητοποιήσεις ότι το πρωτάθλημα είχε χαθεί; Να συμφιλιωθείς με τα συναισθήματα σου; Να τα διαχειριστείς.

«Ήταν μία δύσκολη περίοδος για τον καθένα. Δεν μπορώ να σου προσδιορίσω πόσες μέρες. Στη διάρκεια των διακοπών μου σκεφτόμουν έντονα εκείνο το ματς. Γενικά τα παιχνίδια που δεν νικήσαμε, που δεν παίξαμε καλά, τα παιχνίδια που χάσαμε βαθμούς. Αισθανόμουν άσχημα. Φτάσαμε τόσο κοντά στον τίτλο και στο τέλος δεν τον κατακτήσαμε. Αναλογίζομαι όλες τις κακές στιγμές μας και πρέπει να μάθουμε από αυτές. 

Ξέρω ότι όλοι οι παίκτες σκέφτονται αυτή τη σεζόν. Αρχίσαμε πολύ καλά, κερδίσαμε τόσα παιχνίδια, σε ένα σημείο είχαμε μεγάλες διαφορές. Όμως, χάσαμε τη συγκέντρωση μας, τον προσανατολισμό μας από ένα άλλο σημείο και μετά».

Μπερνάρ Ντουάρτε Intime

-Έχεις κάποια εξήγηση για αυτή τη μεταμόρφωση του Παναθηναϊκού από τον πρώτο γύρο στον δεύτερο;

«Είναι δύσκολο να το εξηγήσω, γιατί συχνά το ποδόσφαιρο δεν έχει εξήγηση. Είναι αδύνατο να έχει την ίδια απόδοση σε όλη τη διοργάνωση, δεν γίνεται. Καμία ομάδα δεν το καταφέρνει αυτό. Το βλέπουμε με τις καλύτερες ομάδες, στα πιο δυνατά πρωταθλήματα. Η Άρσεναλ στην Αγγλία ξέφυγε νωρίς στη βαθμολογία, αλλά στην πορεία έχασε τη δύναμη της, την ενέργεια της, έχανε βαθμούς και στο τέλος έχασε τον τίτλο από τη Μάντσεστερ Σίτι. 

Δεν είμαστε ακριβώς η ίδια περίπτωση, αλλά έχουμε ομοιότητες. Δεν μπορώ να δώσω μόνο μία εξήγηση, είναι η φύση του ποδοσφαίρου. Ξέρω ότι οι οπαδοί περιμένουν τους τίτλους, τα σημαντικά παιχνίδια, ξέρω ότι τα θέλουν πολύ. Άξιζαν τον τίτλο και δυστυχώς δεν τους τον χαρίσαμε. Μας υποστήριξαν με πάθος, ακόμα και εκτός έδρας και λυπάμαι που δεν τους ανταμείψαμε».

«Ο ανταγωνισμός μας ωφελεί όλους»

Με την απόκτηση των Τζούρισιτς και Βιλένα, τη βελτίωση του Βέρμπιτς, την αποθεραπεία του Αϊτόρ και την ύπαρξη των Μαντσίνι, Παλάσιος, ο ανταγωνισμός στις τρεις θέσεις πίσω από τον επιθετικό διογκόνωεται. Ο Μπερνάρ δεν φοβάται τις ευθύνες και τόνισε πως ο κερδισμένος θα είναι ο Παναθηναϊκός.

-Ας μιλήσουμε λίγο για το μέλλον. Πέρυσι όταν ήρθες στον Παναθηναϊκό, η ομάδα δεν είχε τόση ποιότητα. Φέτος, μέχρι τώρα που μιλάμε, στο ρόστερ έχουν προστεθεί οι Φίλιπ Τζούρισιτς, Τόνι Βιλένα, Φίλιπ Μλαντένοβιτς και Ζέκα. Εσύ βλέπεις εσωτερικά, στην καθημερινή δουλειά, ότι η ομάδα έχει βελτιωθεί, ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα. 

«Αυτό πρέπει να το δείξουμε όταν αρχίσουν τα παιχνίδια. Γιατί πάντα έλεγα ότι οι προπονήσεις είναι διαφορετικές από τα παιχνίδια. Ξέρουμε την ποιότητα των παικτών που ήρθαν στην ομάδα. Γνωρίζουμε ότι είναι καλοί παίκτες, παίκτες οι οποίοι θα μας βοηθήσουν πολύ. Ακόμα και σε αυτό το σημείο της σεζόν, ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλά παιχνίδια και έχει σημασία να διαθέτουμε ένα καλό ρόστερ, με ποιότητα, με ποσότητα, γιατί ποτέ δεν ξέρουμε τι μπορεί να συμβεί. 

Χάσαμε τον Αϊτόρ την προηγούμενη σεζόν και ήταν μία δύσκολη περίοδο, γιατί ξέρουμε και είδαμε τι έκανε ο Αϊτόρ μέσα στη χρονιά. Σκόραρε πολλά γκολ, ήταν σημαντικός στη διάρκεια των αγώνων μας. Ελπίζω ότι οι νέοι παίκτες θα μας βοηθήσουν πολύ και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξουν».

-Περισσότεροι ποιοτικοί παίκτες, σημαίνει μεγαλύτερος ανταγωνισμός για την ενδεκάδα. Είσαι έτοιμος για αυτό;

«Ναι, φυσικά. Αυτό είναι καλό για όλους. Γιατί μπορούυμε να βελτιώσουμε και να ανεβάσουμε το επίπεδο μας. Οπότε, όταν έχουμε πολύ καλούς παίκτες, σημαίνει ότι οι προπονήσεις θα είναι πιο ανταγωνιστικές, με ποιότητα και θα μας ωφελήσουν όλους. Ελπίζω και ξέρω ότι ο προπονητής θα επιλέγει τους κατάλληλους παίκτες για να αρχίζουν στα παιχνίδια, ώστε να παίρνουμε νίκες και να στεφθούμε πρωταθλητες».

-Διαβάζουμε συχνές αναφορές από τη Βραζιλία ότι οι ομάδες της χώρας ενδιαφέρονται για σένα. Υπήρξε ποτέ κάτι συγκεκριμένο; Που να σε απασχολήσει σοβαρά;

«Είχα κάποιες προτάσεις, υπήρξε ενδιαφέρον από ομάδες, αλλά δεν τις σκέφτηκα. Είμαι χαρούμενος στην Αθήνα, μου αρέσει το πλάνο του Παναθηναϊκού. Θέλω να πετύχω πράγματα εδώ και προτιμώ να μην μιλάω για τη Βραζιλία. Συγκεντρώνομαι στις υποχρεώσεις μου, σκέφτομαι μόνο τον Παναθηναϊκό. Όπως είπα και πριν, σε λιγότερο από ένα μήνα, έχουμε δύο τελικούς μπροστά μας. Πρέπει να προκριθούμε επί της Ντνίπρο και να φτιάξουμε τη χρονιά μας».

Οι δύο... τελικοί και η ευκαιρία με τη Ντνίπρο

Το καλοκαίρι βρίσκεται στο μέσο του, για το πρωτάθλημα απομένει ένα μήνα μέχρι τη σέντρα, όμως ο Παναθηναϊκός έχει υποχρεώσεις στον Β' Προκριματικό Γύρο του Champions League εναντίον της Ντνίπρο. Πρόκειται για μία μεγάλη ευκαιρία για την επιστροφή του Τριφυλλιού σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης, μετά από εφτά χρόνια. Με τον Μπερνάρ να μιλάει δικαίως για... τελικό.

-Ο Παναθηναϊκός έχει μία μεγάλη ευκαιρία κόντρα στη Ντνίπρο να εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή παρουσία του μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι παίκτες έχετε αντιληφθεί πόσο κρίσιμα είναι αυτά τα παιχνίδια;

«Θεωρώ πως ναι. Αρχίζουμε τη σεζόν παίζοντας δύο τελικούς. Και έχουμε κατανοήσει τη σημασία τους. Θα δώσουμε δύο δύσκολα παιχνίδια, απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο. Έπαιξα εναντίον της πέρυσι το καλοκαίρι με τη Σάρτζα, πριν έρθω στον Παναθηναϊκό. Έχουν διατηρήσει ένα πολύ δυνατό σύνολο, παρά τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους. Ξέρω τον προπονητή της, τον Ολεξάντερ Κούτσερ, έπαιζε για χρόνια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Μας περιμένουν δύο μάχες, πρέπει να προετοιμαστούμε όσο το δυνατόν καλύτερα». 

-Ο Παναθηναϊκός ήταν ένας κοιμώμενος γίγαντας και τώρα έχει ξυπνήσει ξανά. Πως βιώνεις εσύ όλη αυτή τη διαδικασία, που είσαι ένας παίκτης με παραστάσεις;

«Είναι καθήκον όσων έχουμε σχέση με τον Παναθηναϊκό, να τον φέρουμε στο επίπεδο που ανήκε στο παρελθόν. Είναι ένας σύλλογος γνωστός πανευρωπαϊκά, ο οποίος απολαμβάνει τον σεβασμό όλων. ΠΡέπει να τον μεγαλώσουμε και πάλι».

-Ποια ήταν η πρώτη σκέψη που σου ήρθε στο μυαλό όταν άκουσες το όνομα του Παναθηναϊκού;

«Ο Ζιλμπέρτο Σίλβα. Ήξερα ότι ήταν στον Παναθηναϊκό, αγωνιστήκαμε μαζί και έμαθα το μέγεθος του. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα όνομα που δεν είναι άγνωστο στη Βραζιλία».

-Με τι θα είναι χαρούμενος ο Μπερνάρ στο τέλος της σεζόν; Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σου;

«Πρώτα απ’ όλα, θέλω να στεφθώ πρωταθλητής. Θέλω τον τίτλο, που δεν κατέκτησα φέτος. Σε ατομικό επίπεδο, θέλω να βοηθήσω περισσότερο. Να σκοράρω πιο πολλά γκολ, να δώσω ασίστ, να παίξω καλύτερα. Χρωστάω περισσότερη βοήθεια στην ομάδα. Φυσικά, θέλω πάρα πολύ να παίξω στο Champions League με τον Παναθηναϊκό, να πετύχω σπουδαία πράγματα στη διοργάνωση. Ξέρω ότι ακούγεται δύσκολο, αλλά πρέπει να κοιτάμε εκεί για να μπορέσουμε να πάμε. Παίζει το ρόλο του να το έχουμε στο μυαλό μας. Μακάρι να είμαστε όλοι υγιείς, να έχουμε μία καλή χρονιά και να πετύχουμε κάτι σπουδαίο». 

-Θα ήθελες να δώσεις ένα μήνυμα για τους οπαδούς;

«Απλώς να τους ευχαριστήσω. Δεν έχω να ζητήσω κάτι, είναι πάντα δίπλα μας. Πιστεύω ότι θα έχουμε και φέτος την υποστήριξη τους και ανυπομονώ να παίξω ξανά στη Λεωφόρο. Να τους ανταμείψουμε με ωραίο θέαμα, νίκες και με τίτλους».