Νταρίντα: Ένας μαραθωνοδρόμος στο «Βικελίδης»
i

Ο Νταρίντα / © Intime

Νταρίντα: Ένας μαραθωνοδρόμος στο «Βικελίδης»

Αλέξης Σαββόπουλος 08:30 - 13.12.2022 / Ανανεώθηκε: 10:09 - 13.12.2022

Το Football Story του 32χρονου Τσέχου κεντρικού μέσου που θα αγωνίζεται με τα χρώματα του Άρη για τα επόμενα 2,5 χρόνια.

Τα προσωνύμια που του έχουν… κολλήσει οι Γερμανοί στα σχεδόν εννιά χρόνια που «όργωνε» τα γήπεδα της Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της Φράιμπουργκ αρχικά και της Χέρτα στη συνέχεια, είναι ενδεικτικά. «Ο μαραθωνοδρόμος του Βερολίνου», «τα καλύτερα πνευμόνια του πρωταθλήματος» είναι δυο από αυτά και περιγράφουν την έμφυτη τάση του να καταπίνει τα χιλιόμετρα σαν τα άλογα, με τα οποία τον έχουν επίσης παρομοιάσει. 

Ο Βλάντιμιρ Νταρίντα είναι ένας… τρεχαλατζής πολυτελείας. Αγαπημένος των προπονητών και της κερκίδας. Κατά μέσο όρο διένυε 13 χιλιόμετρα μέσα στο παιχνίδι και έχει τα ρεκόρ με τα περισσότερα χιλιόμετρα σε ένα ματς της Χέρτα κόντρα στην πρώην ομάδα του, τη Φράιμπουργκ. Έτρεξε 14.34 χιλιόμετρα και μια εβδομάδα αργότερα 14.65 απέναντι στη Ντόρτμουντ. «Έτσι ήμουν από μικρό παιδί. 

Πάντα έτρεχα περισσότερο από όλους» έχει πει κάποια στιγμή ο ίδιος ενώ ο τότε προπονητής του Άντε Κόβιτς τον περιγράφει κάπως έτσι: «Δεν είναι μόνο ότι κάνει απίστευτα πολλά χιλιόμετρα μέσα στον αγώνα. Προωθεί επίσης το παιχνίδι, ψάχνοντας για ένα καλό τελείωμα και να απειλήσει την αντίπαλη εστία».

Ο «Βλάντι» για τους συμπαίκτες του είναι ένα… αρρωστάκι με την προπόνηση. Πρότυπο επαγγελματία. Μέχρι και διακοπές δεν πήγαινε το καλοκαίρι όταν προερχόταν από τραυματισμό, για να επιστρέψει στην προηγούμενη φόρμα του μετά από ένα διάστημα με προβλήματα που τον είχαν φέρει ένα βήμα από την έξοδο από την Χέρτα. «Ο Νταρίντα είναι χαρούμενος σε κάθε προπόνηση. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη.

Μπορείς να πεις ότι απλά λατρεύει το ποδόσφαιρο. Το καταλαβαίνει και δεν θυσιάζει μόνο τον εαυτό του για το καλό της ομάδας αλλά για να φαίνονται οι συμπαίκτες του καλύτεροι» έχει πει επίσης για αυτόν ο Αντε Κόβιτς ενώ ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει αυτό το διάστημα: «Το πιο δύσκολο στην καριέρα μου. Ελπίζω να μην ξαναζήσω τέτοια εμπειρία. Ευτυχώς με βοήθησε να το ξεπεράσω η γέννηση του γιου μου».

ΑΡΗΣ: Ο Ενκουλού, ο τραυματισμός και η ημερήσια αποζημίωση
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

09:05 - 11.12.2022

ΑΡΗΣ: Ο Ενκουλού, ο τραυματισμός και η ημερήσια αποζημίωση

Ο Καμερουνέζος επιστρέφει αύριο στη Θεσσαλονίκη και το ακριβές διάστημα της αποθεραπείας του θα καθορίσει αν ο Άρης κινηθεί για στόπερ. Πόσα χρήματα θα καρπωθεί η ομάδα της Θεσσαλονίκης ως αποζημίωση.

Όταν πήγε το 2013 στη Φράιμπουργκ από την Βικτόρια Πίλζεν έγινε η ακριβότερη μεταγραφή του club από τον Μέλανα Δρυμό. Κόστισε 4 εκατ. ευρώ. Προερχόμενος από την δις πρωταθλήτρια Τσεχίας, με συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, έκανε αμέσως τη διαφορά και όταν το 2015 η Φράιμπουργκ υποβιβάστηκε πήρε μεταγραφή για την Χέρτα. Ήταν διακαής πόθος του Παλ Ντάρνται και παρότι είχε προτάσεις και από άλλες ομάδες, ήθελε να παραμείνει στη Γερμανία.

Φανατικός οπαδός της Γιουνάιτεντ και του Μπέκαμ, πάντα ήθελε να παίξει στο νησί. Κατά καιρούς το όνομά του… έπαιξε ακόμη για τη Ρεάλ Μαδρίτης που αναζητούσε ένα χαφ με τα δικά του χαρακτηριστικά. Ήταν σύμφωνα με τα τότε ρεπορτάζ στην ίδια λίστα με τον Καντέ της Λέστερ.

Ο ίδιος το αντιμετώπισε αρκετά ρεαλιστικά πάντως τον ντόρο γύρω από το όνομά του: «Προφανώς και είναι ωραίο να ακούς ότι ενδιαφέρεται μια ομάδα σαν τη Ρεάλ. Αλλά μου αρέσει να έχω τα πόδια μου στο έδαφος και να ξέρω που βρίσκομαι. Δεν πιστεύω ότι το ενδιαφέρον της Ρεάλ είναι πραγματικό. Είμαι ευτυχισμένος, όπως έχουν τα πράγματα τώρα».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε πυροδοτήσει μεταγραφικά σενάρια. Το καλοκαίρι του 2016 η πρωταθλήτρια Γαλλίας Μονακό είχε προσφέρει 12 εκ ευρώ αλλά η Χέρτα απέρριψε την πρόταση. Την χαρακτήρισε μικρή, πιστεύοντας ότι με τις εμφανίσεις του θα φέρει ακόμη μεγαλύτερα ποσά στα ταμεία.

Αντ΄ αυτού του έκανε μια γενναία αύξηση και όταν αργότερα ανανέωσε ως το 2021 έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης της ομάδας από τη γερμανική πρωτεύουσα. Κάτι αντίστοιχο είχε κάνει η Χέρτα και με τον Μπρουκς. Είχε απορρίψει πρόταση από την Γουότφορντ, επέκτεινε το συμβόλαιό του και τον πούλησε στη Βόλφσμπουργκ το 2017 με ένα ποσό που έφτασε τα 20εκ.

Ο Νταρίντα μπορεί με την ίδια ευκολία να αγωνιστεί τόσο ως αμυντικό χαφ όσο και ως δεκάρι. Πως περιγράφει ο ίδιος το αγωνιστικό του προφίλ μιλώντας στη γερμανική «BILD»; «Είμαι ένα επιθετικογενές εξάρι. Μου αρέσει περισσότερο όταν προωθώ το παιχνίδι. Στην Πίλζεν ήμουν ο δεύτερος χαφ με πιο επιθετικές αρμοδιότητες».

Η εθνική Τσεχίας αποτελεί ένα άλλο μεγάλο και ξεχωριστό κεφάλαιο για τον Νταρίντα. Κλήθηκε σε αυτή για πρώτη φορά λίγο πριν το Euro του 2012 και αγωνίστηκε 76 φορές με το εθνόσημο, φόρεσε το περιβραχιόνιο και την απόφαση να… δώσει χώρο στους νεότερους την πήρε μετά το Euro 2020.

Έπαιξε και στα τρία ματς των ομίλων, απουσίασε λόγω τραυματισμού κόντρα στους Ολλανδούς στη φάση των 16 και επέστρεψε στον προημιτελικό με την Δανία (ήττα αποκλεισμός με 2-1). «Τη σεζόν που τελείωσε πέρασα 140 μέρες μακριά από το σπίτι μου, σε αγώνες και προετοιμασίες. Θέλω να περάσω περισσότερο χρόνο με την οικογένειά μου και τον μικρό μου γιο» είχε αιτιολογήσει την απόφασή του.

Η Ελλάδα στην οποία θα παίξει ποδόσφαιρο κατέχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά του. Ίσως ήταν και λίγο καρμικό που ο Άρης του προσφέρει την δυνατότητα να την επισκεφτεί εκ νέου, για άλλο λόγο φυσικά. Η πρώτη ήταν το καλοκαίρι του 2016 όταν με φόντο το ηλιοβασίλεμα της Σαντορίνης παντρεύτηκε την γυναίκα του Κατερίνα την οποία είχε γνωρίσει δυο χρόνια νωρίτερα κατά τη διάρκεια γυρίσματος στο Βερολίνο.

Εκείνη εργαζόταν ως δημοσιογράφος στο τσέχικο TV channel O2 Sport. Ήταν ρεπόρτερ αγωνιστικού χώρου στους αγώνες της Εθνικής Τσεχίας και είχε πάει στο Βερολίνο για ένα θέμα με τους διεθνείς Τσέχους που έπαιζαν στη Γερμανία. «Κρατήσαμε επαφή μετά τη συνέντευξη γιατί ήταν φανερό ότι είχε ανάψει η σπίθα μεταξύ μας» είχε πει ο ίδιος. Στα ελληνικά νησιά πέρασαν και τις πρώτες τους διακοπές ενώ ο μήνας του μέλιτος έλαβε χώρα- που αλλού- στη Μύκονο.

Τον Μάρτιο του 2018 έγραψε ακόμη ένα παράσημο στο βιογραφικό του. Ψηφίστηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στην πατρίδα του αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Πετρ Τσεχ και στην 3η τον Κρμέντσικ:

«Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία μου. Μεγαλύτερη ακόμη και από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Βικτόρια. Είναι επιβεβαίωση της σκληρής δουλειάς όλα τα τελευταία χρόνια και ένα κίνητρο για το μέλλον. Είναι σπουδαίο για μένα να βάλω το όνομά του δίπλα σε παίκτες όπως ο Τσεχ, ο Νέντβεντ και ο Ροσίτσκι» είχε τονίσει συγκινημένος μετά την βράβευσή του.

Ο αθλητισμός, ο αθλητικός τρόπος ζωής για την ακρίβεια είναι στάση ζωής για τον Νταρίντα. «Μόλις τελειώνει η σεζόν κάθομαι για 3-4 μέρες στον καναπέ και δεν θέλω να σηκωθώ. Μετά όμως κάτι με πιάνει. Θα πάω για τρέξιμο, για τένις ή για γκολφ. Με τη γυναίκα μου πηγαίνουμε συχνά στον κινηματογράφο» λέει για τα χόμπι του.

Μόλις 1,71 εκ ο Νταρίντα θυμίζει λίγο την ιστορία του Μέσι με την… αργή σωματική του ανάπτυξη. «Όταν ήμουν 13 ετών ήμουν πολύ κοντός και μικροκαμωμένος. Περίπου 30 εκ πιο κοντός από όσο είμαι σήμερα. Ο πατέρας μου είχε ανησυχήσει και με πήγε στο γιατρό. Αυτός μου πρότεινε να τρώω τροφές δίχως γλουτένη γιατί διαπίστωσε ότι είχα δυσανεξία. Ενάμιση χρόνο αργότερα έβαλα αμέσως 20 εκ» θυμάται εκείνη τη δύσκολη περίοδο.