«Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής», δήλωση-σοκ για νέο εργατικό ατύχημα στο Κατάρ
i

Μασκότ Κατάρ 2022/ © Intime

«Ο θάνατος είναι μέρος της ζωής», δήλωση-σοκ για νέο εργατικό ατύχημα στο Κατάρ

Πάνος Μαλακτάρης • 15:50 - 09.12.2022 / Ανανεώθηκε: 15:57 - 28.04.2023

Ο διευθύνων σύμβουλος του μουντιάλ του Κατάρ προέβη στην κυνική αυτή δήλωση σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters

Το ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο που διανύουμε δεν είναι και το καλύτερο από πλευράς σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα, έχει γίνει πλέον γνωστό και στον τελευταίο αδαή, ή ρομαντικό του αθλήματος, ό,τι προτιμάτε. Είναι γενικώς πολλά που οι διοργανωτές προσπάθησαν να βάλουν «κάτω από το χαλί», απλώς στην εποχή που ζούμε αυτό δεν-τους-είναι τελικά και τόσο εύκολο. 

Μέσα σε όλα όσα είχαν προηγηθεί λοιπόν, ήρθε αυτές τις μέρες να προστεθεί ακόμη ένας θάνατος εργάτη. Πιο συγκεκριμένα, ένας υπήκοος Φιλιππίνων επιφορτισμένος με τη συντήρηση των ηλεκτρικών στο προπονητικό κέντρο που χρησιμοποιούσε η Σαουδική Αραβία, γλίστρησε από μια ράμπα πέφτοντας με το κεφάλι στο τσιμέντο, και τελικά εξέπνευσε. 

Τι βρήκε να δηλώσει επί του θλιβερού αυτού γεγονότος ο Νασέρ Αλ Κατέρ; «Ο θάνατος είναι κομμάτι της ζωής, είτε αυτός επέρχεται όσο κανείς εργάζεται, είτε όσο κοιμάται. Πρόκειται βέβαια για το θάνατο ενός εργάτη, οπότε τα συλληπητήριά μας πάνε στην οικογένειά του»

Το δε τρομερό είναι πως συνέχισε κάνοντάς το ακόμα χειρότερο, λέγοντας πως «Είμαστε στη μέση του μουντιάλ, το οποίο ως τώρα είναι άκρως επιτυχημένο, και βρίσκετε αυτό το θέμα (τον θάνατο του εργάτη) να με ρωτήσετε πρώτο-πρώτο;». Από μεριάς μας, θα πούμε πως είναι απλώς ασχολίαστο όλο αυτό. 

Ας κλείσουμε με τις δηλώσεις της Έλα Νάιτ στο BBC, μια εκπρόσωπο της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των εργατών: «Τόσο εμείς όσο και άλλες οργανώσεις, έχουμε κατά καιρούς καλέσει τις αρχές του Κατάρ να διεξάγουν επίσημες έρευνες για όλα αυτά τα περιστατικά, αλλά μάταια. Αντίθετα, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν όλους αυτούς τους θανάτους ως κάτι φυσικό, παρόλο το πάρα πολύ υψηλό ρίσκο του να εργάζεσαι σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες»