Ο Λόκιερ, ο γιος του ΛεΜπρόν και ο Έρικσεν: Η καρδιακή ανακοπή, ο COVID-19 και τα εμβόλια (vids)

Ο Λόκιερ, ο γιος του ΛεΜπρόν και ο Έρικσεν: Η καρδιακή ανακοπή, ο COVID-19 και τα εμβόλια (vids)

Κώστας Τόπας 11:20 - 18.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:22 - 18.12.2023

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα τα τελευταία χρόνια, με αθλητές που παθαίνουν καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια αγώνων. Τελευταία περίπτωση αυτή του Τομ Λόκιερ της Λούτον. Ενα από τα πολλά πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την καρδιά για αξιόλογους αθλητές.

Το Σάββατο (16/12), ο αρχηγός της Λούτον, Τομ Λόκιερ υπέστη καρδιακή ανακοπή στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα της ομάδας του στο Μπόρνμουθ. Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι ο 29χρονος Ουαλός ανταποκρίθηκε μετά την μεταφορά του σε νοσοκομείο. Αυτό μάλιστα ήταν το δεύτερο περιστατικό που σχετίζεται με την καρδιά φέτος για τον νεαρό αμυντικό, ο οποίος είχε καταρρεύσει ξανά τον περασμένο Μάιο και πέρασε πέντε ημέρες στο νοσοκομείο για μια κολπική μαρμαρυγή.

Είναι ένα από τα πολλά πρόσφατα γεγονότα που σχετίζονται με την καρδιά για αξιόλογους αθλητές.

Ο γιος του ΛεΜπρόν και ο Έρικσεν

Στις 24 Ιουλίου, ο 18χρονος Μπρόνι Τζέιμς, ο μεγαλύτερος γιος του ΛεΜπρον Τζέιμς, υπέστη ανακοπή καρδιάς και κατέρρευσε στο παρκέ. Το ιατρικό επιτελείο ήταν σε θέση να του παράσχει τις πρώτες βοήθειες και να διακομιστεί σε νοσοκομείο. Τον Ιανουάριο, ο 24χρονος Νταμάρ Χάμλιν των Buffalo Bills, ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου, υπέστη καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια ενός αγώνα εναντίον των Cincinnati Bengals. Τον Ιούνιο του 2021, ο Δανός μέσος Κρίστιαν Έρικσεν, τότε 29 ετών, υπέστη καρδιακή ανακοπή στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα εναντίον της Σερβίας για το Euro 2020.

Σε όλες τις περιπτώσεις, οι αθλητές έλαβαν άμεση φροντίδα από εκπαιδευμένους ειδικούς και επέζησαν. Κάθε κατάσταση απέσπασε διεθνή πρωτοσέλιδα και εγείρει ερωτήματα μέσα και γύρω από τις αθλητικές και ιατρικές κοινότητες σχετικά με καρδιακά προβλήματα μεταξύ νεαρών, φαινομενικά υγιών αθλητών. Μελέτες έχουν ανατεθεί από κορυφαίους ειδικούς και καρδιολόγοι σε όλη τη χώρα προσπάθησαν να απευθυνθούν στους ενδιαφερόμενους γονείς, ειδικά στην εποχή των θεωριών συνωμοσίας και της παραπληροφόρησης.

Σήμερα, μετά από μια πολυετή πανδημία και αρκετούς γύρους νέων εμβολίων, οι καρδιολόγοι αντιμετωπίζουν τακτικά ερωτήσεις σχετικά με το πώς ο COVID-19 και τα εμβόλιά του επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς.

«Δεν βλέπουμε ότι τα καρδιακά συμβάντα πριν και μετά την COVID είναι διαφορετικά» είπε ο Δρ. Μάθιου Μαρτίνες, διευθυντής του κέντρου αθλητικής καρδιολογίας και υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας στο Morristown Medical Center στο Νιου Τζέρσεϊ και συμβουλευτικός καρδιολόγος για την Εθνική Ένωση Παικτών Μπάσκετ.

«Αυτό που βλέπουμε, ωστόσο, είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι αξιολογούνται ως αποτέλεσμα του COVID. Έτσι, κάνουμε τη διάγνωση της υποκείμενης συγγενούς καρδιοπάθειας σε όσους δεν το γνώριζαν, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, πιο συχνά από ό,τι πριν. Και λόγω του φόβου της μυοκαρδίτιδας από τον COVID, όλο και περισσότεροι γονείς και ολοένα και περισσότεροι αθλητές λένε, "Γεια, έχω αυτά τα συμπτώματα και ανησυχώ γι' αυτό" και ζητούν ιατρική βοήθεια», τόνισε στη συνέχεια.

Η μυοκαρδίτιδα είναι η φλεγμονή του καρδιακού μυός και μπορεί να εντοπιστεί ή να αναπτυχθεί από ιογενείς λοιμώξεις ή μερικές φορές σε αυτοάνοσα νοσήματα. «Αυτοί οι φλεγμονώδεις μεσολαβητές κολλάνε μέσα στον καρδιακό μυ και μπορούν να κάνουν τους καρδιακούς μύες νωθρούς», είπε ο Δρ. Ντέιβιντ Ένχελ διευθυντής του προγράμματος αθλητικής καρδιολογίας στο NewYork-Presbyterian/Columbia University Irving Medical Center. «Και έτσι η δύναμη άντλησης της καρδιάς μειώνεται και οι άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν πραγματικά από αυτό».

Η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια είναι το αυξημένο πάχος των μυών στην καρδιά και, σύμφωνα με τον Μαρτίνεθ, είναι μια κοινή γενετική καρδιοπάθεια που εντοπίζεται σε περίπου έναν στους 500 ανθρώπους παγκοσμίως, σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο Journal of the American College of Cardiology. 

«Οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν μια κανονική διάρκεια ζωής και πεθαίνουν από κάτι άλλο» είπε ο Δρ. Στιβ Ομέν καρδιολόγος και ιατρικός διευθυντής της κλινικής υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας της Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή

Η ξαφνική καρδιακή ανακοπή είναι όταν η καρδιά χτυπά το ένα λεπτό και μετά δεν χτυπά το επόμενο και ο μόνος τρόπος για να την επαναφέρετε είναι να χρησιμοποιήσετε έναν αυτόματο εξωτερικό απινιδωτή (AED), ο οποίος στέλνει ηλεκτρικό σοκ στην καρδιά. Η καρδιακή ανακοπή διαφέρει από την καρδιακή προσβολή, όταν οι καρδιακές αρτηρίες μπλοκάρονται και η ροή του αίματος στον καρδιακό μυ μειώνεται, γεγονός που οδηγεί σε βλάβη του καρδιακού μυός. Εάν αυτή η βλάβη είναι εκτεταμένη, μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανακοπή.

«Δεν είναι κάποιος που βρίσκεται στο νοσοκομείο με συμπτώματα πόνου στο στήθος τις τελευταίες τρεις ημέρες ή καρδιακή ανεπάρκεια τις τελευταίες εβδομάδες και γίνεται όλο και χειρότερος και χειρότερος, και μετά πεθαίνουν», είπε ο Όμεν. «Αυτό είναι 24 ώρες από το πρώτο σύμπτωμα μέχρι το θάνατό τους. Και γενικά προκαλείται από ηλεκτρικές ανωμαλίες στην καρδιά, οι οποίες κάνουν την καρδιά να μην είναι αποτελεσματική στον τρόπο με τον οποίο αντλεί».

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η αιτία της καρδιακής ανακοπής είναι άγνωστη. Σε μια προσπάθεια να κατανοήσει καλύτερα την κατάσταση της καρδιακής υγείας μεταξύ των αθλητών, το ESPN πήρε συνεντεύξεις από τέσσερις κορυφαίους καρδιολόγους, αρκετοί από τους οποίους εργάζονται με επαγγελματίες και συλλογικούς αθλητές, και εξέτασε πρόσφατες μελέτες με κριτές που οι καρδιολόγοι ανέφεραν ως θεμελιώδεις για αυτά τα ζητήματα.

Διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο οι αθλητές για καρδιακά προβλήματα;

«Από τον γενικό πληθυσμό; Όχι», είπε ο Δρ Τόμας ΜακΓκέρι, επεμβατικός και κλινικός καρδιολόγος με τους γιατρούς του Oklahoma Heart Hospital Physicians. «Αλλά υπάρχουν ορισμένοι αθλητές που κινδυνεύουν».

Ο ΜακΓκέρι αναφέρει μια μελέτη του 2023 σε 76 NCAA και επαγγελματίες αθλητές που είχαν γενετικές καρδιακές παθήσεις και τους επετράπη να επιστρέψουν για να παίξουν. «Και από αυτά τα 76 άτομα, τρία άτομα είχαν προβλήματα, αλλά όλοι επέζησαν επειδή τα ιδρύματα ή/και οι ομάδες γνώριζαν τι συνέβαινε και ήταν σε θέση να τα φροντίσουν πολύ γρήγορα με εξωτερικούς απινιδωτές», είπε.

Ο Ομεν σημειώνει επίσης ότι, γενικά, οι αθλητές δεν διατρέχουν κίνδυνο για περισσότερα καρδιακά προβλήματα. «Για τους αθλητές αναψυχής, η απάντηση είναι αναμφίβολα όχι. Για όσους από εμάς δεν είμαστε επαγγελματίες αθλητές, η περισσότερη άσκηση είναι πάντα καλύτερη. Υπάρχουν σπάνιες καταστάσεις όπως η κολπική μαρμαρυγή που προκαλείται από την άσκηση, η οποία είναι μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός, ο οποίος προκαλείται από την άσκηση. Υπάρχουν, λοιπόν, μερικά άτομα που εντοπίσαμε τα τελευταία δύο χρόνια που το είχαν σε επαγγελματικές αθλητικές ομάδες και γενικά έλαβαν θεραπεία για αυτό και επέστρεψαν στη δράση. Αλλά αυτό είναι κάτι σπάνιο».

Μπορεί ένας παίκτης με μυοκαρδίτιδα ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια να παίζει ακόμα;

Εξαρτάται. Με τη μυοκαρδίτιδα, «θα κρατήσετε κάποιον έξω και θα αφήσετε αυτόν τον καρδιακό μυ να θεραπευτεί», είπε ο Μαρτίνες. «Και μετά όταν αυτός ο μυς θεραπευτεί, θα κάνετε μια αξιολόγηση διαστρωμάτωσης κινδύνου από έναν ειδικό -- μια αξιολόγηση για να προσδιορίσετε, εν μέρει, τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου -- για να το δείτε. Είναι πραγματικά πίσω στον ελάχιστο κίνδυνο που διέτρεχαν πριν από τη μυοκαρδίτιδα. Και θα κάνουμε το ίδιο πράγμα με την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια».

Ο Μαρτίνες αναφέρει την προαναφερθείσα μελέτη του 2023, της οποίας είναι συγγραφέας, η οποία εξέτασε τους 76 αθλητές που είχαν γενετικές καρδιακές παθήσεις. Δείχνει ότι «η ύπαρξη υποκείμενης καρδιακής νόσου δεν αποτελεί αυτόματο αποκλεισμό, ότι μπορεί να γίνει ένας αθλητής με μυοκαρδίτιδα ή υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια που συνεχίζει να παίζει μετά από προσεκτική εξέταση», όπως είπε.

Ποιες, εάν υπάρχουν, οι σχέσεις μεταξύ του ιού COVID-19 και των καρδιακών προβλημάτων;

Σύμφωνα με κάθε καρδιολόγο, η πιο κοινή σύνδεση, ιδιαίτερα σε παλαιότερες παραλλαγές του COVID-19, είναι η μυοκαρδίτιδα. Το ότι ο COVID-19 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μυοκαρδίτιδα δεν ήταν απροσδόκητο, λένε, καθώς η μυοκαρδίτιδα μπορεί συχνά να προκληθεί από ιογενείς λοιμώξεις.

«Οι ιοί έχουν προκαλέσει μυοκαρδίτιδα για όσο διάστημα γνωρίζουμε οτιδήποτε για τους ιούς, και ο ιός COVID δεν είναι διαφορετικός», είπε ο Μαρτίνες. «Ο COVID είναι ένας από τους ιούς που μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα. Υπήρχε μυοκαρδίτιδα πριν από τον COVID, θα υπάρξει μυοκαρδίτιδα μετά τον COVID».

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο JAMA Cardiology - της οποίας βοήθησε να γραφτεί ο Μαρτίνες- εξέτασε 789 επαγγελματίες αθλητές με λοίμωξη από COVID-19 που υποβλήθηκαν σε καρδιακό τεστ μετά τον COVID-COVID, όπως συνιστάται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας. Σε αυτήν την ομάδα, ο επιπολασμός της μυοκαρδίτιδας ήταν χαμηλός: Περίπου 0,6%.

Σε μια πανεθνική μελέτη του Απριλίου 2021 στο περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που εξέτασε 3.018 αθλητές κολεγίου που είχαν βγει θετικοί στον COVID-19 και είχαν καρδιακή αξιολόγηση, βρέθηκαν καρδιακά προβλήματα σε 21 -- ή 0,7% -- από αυτούς τους αθλητές.

Τι σχέση υπάρχει μεταξύ του εμβολίου COVID-19 και των καρδιακών προβλημάτων;

Και οι τέσσερις καρδιολόγοι λένε ότι τα καρδιακά προβλήματα είναι πιο πιθανό να προκύψουν από ιογενή λοίμωξη COVID-19 παρά από τα εμβόλια. Επικαλούμενοι μια έρευνα του 2023 στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Biomedicnes, οι Μαρτίνες και Ένχελ σημειώνουν ότι το ποσοστό κάποιου που λαμβάνει εμβόλιο για τον COVID-19 και στη συνέχεια έχει μυοκαρδίτιδα είναι 30 στα 100.000, ή 0,03%. 

«Η ανησυχία της μυοκαρδίτιδας δεν πρέπει να δικαιολογεί τη μη λήψη του εμβολίου, επειδή η συχνότητα της μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο για τον COVID είναι εξαιρετικά χαμηλή», είπε ο Ένγκελ.

🔴Baladeros LIVE: Ο Μπρινιόλι στον... τάκο, ο ΠΑΟΚ κορυφή και η ευκαιρία για ΑΕΚ & Ολυμπιακό

Κάντε εγγραφή στο YouTube κανάλι του Sportal.gr για αποκλειστικές συνεντεύξεις, Live Streams και πλούσιο video περιεχόμενο