Οι λύσεις στην άμυνα, η νέα μεσαία γραμμή και η υπερπλήρης επίθεση: Αυτός είναι ο νέος Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ

Ολυμπιακός

i

© Intime

Οι λύσεις στην άμυνα, η νέα μεσαία γραμμή και η υπερπλήρης επίθεση: Αυτός είναι ο νέος Ολυμπιακός του Μαρτίνεθ

Γιώργος Περπερίδης 23:55 - 06.09.2023 / Ανανεώθηκε: 23:57 - 06.09.2023

Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε ολικό λίφτινγκ αυτό το καλοκαίρι, ξεπερνώντας τις προκλήσεις του χρόνου αλλά και τον συσχετισμό ποσότητας/ποιότητας, που πίεζαν αφόρητα τους Κορδόν και Μαρτίνεθ. Αυτό είναι το depth chart των «ερυθρολεύκων» στη φετινή τους προσπάθεια σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Το φετινό καλοκαίρι, ο Ολυμπιακός είχε ν' ανέβει ένα βουνό. Σημειολογικά, πραγματοποίησε τo βασικό στάδιο της προετοιμασίας του με φόντο τις αυστριακές Άλπεις. Πριν και μετά ωστόσο την 15ημερη παρουσία του στο εξωτερικό, είχε πολλές εκκρεμότητες. Τέτοιες, που έμοιαζε πραγματικά αβέβαιο αν και σε τι βαθμό θα μπορούσε να τις εξυπηρετήσει. Η περσινή σεζόν ήταν τόσο δύσκολη και σε μεγάλο βαθμό προβληματική, που ένα καλοκαίρι «ανοικοδόμησης» δεν αποτελεί επαρκή χρονικό ορίζοντα.

Ποτέ μη λες ποτέ, ωστόσο έχοντας πλέον ολοκληρώσει τις κινήσεις του σε διάφορα επίπεδα, ο Ολυμπιακός προσφέρει για την ώρα ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, τουλάχιστον για τα δεδομένα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει στην προσπάθεια του να παρουσιάσει φέτος κάτι πολύ διαφορετικό -προς το καλύτερο- στον κόσμο του. 

Η αρχή έγινε με τον Κορδόν, ακολούθησε ο Μαρτίνεθ και φυσικά οι ελιγμοί στο μεταγραφικό παζάρι. Ποια είναι η εικόνα του «ερυθρόλευκου» ρόστερ αυτή τη στιγμή;

Τερματοφύλακες

Ο Πασχαλάκης είναι και φέτος το Νο1 στις επιλογές, εξάλλου ήταν και από τους λίγους που είχε σταθερά καλή εικόνα σε όλη την περσινή σεζόν. Έμπειρος, με θετική επιρροή στα αποδυτήρια και με έξτρα αυτοπεποίθηση φέτος μέσα από τη συνολική αγωνιστική αναβάθμιση της ομάδας. Ο Τζολάκης με πολλά περιθώρια εξέλιξης είναι δεύτερος στην ιεραρχία και ο ταλαντούχος Παπαδούδης τρίτος.

Αμυντικοί

Ροντινέι και Κίνι είναι το δίδυμο στα δεξιά. Ο Βραζιλιάνος είναι από τις λίγες μεταγραφές που βγήκαν πέρσι και η ικανότητα του στο μεσοεπιθετικό κομμάτι «κουμπώνει» αρμονικά στο πλάνο του Μαρτίνεθ. Στα ματς που ο προπονητής κρίνει πως χρειάζεται πρωτίστως τακτική ευφυΐα και ασφάλεια ανασταλτικά, ο Κίνι είναι αυτός που θα βγει μπροστά, έχοντας και την ανάλογη τριβή από το εξαιρετικά απαιτητικό ισπανικό πρωτάθλημα.

Φρέιρε, Πορόσο, Ρέτσος και Ντόι είναι η τετράδα των στόπερ αυτή τη στιγμή, με τον Σισέ να βρίσκεται σταθερά εκτός πλάνων, τουλάχιστον για την ώρα. Ο Ρέτσος είναι άλλος παίκτης από αυτών που είδαν πέρσι στο Λιμάνι και θυμίζει την εκδοχή του εαυτού του όταν πρωτοέπαιξε στον Ολυμπιακό. Μαζί με τον Φρέιρε είναι το βασικό δίδυμο αυτή τη στιγμή, καθώς ο αριστεροπόδαρος Αργεντινός έδειξε άμεση προσαρμογή στον τρόπο παιχνιδιού του Μαρτίνεθ. Ο Ντόι συστήθηκε πέρσι στο κοινό της ομάδας και αποτελεί ένα project σε εξέλιξη, ενώ ο Πορόσο στα 23 του χρόνια έχει ήδη ευρωπαϊκή εμπειρία από την θητεία του σε Μποαβίστα και Τρουά, ενώ είναι διεθνής με τον Ισημερινό.

Ορτέγκα και Ρίτσαρντς είναι το δίδυμο αριστερά. Ο Αργεντίνος ήταν μέσα στους κορυφαίους μπακ της Αργεντινής πέρσι, με 154 επίσημα παιχνίδια στην καριέρα του φορώντας τη φανέλα της Βελέζ. Παίκτης με σπουδαίες προδιαγραφές και ικανός να κάνει τη διαφορά. Ιδιαίτερα ταλαντούχος είναι και ο Ρίτσαρντς και η μεταγραφή του από τη Ρέντινγκ στη Μπάγερν Μονάχου το καλοκαίρι του 2021 μιλάει από μόνη της. Η Νότιγχαμ τον αγόρασε αντί 8,5 εκατ. ευρώ πέρσι, ωστόσο ένας τραυματισμός μέσα στον Αύγουστο του στέρησε ουσιαστικά όλη τη σεζόν. Είναι ένα ερώτημα η ετοιμότητα του, ωστόσο αν βρει ρυθμό και πατήματα είναι πολυτέλεια για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Κεντρικοί μέσοι

Μαντί Καμαρά, Αλεξανδρόπουλος και Ιμπόρα δεν χρειάζονται συστάσεις. Γνωστή η πορεία του καθενός και τι μπορεί να προσφέρει. Διαφορετικά τα χαρακτηριστικά τους, επιτρέπουν στον Μαρτίνεθ να τους τοποθετεί σε ρόλους ανάλογα με τις ανάγκες της εκάστοτε αναμέτρησης. Σαφώς μεγαλύτερη η ικανότητα των δύο πρώτων στο physical game, την πίεση και την ανάκτηση μπάλας, περισσότερο εγκεφαλικός ο Ιμπόρα και αποτελεσματικός στον αέρα λόγω σωματοδομής. 

Ο Ζοάο Καρβάλιο είναι το «πασπαρτού» στα χέρια του Μαρτίνεθ, παίκτης για το ροτέισον, που μπορεί να υπηρετήσει διαφορετικές συνθήκες αγώνα χάρη κυρίως στον τρόπο που προσαρμόζεται τακτικά. Ξεχωριστή αναφορά φυσικά για τον Σαντιάγο Έσε, μια μεταγραφή από το πάνω ράφι, που προκάλεσε έκπληξη. Ο 21χρονος Αργεντινός είναι μια μεγάλη επένδυση αγωνιστικά για τον Ολυμπιακό, με στοιχεία σύγχρονου κεντρικού μέσου και πολλή μεθοδικότητα στο παιχνίδι του, δυσανάλογη της ηλικίας του. Μέσος, που δύσκολα θα μείνει για πολύ στην Ελλάδα.

Μεσοεπιθετικοί

Φορτούνης, Ποντένσε, Μπιελ, Μασούρας, Μπρίνιτς, Σολμπάκεν, Σκάρπα, Βρουσάι. Ο Ολυμπιακός σε θεωρητικό επίπεδο είναι υπερπλήρης στις θέσεις πίσω από τον επιθετικό. Παίκτες με διαφορετικά στοιχεία, που μπορούν να υπηρετήσουν ως σύνολο κάθε επιλογή δημιουργικής/επιθετικής συνθήκης. Ο Ποντένσε είναι κλασικός πλάγιος οργανωτής, ωστόσο στη Γουλβς έμαθε να λειτουργεί ακόμη και shadow striker. 

Ο Σολμπάκεν είναι ιδιαίτερα ισορροπημένος ακραίος κυνηγός, που συγκλίνει για να εκτέλεση ή να δώσει την τελική πάσα. Ο Μασούρας με ικανότητα στο χώρο και reactive παιχνίδι είναι πολύτιμος τακτικά και συχνά τρυπώνει ως φορ στην περιοχή εκκινώντας από το πλάι. Για Φορτούνη και Μπιελ δεν χρειάζεται καμία αναφορά, ο Μπρίνιτς είναι επένδυση και ο Βρουσάι προσφέρει λύσεις ακόμη και ως ακραίος μπακ.

Επιθετικοί

Ο Ελ Κααμπί με το καλημέρα δείχνει ποιότητα στην εκτέλεση αλλά και διάθεση να προσφέρει με περισσότερους από έναν τρόπους στην ανάπτυξη. Ο Ελ Αραμπί είναι πια στα 37 αλλά διαθέτει το ένστικτο του «killer», ενώ ο Γιόβετιτς κουβαλάει αστείρευτο ταλέντο και εμπειρία, έστω κι αν ο βαθμός ετοιμότητας του είναι ένα ερώτημα. Παίκτης του Ολυμπιακού είναι ακόμη ο Χασάν και από τη στιγμή που θα αποθεραπευτεί, θα είναι στην ευχέρεια του Μαρτίνεθ να κρίνει την χρησιμότητα του ή μη.

* Στον Ολυμπιακό εξακολουθούν να ανήκουν ο Λάιντνερ (τραυματίας), και οι Ανδρούτσος, Κούντε, Φαντιγκά, Ραντζέλοβιτς, Αμπουμπακάρ Καμαρά που είναι προς παραχώρηση.