Ντάρκο Κοβάσεβιτς: Ένας Σέρβος «στρατιώτης» του Ολυμπιακού – Οι θητείες του στον Πειραιά, το πρόβλημα υγείας και η επίθεση

Ντάρκο Κοβάσεβιτς: Ένας Σέρβος «στρατιώτης» του Ολυμπιακού – Οι θητείες του στον Πειραιά, το πρόβλημα υγείας και η επίθεση

Γιώργος Σακελλαρίου 13:06 - 06.02.2024 / Ανανεώθηκε: 13:34 - 06.02.2024

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έπειτα από πέντε χρόνια και οκτώ μήνες επέστρεψε στον Ολυμπιακό. Ο ίδιος έχει τον Ολυμπιακό πλέον ως δεύτερο σπίτι του.

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς έκανε τεράστια καριέρα σε Ρεάλ Σοσιεδάδ και Γιουβέντους.

Αγωνίστηκε ακόμα στη Λάτσιο, στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ, ενώ ξεκίνησε την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους» της πατρίδας του, τον Ερυθρό Αστέρα.

Στις 7 Ιουλίου 2007 ήρθε στην Ελλάδα κι έκτοτε έγινε η δεύτερη πατρίδα του και ο Ολυμπιακός το σπίτι του. Τον υπηρέτησε για δύο χρόνια, έπαιξε σε 61 αγώνες και σημείωσε 31 γκολ, δείχνοντας την ποιότητά του και την εκτελεστική του δεινότητα. Συνέβαλε τα μέγιστα για την κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων και δύο Κυπέλλων.

Αν και υπέγραψε αρχικά, λοιπόν, για έναν χρόνο, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του (17 γκολ στο πρωτάθλημα, γκολ στη νίκη επί του Άρη στον τελικό κυπέλλου στο Καυτανζόγλειο, αλλά και τρία ακόμα γκολ σε όμιλο του Champions League) οδήγησαν στην ανανέωση του συμβολαίου του. Την επόμενη σεζόν, ωστόσο, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας τον υποχρέωσε σε αποχώρηση από την ενεργό δράση.

Ο Κοβάσεβιτς, ο οποίος γεννήθηκε στις 18/11/73, αναγκάστηκε να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά παρέμεινε πλέον στρατιώτης των Πειραιωτών. Ο Ολυμπιακός, προκειμένου να τον τιμήσει για την προσφορά που είχε, του προσέφερε αρχικά πόστο σκάουτερ. Στη συνέχεια ο Κοβάσεβιτς ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ και τεχνικός σύμβουλος της διοίκησης.

Τον έσωσε ο γιατρός του Ολυμπιακού

Ο Κοβάσεβιτς μίλησε για την περιπέτεια με την υγεία του σε ιταλικά ΜΜΕ: «Τον Ιανουάριο του 2009 έπαιζα στον Ολυμπιακό. Κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης ρουτίνας, βρήκαν ότι έχω στένωση αρτηρίας κατά 98%. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν είχα καταλάβει τίποτα. Μου έκαναν επέμβαση στην καρδιά και υποχρεώθηκα να σταματήσω. Ο γιατρός του κλαμπ, ο Πάνος Σταματόπουλος μου έσωσε τη ζωή».

Σ’ ερώτηση για το τι είναι ο Ολυμπιακός για τον ίδιο είχε δηλώσει: «Αγαπώ τον Ολυμπιακό. Έχω πολύ καλή σχέση με τον πρόεδρο Μαρινάκη και πηγαίνω σε όλα τα παιχνίδια. Ο Ολυμπιακός έχει νοοτροπία νικητή, είναι όπως η Γιουβέντους».

Η επίθεση

Στην ίδια συνέντευξη αναφέρθηκε και στη δολοφονική επίθεση που δέχτηκε τον Γενάρη του 2020: «Τα πάντα έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, αυτή η ιστορία βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας».

🔴Εξελίξεις στον Ολυμπιακό: Κοβάτσεβιτς, Καρβαλιάλ, Γιοβάνοβιτς, Μπαχάρ και το CAS

Στα ρεπορτάζ της εποχής αναφερόταν: «Η ενέδρα εις βάρος του Σέρβου είχε χαρακτηριστικά καλά προετοιμασμένης ενέργειας. Ο δράστης επέβαινε σε αυτοκίνητο Smart, που είχε κλαπεί πριν από ενάμιση μήνα από τη Θεσσαλονίκη, με πινακίδα πλαστή, που αντιστοιχούσε σε ίδιου τύπου αυτοκίνητο, ταξινομημένο στη Μεσσηνία. Αμέσως μετά την επίθεση, πυρπόλησε το όχημα κοντά στο γκολφ της Γλυφάδας, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη του. Εντός του κλεμμένου Ι.Χ. βρέθηκαν τα υπολείμματα του όπλου, που εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση.

Τα παραπάνω αποτελούν πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε καλά οργανωμένα «συμβόλαια θανάτου». Στην περίπτωση της ένοπλης επίθεσης κατά του Κοβάσεβιτς, ωστόσο, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Κυρίως διότι ο δράστης φέρεται να πυροβόλησε μόλις μία φορά κατά του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, δίχως μάλιστα να τον πετύχει. Ο Κοβάσεβιτς, σύμφωνα με όσα κατέθεσε στους αστυνομικούς, βγήκε από το σπίτι του λίγο μετά τις 9 μ.μ. για να βάλει το αυτοκίνητό του στο πάρκινγκ. Ηρθε τότε αντιμέτωπος με ένα άτομο με σκούρα ρούχα και καπέλο, που περπατούσε προς το μέρος του με προτεταμένο όπλο. Ο 47χρονος Σέρβος κατέθεσε ότι ο δράστης τον πυροβόλησε μία φορά και πως εκείνος στη θέα του έπεσε στο έδαφος για να καλυφθεί.

Οι αστυνομικοί διαθέτουν τη μαρτυρία ενός ακόμη περιοίκου, που καταθέτει ότι ακούστηκε ένας και μόνο πυροβολισμός. Ο πρώην ποδοσφαιριστής μεταφέρθηκε στο Ασκληπείο με τραύμα στο γόνατο – από την πτώση. Ερωτηθείς για τα πιθανά κίνητρα της εναντίον του επίθεσης, δήλωσε άγνοια. Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι στόχος του ενόπλου ήταν να εκφοβίσει τον Σέρβο και όχι να τον σκοτώσει, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο το όπλο να έπαθε εμπλοκή ή για άλλο, άγνωστο λόγο, ο δράστης να υποχρεώθηκε να διακόψει το σχέδιό του και να τραπεί σε φυγή».

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο Sportal: «Δεν έπρεπε να διακοπεί το ντέρμπι, δεν υπήρχε κίνδυνος για τον ποδοσφαιριστή, ελπίζω να μην κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

09:53 - 23.11.2023

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς στο Sportal: «Δεν έπρεπε να διακοπεί το ντέρμπι, δεν υπήρχε κίνδυνος για τον ποδοσφαιριστή, ελπίζω να μην κρίνει τον τίτλο του πρωταθλητή»

Ο Σέρβος πρώην ποδοσφαιριστής, Ντάρκο Κοβάσεβιτς παραχώρησε συνέντευξη στο Sportal και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη φετινή πορεία του Ολυμπιακού, στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό που κρίθηκε με δικαστική απόφαση αλλά και στον Κώστα Φορτούνη και τον Γιάννη Κωνσταντέλια.

Οι συνεργασίες, ο Ομπαμεγιάνγκ και οι μεταγραφές

Ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς ως επικεφαλής του σκάουτινγκ είχε συνεργασία με ανθρώπους που άφησαν το στίγμα τους στον σύλλογο, όπως οι Βαλβέρδε, Ζαρντίμ, Λεμονής, Σεγκούρα. Είχε επαφές με τεχνικούς διευθυντές όπως οι Ουσίγιος, Μοντεστό, Λορένθο.

Σε συνέντευξη του ο ίδιος όταν ρωτήθηκε ποιον παίκτη προσπάθησε να φέρει στον Πειραιά απάντησε:

«Μπορώ να πω πολλούς, τους οποίους πήγα να δω. Παρακολουθούσα τον Ομπαμεγιάνγκ όταν έπαιζε στη Σεντ Ετιέν. Αργότερα ήρθαν άλλοι που ο κόσμος τους αγάπησε πολύ, όπως ήταν οι Ιμπαγάσα, Μιραλάς, Φουστέρ, Μέλμπεργκ».

Χάσι και Γκαρθία

Το 2016 ο Κοβάσεβιτς έγινε ουσιαστικά τεχνικός σύμβουλος. Επί των ημερών του ήρθε ο Αλβανός τεχνικός Μπέσνικ Χάσι, αλλά δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τους Πειραιώτες. Ο έμπειρος τεχνικός αποχώρησε και ο Κοβάσεβιτς τη σεζόν 2017-18 φέρεται να ήταν αυτός που επέλεξε τον Όσκαρ Γκαρθία. Ήταν παρών, μάλιστα, στο ματς με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα που δεν ξεκίνησε το 2018. Στο τέλος της σεζόν, ο ίδιος αποχώρησε. Τον Ιούνιο του 2018 δεν συμμετείχε στον σχεδιασμό που έγινε με τον Πορτογάλο Πέδρο Μαρτίνς.

Δείτε εικόνες από την παρουσία του Κοβάσεβιτς στον Ολυμπιακό: