Ζέλσον Μαρτίνς: Ο εξτρέμ των 50 εκατ. ευρώ που θάμπωσε τον Σιμεόνε - Το «ντου» των οπαδών, η επίθεση σε διαιτητή και η καταγγελία της Σπόρτινγκ

Ζέλσον Μαρτίνς: Ο εξτρέμ των 50 εκατ. ευρώ που θάμπωσε τον Σιμεόνε - Το «ντου» των οπαδών, η επίθεση σε διαιτητή και η καταγγελία της Σπόρτινγκ

Ελένη Ανδρικοπούλου 19:15 - 01.01.2024 / Ανανεώθηκε: 19:28 - 01.01.2024

Ο Ζέλσον Μαρτίνς, έχοντας στις πλάτες του ένα σπουδαίο βιογραφικό. ήρθε στην Αθήνα για λογαριασμό του Ολυμπιακού. Οι περιπέτειες που σημάδεψαν την καριέρα του.

Σε μία πολύ σημαντική μεταγραφή για την ενίσχυση της μεσοεπιθετικής του γραμμής προχώρησε ο Ολυμπιακός, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τον 28χρονο Πορτογάλο εξτρέμ, Ζέλσον Μαρτίνς

Ο Μαρτίνς, ο οποίος έχει ένα πολύ σπουδαίο βιογραφικό έρχεται στην Αθήνα για να περάσει από τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να ολοκληρωθεί η μετακίνησή του στους «ερυθρόλευκους». 

Το who is who του Ζέλσον Μαρτίνς

Ο Ζέλσον Ντάνι Μπατάλια Μαρτίνς, όπως είναι το πλήρες όνομά του έχει καταγωγή από το Πράσινο Ακρωτήρι. Γεννήθηκε στην Πραϊα στις 11 Μαΐου 1995. Μετακόμισε στην Πορτογαλία σε ηλικία 13 ετών αρχικά στην Ακαδημία της Μπενφίκα. 

Το 2010 πήγε στην Ακαδημία της Σπόρτινγκ και τον Μάρτιο του 2014 προήχθη στη Β ομάδα της τελευταίας και υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας έως το 2019 και το οποίο περιελάμβανε ρήτρα αποδέσμευσης 45 εκατομμυρίων ευρώ! Ένα γκολ κόντρεα στην Ουνιάο ντε Κοϊμπρα, προκάλεσε τον θαυμασμό όλων. Ο Μαρτίνς έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στις 24 Αυγούστου 2014, μπαίνοντας ως αλλαγή αντί του Ενόχ σε μία εκτός έδρας νίκη με 1-0 εναντίον της Ολιανένσε στη δεύτερη κατηγορία. Στις 21 Δεκεμβρίου, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα, στη νίκη με 3-1 επί της Βιτόρια. 

Το καλοκαίρι του 2015, ο Μαρτίνς προήχθη στην κύρια ομάδα από τον νέο προπονητή Ζόρζε Ζεσούς. Έκανε το ντεμπούτο του στις 9 Αυγούστου κόντρα στη Λεϊρία για το Κύπελλο. Στη μεγάλη κατηγορία εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 14 Αυγούστου 2015, παίζοντας ένα λεπτό στην ήττα με 2-1 από την Τοντέλα. Στις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, εναντίον του ίδιου αντιπάλου, σημείωσε το 5.000ό γκολ της Σπόρτινγκ στο πρωτάθλημα, βάζοντας μπροστά τους γηπεδούχους στο σκορ, αλλά το ματς έληξε 2-2. 

Στις 11 Ιουνίου 2018, ο Μαρτίνς ζήτησε να λυθεί το συμβόλαιό του με τη Σπόρτινγκ, επειδή έναν μήνα νωρίτερα, οπαδοί της Σπόρτινγκ εισέβαλαν στο προπονητικό κέντρο του συλλόγου κι επιτέθηκαν σε πολλούς παίκτες και μέλη του προσωπικού. 

Η Ατλέτικο Μαδρίτης 

Στις 18 Ιουλίου 2018, ο Μαρτίνς αποδέχτηκε την προσφορά από την Ατλέτικο Μαδρίτης, αφού τον είχε σε μεγάλη εκτίμηση ο τεχνικός της Ντιέγκο Σιμεόνε. Μια εβδομάδα αργότερα, ανακοινώθηκε για πέντε χρόνια ως ελεύθερος. Η Σπόρτινγκ έκανε επίσημη καταγγελία στη FIFA για τη μεταγραφή απαιτώντας αποζημίωση 100 εκατομμυρίων ευρώ, τη ρήτρα αποδέσμευσης του ακυρωμένου συμβολαίου του και τον Μάιο του 2019 ανακοίνωσε ότι είχε καταλήξει σε συμφωνία με τους Ισπανούς ύψους 22,5 εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο Μαρτίνς έκανε το ντεμπούτο του στη La Liga στις 20 Αυγούστου 2018 σε μια εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τη Βαλένθια, όπου έπαιξε 18 λεπτά στη θέση του Γκριεζμάν. Δύο μήνες αργότερα, σε μια νίκη 1-0 εναντίον της ερασιτεχνικής Σαντ Αντρέου στον γύρο των 32 του Copa del Rey, σημείωσε το πρώτο του γκολ Με τη Σπόρτιγκ ο Μαρτίνς κατέγραψε 52 συμμετοχές μετρώντας 13 και μοιράζοντας ισάριθμες ασίστ. 

Η Μονακό

 Στις 27 Ιανουαρίου 2019, ο Μαρτίνς εντάχθηκε στη Μονακό ως δανεικός μέχρι το τέλος της σεζόν. Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη Ligue 1 στις 2 Φεβρουαρίου, δίνοντας ασίστ στον Aleksandr Γκολόβιν στις αρχές του πρώτου ημιχρόνου και συμμετείχε στο γκολ του Φάμπρεγκας στην εντός έδρας νίκη με 2-1 επί της Τουλουζ. Τον Ιούλιο του 2019, ο Μαρτίνς εντάχθηκε στη Μονακό για πέντε χρόνια. Το κόστος της μεταγραφής τους στους Μονεγάσκους έφτασε τα 30 εκατ. ευρώ. Συνολικά, δηλαδή οι Γάλλοι και η Ατλέτικο πλήρωσαν 50 εκατ. ευρώ για τον Μαρτίνς. Ο παίκτης αποτέλεσε την τέταρτη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου μαζί με τους Μπαλογκάν, Γκολόβιν και Κεϊτά Μπαλντέ. Συνολικά στην Μονακό πραγματοποίησε 129 συμμετοχές σκοράροντας 16 γκολ και δίνοντας 14 ασίστ. 

Την 1η Φεβρουαρίου, στο 30’ στον εκτός έδρας αγώνα με τη Νιμ έσπρωξε τον διαιτητή Μίκαελ Λεσάζ, διαμαρτυρόμενος για την αποβολή του συμπαίκτη του Τιεμουέ Μπακαγιόκο και αποβλήθηκε. Έτσι, η ομάδα του έχασε 3-1. Για την ενέργειά του, του επιβλήθηκε ποινή με εξάμηνη αναστολή στις 5 Μαρτίου

Διεθνής καριέρα

 Ο Μαρτίνς ήταν στην ομάδα της Πορτογαλίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Under-19 της ΟΥΕΦΑ 2014, παίζοντας όλους τους αγώνες. Εκπροσώπησε επίσης τη χώρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο U-20 της FIFA 2015, σκοράροντας στη φάση των ομίλων ενάντια στη Σενεγάλη και στη φάση των 16 εναντίον της οικοδέσποινας Νέας Ζηλανδίας. Στα τέλη Σεπτεμβρίου 2016, ο Μαρτίνς έλαβε την πρώτη του κλήση στην Ανδρών, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 εναντίον της Ανδόρας και των Νήσων Φερόε. 

Στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό ο Ζέλσον Μαρτίνς - «Μίλησα με τον Ποντένσε, χαίρομαι που θα παίξω μαζί του» (vid+pics)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

18:12 - 01.01.2024

Στην Αθήνα για τον Ολυμπιακό ο Ζέλσον Μαρτίνς - «Μίλησα με τον Ποντένσε, χαίρομαι που θα παίξω μαζί του» (vid+pics)

Ο 28χρονος Πορτογάλος δεξιοπόδαρος εξτρέμ προσγειώθηκε στο «Ελ. Βενιζέλος». Θα περάσει από ιατρικές εξετάσεις και θα υπογράψει στον Ολυμπιακό.

Έκανε την πρώτη του συμμετοχή εναντίον της πρώτης αντικαθιστώντας τον Πέπε για τα τελευταία 18 λεπτά στη νίκη με 6-0 στο Αβέιρο. Ο Μαρτίνς επιλέχθηκε από τον Φερνάντο Σάντος για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2018. Έκανε το ντεμπούτο του στη διοργάνωση στις 20 Ιουνίου, παίζοντας 30 λεπτά στην ήττα 1-0 από το Μαρόκο στη φάση των ομίλων, αφού αντικατέστησε τον νυν άσο της Μάντσεστερ Σίτι Μπερνάρντο Σίλβα. Συνολικά στην εθνική Πορτογαλίας έχει 21 συμμετοχές, αλλά δεν σημείωσε γκολ. 

Ο Μαρτίνς είναι δεξιοπόδαρος και παίζει και στα δύο άκρα της επίθεσης. Ο ίδιος έχει κι έναν ξάδερφο, ονόματι Ευκλείδης Καμπράλ κι έχει παίξεις στην Κύπρο για τον Απόλλωνα Λεμεσού!