Από το πρωτάθλημα της ΑΕΚ στην κροτίδα του Χουάνκαρ: Η ανασκόπηση της Stoiximan Super League για το 2023

Η ανασκόπηση της Stoiximan Super League από το Sportal

i

© Sportal

Από το πρωτάθλημα της ΑΕΚ στην κροτίδα του Χουάνκαρ: Η ανασκόπηση της Stoiximan Super League για το 2023

Τζιοβάνι Ζάκαρη 21:45 - 31.12.2023

Το 2023 ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει και η χρονιά που πέρασε άφησε πολλές συγκινήσεις, μεγάλο σασπένς και συχνή εναλλαγή συναισθημάτων στους φιλάθλους των ομάδων της Stoiximan Super League. Το Sportal θυμάται τις κορυφαίες στιγμές κάθε μήνα από το έτος που αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν.

Αυτό ήταν! Το 2023 μας αποχαιρετά και μπαίνει στη ζωή μας το 2024. Μία χρονιά που… έμοιαζε να μην τελειώνει για όσους παρακολούθησαν (και παρακολουθούν) το ελληνικό πρωτάθλημα, το οποίο τόσο στο δεύτερο μισό της περασμένης σεζόν όσο και στο πρώτο μισό της φετινής δεν σταμάτησε να συνοδεύεται από αγωνία, ένταση και ανταγωνισμό. 

Το Sportal αρχικά θέλει να ευχηθεί σε όλους τους αναγνώστες του - και όχι μόνο - να έχουν ένα ευτυχισμένο έτος και σε δεύτερο χρόνο θα ήθελε να τους θυμίσει τις κορυφαίες στιγμές από τη Stoiximan Super League το  2023. Aπό την πτώση του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα της ΑΕΚ και από την κορυφή που απολάμβανε ο Ολυμπιακός στην κροτίδα του Χουάνκαρ, η χρονιά που μας πέρασε είχε πολλά highlight. 

ΙΑΝΟΥAΡΙΟΣ 

Ο Πινέδα μετά το γκολ κόντρα στον Παναθηναϊκό © Πινέδα στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός

Το «καλημέρα» της προηγούμενης σεζόν βρήκε τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται σε μία διαδικασία ύφεσης. Μία εβδομάδα μετά την αλλαγή του χρόνου, το «τριφύλλι» δέχθηκε την ήττα από την ΑΕΚ, ενώ αργότερα έχασε και από τον ΠΑΟΚ με 0-3. Η χαριστική βολή θα ερχόταν όμως στο τέλος του μήνα, με τους πράσινους να χάνουν από τον Αστέρα στην Τρίπολη και να βρίσκονται από το +12 στη δεύτερη θέση. 

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να βελτιώνει την εικόνα του σε σύγκριση με την αρχή του πρωταθλήματος, όμως ο Ατρόμητος του έκλεψε δύο πολύτιμους βαθμούς στο Περιστέρι. Στραβοπάτημα είχε και ο ΠΑΟΚ, ο οποίος είδε τον ΟΦΗ να κρατάει γερά μέσα στην Τούμπα και να παίρνει το 0-0.

ΦΕΒΡΟΥΆΡΙΟΣ 

Ο Πινέιρο, ο Μαρινάκης και οι παίκτες του Ολυμπιακού © Intime

Ο Φεβρουάριος ξεκίνησε με τη «μάχη» να μην επικεντρώνεται στην κορυφή αλλά στα χαμηλά στρώματα. Ιωνικός, Λεβαδειακός και Λαμία ήταν οι τρεις ομάδες που βρίσκονταν όλες μία ανάσα από την επικίνδυνη ζώνη. Όσο για τους μεγάλους, αυτός ο μήνας ήταν ο μήνας ντέρμπι! Ο ΠΑΟΚ επικράτησε της ΑΕΚ με 2-0 και έμεινε στο 0-0 με τον Ολυμπιακό.

 Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν το ίδιο σκορ με τον Παναθηναϊκό, σε ένα παιχνίδι το οποίο ολοκληρώθηκε με έντονες διαμαρτυρίες από πλευράς τους για το ακυρωθέν γκολ του Βρουσάι. Χαρακτηριστικό το γεγονός πως ο μεγαλομέτοχος της ομάδας, Βαγγέλης Μαρινάκης κατέβηκε στον αγωνιστικό χώρο για να εκφράσει τα παράπονά του, με αποτέλεσμα να δεχθεί την κίτρινη κάρτα από τον Πινέϊρο

ΜΑΡΤΙΟΣ

To γκολ του Μπακαμπού κόντρα στην ΑΕΚ © Intime

Ο Μάρτιος βρήκε τις ομάδες να ολοκληρώνουν την αποστολή τους για την κανονική περίοδο. Δύο εξάρες περιλάμβανε το «μενού», με τους Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ να πανηγυρίζουν δίχως να δεχθούν γκολ κόντρα σε Λεβαδειακό και Ιωνικό αντίστοιχα. Η πιο σημαντική στιγμή του μήνα ήρθε την τελευταία αγωνιστική! Οι Πειραιώτες αποτέλεσαν την πρώτη ομάδα που πανηγύρισε «διπλό» μέσα στην «OPAP Arena», παίρνοντας τη νίκη με 3-1 κόντρα στην ΑΕΚ

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ατρόμητο και τερμάτισε ως πρωτοπόρος της κανονικής διάρκειας. Όσο για τα plaoffs, όλες οι ομάδες βρίσκονταν πλέον στο παιχνίδι της πρωτιάς μετά τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής και τα αποτελέσματά της. Παράλληλα, στα playouts οι «μάχη» μεταξύ Λαμίας, Λεβαδειακού και Ιωνικού συνεχιζόταν.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

Ο Σπόραρ μετά το χαμένο πέναλτι με τον Βόλο © Intime

Ένα κομμάτι της υπόθεσης «κορυφή» κρίθηκε σε μεγάλο βαθμό τη δεύτερη μέρα του Απριλίου. Η ΑΕΚ νίκησε τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα και πήρε ένα πολύ σημαντικό τρίποντο, εκμεταλλευόμενη και τη «γκέλα» του Παναθηναϊκού κόντρα στον Βόλο. Εκεί μάλιστα ο ΠΑΟ θα μπορούσε να το είχε σώσει στις καθυστερήσεις, όμως ο Σπόραρ αστόχησε από τα 11 μέτρα. 

Την ίδια ώρα, ο Ολυμπιακός «αυτοκτόνησε» κόντρα στον Άρη και το 2-0 που έγινε 2-2 έφερε τη φυγή του Μίτσελ. Αυτό, ωστόσο, δεν τον εμπόδισε από το να πάρει την πρώτη του νίκη σε ντέρμπι, διαλύοντας μια για πάντα τα όνειρα του ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα (3-1) υπό τις οδηγίες του Ανιγκό. Από την άλλη, ΠΑΣ Γιάννινα, Αστέρας και Παναιτωλικός έχαναν πολύτιμους βαθμούς και πλησίαζαν ολοένα και πιο πολύ την επικίνδυνη ζώνη.

ΜΆΙΟΣ 

Φιέστα ΑΕΚ © Intime

Ο μήνας που ίσως έμεινε περισσότερο χαραγμένος στις μνήμες των φιλάθλων. Στη διεκδίκηση του τίτλου έχουν μείνει μόνο ΑΕΚ και Παναθηναϊκός. Όλα θα κρίνονταν την προτελευταία αγωνιστική, εκεί όπου η Ένωση αντιμετώπιζε τον Άρη και ο Παναθηναϊκός τον Ολυμπιακό, αμφότεροι εκτός έδρας. Το κορυφαίο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών δεν θα μπορούσε να μην έχει ανάλογο φινάλε. Από τη μία, η ομάδα του Αλμέιδα πέτυχε απίθανη ανατροπή κόντρα στους «κίτρινους» και σε συνδυασμό με το 1-0 του Ολυμπιακού από το γκολ του Ρέαμπτσιουκ, βρέθηκε μόνη πρώτη στο πρωτάθλημα της Stoiximan Super League. Αυτό δεν άλλαξε την τελευταία αγωνιστική και έτσι η ΑΕΚ ήταν πρωταθλήτρια της σεζόν.

Ακολούθησαν μαγευτικές εικόνες στην «OPAP Arena» με τον κόσμο να γεμίζει τόσο το γήπεδο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο, προκειμένου να πανηγυρίσει την κατάκτηση του τροπαίου. Από την άλλη, σοκαριστικό ήταν το φινάλε και στα playouts. Ο Ιωνικός υποδεχόταν στο «καμίνι» της Νίκαιας τη Λαμία και ήθελε μόνο νίκη για να μείνει στην κατηγορία. Το 2-0 του πρώτου ημιχρόνου έδειχνε πως τα πράγματα θα ήταν εύκολα, όμως οι Φθιωτοί ισοφάρισαν σε 2-2 και έριξαν κατηγορία τον σύλλογο των δυτικών προαστίων. 

ΙΟΥΝΙΟΣ

© Intime

Ακολούθησε ένας από τους μήνες μεταγραφών στη Stoiximan Super League. Μία από τις πιο σημαντικές αφίξεις, όμως, αφορούσε τον πάγκο και όχι το γήπεδο. Ο Ολυμπιακός προσέλαβε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ ως νέο του προπονητή, θέλοντας να αλλάξει σελίδα και να αφήσει πίσω μία κακή χρονιά. 

Την ίδια ώρα, ο Παναθηναϊκός προχώρησε στην απόκτηση των Τζούρισιτς και Μλαντένοβιτς, ενώ η ΑΕΚ είδε τον Πάολο Φερνάντες να παθαίνει ρήξη στον αχίλλειο και να χάνει όλη την επόμενη σεζόν. Όσο για τον ΠΑΟΚ, ο Ράζβαν Λουτσέσκου είχε ήδη αρχίσει να δείχνει τις προθέσεις του για ένα restart της ομάδας με μεταγραφικές προσθήκες.

ΙΟΥΛΙΟΣ

Αραούχο και Μάνταλος ψήφισαν Πινέδα για MVP. ©intime

Από την πρώτη κιόλας μέρας του Ιουλίου, η ΑΕΚ ανακοίνωσε την πιο ακριβή μεταγραφή της ιστορίας της. Η Ένωση δαπάνησε ένα ποσό κοντά στα 6,5 εκατ. ευρώ και έκανε δικό της τον Ορμπελίν Πινέδα από τη Θέλτα. Το πρώτο τους απόκτημα ανακοίνωσαν και οι Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ, ανακοινώνοντας αντίστοιχα τους Βιθέντε Ιμπόρα και Γούιλιαμ Τροστ Έκονγ. Ταυτόχρονα, στον Παναθηναϊκό έφτασε ως «μπαμ» ο Βιλένα, ο οποίος αποκτήθηκε μέχρι και το 2027.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Πανό για τον Μιχάλη Κατσούρη © intime

Η έναρξη της νέας σεζόν στη Stoiximan Super League τον Αύγουστο δεν περιλάμβανε τους Παναθηναϊκό και ΑΕΚ. Το μεν παιχνίδι του «τριφυλλιού» με τον Ατρόμητο αναβλήθηκε λόγω του αγώνα με τη Μπράγκα, ενώ της Ένωσης με τον Παναιτωλικό άλλαξε ημερομηνία μετά τον ορισμό της UEFA για τον αγώνα με την Ντινάμο Ζάγκερμπ.

Είχε προηγηθεί η δολοφονία του αδικοχαμένου φίλου των κιτρινόμαυρων, Μιχάλη Κατσούρη, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 19 Αυγούστου, μετά από επεισόδια με Κροάτες χούλιγκανς. Όσο για εκείνους που ξεκίνησαν, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 2-0 του Πανσερραϊκού στο κεκλεισμένων των θυρών «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ ο ΟΦΗ έκανε την έκπληξη κόντρα στον Άρη, επικρατώντας με 3-2 σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

O Μποτία στο Κηφισιά - Πανσερραϊκός © Intime

Ο Σεπτέμβριος έφερε και το πρώτο ντέρμπι της σεζόν 2023/24, με την ΑΕΚ να υποδέχεται στο γήπεδό της τον Ολυμπιακό. Έπειτα από ένα μέτριο παιχνίδι, οι δύο ομάδες πήραν από έναν βαθμό μετά το μεταξύ τους 1-1. Στην ίδια αγωνιστική, η Κηφισιά και ο Πανσερραϊκός πρόσφεραν ίσως ένα από τα κορυφαία παιχνίδια της τρέχουσας Stoiximan Super League, με την ομάδα των βορείων προαστίων να διαμορφώνει το τελικό 4-4 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του αγώνα. Μέχρι το τέλος του μήνα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός πήγαιναν χέρι-χέρι, με το «τριφύλλι» να χάνει από την ΑΕΚ μέσα στην έδρα του, σε ένα πολύ όμορφο αθηναϊκό ντέρμπι.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 

Ο Χουάνκαρ διακομίζεται στο ιατρείο του «Καραϊσκάκης», μετά τον τραυματισμό του από ρίψη κροτίδας. © Intime

Ο Οκτώβριος ξεκίνησε με μία ακόμα απώλεια του Παναθηναϊκού σε ντέρμπι, με τον ΠΑΟΚ να κρατά το προβάδισμα στη Λεωφόρο για πάνω από 90 λεπτά και τελικά να ισοφαρίζεται στις καθυστερήσεις. Ακολούθησε η διακοπή των εθνικών ομάδων και αυτό που συνέβη στην επιστροφή θα συζητιέται πλέον για πολλά χρόνια. Ο Ολυμπιακός υποδέχονταν τους «πράσινους» και στόχο είχε τη νίκη, για να αυξήσει τη διαφορά στην κορυφή. Η ομάδα του Γιοβάνοβιτς ήταν εκείνη που είχε την υπεροχή στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα, με αποτέλεσμα να πάρει το προβάδισμα.

Η ισοφάριση των Πειραιωτών στο δεύτερο ημίχρονο προκάλεσε «ντελίριο» στην κερκίδα και από εκεί εκτοξεύθηκε μία κροτίδα. Αυτή ήταν αρκετή για να ρίξει στο έδαφος τον Χουάνκαρ, ο οποίος το ίδιος βράδυ μεταφέρθηκε στο Υγεία. Η αναμέτρηση των «αιωνίων» μεταφέρθηκε στις δικαστικές αίθουσες, εκεί όπου το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό Όργανο της Stoiximan Super League έκρινε ένοχο τον Ολυμπιακό. Αποτέλεσμα, οι Πειραιώτες να χάσουν το ματς στα χαρτιά και να τους αφαιρεθεί ένας βαθμός, κάτι που χάρισε στον ΠΑΟ την κορυφή του πρωταθλήματος. 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

Η μπαλιά του Κωνσταντέλια στο Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ © Intime

Ο Νοέμβριος ξημέρωσε με τον ιδανικότερο τρόπο για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε… πάρτι στο «Γ. Καραϊσκάκης». Λίγες μέρες πριν ο «Δικέφαλος» είχε χάσει από την ΑΕΚ (2-0) χωρίς προσπάθεια και ο Ολυμπιακός φαίνεται πως ήταν η ομάδα που πλήρωσε τα σπασμένα. Πραγματοποιώντας ένα από τα καλύτερα φετινά τους παιχνίδια, οι Θεσσαλονικείς επικράτησαν με 4-2 στο «Γ. Καραϊσκάκης», σε ένα ματς το οποίο το σκορ έφτασε στο 4-0. Μάλιστα, αυτό το αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την ήττα από τη Φράιμπουργκ (5-0), έφεραν το διαζύγιο με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ. Δύο εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στην τελευταία αγωνιστική του μήνα, ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από τον Άρη με 2-0 και η βαθμολογία του πρωταθλήματος πήρε… φωτιά. Μέσα σε αυτόν τον μήνα άρχισε να ολοκληρώνεται η πτώση του ΟΦΗ, ο οποίος είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά μέσα στη χρονιά. 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

Φατίχ Τερίμ © PrtScr

Ο Δεκέμβριος αποτέλεσε τον μήνα που ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός θα ήθελαν να ξεχάσουν. Αφενός, η Ένωση ναι μεν μπήκε με το δεξί - νικώντας τον Άρη - εντούτοις Πανσερραϊκός και Παναιτωλικός της έκοψαν βαθμούς. Στον Παναθηναϊκό η αναπάντεχη ήττα από τον Ατρόμητο που ακολούθησε τον αποκλεισμό - σοκ στην Ευρώπη, έφερε τριγμούς όσον αφορά τη θέση του Ιβαν Γιοβάνοβιτς.

 Ο Σέρβος αποτέλεσε παρελθόν και ο Φατίχ Τερίμ ήταν ο άνθρωπος που τον αντικατέστησε. Όσο για τον Ολυμπιακό. τα παιχνίδια δεν του πήγαν καλά, αφού με τον Βόλο (σε ένα επεισοδιακό ματς) και τον Ατρόμητο ήρθε ισόπαλος, ενώ κόντρα στον Πανσερραϊκό ζορίστηκε αρκετά. Στο άλλο άκρο βρέθηκε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος... κατάπινε όποιον έβρισκε στο πέρασμά του. Τριάρα κόντρα στη Λαμία, τεσσάρα κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης και εξάρα κόνρτα στην Κηφισιά, του πρόσφεραν ένα ιδανικό φινάλε για το 2023.