Βαλμπουενά: «Έκπληξη κατά το ήμισυ η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ» - Η ατάκα για Ολυμπιακό

Ο Ματιέ Βαλμπουενά.

i

©intime

Βαλμπουενά: «Έκπληξη κατά το ήμισυ η πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ» - Η ατάκα για Ολυμπιακό

Γιώργος Σακελλαρίου 11:17 - 06.09.2023 / Ανανεώθηκε: 11:25 - 06.09.2023

Ο Ματιέ Βαμπουενά παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στη Γαλλία κι αναφέρθηκε στις προτάσεις μετά τον Ολυμπιακό, στην πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ και στον Απόλλωνα Λεμεσού.

Ο Ματιέ Βαλμπουενά στις 28 Σεπτεμβρίου θα κλείσει τα 39 του χρόνια.

Ο διεθνής Γάλλος (52 ματς, 8 γκολ) μεσοεπιθετικός αποχώρησε έπειτα από τέσσερις σεζόν από τον Ολυμπιακό, όπου είχε εξαιρετική παρουσία κι αγαπήθηκε από τον κόσμο, για να συνεχίσει στον Απόλλωνα Λεμεσού. Ο Βαλμπουενά αναφέρθηκε στην ηλικία του, στην κυπριακή ομάδα και τον Ολυμπιακό, αλλά και στην πρόκριση του Παναθηναϊκού επί της Μαρσέιγ, όπου για τον ίδιο δεν ήταν τεράστια έκπληξη.

Αναλυτικά το δημοσίευμα και η συνέντευξη του Βαλμπουενά στη γαλλική ιστοσελίδα «Foot11»:

«Κάποιοι θα το δουν ως απλή σύμπτωση, άλλοι ως πραγματικό σημάδι της μοίρας. Με την ένταξη στη Λεμεσό, τη δίδυμη πόλη της Μασσαλίας, ο Βαλμπουενά μπορεί να έκανε τον κύκλο του αυτό το καλοκαίρι σε μια καριέρα που ξεκίνησε πριν από δύο δεκαετίες. Μετά τον Ολυμπιακό θέλησε να αντιμετωπίσει μια νέα πρόκληση. Η τελευταία; Μπορεί. Πάντα όμως με το ίδιο πάθος.

-Πρόσφατα πήγατε στον Απόλλωνα Λεμεσού. Πώς πάει η προσαρμογή σας;

«Είμαι πολύ καλά. Εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν πολλοί νέοι παίκτες. Με τις ιδέες ενός πολύ καλού προπονητή (απολύθηκε ο Αντόνε κι αντικαταστάθηκε από τον Βλάνταν Μιλόγεβιτς), θα καταφέρουμε να φτιάξουμε καλύτερα το παιχνίδι μας. Εδώ χρειάζεται προσαρμογή στις κλιματικές συνθήκες. Έχει πολύ ζέστη, αλλά και πολύ υγρασία».

Σύντομα θα γιορτάσετε τα 39α γενέθλιά σας. Πώς εξηγείτε τέτοια μακροζωία στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο;

Δεν αισθάνομαι καμία μορφή κόπωσης. Είμαι επίσης τυχερός που η σωματική μου διάπλαση δεν με απογοητεύει

«Το να διασκεδάζω και να παίζω με πάθος είναι τα πιο σημαντικά πράγματα για μένα. Πάντα ονειρευόμουν να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Αυτός είναι και ο λόγος που προσέχω πολύ τον τρόπο ζωής μου. Μου επιτρέπει να έχω τέτοια μακροζωία. Είμαι χαρούμενος που σηκώνομαι το πρωί, πηγαίνω στην προπόνηση, έχω την μπάλα στα πόδια μου. Δεν αισθάνομαι καμία μορφή κόπωσης. Είμαι επίσης τυχερός που η σωματική μου διάπλαση δεν με απογοητεύει. Δεν έχω πια τα εικοσάχρονα πόδια μου, αλλά για κάποιον που θα γίνει 39, νιώθω πολύ καλά (γέλια)».

Το unfollow του Ποντένσε στη Γουλβς και η μοναδική ομάδα που ακολουθεί...
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

17:47 - 05.09.2023

Το unfollow του Ποντένσε στη Γουλβς και η μοναδική ομάδα που ακολουθεί...

Ο Ντανιέλ Ποντένσε αποτελεί το τελευταίο, χρονικά, απόκτημα του Ολυμπιακού, ερχόμενος με μορφή δανεισμού από τη Γουλβς. Μία ομάδα που έπαψε να ακολουθεί στο Instagram, παρά την τριετή του θητεία σε αυτή.

-Πώς προσαρμόζετε το στυλ παιχνιδιού σας σήμερα σε σχέση με τη φυσική σας κατάσταση;

«Είμαι δημιουργός, ένα νούμερο 10, πρέπει να παίζω επιθετικά. Η επανάληψη των προσπαθειών υψηλής έντασης είναι μερικές φορές λίγο περίπλοκη. Επιπλέον, εδώ, στην Κύπρο, όπου συνειδητοποίησα ότι οι κλιματικές συνθήκες είναι ιδιαίτερες. Πρέπει όμως να ξέρεις να προσαρμόζεσαι, να αποφεύγεις τους περιττούς αγώνες. Μπορεί να κάνουμε λιγότερη προσπάθεια, αλλά αυτό που κάνουμε, το κάνουμε στο έπακρο».

-Ήσασταν στην Ελλάδα τις τελευταίες τέσσερις σεζόν, σας εξέπληξε η πρόκριση του Παναθηναϊκού απέναντι στη Μαρσέιγ;

Νομίζω ότι οι γαλλικές ομάδες τείνουν να υποτιμούν αυτές τις ομάδες, αλλά όταν παίζουν αγώνες ευρωπαϊκού κυπέλλου, συχνά εκπλήσσονται

«Αν δούμε τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια, ο Ολυμπιακός έπαιζε πάντα στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο, νικήσαμε τη Μαρσέιγ εντός έδρας στο Champions League. Νομίζω ότι οι γαλλικές ομάδες τείνουν να υποτιμούν αυτές τις ομάδες, αλλά όταν παίζουν αγώνες ευρωπαϊκού κυπέλλου, συχνά εκπλήσσονται. Η πίεση του κοινού είναι επίσης ένας παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη.

Έκπληκτος; Κατά το ήμισυ. Στη Γαλλία ίσως τείνουμε να υποτιμούμε το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεδομένων όμως των αγώνων, πίστευα ότι η ΟΜ, παρά το πλαίσιο, νέοι παίκτες, νέος προπονητής, έναρξη της σεζόν, θα κατάφερνε να προκριθεί. Μετά, νομίζω ότι έχει εξελιχθεί το επίπεδο της Super League. Μπορεί να μην είναι το πιο αναγνωρισμένο πρωτάθλημα, αλλά υπάρχουν ακόμα μερικές πολύ καλές ομάδες».

Ο Γιοβάνοβιτς άφησε εκτός λίστας τον Βέρμπιτς, ιεραρχώντας τις ανάγκες της Ευρώπης
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:41 - 05.09.2023

Ο Γιοβάνοβιτς άφησε εκτός λίστας τον Βέρμπιτς, ιεραρχώντας τις ανάγκες της Ευρώπης

Ο αποκλεισμός του Μπέντζαμιν Βέρμπιτς από την ευρωπαϊκή λίστα του Παναθηναϊκού προκάλεσε αίσθηση. Όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έλαβε υπόψη συγκεκριμένες παραμέτρους και το Sportal εξηγεί ποιες ήταν αυτές.

-Είχατε άλλες προσφορές εκτός από αυτή του Απόλλωνα;

Ήρθαν προτάσεις και από την Ελλάδα, αλλά αποκλείεται να παίξω στη χώρα αλλού εκτός από τον Ολυμπιακό

«Στη Γαλλία, έλαβα προσφορές από συλλόγους που αγωνίζονται στη Ligue 2. Είχα προτάσεις και στο εξωτερικό. Ήρθαν προτάσεις και από την Ελλάδα, αλλά αποκλείεται να παίξω στη χώρα αλλού εκτός από τον Ολυμπιακό.

-Τι σας έπεισε να ενταχθείτε στη Λεμεσό;

«Στην Κύπρο, έχω την ευκαιρία να ανακαλύψω μια νέα χώρα, έναν νέο πολιτισμό. Είχα τους ηγέτες στο τηλέφωνο, με έπεισαν με ένα ελκυστικό πλάνο. Η Λεμεσός είναι ένα φημισμένο οικογενειακό κλαμπ εδώ στην Κύπρο. Και παρά τη δύσκολη σεζόν που μόλις πέρασε ο Απόλλωνας, είναι μια ομάδα που αγωνίζεται τακτικά στα ευρωπαϊκά κύπελλα, που παίζει ντέρμπι, που μπορεί να υπολογίζει στη βοήθεια του κοινού της. Ήταν επίσης σημαντικό για μένα να μπορώ να παίξω, να νιώθω ότι μπορώ να φέρω κάτι στο νέο μου σύλλογο. Είναι κάτι που ήθελα να βρω».

-Ποιοι είναι οι στόχοι σας τώρα;

«Έρχομαι εδώ για να πετύχω. Όλοι οι μετρητές μηδενίζονται, είναι μεγάλη πρόκληση για μένα. Μπορώ να πω ότι πέτυχα σε όλους τους συλλόγους που πέρασα. Όταν φτάνω κάπου, θέλω να επενδύσω 100%. Νομίζω ότι μπορώ να φέρω χαρακτήρα κι εμπειρία, θέλω να κερδίσω έναν τίτλο με τον Απόλλωνα. Δεν ήρθα στην Κύπρο για να κάνω διακοπές».

-Έχετε μια μεγάλη καριέρα πίσω σας. Ποια είναι όμως η πιο όμορφη στιγμή;

«Έχω περάσει αρκετά (γέλια). Είναι αλήθεια ότι η Ολιμπίκ της Μασσαλίας θα παραμείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο στη ζωή μου, στην καριέρα μου. Από εκεί ξεκίνησαν όλα, ήταν κάτι το εξαιρετικό για μένα. Αποκαλύφθηκα στη Μασσαλία, εκεί απέκτησα τις πρώτες μου επιλογές για τη Γαλλία. Είχα μια περίπλοκη πρώτη σεζόν, αλλά ο πρώτος μου στόχος ήταν μια μεγάλη στιγμή για μένα. Ήταν κόντρα στη Σεντ Ετιέν, που επέτρεψε στη Μαρσέιγ να προκριθεί στο Champions League. Το ματς κόντρα στη Λίβερπουλ είναι επίσης μια από τις στιγμές που θυμάμαι ιδιαίτερα. Όλα όσα έζησα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι τίτλοι που κέρδισα εκεί, θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη μου για πάντα».

-Έχετε τύψεις;

«Οχι. Πάντα έδινα τα πάντα και θα συνεχίσω να το κάνω μέχρι τέλους. Μετά, είναι αλήθεια ότι το τέλος της περιπέτειάς μου με τη Γαλλία με στεναχώρησε πολύ. Το να παίζεις για τη χώρα σου είναι κάτι εξαιρετικό. Είχα την ευκαιρία να παίξω σε δύο Μουντιάλ και σ’ ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με την εθνική μου, είναι κάτι απίστευτο. Θα ήθελα να είχα μια διαφορετική έξοδο, στεναχωρήθηκα πολύ, αλλά πρέπει να ξέρεις πώς να συνέλθεις από τις απογοητεύσεις σου και να προχωρήσεις μπροστά. Η μόνη πραγματική λύπη που θα μπορούσα να έχω είναι ότι δεν μπόρεσα να παίξω στην Ισπανία, την πατρίδα του πατέρα μου. Νομίζω ότι η La Liga είναι ένα πρωτάθλημα, όπου θα μπορούσα να είχα ανθίσει».

-Έχετε υπογράψει συμβόλαιο για μία σεζόν. Πιστεύεις ότι θα μπορούσε να είναι η τελευταία περιπέτεια της μεγάλης σου καριέρας;

«Είναι πιθανό. Μετά στο ποδόσφαιρο, ποτέ δεν ξέρεις. Όταν υπέγραψα στον Ολυμπιακό, κόντευα να κλείσω τα 35, είχα υπογράψει μόλις έναν χρόνο και δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έμενα εκεί για 4 χρόνια. Απλώς προβάλλω τον εαυτό μου στο συμβόλαιό μου, στους στόχους της ομάδας. Δεν θέλω να ανησυχώ, αλλά να ανθίσω».

«Σκέψεις της UEFA να αλλάξει μέρα στο Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ ή στο Παναθηναϊκός - Ρεν»
EUROPA LEAGUE

13:14 - 02.09.2023

«Σκέψεις της UEFA να αλλάξει μέρα στο Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ ή στο Παναθηναϊκός - Ρεν»

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην Αγγλία, υπάρχει το ενδεχόμενο η UEFA να αλλάξει ην ημέρα διεξαγωγής ενός εκ των Παναθηναϊκός - Ρεν και Ολυμπιακός - Γουέστ Χαμ, προκειμένου να μη διεξαχθούν την ίδια μέρα τα δύο ματς των «αιωνίων».

-Αν ο σημερινός Ματιέ Βαλμπουενά είχε μια συμβουλή για τον 20χρονο, ποια θα ήταν αυτή;

«Νομίζω ότι πρώτα από όλα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι έχεις την καλύτερη δουλειά στον κόσμο. Υποφέρουμε, αλλά το να υποφέρουμε είναι καλό. Ζούμε για τα συναισθήματα, ζούμε για να νικάμε. Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω στους νέους παίκτες είναι να διασκεδάζουν, γιατί τα χρόνια περνούν πολύ γρήγορα. Θα τους έλεγα επίσης να προσέχουν τους γύρω τους. Η καριέρα δεν αφορά μόνο τον τομέα, πρέπει επίσης να ξέρεις πώς να ελέγχεις τη ζωή σου έξω, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα εύκολο».