Ο... τελειωμένος Ολυμπιακός βρέθηκε να κυνηγά ξανά την κορυφή

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ και ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ

Ο... τελειωμένος Ολυμπιακός βρέθηκε να κυνηγά ξανά την κορυφή

Τζιοβάνι Ζάκαρη 08:00 - 01.03.2024

Δύο μήνες - περίπου - ήταν αρκετοί προκειμένου ο Ολυμπιακός να μετατραπεί από μία ομάδα που χαρακτηριζόταν... τελειωμένη σε μία από τις διεκδικήτριες του πρωταθλήματος.

Το βράδυ της Κυριακής 7 Ιανουαρίου το πρωτάθλημα φάνηκε να τελειώνει οριστικά για τον Ολυμπιακό, ο οποίος ηττήθηκε με 2-1 από την ΑΕΚ στην έδρα του. Μετά από εκείνο το παιχνίδι, ο σύλλογος του Πειραιά βρέθηκε στο -8 από την κορυφή και στο -6 από τις θέσεις δύο και τρία της κατάταξης.

Αυτό από μόνο του δεν ήταν αρκετό, αφού νωρίτερα η ομάδα με την εικόνα της έδειχνε να μην μπορεί να διεκδικήσει τίποτα παραπάνω. Άλλωστε, μία αγωνιστική νωρίτερα είχε χάσει στη Λαμία από την ομώνυμη ομάδα, ενώ λίγες ημέρες προηγουμένως ο Ατρόμητος του είχε κόψει επίσης βαθμούς. Κάπως έτσι, η πεποίθηση που είχε δημιουργηθεί από τους φιλάθλους ήταν πως οι «ερυθρόλευκοι» θα τερματίσουν στην τέταρτη θέση. Όμως στο στρατόπεδο της ομάδας ήθελαν να το αλλάξουν αυτό και τελικά δικαιώθηκαν...

Ο Μαρτίνεθ και ο Καρβαλιάλ

Η φθίνουσα πορεία άρχισε με τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ, υπό τις οδηγίες του οποίου ήρθαν δύο πολύ βαριές ήττες. Η μία από αυτές αφορούσε το πρωτάθλημα και ήταν κόντρα στον ΠΑΟΚ, ο οποίος πήρε τρίποντο στο «Γ. Καραϊσκάκης» νικώντας με 4-2. Το τελευταίο του παιχνίδι ήταν στον Βόλο, όταν σε ένα επεισοδιακό ματς οι παίκτες του έμειναν στην ισοπαλία εναντίον της ομώνυμης ομάδας.

Ακολούθησε η άφιξη του Καρλος Καρβαλιάλ, ο οποίος ήρθε πακέτο με τον νέο αθλητικό διευθυντή, Πέδρο Άλβες, που αντικατέστησε τον Αντόνιο Κορδόν. Με το συγκεκριμένο δίδυμο υπήρχε η ελπίδα πως η εικόνα μπορεί να αλλάξει, ωστόσο όσο ο καιρός περνούσε τα πράγματα έμεναν ίδια. Ο αποκλεισμός από τον Παναθηναϊκό, οι μηδενικές νίκες σε ντέρμπι, οι απώλειες με Λαμία και Ατρόμητο καθώς και η γενική στασιμότητα στην εικόνα έδειξαν στη διοίκηση τον δρόμο προς τη ριζική αλλαγή.

Ο Κοβάσεβιτς και ο Μεντιλίμπαρ

Αυτή ήρθε στις 5 Φεβρουαρίου όταν ο Πέδρο Άλβες - μετά από διαφωνία με τη διοίκηση - αποτέλεσε παρελθόν από το κλαμπ. Αντικαταστάτης του ένας άνθρωπος που αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι της ιστορίας της, ονόματι Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ θα είναι ο νέος προπονητής της ομάδας. Η αύρα των δύο έφερε και την πρώτη μεγάλη νίκη, όταν ο Ολυμπιακός - υπό τις οδηγίες του υπηρεσιακού Συλαϊδόπουλου - πανηγύρισε το τρίποντο με 4-0 κόντρα στον ΟΦΗ.

Εκτός της επιτυχίας με τη Φερεντσβάρος (σ.σ. δύο στα δύο και πρόκριση στους «16» του Europa Conference League) ο Μεντιλίμπαρ άρχισε να αλλάζει την κατάσταση και στις εγχώριες υποχρεώσεις του. Το πρώτο του ματς εντός συνόρων ήταν κόντρα στον ΠΑΟΚ και με νίκη ο Ολυμπιακός θα επέστρεφε δειλά - δειλά στο παιχνίδι της κορυφής. Αυτή όχι απλά ήρθε, αλλά οι Πειραιώτες... ισοφάρισαν τη «βαριά» ήττα με θρίαμβο στην Τούμπα, επικρατώντας με 4-1.

Ακόμα και στα επόμενα παιχνίδια με Αστέρα Τρίπολης και Παναιτωλικό που το πράγμα έδειχνε να χαλάει, οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν τρίποντο παίρνοντας την ανατροπή σε αμφότερες τις περιπτώσεις. Κάπως έτσι, σε συνδυασμό με τις απώλειες των αντιπάλων του ο Ολυμπιακός ανέτρεψε το σκηνικό και πλησίασε τους διεκδικητές της πρώτης θέσης.

Αποκορύφωμα σε αυτή την προσπάθεια η επιστροφή του βαθμού του από τον CAS, για τα όσα συνέβησαν στην περίφημη υπόθεση του Χουάνκαρ. Με αυτόν τον τρόπο η ομάδα του Πειραιά πλέον βρίσκεται στο -4 από την πρωτοπόρο ΑΕΚ, το -3 από τον δεύτερο ΠΑΟΚ και το -1 από τον Παναθηναϊκό. Βρέθηκε δηλαδή από... τελειωμένος στο κυνήγι της κορυφής.