Ο Γιάνσεν, το δίδυμο Χατζηδιάκου - Παυλίδη, η ήττα στο «Καραϊσκάκης» και οι Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Ο Πασκάλ Γιάνσεν

i

© Intime

Ο Γιάνσεν, το δίδυμο Χατζηδιάκου - Παυλίδη, η ήττα στο «Καραϊσκάκης» και οι Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Τζιοβάνι Ζάκαρη 12:46 - 08.02.2024 / Ανανεώθηκε: 12:47 - 08.02.2024

Το όνομα του Πασκάλ Γιάνσεν συνδέεται έντονα με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, καθώς ο ίδιος φαίνεται να βρίσκεται στην Ελλάδα για διαπραγματεύσεις. Ποιος είναι όμως ο Ολλανδός προπονητής που ενδεχομένως να αναλάβει τους «ερυθρόλευκους».

Τα πράγματα φαίνεται να αλλάζουν στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού, με την ομάδα του Πειραιά να φέρνει σε πρώτο χρόνο τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος αντικατέστησε τον Πέδρο Άλβες. «Θολό» παραμένει και το τι θα συμβεί με τον Κάρλος Καρβαλιάλ, με το κλίμα για τον ίδιο πάντως να μην είναι και το πιο ιδανικό. 

Το όνομα που βρίσκεται στο προσκήνιο για τον «ερυθρόλευκο» πάγκο είναι εκείνο του Πασκάλ Γιάνσεν, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα για να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για όσους δεν γνωρίζουν πρόκειται για ένα προπονητή ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο πριν από 51 χρόνια, έχοντας όμως καταγωγή από την Ολλανδία. Σε αυτή πέρασε και το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του, η οποία ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια. 

Προπονητική από τα 20 του χρόνια

Εν αντιθέσει με αρκετούς προπονητές που περνούν πολλά χρόνια στο γρασίδι και γίνονται αργότερα κόουτς, ο νεαρός Γιάνσεν αποφάσισε να μπει με τη μία στα βαθιά. Ο Ολλανδός άρχισε να εξασκεί το επάγγελμα του τεχνικού σε ηλικία μόλις 20 χρονών, όταν το μακρινό 1993 βρέθηκε στον πάγκο της Χάρλεμ, ως προπονητής της ομάδας ελπίδων. Έπειτα από περίπου πέντε χρόνια, ήρθε και το πρώτο ταξίδι, στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Ο πρώτος του σύλλογος εκτός συνόρων ήταν στη Ιορδανία για λογαριασμό της Αλ Τζαζίρα Κλαμπ, αναλαμβάνοντας χρέη βοηθού προπονητή. Τον ίδιο ρόλο είχε έναν χρόνο αργότερα στα ΗΑΕ, υπογράφοντας με την Αλ Ουάχντα.

Έπειτα από δύο χρόνια επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου και από το 2000 μέχρι το 2018 ασχολήθηκε με τις ακαδημίες των Φιτέσε, Σπάρτα Ρότερνταν και - κατά κύριο λόγο - Αιντχόφεν. Το πρώτο μεγάλο βήμα ήρθε το 2018, όταν και βρέθηκε στο πλευρό του Μισέλ Φονκ, ως βοηθός προπονητής του στην Άλκμααρ. Σε αυτό τον ρόλο παρέμεινε έως τις 4 Δεκεμβρίου του 2020, όταν και ήρθε η μεγάλη ευκαιρία. Μετά τον Φονκ την ομάδα είχε αναλάβει ο Άρνε Σλοτ, εντούτοις πριν τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς αποτέλεσε παρελθόν. Αυτό εκμεταλλεύτηκε ο Γιάνσεν, ο οποίος στις 5 Δεκεμβρίου έγινε και επίσημα πρώτος προπονητής της ομάδας, την οποία και προπονούσε μέχρι τον περασμένο Γενάρη. 

Ο Χατζηδιάκος και ο Παυλίδης

Όσο βρισκόταν στην Άλκμααρ, ο Πασκάλ Γιάνσεν έμαθε πολύ καλά το τι εστί «Ελλάδα», αφού σε πρώτο χρόνο συνυπήρξε με τους Παντελή Χατζηδιάκο και Βαγγέλη Παυλίδη. Οι δύο τους, μάλιστα, ανήκαν στην πεντάδα ποδοσφαιριστών τους οποίους ο Ολλανδός χρησιμοποίησε περισσότερο απ' όλους. Συγκεκριμένα, υπό τις οδηγίες του ο σέντερ μπακ είχε συνολικά 117 εμφανίσεις, ενώ ο επιθετικός αγωνίστηκε σε τρία περισσότερα παιχνίδια από τον συμπαίκτη του. Μάλιστα, όσο ο Γιάνσεν είχε στα... φτερά του τον Χατζηδιάκο, ο δεύτερος είχε ακουστεί έντονα στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού

Τα τρία ενδεχόμενα για την απόφαση του CAS
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

22:52 - 06.02.2024

Τα τρία ενδεχόμενα για την απόφαση του CAS

Ποιοι βρέθηκαν στην Ελβετία για την εκδίκαση του CAS από Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΕΠΟ, ποιοι μάρτυρες εξετάστηκαν και ποια είναι τα τρία πιθανά σενάρια για την ετυμηγορία του Ανώτατου Αθλητικού Δικαστηρίου. Το Sportal έχει τις απαντήσεις.

Τα παιχνίδια με τις ελληνικές ομάδες και το «Γ. Καραϊσκάκης»

Εκτός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, ο Πασκάλ Γιάνσεν έχει συναντήσει στην καριέρα του και ουκ ολίγες ελληνικές ομάδες. Συγκεκριμένα ο Ολλανδός τεχνικός όσο βρισκόταν στην Άλκμααρ αντιμετώπισε τους ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό. Μάλιστα, η σύμπτωση ήταν διπλή αφού σε πρώτο χρόνο όλες οι αναμετρήσεις ήταν φιλικού χαρακτήρα και σε δεύτερο απέσπασε διαφορετικό αποτέλεσμα σε κάθε μία. 

Αφενός, εναντίον του Ολυμπιακού η επίσκεψη στο «Καραϊσκάκης» δεν πήγε και πολύ καλά, αφού η ομάδα του ηττήθηκε με 1-0. Μάλιστα, σε εκείνο το ματς οι Πειραιώτες είχαν δείξει πολύ καλά δείγματα και όλοι πίστευαν πως θα περάσουν την Μακάμπι Χάιφα, εντούτοις τα πράγματα εξελίχθηκαν λίγο... διαφορετικά. Από εκεί και έπειτα, ο Γιάνσεν έχει ένα 2-2 κόντρα στον ΠΑΟΚ το 2022, ενώ ένα χρόνο νωρίτερα νίκησε και τον Παναθηναϊκό με 3-0.