Η νίκη επί του Ολυμπιακού έδωσε στον Παναθηναϊκό και ένα παράπλευρο δώρο

Μπερνάρ, Κουρμπέλης / Intime

i

Μπερνάρ, Κουρμπέλης / Intime

Η νίκη επί του Ολυμπιακού έδωσε στον Παναθηναϊκό και ένα παράπλευρο δώρο

Μπάμπης Τσιμπίδας 23:45 - 14.04.2023 / Ανανεώθηκε: 23:51 - 14.04.2023

Ο Παναθηναϊκός διεκδικεί τον τίτλο του πρωταθλητή, αλλά και την επιστροφή του στους ομίλους των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Το Sportal εξηγεί το παράπλευρο δώρο από τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι των αιωνίων αντιπάλων.

Η νίκη επί του Ολυμπιακού με 2-0 στο «Απόστολος Νικολαΐδης», διατήρησε τον Παναθηναϊκό πρωτοπόρο στη βαθμολογία, ισόβαθμο μαζί με την ΑΕΚ στους 69 βαθμούς. Ταυτόχρονα, αύξησε τη μεταξύ τους διαφορά στους έξι πόντους (63β.). Ένα σημαντικό αβαντάζ με δεδομένο ότι απομένουν έξι αγωνιστικές για την ολοκλήρωση των Play Offs. 

Ασφαλώς, ο μεγάλος στόχος του Παναθηναϊκού είναι να στεφθεί πρωταθλητής. Ένας τίτλος που λείπει από την τροπαιοθήκη του Τριφυλλιού από το 2010: για 13 ολόκληρα χρόνια. 

Στο ευκταίο σενάριο της κατάκτησης του πρωταθλήματος, ο Παναθηναϊκός αποκτά άλλο ένα σημαντικό «δώρο»: αυτόματη πρόκριση στους ομίλους μιας διοργάνωσης της UEFA. Όχι του Champions League, αφού εκεί θα χρειαστεί δύο καλοκαιρινές προκρίσεις...

Ας το πάρουμε από την αρχή... Αν ο Παναθηναϊκός στεφθεί πρωταθλητής, τότε θα πάρει μέρος στον Γ’ προκριματικό του Champions League (8-9/8 και 15/8), στο μονοπάτι των πρωταθλητών. Πρόκριση θα σημάνει συμμετοχή στα Play Offs της ίδιας διοργάνωσης, αποκλεισμός θα σημάνει παρουσία στην ίδια φάση στο Europa League.

Αντίστοιχα, η πρόκριση από τα Play Off συνεπάγεται... το κούνημα του σεντονιού. Ενώ, ο αποκλεισμός μετάθεση στους ομίλους του Europa League. Στο χείριστο σενάριο της διπλής αποτυχίας στους προκριματικούς γύρους, προκύπτει η παρουσία στους ομίλους του Conference League. 

Δεν αποτελεί ότι πιο δελεαστικό για μία ομάδα που θα έχει πάνηγυρίσει το τρόπαιο τρεις μήνες πριν. Αλλά για το Τριφύλλι, που έχει να παραβρεθεί σε όμιλος από τη σεζόν 2016-2017, θα συνιστά μία αξιοσημείωτη πρόοδο!

Η νίκη επί του Ολυμπιακού φαίνεται πως πρακτικά διασφαλίζει τουλάχιστον τη δεύτερη θέση για τον Παναθηναϊκό. Εκεί, όπου για να εξασφαλιστεί η συμμετοχή στους ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης, θα απαιτηθεί τουλάχιστον μία πρόκριση το καλοκαίρι. 

Ο δευτεραθλητής θα ξεκινήσει μία φάση νωρίτερα, από τον 2ο προκριματικό γύρο (25-25/7 και 1-2/8) του Champions League και το μονοπάτι των μη πρωταθλητών. Θα χρειαστεί 3 προκρίσεις έως τους ομίλους του Champions League, δύο μέχρι τους ομίλους του Europa League και μία για το Conference League. 

Η περίπτωση του Σονκό Σούντμπεργκ για τον Παναθηναϊκό και η προτεραιότητα του Γιοβάνοβιτς
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

00:20 - 13.04.2023

Η περίπτωση του Σονκό Σούντμπεργκ για τον Παναθηναϊκό και η προτεραιότητα του Γιοβάνοβιτς

Η βουλγαρική έκδοση του Sportal συνδέει τον Παναθηναϊκό με τον στόπερ της Λέφσκι Σόφιας, Νόα Σονκό Σούντμπεργκ, όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην παρούσα φάση δεν ασχολείται με μεταγραφές.

Εν ολίγοις, εάν προκριθεί στον 3ο γύρο θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον πρωταθλητή και θα ισχύσει ό,τι ισχύει και γι’ αυτόν, από άλλο μονοπάτι και άλλη δεξαμενή αντιπάλων, με μίνιμουμ τους ομίλους του Conference League. Εάν αποκλειστεί στον 2ο γύρο, τότε θα μετατεθεί στον 3ο γύρο του Europa League και θα χρειαστεί να περάσει κι από τα Play Off για να φτάσει τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης. 

Εάν αποκλειστεί στα Play Off, συνεχίζει απ’ ευθείας στους ομίλους του Conference League, ενώ εάν αποκλειστεί νωρίτερα (3ο γύρο), θα παίξει την ευρωπαϊκή του συνέχεια στα Play Off του Conference League.