Οι μεγάλες ανατροπές του Παναθηναϊκού και οι «μαγικές» ευρωπαϊκές βραδιές στο ΟΑΚΑ (vids)

Παναθηναϊκός

i

Παναθηναϊκός/ ©Intime

Οι μεγάλες ανατροπές του Παναθηναϊκού και οι «μαγικές» ευρωπαϊκές βραδιές στο ΟΑΚΑ (vids)

Μαρία Δαλιάνη • 11:15 - 29.08.2023 / Ανανεώθηκε: 17:56 - 05.12.2023

Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ηττήθηκε με 2-1 από την Μπράγκα για τα play offs του Champions League, με τους Πορτογάλους να αποκτούν μικρό προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς όμως το «τριφύλλι» έχει αποδείξει στο παρελθόν ότι είναι φτιαγμένο για τα δύσκολα.

Ο Παναθηναϊκός στην αναμέτρηση με την Μπράγκα δέχθηκε την ήττα με 2-1 όμως κανείς δεν μπορεί να πει ότι το όνειρο των ομίλων του Champions League έχει χαθεί. Το γκολ του Μαντσίνι στο πέμπτο λεπτό των καθυστερήσεων αναπτέρωσε τις ελπίδες των «πράσινων» και πλέον όλα θα κριθούν στη ρεβάνς (29/08, 22:00) του ΟΑΚΑ.

Σαφώς, το έργο του Παναθηναϊκού θα είναι δύσκολο όμως δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που το «τριφύλλι» θα κυνηγήσει την ανατροπή. Μπορεί στο παρελθόν να μην το έχει κάνει με μεγάλη επιτυχία, στους αγώνες με διαφορά ενός γκολ, όμως οι «πράσινοι» έχουν κατορθώσει να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ σε ματς με μεγαλύτερη διαφορά γκολ στο γήπεδο του είτε σε νοκ άουτ, είτε σε προκριματικά είτε σε μεταγενέστερη φάση.

Παναθηναϊκός-Βίσλα

Το καλοκαίρι του 2005 και πιο συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου του 2005, το «τριφύλλι» είχε ηττηθεί με 3-1 από την Βίσλα στην Κρακοβία . Στην ρεβάνς οι «πράσινοι» επικράτησαν με 4-1 επί των Πολωνών και πήραν την πρόκριση στην παράταση. Το «τριφύλλι» μπορεί να μην κατάφερε να πετύχει γκολ στο πρώτο ημίχρονο όμως στο δεύτερο μισό κατόρθωσαν να να ανατρέψουν το εις βάρος τους σκορ. Το σκορ άνοιξε ο Νασίφ Μόρις στο 62' λεπτό της αναμέτρησης  ενώ τρία λεπτά αργότερα ο Ολιζαντέμπε διπλασίασε τα τέρματα.

Η πρόκριση όμως δεν είχε κριθεί ακόμη, με το γκολ του Σομπολέφσκι στο 79′ να «παγώνει»  το Ολυμπιακό στάδιο, καθώς οι Πολωνοί πάλι είχαν το προβάδισμα! Παρόλα αυτά, ο Παναθηναϊκός δεν τα παράτησε και τρία λεπτά πριν τη συμπλήρωση του 90λεπτου, ο Παπαδόπουλος πέτυχε το 3-1, ισοφαρίζοντας το σκορ του πρώτου αγώνα και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, μια κεφαλιά του Ηλία Κώτσιου στο 114′ διαμόρφωσε το τελικό 4-1 και με αυτό τον τρόπο το «τριφύλλι» πήρε μία τεράστια πρόκριση στους ομίλους του UEFA Champions League.

Παναθηναϊκός-Σπάρτα Πράγας

Τέσσερα χρόνια αργότερα οι «πράσινοι» αντιμετώπιζαν την Σπάρτα Πράγας για τον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Στο πρώτο παιχνίδι το «τριφύλλι» ηττήθηκε με 3-1 όμως στην ρεβάνς οι «πράσινοι» επικράτησαν με 3-0 και πήραν την πρόκριση στα play off της διοργάνωσης. Στην επόμενη φάση όμως το «τριφύλλι» δεν κατάφερε να περάσει το εμπόδιο της Αθλέτικ Μπιλμπάο.

Παναθηναϊκός-Ερυθρός Αστέρας

Η μεγαλύτερη πρόκριση όμως που έχει μείνει στην ιστορία είναι αυτή απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα το 1971, την χρονιά του Γουέμπλει. Στον πρώτο αγώνα η ομάδα του Πούσκας ηττήθηκε με 4-1 όμως στη ρεβάνς της Λεωφόρου έκανε το ακατόρθωτο. Οι «πράσινοι» πέτυχαν γκολ μόλις στο δεύτερο λεπτό της αναμέτρησης με τον Αντωνιάδη ενώ ο ίδιος στο 55ο λεπτό του αγώνα έκανε το 2-0. Στο 63' λεπτό ο Καμάρας διαμόρφωσε το τελικό 3-0 και έστειλε τους «πράσινους» στο τελικό του Κυπέλλου πρωταθλητριών όπου και αντιμετώπισαν τον Άγιαξ.

Παναθηναϊκός-Χόνβερντ

Άλλη μία μεγάλη ανατροπή ήταν αυτή απέναντι στην ουγγρική Χόνβερντ στον 3ο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 1987. Στη Βουδαπέστη οι «πράσινοι» δέχτηκαν βαριά ήττα με 5-2 ωστόσο το «τριφύλλι» πέτυχε μια τεράστια νίκη με 5-1 που έστειλε τους «πράσινους» στους "8" της διοργάνωσης. Τα γκολ για την ομάδα του Βασίλη Δανιήλ  πέτυχαν οι Βλάχος (23', 37') , Αντωνίου (55') και Μαυρίδης (65') ενώ το γκολ για τους φιλοξενούμενους πέτυχε ο Φίτος.