Η παύση στη «μισή» Διπλή Ανάπλαση και το σπριντ του νέου Δημάρχου

Βοτανικός

i

© Intime

Η παύση στη «μισή» Διπλή Ανάπλαση και το σπριντ του νέου Δημάρχου

Μπάμπης Τσιμπίδας 11:03 - 09.02.2024 / Ανανεώθηκε: 11:29 - 09.02.2024

Ο Χάρης Δούκας δεσμεύτηκε να προχωρήσει τη Διπλή Ανάπλαση χωρίς καθυστερήσεις και καλείται να αντιμετωπίσει το πρώτο απρόοπτο του έργου στη διάρκεια της θητείας του.

Μία μικρή παύση έχει συμβεί εδώ και μερικές ημέρες στο οικόπεδο της Διπλής Ανάπλασης. Τουλάχιστον στη μισή έκταση, που προορίζεται για το ποδοσφαιρικό γήπεδο, γιατί ελάχιστα μέτρα πιο πέρα, στον χώρο που θα κατασκευαστεί το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη, οι χωματουργικές εργασίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Ωστόσο, εκεί που θα χτιστεί η αρένα της ομάδας ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού, τα συνεργεία δεν δουλεύουν.

Καταρχάς, το πρόβλημα είναι συγκεκριμένο... Η κοινοπραξία «Λάκων - Polyecho» είχε αναλάβει τον καθαρισμό του οικοπέδου από τα φερτά υλικά και την εκτέλεση των αναγκαίων χωματουργικών εργασιών, προκειμένου ο χώρος να παραδοθεί ο χώρος έτοιμος στον κατασκευαστή. Ο συνολικός προϋπολογισμός της σύμβασης είχε αξία πέντε εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων.

Στην πράξη, το ποσό δεν επαρκεί, γιατί υπάρχει μεγαλύτερος όγκος εδάφους που πρέπει να απομακρυνθεί. Κατά συνέπεια, ο Δήμος πρέπει να εκταμιεύσει επιπλέον χρήματα, για να καθαριστεί πλήρως το μέρος και να αποδοθεί στην κοινοπραξία «ΑΚΤΩΡ - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ - Μυτιληναίος», η οποία θα αποπερατώσει την ποδοσφαιρική αρένα.

Οι εσφαλμένες εκτιμήσεις σε ανάλογες καταστάσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο στα έργα, αφού δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί επακριβώς ο όγκος των υλικών που θα εξαχθούν. Στην προκειμένη, η καθυστέρηση προκαλείται επειδή στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά έχει εγκατασταθεί νέος Δήμαρχος, ο Χάρης Δούκας, με νέο επιτελείο συνεργατών. Η ομάδα του Χάρη Δούκα δεν έχει εξοικειωθεί πλήρως με τα καθήκοντα της και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διαχειριστεί τα έκτακτα ζητήματα.

H κοινοπραξία που καθαρίζει το οικόπεδο της Διπλής Ανάπλασης, έχει ειδοποιήσει τη δημοτική αρχή και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου και αναμένει το αποτέλεσμα του ελέγχου. Γιατί η αρμόδια διεύθυνση θα πιστοποιήσει το πρόβλημα και θα ενημερώσει τον Δήμαρχο για τα έξτρα κονδύλια που απαιτείται να εκταμιευτούν. Ούτως ώστε, να εγκριθούν τα λεφτά και να συνεχιστούν οι χωματουργικές εργασίες. Είτε από τον ίδιο εργολάβο, είτε από την κατασκευαστική κοινοπραξία.

Το επικρατέστερο ενδεχόμενο είναι πως αυτή η γραφειοκρατική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Ήδη ο Χάρης Δούκας προσπαθεί να επισπεύσει τις ενέργειες, γιατί και ο ίδιος δεν επιθυμεί να χρεωθεί την καθυστέρηση του έργου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αυτό το πρόβλημα αφορά μόνο το οικόπεδο του ποδσφαιρικού οικοπέδου. Τα σύνοδα έργα που αφορούν τη Διπλή Ανάπλαση (διεύθετηση ρέματος Προφήτη Δανιήλ, οδοποιία, ηλεκτροφωτισμοί κ.α.) έχουν υπαχθεί στη δικαιοδοσία των υπουργείων και δεν ελέγχονται πλέον από τον Δήμο Αθηναίων. Οπότε, εκεί έχουν δρομολογηθεί όλα και δεν συντρέχει φόβος καθυστέρησης.

Σε γενικές γραμμές, το ποδοσφαιρικό γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό θα κατασκευαστεί. Είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης, του νέου Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα και φυσικά της ΠΑΕ και του Ερασιτέχνη. Παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται, συνιστά κοινή βούληση να ξεπεραστούν. Η Διπλή Ανάπλαση αποτελεί τη μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην πρωτεύουσα εδώ και δεκαετίες και δεν θα ακυρωθεί.