Λουτσέσκου εναντίον Αλμέιδα: Δύο «στρατηγοί» στην πιο δυνατή παρτίδα μέχρι την επόμενη

Λουτσέσκου εναντίον Αλμέιδα: Δύο «στρατηγοί» στην πιο δυνατή παρτίδα μέχρι την επόμενη

Γιώργος Σακελλαρίου 09:12 - 11.02.2024 / Ανανεώθηκε: 09:12 - 11.02.2024

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ θέλει να σπάσει το αρνητικό σερί κόντρα στην ΑΕΚ και ο Ματίας Αλμέιδα να στείλει την Ένωση στην κορυφή.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανανέωσε την Παρασκευή τη συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ έως το 2027.

Ο ίδιος αποκάλεσε την παρουσία του στους Θεσσαλονικείς ως σχέση ζωής. Μία απόφαση συναισθημάτων.

Ο Ματίας Αλμέιδα, παράλληλα, επέκτεινε την περασμένη σεζόν τη συνεργασία του με την ΑΕΚ έως το 2028. Πριν ακόμα λήξει το πρωτάθλημα και το αποτέλεσμα ήταν νταμπλ. Στην πρώτη του χρονιά στον σύλλογο, ο 50χρονος (21/12/53) Αργεντινός τεχνικός κατάφερε να οδηγήσει την Ένωση στην κορυφή και στο νταμπλ κι ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, η ομάδα τερμάτισε πέμπτη.

Ο Λουτσέσκου μετά το αήττητο νταμπλ, αποχώρησε κι επέστρεψε για μία τριετία. Στα δύο πρώτα χρόνια δεν κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα ή το Κύπελλο. Έφτασε στα προημιτελικά του Europa Conference League και σε δύο τελικούς στο Κύπελλο, αλλά δεν μπόρεσε να πάρει ένα τρίτο τρόπαιο στη διοργάνωση με τον ΠΑΟΚ.

Στην τελευταία σεζόν της τριετίας έχει τον «Δικέφαλο του Βορρά» πρώτο, παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο, στους «16» του Europa Conference League και στα ημιτελικά του Κυπέλλου. Ετοιμάζεται, λοιπόν, για μία νέα τριετία.

Ο Ιβάν Σαββίδης στον ΠΑΟΚ και ο Δημήτρης Μελισσανίδης στην ΑΕΚ, ο πρώτος φέτος και ο δεύτερος πέρσι, δεν περίμεναν να λήξει η σεζόν. Εκτιμούν τους «στρατηγούς» τους και το έδειξαν. Τους έχουν δώσει όλα τα εφόδια, ποιοτικό ρόστερ, εμπιστοσύνη κι ελευθερία.

Σε κάθε περίπτωση, η ώρα της δεύτερης μάχης των δύο «στρατηγών» την τρέχουσα σεζόν έφτασε. Στην πρώτη επικράτησε φυσικά ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός και οι παίκτες του κλείδωσαν τον ΠΑΟΚ, ο οποίος ήταν ακίνδυνος στον αγώνα στην OPAP Arena και η Ένωση επικράτησε 2-0 με άνεση.

Έκτοτε, άλλαξαν πολλά. Οι Θεσσαλονικείς είχαν μόνο μία ήττα από τον Άρη κι 11 νίκες με αποτέλεσμα να βρεθούν στην κορυφή. Η ΑΕΚ δεν είχε ήττα, αλλά έφερε τέσσερις ισοπαλίες, οι τρεις με 2-2 και η μία με 1-1 και βρέθηκε δεύτερη. Ενδιάμεσα, μέτρησε και τον αποκλεισμό στο Κύπελλο από τον Άρη.

Ο Λουτσέσκου με ΑΕΚ

Ο Ρουμάνος τεχνικός το άλλο Σάββατο κλείνει τα 55 του χρόνια (17/2/69). Στόχος του, βέβαια, να σπάσει το αρνητικό σερί κόντρα στην Ένωση. Μετράει τέσσερις σερί ήττες και μάλιστα ο ΠΑΟΚ δεν έχει σκοράρει σε αυτά τα ματς. Το σερί υπέρ του Αλμέιδα ξεκίνησε στα playoffs του περασμένου πρωταθλήματος.

Η ΑΕΚ νίκησε 1-0 στην Τούμπα με θαυμάσιο γκολ του Αραούχο. Στην OPAP Arena η Ένωση συνέτριψε τον ΠΑΟΚ με 4-0, που έμεινε με δέκα μόλις στο πρώτο δεκάλεπτο, μετά την αποβολή του Κάργα. Στον τελικό του Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό ο ΠΑΟΚ είχε το αριθμητικό πλεονέκτημα με την αποβολή του Ρότα μόλις στο 6’, αλλά ηττήθηκε με 2-0 και οι «κιτρινόμαυροι» κατέκτησαν τον τίτλο και το νταμπλ. Στον πρώτο γύρο, όπως αναφέραμε, η ΑΕΚ νίκησε 2-0. Συνολικό σκορ 9-0 υπέρ της ΑΕΚ στα τέσσερα τελευταία ματς.

Ο Λουτσέσκου φυσικά θέλει να βάλει τέλος σε αυτό. Με νίκη θα παραμείνει στην κορυφή και θ’ αποσπαστεί στο +5 από την αντίπαλό του. Με την Ένωση ο Λουτσέσκου έχει παίξει 23 φορές και μετράει 7 νίκες, 6 ισοπαλίες και 10 ήττες. Από εκείνο το ματς που διεκόπη στην Τούμπα, με το ακυρωθέν γκολ του Βαρέλα και την εισβολή του Σαββίδη, ο Ρουμάνος τεχνικός είχε 10 σερί αγώνες αήττητος με την ΑΕΚ. Από τις δέκα ήττες οι τρεις ήταν ως προπονητής της Ξάνθης, ενώ έχει και δύο τη σεζόν 2017-18, η μία στο ΟΑΚΑ και η άλλη στην Τούμπα στα χαρτιά με 3-0.

Ο Αλμέιδα κόντρα στον ΠΑΟΚ

Ο Αργεντινός τεχνικός στον 1,5 χρόνο που βρίσκεται στην ΑΕΚ έχει αντιμετωπίσει έξι φορές τον ΠΑΟΚ. Επικράτησε σε πέντε ματς με αντίπαλο τον Λουτσέσκου κι έχασε έναν αγώνα. Ήταν στην Τούμπα με 2-0, σχεδόν πριν από έναν χρόνο. Η ΑΕΚ ηττήθηκε στις 19/2/23, με τα γκολ του Νάρεϊ, έπειτα από ασίστ του Κωνσταντέλια, που θα μνημονεύεται για χρόνια και του Κουλιεράκη (κεφαλιά).

Ο Αλμέιδα γνωρίζει ότι με μία ακόμα νίκη επί του ΠΑΟΚ περνάει στην κορυφή κι ασφαλώς θα είναι φαβορί για τον τίτλο. Μην ξεχνάμε ότι φέτος η Ένωση έχει ήδη δύο νίκες εκτός έδρας με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό και οι δύο με 2-1.

Η ισοπαλία δεν θα είναι καταστροφική. Αντίθετα, θεωρείται «εντός προγράμματος», ωστόσο, δεν θα είναι απίθανο με «Χ» στην Τούμπα να βρεθεί στην κορυφή και ο Παναθηναϊκός που παίζει νωρίτερα στις Σέρρες. Η ήττα και πάλι δεν θα είναι καταδικαστική, όμως, είναι πιθανό η Ένωση να βρεθεί τρίτη.

Το σίγουρο είναι ότι οι δύο «στρατηγοί» που έχουν περάσει τη φιλοσοφία τους στους παίκτες και είναι τα απόλυτα αφεντικά, δίνουν μία σημαντική παρτίδα στη σκακιέρα της Τούμπας. Μέχρι τις επόμενες δύο στα playoffs.