Γιόνι Ότο: Στον ΠΑΟΚ με παράσημο τα γκολ σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα – Οι μάχες με Παναθηναϊκό και η πικρή ανάμνηση με Ολυμπιακό (vids)

Γιόνι Ότο: Στον ΠΑΟΚ με παράσημο τα γκολ σε Ρεάλ, Μπαρτσελόνα – Οι μάχες με Παναθηναϊκό και η πικρή ανάμνηση με Ολυμπιακό (vids)

Γιώργος Σακελλαρίου 19:47 - 25.01.2024 / Ανανεώθηκε: 19:54 - 25.01.2024

Ο Γιόνι Ότο έχει τεράστια καριέρα κι έρχεται στον ΠΑΟΚ για να δώσει δύναμη στα άκρα της άμυνας. Τα γκολ με Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και οι συγκρούσεις με Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Ο ΠΑΟΚ στο αριστερό άκρο της άμυνας έχει τον Ράχμαν Μπάμπα.

Ένας παίκτης που έχει εντυπωσιάσει με τη φετινή του παρουσία. Στο δεξί άκρο ο ΠΑΟΚ αναζητούσε έναν Μπάμπα και τον βρήκε στο πρόσωπο του Γιόνι Ότο.

Ο 30χρονος Ισπανός διεθνής δεξιός μπακ με ύψος 1,75 έρχεται να ενισχύσει τον «Δικέφαλο» στα άκρα της άμυνας. Και λέμε άκρα, διότι χρησιμοποιεί εξίσου καλά και τα δύο πόδια και στην καριέρα του έχει αγωνιστεί περισσότερες φορές αριστερά, παρά δεξιά! Στο αριστερό άκρο έχει 202 ματς, στο δεξί 68, ενώ έχει παίξει αριστερός και δεξιός φουλ μπακ, αλλά και τέσσερα ματς ως στόπερ. Κουβαλάει μία τεράστια καριέρα με παρουσίες στη La Liga και την Premier League. Έχει παράσημα γκολ κόντρα στα μεγαθήρια της Ισπανίας και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα.

Έχει, όμως και δύο χιαστούς, που τον άφησαν 1,5 και πλέον χρόνο εκτός δράσης. Πρόσφατα είχε κι ένα πειθαρχικό παράπτωμα. Σε κάθε περίπτωση, ένας παίκτης που σε δύο μήνες θα κλείσει τα 30 του χρόνια, είναι έμπειρος με παραστάσεις και μέλος της εθνικής Ισπανίας δεν μπορεί ν’ αφήσει αδιάφορο έναν ελληνικό σύλλογο.

Στο βιογραφικό του έχει και συγκρούσεις με Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό. Έχει πάρει γεύση από τη Λεωφόρο, αλλά όχι από το «Γ. Καραϊσκάκης», αφού ήταν εκτός αποστολής. Τώρα έρχεται σε μία περίοδο, όπου αρχίζουν τα ντέρμπι και ο ΠΑΟΚ ελπίζει να πάρει πολλά από τον Γιόνι Ότο.

Η Θέλτα

Ο Γιόναθαν Κάστρο Ότο, όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 3/3/94 στο Βίγκο. Ξεκίνησε στην Ακαδημία της Θέλτα, αρχικά στη δεύτερη ομάδα. Μέτρησε 23 αγώνες τη σεζόν 2011-12 στη δεύτερη κατηγορία.

Ο Γιόνι έκανε το ντεμπούτο του στη La Liga για την πρώτη ομάδα την 1η Σεπτεμβρίου 2012. Ξεκίνησε στην εντός έδρας νίκη με 2-0 εναντίον της Οσασούνα και δύο μήνες αργότερα, στις 5 Νοεμβρίου, ανανέωσε το συμβόλαιό του μέχρι το 2017. Την περίοδο 2012-13 σε ηλικία 19 ετών ουσιαστικά, είχε 19 ματς στη La Liga κι ένα στο Κύπελλο.

Την περίοδο 2013-14 κατέγραψε 28 αγώνες και δύο ασίστ. Με την άφιξη στη Θέλτα του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού της Ισπανίας Λουίς Ενρίκε καθιερώθηκε στην πρώτη ομάδα και στις 19 Ιανουαρίου 2015, επέκτεινε το συμβόλαιό του μέχρι το 2019.

Το πρώτο του γκολ το σημείωσε στις 20 Φεβρουαρίου 2016, στην εντός έδρας νίκη με 3-2 επί της Εϊμπάρ. Ολοκλήρωσε, μάλιστα, τη σεζόν με 36 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και βοήθησε την ομάδα του να τερματίσει στην έκτη θέση και να προκριθεί στο UEFA Europa League.

Γκολ με Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα

Στις 18 Ιανουαρίου 2017, ο Γιόνι σημείωσε το νικητήριο γκολ (2-1) στο Μπερναμπέου κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης για την προημιτελική φάση του Copa del Rey. Στο 69’ ισοφάρισε ο πρώην παίκτης του Ολυμπιακού Μαρσέλο και στην επόμενη φάση ο Γιόνι Ότο έκλεψε τη μπάλα στο κέντρο και πήρε την κάθετη, βγήκε τετ α τετ και πλάσαρε σαν φορ για το τελικό 2-1 (στη ρεβάνς οι δύο ομάδες ήρθαν 2-2 και πέρασε η Θέλτα).

Στις 17/4/18 στην εντός έδρας αναμέτρηση με τη Μπαρτσελόνα για τη La Liga, ο Ότο πέτυχε το 1-1 για την ομάδα του Βίγκο από ασίστ του Μάξι Γκόμεθ. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν 2-2.

Κόντρα στον Παναθηναϊκό

Στο Europa League o Ότο αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό. Η Θέλτα ήταν στον ίδιο όμιλο με το «τριφύλλι», τη Σταντάρ Λιέγης και τον Άγιαξ. Στις 29/9/16 έπαιξε 90 λεπτά στον εντός έδρας αγώνα με τον Παναθηναϊκό, όπου οι Ισπανοί επικράτησαν 2-0, ως αριστερό μπακ και στις 8/12/16 αγωνίστηκε ξανά 90 λεπτά (πάλι αριστερό μπακ) στη Λεωφόρο. Η Θέλτα νίκησε και πάλι 2-0.

Απέκλεισε τον Τάισον, ευρωπαϊκός ημιτελικός!

Εκείνη την περίοδο η ομάδα του Βίγκο έφτασε έως τα ημιτελικά. Αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, που κατόπιν πήρε τον τίτλο. Ο Ότο έπαιξε και στα δύο παιχνίδια με τους Άγγλους (90λεπτα και στα δύο). Συνολικά, στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν είχε δέκα 90λεπτα, ένα ματς 120 λεπτά (παράταση με τη Σαχτάρ) κι ένα ακόμα παιχνίδι 82 λεπτά. Δώδεκα αγώνες δηλαδή, σε όλους βασικός. Στη φάση των «32» μάλιστα, ο Ότο απέκλεισε τον Τάισον, που θα τον βρει τώρα στον ΠΑΟΚ. Η Σαχτάρ του Βραζιλιάνου νίκησε 1-0 στο Βίγκο, αλλά στη ρεβάνς έχασε στην παράταση 2-0!

Ατλέτικο και Γουλβς

Στις 25 Ιουλίου 2018, ο Γιόνι εντάχθηκε στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Τα ρεπορτάζ τότε ανέφεραν ότι η Θέλτα πήρε 7 εκατ. ευρώ. Υπέγραψε εξαετές συμβόλαιο, αλλά μετακόμισε αμέσως στην αγγλική Γουλβς ως δανεικός για μια σεζόν. Η παρθενική του εμφάνιση στην Premier League έγινε στις 11 Αυγούστου, όταν έπαιξε 90 λεπτά στην εντός έδρας ισοπαλία 2-2 με την Έβερτον.

Ο Γιόνι σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα στις 29 Σεπτεμβρίου 2018, σε μια εντός έδρας νίκη με 2-0 επί της Σαουθάμπτον. Στις 18 Νοεμβρίου τραυματίστηκε με την εθνική Ισπανίας κι έμεινε εκτός μερικές εβδομάδες. Την περίοδο 2018-19 μέτρησε συνολικά 39 ματς με τη Γουλβς.

Οι Άγγλοι φέρονται να πλήρωσαν στην Ατλέτικο 21 εκατ. ευρώ τον Γενάρη του 2019 κι έτσι πήραν τον Ότο στο «Μολινό» για 4,5 χρόνια.

Ολυμπιακός και ρήξη χιαστού

Η Γουλβς τη σεζόν 2019-20 για το Europa League αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό στη φάση των «16». Στον πρώτο αγώνα στο Φάληρο δεν έπαιξε, διότι είχε πρόβλημα τραυματισμού στον αστράγαλο.

Λόγω κορονοϊού, η ρεβάνς έγινε στις 6/8/20. Ο Ισπανός μπακ ήταν βασικός, όπως και ο Ποντένσε, που τώρα γύρισε στον Ολυμπιακό. Μόλις στο 17’ τραυματίστηκε, έγινε αλλαγή και η διάγνωση ήταν ρήξη χιαστού, που τον άφησε εκτός δράσης για έξι μήνες.

Στη δράση επέστρεψε στις 7 Φεβρουαρίου 2021 στο 0-0 με τη Λέστερ, ενώ υπέγραψε νέο συμβόλαιο μέχρι το 2025.

Νέος τραυματισμός

Στις 4 Απριλίου 2021, ο Ισπανός υπέστη άλλον έναν σοβαρό τραυματισμό. Στο ίδιο γόνατο στην προπόνηση έπαθε τη ζημιά και και γύρισε δέκα μήνες αργότερα. Στις 24 Φεβρουαρίου 2022 έπαιξε ως αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο κόντρα στην Άρσεναλ. Σημείωσε την 100η εμφάνιση με τη Γουλβς στις 18 Μαρτίου 2022, σημειώνοντας το πρώτο γκολ στην εντός έδρας ήττα με 3-2 από τη Λιντς. Ήταν το πρώτο του γκολ μετά τον Ιούλιο του 2020 και σκόραρε ξανά και στον επόμενο αγώνα στην ήττα με 2-1 από την Άστον Βίλα.

Η γκολάρα

Στις 31 Μαρτίου 2023, βραβεύτηκε με το γκολ του μήνα στην Premier League. Από απόσταση 41 μέτρων σκόραρε εναντίον της Λιντς. Κι όμως η Γουλβς πάλι έχασε 4-2 από την αντίπαλό τος. Ήταν η πρώτη φορά που ένας παίκτης της κέρδισε το βραβείο από τη δημιουργία του θεσμού το 2016.

Τέλος με τη Γουλβς

Στην αγγλική ομάδα ο Ότο είχε 134 αγώνες, 6 γκολ και 5 ασίστ. Στην αρχή της σεζόν τοποθετήθηκε στη λίστα προς αποχώρηση, αλλά αρνήθηκε προτάσεις για επιστροφή στην Ισπανία κι ενημέρωσε τη διοίκηση ότι θέλει να παλέψει για τη θέση του.

Ο Ότο έκανε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 3 συμμετοχές. Η τελευταία ήταν στις 30/9 κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, όπου έπαιξε 4 λεπτά. Στις 4 Δεκεμβρίου αποκαλύφθηκε ότι την εβδομάδα πριν από έναν τον αγώνα εναντίον της Άρσεναλ στο Emirates Stadium, αποκλείστηκε από την αποστολή, διότι χτύπησε τον νεαρό συμπαίκτη του Ταβάντα Τσιρεουά κι έφτυσε μέλος του τεχνικού τιμ στη διάρκεια μιας προπόνησης.

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο αθλητικός διευθυντής Ματ Χομπς ανακοίνωσε ότι ο Ότο δεν θα είναι παρών με την πρώτη ομάδα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Ο προπονητής της Γουλβς για Ότο και ΠΑΟΚ: «Είναι κοντά σε ένα deal που θα είναι καλό για εκείνον»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

16:34 - 25.01.2024

Ο προπονητής της Γουλβς για Ότο και ΠΑΟΚ: «Είναι κοντά σε ένα deal που θα είναι καλό για εκείνον»

Ο προπονητής της Γουλβς, Γκάρι Ο ΄Νιλ, κατά τη διάρκεια της σημερινής (25/1) συνέντευξης Τύπου σχολίασε τη μεταγραφή του Γιόνι Ότο, τονίζοντας πως «είναι κοντά σε ένα deal που θα είναι καλό για εκείνον».

Η εθνική

Ο Γιόνι έπαιξε για την Ισπανία σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες. Κλήθηκε στην Ανδρών για ένα φιλικό με την Κόστα Ρίκα στις 26 Μαϊου του 2015 και για τα προκριματικά του UEFA Euro 2016 εναντίον της Λευκορωσίας. Δεν αγωνίστηκε, ωστόσο, σε κανέναν από τους δύο αγώνες.

Έκανε την πρώτη του συμμετοχή για τη χώρα του στις 11 Οκτωβρίου 2018 στη φιλική νίκη με 4-1 επι της Ουαλίας στο Millennium Stadium. Εκεί αντικατέστησε τον άσο της Τσέλσι Αθπιλικουέτα στο 63ο λεπτό. Συνολικά στην εθνική Ισπανίας έχει τρεις συμμετοχές.

Στον ΠΑΟΚ έρχεται πλέον για να ξαναβρεί το χαμόγελό του. Να πάρει παιχνίδια και να διεκδικήσει τίτλους. Είναι κάτι που του λείπει, αφού στην τεράστια καριέρα του πανηγύρισε μόνο ένα Ευρωπαϊκό με την Κ19 της Ισπανίας. Σε συλλογικό επίπεδο δεν έχει επιτυχίες και στην Τούμπα μπορεί να βρει ένα ακόμα σπίτι στην πιο ώριμη ποδοσφαιρική ηλικία.