ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός:  Το απόλυτο crash test του ντέρμπι
i

Νάρεϊ - Βρουσάι/©Intime

ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός: Το απόλυτο crash test του ντέρμπι

Κώστας Τόπας 19:12 - 04.02.2023

ΠΑΟΚ εναντίον Ολυμπιακού. Ενα ντέρμπι το οποίο θα κρίνει πολλά ενόψει του φετινού τίτλου και ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 21ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League. Η σύγκριση θέση με θέση των δύο αντιπάλων.

Το απόλυτο ντέρμπι στην Τούμπα καθηλώνει τους ποδοσφαιρόφιλους στην Ελλάδα αυτήν την Κυριακή (05/2, 20:30) με τον ΠΑΟΚ να υποδέχεται τον Ολυμπιακό στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής. Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην τρίτη θέση της βαθμολογικής κατάταξης της Stoiximan.gr Super League, με 42 βαθμούς, βρισκόμενες στο -5 από την πρωτοπόρο ΑΕΚ.

Οι «ασπρόμαυροι» του Ραζβάν Λουτσέσκου δείχνουν στην καλύτερη αγωνιστική φάση τους στη σεζόν κι έχουν την ψυχολογία στα ύψη μετά τις νίκες επί του Παναθηναϊκού στις δυο διοργανώσεις. Εφόσον κατακτήσουν και το «τρίποντο» και επί του Ολυμπιακού, ο οποίος θα σκέφτεται την ΑΕΚ πολύ πιο έντονα από ό,τι ο ΠΑΟΚ τη Λαμία, τότε οι Θεσσαλονικείς θα μπουν γερά στο κόλπο του τίτλου. Με πέντε νίκες και δυο ισοπαλίες στα επτά τελευταία παιχνίδια τους, από την άλλη, οι «ερυθρόλευκοι» αναζητούν την πρώτη νίκη τους σε ντέρμπι στην τρέχουσα σεζόν.

Αυτό το ντέρμπι θα είναι ξεχωριστό για αρκετούς λόγους. Η ιστορία των αναμετρήσεων δείχνει πάντως πως ο ΠΑΟΚ στο «σπίτι» του έχει το πάνω χέρι με 37 νίκες και 18 ισοπαλίες, έναντι του Ολυμπιακού ο οποίος έχει φύγει 20 φορές με τους τρεις βαθμούς από την έδρα του «Δικεφάλου του Βορρά». Μάλιστα, κάθε φορά που οι δύο ομάδες αναμετρώνται στην Τούμπα προσφέρουν γκολ και θέαμα, μιας και οι «ασπρόμαυροι» έχουν βρει 104 φορές τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα και οι «ερυθρόλευκοι» 75 φορές.

Το Sportal «σκανάρει» τις ενδεκάδες με τις οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν οι δυο ομάδες, συγκρίνοντας ανά θέση τους 22 ποδοσφαιριστές.

Η απόκτηση του 22χρονου πορτιέρε φάνταζε με στοίχημα για τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ως «φύλακας άγγελος» των «ασπρόμαυρων» και με αρκετές καίριες επεμβάσεις. Ο Ντομινίκ Κοτάρσκι έγινε με το... καλημέρα σημαντικός στο σύνολο του Ραζβάν Λουτσέσκου και κυρίως στο τρόπο παιχνιδιού της ομάδας, όντας απόλυτα συμμετοχικός στο «χτίσιμο» των επιθέσεων από πίσω, στο «σπάσιμο» της πίεσης ψηλά. Προφανώς και κρίνεται ως παίκτης - βαρόμετρο ενόψει του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από την άλλη ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης, ο οποίος καλείται να αντιμετωπίσει την πρώην ομάδα του παίρνοντας τίτλους και κάνοντας συνολικά 179 συμμετοχές μαζί της. Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα με τα περισσότερα παιχνίδια στην καριέρα του και την εν γένει ποδοσφαιρική του πορεία. Πλέον φοράει τη φανέλα του Ολυμπιακού, με τον οποίο έχει κάνει φέτος 14 αγώνες και έχοντας στιγμές όπως στο πρόσφατο ματς με τον ΟΦΗ με πολύ καλές και σημαντικές επεμβάσεις.

O Ίνγκι Ίνγκασον αποτελεί τον ηγέτη του ΠΑΟΚ στην αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ και ο άνθρωπος που καθοδηγεί τους συμπαίκτες του, έχοντας τον απόλυτο έλεγχο στα μετόπισθεν. Δεν είναι τυχαίο πως ο Ραζβάν Λουτσέσκου προτίμησε να τον ξεκουράσει στο ματς με τον Λεβαδειακό, έχοντας προηγουμένως το απόλυτο των συμμετοχών! Από την άλλη, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος θα βρίσκεται στη διάθεση του Μίτσελ, μιας κι από την Τετάρτη συμμετέχει κανονικά στο πρόγραμμα με τους συμπαίκτες του και είναι πανέτοιμος για τη μεγάλη αναμέτρηση. Φέτος, ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός μετράει 14 συμμετοχές έχοντας 1,1 τάκλιν ανά αγώνα.

Ήταν δίχως αμφιβολία ένα από τα πρόσωπα του πρώτου μισού της σεζόν για τον ΠΑΟΚ. Ο Κωνσταντίνος Κουλιεράκης έπεισε στην καλοκαιρινή προετοιμασία, κέρδισε φανέλα βασικού, κλήθηκε στην Εθνική. Από την Κ15, την Κ17, την Κ19 και τον ΠΑΟΚ Β, βασικός στον ΠΑΟΚ, πριν κλείσει τα 19, με συμβόλαιο που άμεσα επεκτάθηκε μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025 και πλέον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2026. Στις 20.08.2022 φόρεσε για πρώτη φορά φανέλα βασικού στο ματς με τον Παναιτωλικό κι έκτοτε μετρά 12 συμμετοχές. Παράλληλα κλήθηκε στην Εθνική Ελλάδας και έκανε το ντεμπούτο του στο φιλικό κόντρα στη Μάλτα τον περασμένο Νοέμβριο. Από την άλλη, ο Ανδρέας Ντόι είναι μία περίπτωση παίκτη από τον Ολυμπιακό Β', που είναι διεθνής με τις μικρές Εθνικές της Αλβανίας. Έχει όμως και ελληνικό διαβατήριο έχοντας γεννηθεί στην Ελλάδα. Ο Ανδρέας Ριχάρδος Ντόι (ή Ντόη) είναι γεννημένος στις 2/2/2003 και μπορεί να αγωνιστεί με την ίδια πολυτέλεια ως στόπερ, εξάρι και οκτάρι. Με την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού, μετράει φέτος 12 συμμετοχές, όλες ως βασικός.

Ο Ράφα Σοάρες ήρθε το καλοκαίρι στον ΠΑΟΚ με την στάμπα του κορυφαίου αριστερού μπακ στην Primeira Liga. Με τη φανέλα της Βιτόρια Γκιμαράες έκανε σπουδαία πράγματα, 34 ματς, δύο γκολ αλλά, κυρίως οκτώ ασίστ. Μεγάλος αριθμός για παίκτη που ξεκινάει από τόσο πίσω. Στον ΠΑΟΚ όμως δυσκολεύτηκε να βρει τα πατήματά του τις πρώτες ημέρες, ωστόσο σήμερα αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Από την άλλη ο Μάριος Βρουσάι είχε τα σκαμπανεβάσματά του με τον Ολυμπιακό και τη φετινή σεζόν μετράει εννέα συμμετοχές, εκ των οποίων οι τέσσερις ήταν στο βασικό σχήμα. Εχει 0,2 κοψίματα ανά παιχνίδι και 1,1 τάκλιν ανά ματς. 

Ο Σάστρε αποκτήθηκε τον Ιανουαρίου του 2022, προκειμένου να προσφέρει λύσεις στο δεξί άκρο της άμυνας και αποδείχτηκε μια αξιόπιστη προσθήκη στο ρόστερ του Δικεφάλου. Ξεκίνησε εντυπωσιακά, πέτυχε δύο υπέροχα γκολ στα πρώτα του παιχνίδια και… κέρδισε το δικαίωμά του να παραμείνει στον ΠΑΟΚ της επόμενης μέρας φτάνοντας τις συμμετοχές που ενεργοποίησαν την option αγοράς του. Φέτος μετράει 14 συμμετοχές. Από πλευράς Ολυμπιακού, ο Ροντινέι αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής χειμερινής μεταγραφικής περιόδου και κατάφερε από τις πρώτες του ημέρες στους Πειραιώτες να κερδίσει θέση στο βασικό σχήμα. Μετράει πέντε συμμετοχές, εκ των οποίων όλες ως βασικός.

Ο Τιάγκο Ντάντας που πρόσφατα σκόραρε τα δύο από τα τρία γκολ του ΠΑΟΚ στη νίκη με 3-2 επί του Λεβαδειακού, αναδείχθηκε ο πολυτιμότερος του αγώνα από τον κόσμο της ομάδας, στη σχετική ψηφοφορία. Ο Πορτογάλος μέσος πέρα από την εξαιρετική παρουσία που είχε στη μεσαία γραμμή, έβαλε δύο πανέμορφα γκολ στο πρώτο μέρος και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την έκβαση της αναμέτρησης. Ο 22χρονος μέσος είναι στην πρώτη θέση σε σχέση με τους συμπαίκτες του ανά 90λεπτο σε 4 από τις 5 κατηγορίες μεταβιβάσεων. Στην ακρίβεια πάσας με ποσοστό 91.5% βρίσκεται στην κορυφή της λίστας. Από την άλλη την έβδομη ασίστ του με τα χρώματα του Ολυμπιακού σε σύνολο 126 συμμετοχών έβγαλε με αποδέκτη τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί, ο Γιαν Εμβιλά στον αγώνα με τον ΟΦΗ. Με αυτόν τον τρόπο ισοφάρισε την κορυφαία δημιουργική του επίδοση που ήταν επίσης επτά ασίστ, αλλά με τη φανέλα της Ρουμπίν Καζάν, στην Ρωσία. Εχει σκοράρει επίσης και τα μισά γκολ της καριέρας του στον Πειραιά, αφού από τα 16 που έχει στον θρύλο, τα οκτώ είναι με τον Ολυμπιακό. Ξεχωρίζει για τις επιδόσεις του στο ανασταλτικό κομμάτι και τις πολλές βοήθειες που δίνει με τρεξίματα και κερδισμένες μονομαχίες.

Στον άξονα ο Ντάγκλας Αγκούστο έχει κερδίσει φανέλα βασικού τη φετινή σεζόν. Μεταμορφωμένος από τη στιγμή που εγκαταλείφθηκε η αλχημεία με την χρησιμοποίησή του στο «δέκα», έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των πλάνων του Ραζβάν Λουτσέσκου, όντας βασικός σε όλα τα σημαντικά παιχνίδια του Δικεφάλου. Εχει ουσιαστική παρουσία στο κέντρο, με πολλά τρεξίματα, βάζοντας «πλάτη» και στα μετόπισθεν. Από την άλλη, η ποιότητα του Χουάνγκ είναι αδιαμφισβήτητη. Το έδειξε και στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου έκανε πράγματα και θαύματα με την εθνική ομάδα της χώρας του. Ο Κορεάτης μέσος είναι από τα πιο πολύτιμα κομμάτια στην «ερυθρόλευκη» ανάπτυξη και από τους πιο κομβικούς παίκτες στη μάχη για το πρωτάθλημα με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, παρά το γεγονός πως διάγει μία μεταβατική σεζόν, μία σεζόν εξέλιξης - ποδοσφαιρικής ωρίμανσης. Από τη στιγμή που μπήκε στην εξίσωση της κουβέντας, ο ΠΑΟΚ μεταμορφώθηκε επιθετικά και αυτό πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό στον 19χρονο μεσοεπιθετικό. Οι πρώτες «σειρήνες» από το εξωτερικό ακούστηκαν όταν σε ηλικία 15 ετών ο Κωνσταντέλιας κλήθηκε να δοκιμαστεί στην Μπαρτσελόνα. Αργότερα ασχολήθηκε μαζί του πολύ έντονα και η Τσέλσι, τώρα είναι η σειρά της Αρσεναλ να προστεθεί σε μια μακρά λίστα ομάδων (Μαν. Σίτι, Κρίσταλ Πάλας, Λιντς, Γουλβς, PSV) που παρακολουθούν και τσεκάρουν τον νεαρό άσο του ΠΑΟΚ. Από πλευράς Ολυμπιακού, ο Πεπ Μπιελ παιχνίδι με παιχνίδι πατάει όλο και καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο με τα «ερυθρόλευκα». Μετράει 16 συμμετοχές, έχοντας βρει πέντε φορές δίχτυα, με 2,6 σουτ ανά παιχνίδι, αποτελώντας κομβικό παίκτη στην επιθετική γραμμή των Πειραιωτών.

Ο Αντρίγια Ζίβκοβιτς αποτελεί τον «μαέστρο» του ΠΑΟΚ στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας. Σκοράρει, μοιράζει ασίστ και βάζει πάντα δύσκολα στους αντιπάλους του. Είναι από τους κορυφαίους του «Δικεφάλου του Βορρά», μετρώντας 17 συμμετοχές, με τρία γκολ και ισάριθμες ασίστ. Από την άλλη η περίπτωση του Κώστα Φορτούνη είναι ιδιαίτερη. Πέρασε από χίλια κύματα, προκειμένου φέτος να «ενεργοποιηθεί» ξανά στους «ερυθρόλευκους». Από τότε που βρίσκεται στα πλάνα του Μίτσελ, ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν χάνει στιγμή να αποδεικνύει την αξία του και μέχρι στιγμής έχει απολογισμό στο πρωτάθλημα τρία γκολ (κόντρα σε ΠΑΣ Γιάννινα και Ιωνικό) και μία ασίστ (απέναντι στον Αστέρα). Είναι από τα βασικά γρανάζια στη μεσοεπιθετική λειτουργία των Πειραιωτών και έχει βρει ιδανική χημεία με τους Μπιέλ και Χάμες, στην τριάδα πίσω από το φορ.

Αθόρυβη αλλά και πολύτιμη η παρουσία του Καλέντ Νάρει στα «φτερά» της επίθεσης του ΠΑΟΚ. Μετράει τέσσερα γκολ και πέντε ασίστ σε 17 συμμετοχές κι έχει άμεση ή έμμεση συμμετοχή σε εννέα γκολ της ομάδας του. Από την άλλη, ο Χάμες Ροντρίγκες αποτελεί σημείο αναφοράς στον Ολυμπιακό. Εχει καταγράψει 18 συμμετοχές με απολογισμό τρία τέρματα και τέσσερις ασίστ, ανεβάζοντας την απόδοσή του παιχνίδι με παιχνίδι. Γεγονός που δεν έχει φυσικά περάσει απαρατήρητο στην πατρίδα του, με έναν τοπικό δημοσιογράφο να κάνει μια ανάρτηση με στιγμιότυπα από το πρόσφατο παιχνίδι του κόντρα στον ΟΦΗ.

Τρία όμορφα γκολ, τρεις σκόρερ, μία σκληρή μάχη και στο φινάλε νικητής ο Νέλσον Ολιβέιρα, ο οποίος κατέκτησε το βραβείο για το Regency Casino Best Goal Δεκεμβρίου. Εως τώρα με τα «ασπρόμαυρα», ο Πορτογάλος πρώην φορ της ΑΕΚ, μετράει 23 συμμετοχές, με απολογισμό εννέα τέρματα και δύο ασίστ. Από την άλλη, ο Σέντρικ Μπακαμπού έχει βρει δίχτυα σε πέντε ματς από τα έξι τελευταία του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα και είναι πια δεύτερος σκόρερ στη Stoiximan Super League. Ο 31χρονος επιθετικός έχει 22 ματς φέτος με εννέα τέρματα και δύο ασίστ. Από αυτά τα παιχνίδια τα 19 είναι με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Στον Ολυμπιακό έχει εννέα γκολ και μία ασίστ, όλα στο Πρωτάθλημα.