ΠΑΣ Γιάννινα: Γενέθλια για τον «Άγιαξ» της Ηπείρου - 57 χρόνια ένδοξης ιστορίας

57 χρόνια ΠΑΣ Γιάννινα

i

©pasgiannina.gr

ΠΑΣ Γιάννινα: Γενέθλια για τον «Άγιαξ» της Ηπείρου - 57 χρόνια ένδοξης ιστορίας

Ο ΠΑΣ Γιάννινα γιορτάζει 57 χρόνια ένδοξης ιστορίας από την ίδρυση του, και η διοίκηση των Ηπειρωτών εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα συμπλήρωσε 57 χρόνια από την ίδρυσή του και η διοίκηση των Ηπειρωτών το γιορτάζει. 

Συγκεκριμένα η ηπειρώτικη ομάδα ιδρύθηκε στις 8 Ιουλίου 1966. Βέβαια τότε είχαν συγχωνευτεί οι ΑΟ Ιωαννίνων και ΠΑΣ Αβέρωφ.

Η γέννηση 

©Intime

Η ονομασία Π.Α.Σ. (Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος) Γιάννινα δόθηκε αφότου είχαν απορριφθεί διάφορα άλλα, μεταξύ των οποίων και το όνομα «Δωδώνη». Πρώτος πρόεδρος της νέας ομάδας ήταν ο Περικλής Γιαννής. Ο Α.Ο. Ιωαννίνων την περίοδο 1966–67 θα αγωνιζόταν σε έναν εκ των δύο ομίλων της Β΄ Εθνικής, με αποτέλεσμα ο ΠΑΣ η ομάδα που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση με τον ΠΑΣ Αβέρωφ, να πάρει τη θέση του. 

Ο πρώτος επίσημος αγώνας ήταν για το κύπελλο, όπου στις 2 Οκτωβρίου του 1966, απέκλεισε την Πίνδο Κόνιτσας με 4–0. Ο πρώτος αγώνας για το πρωτάθλημα ήταν με τον Ολυμπιακό Πατρών εντός έδρας με σκορ 3-0. Την πρώτη του χρονιά ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε 6ος στη βαθμολογία, ενώ στο Κύπελλο Ελλάδος έφθασε έως τους «32», όπου αποκλείστηκε εντός έδρας από τον Εθνικό Πειραιώς με 1–2.  

Την επόμενη περίοδο (1967–68) τερμάτισε στη 10η θέση, όντας εντός έδρας αήττητος με 9 νίκες και 6 ισοπαλίες. Στο κύπελλο έφτασε ως τον τελευταίο προκριματικό γύρο, όπου και αποκλείστηκε από τον Παναιτωλικό, εντός έδρας στην παράταση με 0–1. Κατά την αγωνιστική περίοδο 1968–69 τερμάτισε 5ος παραμένοντας ξανά αήττητος εντός έδρας με απολογισμό 13 νίκες και 4 ισοπαλίες. Στο κύπελλο έφτασε ξανά ως τον τελευταίο προκριματικό γύρο, όπου αποκλείστηκε στην Κέρκυρα από την ομώνυμη ομάδα με 4–1. Την περίοδο 1969–70 τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος ενώ την επόμενη (1970–71) ήρθε 13ος. Στο κύπελλο έφθασε ξανά στον τελευταίο γύρο των προκριματικών, όπου και αποκλείστηκε σε αγώνα εκτός έδρας από την Καλαμάτα με 1–0.

Το πρώτο επίσημο παιχνίδι στο πρωτάθλημα  

©Intime

Το πρώτο παιχνίδι στο πρωτάθλημα Ο ΠΑΣ Γιάννινα δίνει το πρώτο επίσημο παιχνίδι πρωταθλήματος της ιστορίας του. Ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό Πατρών στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος Β’ Εθνικής 1966-1967 και έληξε με 3-0 υπέρ του ΠΑΣ. 

Ήταν Κυριακή 30 Οκτωβρίου 1966 και στην πρώτη αγωνιστική, άνοιξε την πρώτη σελίδα της ιστορίας του με μια λαμπρή νίκη! Σκόρερ του πρώτου τέρματος ήταν ο Νικήτας Τσίλης και τα άλλα δύο πέτυχαν οι Μαυριδόπουλος και Τσουρλίδας

Ο δρόμος για την Ευρώπη

©Intime

Την χρονιά (2010–11) η ηπειρώτικη ομάδα επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία έχοντας την καλύτερη επίθεση και την καλύτερη άμυνα, αλλά χάνοντας την πρώτη θέση την τελευταία αγωνιστική από τον Παναιτωλικό. Την περίοδο 2011–12 τερμάτισε στην 8η θέση της πρώτης εθνικής, παραμένοντας στην κατηγορία και βάζοντας παράλληλα τέλος σε ένα αρνητικό σερί άμεσων υποβιβασμών. 

Την επόμενη περίοδο (2012–13) κατάφερε να φτάσει μέχρι την 5η θέση, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ καλύτερης θέσης στο πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στη συνέχεια στα πλέι οφ όπου κατέλαβε την 4η θέση του μίνι πρωταθλήματος, αν και ξεκίνησε με 2 νίκες και παρά το γεγονός ότι αγωνιστικά εξασφάλισε τη συμμετοχή του στο Europa League (2013–14), δεν έλαβε τελικά τη σχετική άδεια από την ΟΥΕΦΑ.

Στο πρωτάθλημα του 2013–14 τερμάτισε 11ος, συνεχίζοντας την παρουσία του στην κατηγορία, ενώ την περίοδο 2014–15 τερμάτισε στην έκτη θέση της βαθμολογίας, αποτυγχάνοντας να λάβει μέρος στη διαδικασία των πλέι οφ κι ενώ μέχρι την τελευταία αγωνιστική βρισκόταν στην πέμπτη προνομιούχο θέση. 

Επιστέγασμα της καλής πορείας ήταν οι διακρίσεις του Γιάννη Πετράκη που ανακηρύχθηκε ως ο καλύτερος προπονητής, του Μάρκου Βελλίδη ως καλύτερος τερματοφύλακας, ο οποίος συμπεριλήφθηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, και του Χάρη Χαρίση ως ο καλύτερος νέος ποδοσφαιριστής.[13] Την επόμενη χρονιά (2015–16) ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε ξανά στην 6η θέση, εξασφαλίζοντας ωστόσο για πρώτη φορά στην ιστορία του τη συμμετοχή του στο Europa League (2016–17), αντί του 5ου Πανιώνιου, ο οποίος δεν έλαβε τη σχετική άδεια συμμετοχής από την ΟΥΕΦΑ

Ο προπονητής του συλλόγου Γιάννης Πετράκης, ήταν ακόμα μια φορά υποψήφιος για τον τίτλο του καλύτερου προπονητή της χρονιάς. Η περίοδος 2016–17 ήταν ιστορική για τον σύλλογο, καθώς συμμετείχε για πρώτη φορά στην ιστορία του σε πανευρωπαϊκή διοργάνωση (Europa League), ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 9η θέση. 

Σημαντική στιγμή επίσης για τον σύλλογο και την πόλη τη χρονιά αυτή υπήρξε επίσης ο φιλικός αγώνας με τους παλαίμαχους της Μπαρτσελόνα, που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2016 στους «Ζωσιμάδες», έπειτα από συνεργασία των δύο συλλόγων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει για το εν λόγω θέμα και να προσφέρει οικονομική βοήθεια 

Υποβιβασμός και ανοικοδόμηση 

Την περίοδο 2017–18 η ομάδα τερμάτισε για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 9η θέση. Στο Κύπελλο Ελλάδος έφθασε μέχρι τα προημιτελικά,όπου και αποκλείστηκε από την ΑΕΛ στην παράταση. Το 2018–19 πραγματοποιώντας μια κακή σεζόν, τερμάτισε στην 14η θέση. Ο ΠΑΣ κατέφυγε στον διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ, για να μην γίνει η αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε και να μην υποβιβαστεί. Το αίτημα του δεν έγινε δεκτό από το δικαστήριο και υποβιβάστηκε στη Football League.

Ο υποβιβασμός έφερε ανακατατάξεις στον σύλλογο. Αποχώρησε ο επί χρόνια προπονητής του ΠΑΣ, Γιάννης Πετράκης. Επίσης αποχώρησαν παίχτες που ήταν χρόνια στην ομάδα, όπως οι Μιχαήλ, Τζημόπουλος, Λίλα, Γιάκος, Βελλίδης. Αποχώρησε και ο Αθανασιάδης που δεν πρόσφερε τα ανάλογα βέβαια με τον Κόντε που αντικατέστησε το προηγούμενο καλοκαίρι. Στη θέση του προπονητή ήρθε ο Αργύρης Γιαννίκης, ένας νέος γερμανοθρεμένος Έλληνας προπονητής. Μαζί με κάποιους παίχτες που παρέμειναν μπήκαν αρκετοί νέοι παίχτες στο ροτέισον της ομάδας όπως οι Λιάσος, Λώλης και Νάουμετς. Επίσης αποχώρησε ο γενικός διευθυντής της ομάδας Δημήτρης Νιαρχάκος. 

Στη θέση του ανέλαβε η «σημαία» της ομάδας Γιώργος Ντάσιος. Στο πρωτάθλημα της Super League 2 2019-20 ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν σταθερά πρώτος. Το πρωτάθλημα διακόπηκε εξαιτίας της πανδημίας του covid-19 τον Μάρτιο του 2020 και ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, ήταν 7 βαθμούς μπροστά από τον δεύτερο Απόλλωνα Σμύρνης. Στις 22 Ιουνίου 2020 η Ένωση αποφάσισε την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος, επικυρώνοντας τη βαθμολογία και ο ΠΑΣ πήρε την άνοδο ως πρώτος με 49 βαθμούς (14 νίκες, 4 ισοπαλίες, 1 ήττα). 

Τη σεζόν 2020–21 η ομάδα παίζοντας καλό ποδόσφαιρο κατά διαστήματα τερμάτισε στην 8η θέση με 31 βαθμούς και συμμετείχε στα πλέι-αουτ. Τελικά τερμάτισε στην 9η θέση με 35 βαθμούς εξασφαλίζοντας μια άνετη παραμονή στην πρώτη κατηγορία. Στο Κύπελλο Ελλάδος ο ΠΑΣ έφτασε για τρίτη φορά στην ιστορία του στα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε από τον Ολυμπιακό, με ισοπαλία 1–1 εντός και ήττα 1–3 εκτός. 

Στα προημιτελικά του θεσμού απέκλεισε τον Παναθηναϊκό με 2 νίκες, 2–1 στο Αγρίνιο και 2–1 στη Λεωφόρο. Στο ίδιο διάστημα πέτυχε επί του ίδιου αντιπάλου και τρίτη νίκη στα Γιάννενα για το πρωτάθλημα. Το 2021–22 τερμάτισε στην 6η θέση με 40 βαθμούς και συμμετείχε στα πλέι οφ. Μετά και τη διαδικασία των πλέι οφ ο ΠΑΣ Γιάννινα τερμάτισε στην 6η θέση με 46 βαθμούς, ολοκληρώνοντας μια επιτυχημένη χρονιά. Στις 6 Ιουλίου 2022 οι βετεράνοι των Ηπειρωτών έδωσαν ένα ιστορικό φιλικό παιχνίδι με τους αντίστοιχους του Άγιαξ στο «Ζωσιμάδες». 

Αναλυτικά η ανάρτηση του ΠΑΣ Γιάννινα: 

«57 Χρόνια Μία Πόλη. 

57 Χρόνια Μία Οικογένεια.

 57 Χρόνια Μία Ομάδα. 

57 Χρόνια Ιστορία. 

57 Χρόνια Π.Α.Σ. Χρόνια Πολλά Πανηπειρωτικέ..».