Πέδρι και Γκάβι έδειξαν ότι μπορούν να γίνουν οι νέοι Τσάβι - Ινιέστα

Πέδρι και Γκάβι έδειξαν ότι μπορούν να γίνουν οι νέοι Τσάβι - Ινιέστα

Κώστας Τόπας 09:20 - 24.11.2022 / Ανανεώθηκε: 15:35 - 28.11.2022

Γκάβι και Πέδρι ήταν απολαυστικοί κόντρα στην Κόστα Ρίκα, έκαναν πράγματα και θαύματα με φανταστικά στατιστικά και γι' ακόμη μία φορά απέδειξαν ότι παίζουν το ποδόσφαιρο των ονείρων.

Ο Τσάβι Ερνάντεθ και ο Αντρές Ινιέστα, μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους στην Ισπανία, ανέβασαν το ποδόσφαιρο σε άλλο επίπεδο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής το 2010. Οι χαφ της Μπαρτσελόνα ήταν οι αρχιτέκτονες της φημισμένης ισπανικής κατοχής, η οποία έγινε γνωστή ως τίκι-τάκα και συγκλόνισε τον κόσμο. Δώδεκα χρόνια μετά δύο άλλοι μέσοι της Μπαρτσελόνα πήραν τη σκυτάλη: ο Πέδρι και ο Γκάβι.

Ο Πέδρο Γκονζάλες και ο Πάμπλο Γκαβίρα, γνωστοί ως «Πέδρι» και «Γκάβι» αντίστοιχα, οδηγούν την Ισπανία στο πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο και οι ομοιότητες με Τσάβι και Ινιέστα είναι εντυπωσιακές. Το μέλλον της «Φούρια Ρόχα», και μάλιστα το παρόν της, είναι στα χέρια τους.

«Είναι απίστευτο. Ο Πέδρι και ο Γκάβι μοιάζουν πολύ με το πώς ήμασταν εμείς με τον Ινιέστα», είχε αναφέρει παλαιότερα ο προπονητής της Μπαρτσελόνα πλέον, Τσάβι, τονίζοντας ωστόσο ότι «δεν πρέπει να συγκρίνετε τις καριέρες. Και οι δύο παίκτες έχουν ένα εξαιρετικό μέλλον μπροστά τους και έχουν εγγυημένη επιτυχία».

Ο Τσάβι και ο Ινιέστα έπαιξαν και οι δύο στο πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο όταν ήταν 22 ετών. Ο πρώτος έκανε το ντεμπούτο του στην Ισπανία το 2000, ενώ η πρώτη του εμφάνιση σε μεγάλη διοργάνωση έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 στην Κορέα/Ιαπωνία. Από την άλλη ο Ινιέστα, φόρεσε τη φανέλα με το εθνόσημο για πρώτη φορά ένα μήνα πριν ονομαστεί στην αποστολή για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 στη Γερμανία.

Πίσω στο 2006, ο Γκάβι δεν είχε προλάβει να… ενηλικιωθεί, αλλά ο Λουίς Ενρίκε δεν είχε δει ποτέ την ηλικία ως εμπόδιο για να επιλέξει έναν παίκτη στην αποστολή της εθνικής Ισπανίας. Για αυτόν, το ταλέντο είναι πιο σημαντικό από την ημερομηνία γέννησης ενός ποδοσφαιριστή.

Στην πραγματικότητα, ο Γκάβι είναι ο νεότερος παίκτης που έκανε ποτέ το ντεμπούτο του στην Ισπανία, αντιμετωπίζοντας την Ιταλία στο «Σαν Σίρο», όταν ήταν μόλις 17 ετών και 62 ημερών. Από την άλλη, ο Πέδρι είναι ο έβδομος νεότερος, παίζοντας τον πρώτο του αγώνα εναντίον της Ελλάδας τον Μάρτιο του 2021 όταν ήταν 18 ετών. Στη συνέχεια κλήθηκε στην ομάδα της Ισπανίας για το Nations League και πήρε την πρώτη του μεγάλη διοργάνωση. Μάλιστα, ονομάστηκε ο καλύτερος νεαρός παίκτης καθώς η Λα Ρόχα έφτασε στους ημιτελικούς, χάνοντας στα πέναλτι από την τελική νικήτρια Ιταλία.

Στο πρώτο τους Παγκόσμιο Κύπελλο, Γκάβι και Πέδρι έδωσαν παράσταση κόντρα στην Κόστα Ρίκα. Τα δύο wonderkids έκαναν πράγματα και θαύματα με φανταστικά στατιστικά. Ο πρώτος ολοκλήρωσε το ματς έχοντας ένα γκολ, πετυχαίνοντας το 5-0 στη μοναδική τελική που είχε, 91 ενέργειες με την μπάλα, 66/73 πάσες και μία key pass. Πέρα από όλα αυτά βγήκε νικητής σε έξι από τις 11 μονομαχίες που έδωσε. Φυσικά και ο Πέδρι κινήθηκε σε παρόμοια νερά, μιας και ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 92 ενέργειες, 86 στις 89 μεταβιβάσεις και με 28/29 στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Επίσης, είχε τρεις μεταβιβάσεις που οδήγησαν σε ευκαιρία και έχασε μόλις τρεις φορές την κατοχή. Το εντυπωσιακότερο όλων είναι ότι τα πέτυχε όλα  αυτά σε μόλις 57 λεπτά!

Όταν ο Πέδρι... χάζευε τον Ινιέστα

Ο Πέδρι ήταν επτά ετών όταν η Ισπανία κατέκτησε το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική, αλλά μπορεί ακόμα να θυμάται τη στιγμή που ο Ινιέστα σκόραρε εναντίον της Ολλανδίας στην παράταση για να κερδίσει τον τελικό. «Ήταν τρελό. Ήμουν πολύ μικρός, αλλά θυμάμαι όταν η μπάλα μπήκε στα δίχτυα. Ελπίζω στην καριέρα μου να καταφέρω να κερδίσω το Παγκόσμιο Κύπελλο».

Ο Γκάβι έγινε ο 3ος νεότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου

Ο 18χρονος Πάμπλο Μαρτίν Παέθ Γκαβία, κατά κόσμον Γκάβι, έγραψε ιστορία στον αγώνα με την Κόστα Ρίκα καθώς έγινε ο τρίτος νεότερος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ, πετυχαίνοντας μάλιστα και το πέμπτο γκολ της Ισπανίας στο εντυπωσιακό 7-0.

Το όνομα του νεαρού μέσου της Μπαρτσελόνα φιγουράρει στη σχετική λίστα των ρεκόρ κάτω από τον Μεξικανό Ρόσας και τον «βασιλιά» Πελέ, ο οποίος παραμένει ο μοναδικός «ανήλικος» σκόρερ σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, καθώς όταν πέτυχε το πρώτο του γκολ, στη Σουηδία το 1958, δεν είχε κλείσει τα 18. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε εφέτος, καθώς δεν υπάρχει στο Κατάρ ποδοσφαιριστής κάτω των 18 ετών.

Το τέλειο tiki-taka κόντρα στην Κόστα Ρίκα

Οσον αφορά το παιχνίδι με την Κόστα Ρίκα πάντως, η Ισπανία είχε 1.060 πάσες (!) και ποσοστό επιτυχίας 94%! Πραγματικά ασύλληπτο ποσοστό. Είχε 998 επιτυχημένες μεταβιβάσεις, τις περισσότερες στην ιστορία του θεσμού. Επιπλέον, έκανε ρεκόρ με επιτυχημένες πάσες σε ένα ημίχρονο καθώς είχε 573 στο πρώτο 45λεπτο. Η κατοχή της μπάλας έφτασε στο 72% αντί 28% των Κοσταρικανών, ενώ κάποια στιγμή στο ματς άγγιξε ακόμα και το 92%!