Τι είναι η τεστοστερόνη στην οποία βρέθηκε θετικός ο Πογκμπά και τι επιπτώσεις έχει

Πολ Πογκμπά

i

©Photo by Jonathan Moscrop/Getty Images/Ideal Images

Τι είναι η τεστοστερόνη στην οποία βρέθηκε θετικός ο Πογκμπά και τι επιπτώσεις έχει

Κώστας Τόπας 15:18 - 12.09.2023

Ο Πολ Πογκμπά βρέθηκε θετικός στην τεστοστερόνη, η οποία μπορεί να χορηγηθεί για να αυξήσει την αθλητική απόδοση, ενώ έχει απαγορευτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ.

Προσωρινά αποκλεισμένος από αγωνιστικές υποχρεώσεις με την Γιουβέντους, αφού υποβλήθηκε σε θετικό τεστ ντόπινγκ για τεστοστερόνη στις 20 Αυγούστου κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Ουντινέζε (αγώνας κατά τον οποίο παρέμεινε στον πάγκο), ο Πολ Πογκμπά κινδυνεύει με βαριά τιμωρία που θα μπορούσε να κοστίσει ακριβά στην καριέρα του. Η τεστοστερόνη, ένα μόριο που εκκρίνεται φυσικά από το ανθρώπινο σώμα, δεν αφορά μόνο τη σεξουαλική πτυχή.

Τι είναι η τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη κατατάσσεται στην κατηγορία των αναβολικών ανδρογόνων στεροειδών (AAS), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της μυϊκής μάζας και των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά όχι μόνο. Θεωρούμενη ως ψυχοδιεγερτικό, η τεστοστερόνη προσφέρει στους αθλητές αυξημένο κίνητρο και συγκέντρωση. Χάρη στην ανάπτυξη της μυϊκής μάζας, βελτιώνεται και η αντίσταση στη σωματική προσπάθεια. Αυτό το προϊόν απαγορεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA).

«Η τεστοστερόνη έχει σίγουρα επιπτώσεις στην αθλητική απόδοση, σκεφτείτε απλώς την αύξηση της μυϊκής μάζας, τις συνέπειες στους περιφερειακούς υποδοχείς του νευρικού συστήματος και την δύναμη», εξηγεί ο Κάρλο Τρανκουίλι, αθλητικός γιατρός, στις στήλες της «Gazzetta Dello Sport». «Δεν είναι τυχαίο ότι η κύρια αιτία της μείωσης της δύναμης στους ηλικιωμένους είναι ακριβώς η μείωση της παραγωγής τεστοστερόνης», συμπλήρωσε.

Σημαντικές συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα

Θεωρούμενη ως αναβολική, η τεστοστερόνη μπορεί να εγχυθεί με τη μορφή εμπλάστρου, γέλης, να καταποθεί από το στόμα ή να εγχυθεί απευθείας σε έναν μυ μέσω σύριγγας. Σε περίπτωση παρατεταμένης χρήσης τεστοστερόνης, μπορεί να υπάρξουν σημαντικές συνέπειες στο καρδιαγγειακό σύστημα αλλά και να αυξηθεί η πιθανότητα ανάπτυξης όγκων που συνδέονται με αυξημένη κυτταρική ανάπτυξη. Η περίσσεια αναβολικών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της λίμπιντο στους άνδρες επειδή αναστέλλει την ενδογενή παραγωγή τους (που εκκρίνεται από τον οργανισμό).

Η πτώση του Πογκμπά: Οι τραυματισμοί, οι κόντρες με τον Μουρίνιο, τα μάγια και οι εκβιασμοί
SERIE A

10:41 - 12.09.2023

Η πτώση του Πογκμπά: Οι τραυματισμοί, οι κόντρες με τον Μουρίνιο, τα μάγια και οι εκβιασμοί

Το Παγκόσμιο Κύπελλο κατέκτησε ως πρωταγωνιστής το 2018. Μετά από αυτό ήρθε και η μεγάλη κατηφόρα για τον Πολ Πογκμπά. Οι παρεξηγήσεις με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, οι τραυματισμοί, τα οικογενειακά προβλήματα και ο έλεγχος ντόπινγκ ο οποίος ήταν το αποκορύφωμα για την πτώση του Γάλλου μέσου.

Μια νέα εξέταση θα χρειαστεί να καθορίσει εάν η τεστοστερόνη είναι ενδογενούς ή εξωγενούς (τεχνητής) προέλευσης. Στην περίπτωση του Πολ Πογκμπά, η ουσία μπορεί να έχει βρεθεί σε ένα προϊόν που βελτιώνει τη σεξουαλική απόδοση ή σε συμπληρώματα διατροφής. Εάν η δεύτερη γνώμη του δείγματος Β του επιβεβαιώσει την παρουσία μεταβολιτών τεστοστερόνης, υπόκειται σε τετραετή αναστολή από αθλητικές υποχρεώσεις.