Με τον πόλεμο το ποδόσφαιρο του Ισραήλ γύρισε 20 χρόνια πίσω όταν οι σύλλογοι έπαιζαν σε Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία
i

©intime

Με τον πόλεμο το ποδόσφαιρο του Ισραήλ γύρισε 20 χρόνια πίσω όταν οι σύλλογοι έπαιζαν σε Κύπρο, Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία

Γιώργος Σακελλαρίου 17:43 - 19.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:45 - 19.10.2023

Στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη δεν υπάρχει μυαλό για ποδόσφαιρο. Οι αρμόδιοι στον αθλητισμό φοβούνται ότι θα ζήσουν καταστάσεις ανάλογες με το διάστημα 2002-05. Η Μακάμπι Χάιφα, αντίπαλος του Παναθηναϊκού δύσκολα θα δώσει ευρωπαϊκό αγώνα στη φυσική της έδρα.

Τη στιγμή που ο κόσμος δεν έχει νερό και φαγητό και οι βόμβες και οι ρουκέτες σκοτώνουν άμαχο πληθησμό, ανάμεσά τους και πολλά μικρά παιδιά, δεν υπάρχει μυαλό για ποδόσφαιρο.

Προέχει η επιβίωση της ψυχαγωγίας. Το ποδόσφαιρο, λοιπόν, στο Ισραήλ και φυσικά στην Παλαιστίνη, γυρίζει χρόνια πίσω. Οι Ισραηλινοί που έχουν παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα ξαναζήσουν ό,τι και το διάστημα 2002-05.

Να σημειώσουμε ότι η UEFA ανακοίνωσε νέα ημερομηνία για τον αγώνα της Μακάμπι Χάιφα με τη Βιγιαρεάλ. Το παιχνίδι που είναι στον όμιλο του Παναθηναϊκού για το Europa League, θα διεξαχθεί στις 6 Δεκεμβρίου. Το ματς ήταν προγραμματισμένο για τις 26 Οκτωβρίου, αλλά η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν επιτρέπει να γίνουν αγώνες εκεί.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ, πάντως, θυμίζουν το τι συνέβη και πριν δύο δεκαετίες και είναι άγνωστο αν η εξορία θα διαρκέσει χρόνια. Όσο επικρατεί το αιματοκύλισμα, άλλωστε, θα είναι δύσκολο ν’ αλλάξουν τα πράγματα.

Αναλυτικά όσα αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας: «Η UEFA ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων στο Ισραήλ, μετά τη δύσκολη κατάσταση ασφαλείας και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Γάζα. Ακόμα κι αν η απόφαση είναι βαριά, δεν θα είναι η πρώτη φορά που ισραηλινές ομάδες αναγκάζονται να φιλοξενηθούν εκτός χώρας.

Η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 2001-02. Αυτές ήταν οι δύσκολες μέρες του πολέμου που μαινόταν στους δρόμους του Ισραήλ. Δεκάδες επιθέσεις στους δρόμους των πόλεων, που οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους. Αλλά οι ποδοσφαιρικοί αγώνες γίνονταν ακόμα στο Ισραήλ, μέχρι τα μέσα του 2002. Λίγο πριν από τον προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου UEFA μεταξύ Χάποελ Τελ Αβίβ και Μίλαν, η UEFA ανακοίνωσε ότι λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ο αγώνας δεν θα διεξαχθεί στο Ισραήλ. Μεταφέρθηκε στο ΓΣΠ της Κύπρου, όπου η Χάποελ Τελ Αβίβ κατάφερε να νικήσει 1-0, αλλά ηττήθηκε 2-0 στο Σαν Σίρο και αποκλείστηκε.

Ως εκ τούτου, ήταν μια μακρά περίοδος εξορίας, τρία χρόνια κατά τα οποία το ισραηλινό ποδόσφαιρο μετανάστευσε στο εξωτερικό. Η εθνική ομάδα του Ισραήλ πέρασε ολόκληρη την εκστρατεία των προκριματικών του Euro 2004 στο εξωτερικό. Φιλοξένησε τους τέσσερις εντός έδρας αγώνες της στο Παλέρμο της Ιταλίας και στην Αττάλεια της Τουρκίας. Οι ισραηλινές ομάδες δεν έπαιξαν εδώ. Η Μακάμπι Τελ Αβίβ, η Χάποελ Τελ Αβίβ και η Μακάμπι Χάιφα στο Προκριματικά του Champions League. Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στη Βουλγαρία. Στη Σόφια, η Μακάμπι Χάιφα σημείωσε τη μεγάλη της νίκη επί της Στουρμ Γκρατς στα προκριματικά και στη συνέχεια κατάφερε να πάρει ισοπαλία 3:3 στην Αυστρία και να προκριθεί στη φάση των ομίλων.

Έτσι για πρώτη φορά μια ισραηλινή ομάδα έπαιξε στη φάση των ομίλων του Champions League και δεν ήταν στο Ισραήλ. Η Μακάμπι Χάιφα είχε και στα τρία παιχνίδια ως έδρα τη Λευκωσία. Τα πήγε αρκετά καλά και είχε την αξέχαστη νίκη με 3-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το μποϊκοτάζ στο Ισραήλ συνεχίστηκε για άλλα δύο χρόνια και μόνο στην αρχή της σεζόν 2005-06 οι αγώνες επέστρεψαν, με χαλάρωση της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. Αλλά και τότε υπήρχε δυνατότητα να φιλοξενηθούν αγώνες μόνο στο κέντρο της χώρας κι όχι στον βορρά ή το νότο, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής ομάδας του Ισραήλ που επέστρεψε για να παίξει στο στάδιο Ραμάτ Γκαν.

Τις επόμενες φορές, υπήρξαν περιπτώσεις που το ποδόσφαιρο έσβησε, αλλά ήταν ήδη για λίγο καιρό. Το καλοκαίρι του 2006, με φόντο τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου, η Μακάμπι Χάιφα, η Χάποελ Τελ Αβίβ και η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ διεξήγαγαν τους προκριματικούς τους εκτός Ισραήλ, αλλά η φάση των ομίλων του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, με τη συμμετοχή των Μακάμπι Χάιφα και Χάποελ Τελ Αβίβ φιλοξενήθηκαν στο Μπλούμφιλντ. Το καλοκαίρι της Επιχείρησης Stronghold το 2014, η Μακάμπι Τελ Αβίβ και η Χάποελ Τελ Αβίβ ταξίδεψαν στη Λάρνακα και η Ironi Kiryat Shmona έπαιξε στη Λευκωσία, ωστόσο, το επόμενο καλοκαίρι, όλα ήταν κανονικά.

Οργισμένη αντίδραση Ολυμπιακού για διαιτητή και VAR του ντέρμπι: «Πρωτοφανής πρόκληση που τινάζει στον αέρα το μεγαλύτερο παιχνίδι της χώρας»
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

14:05 - 19.10.2023

Οργισμένη αντίδραση Ολυμπιακού για διαιτητή και VAR του ντέρμπι: «Πρωτοφανής πρόκληση που τινάζει στον αέρα το μεγαλύτερο παιχνίδι της χώρας»

Έξαλλοι στον Ολυμπιακό κυρίως με τον ορισμό του Πιτσίνι στο VAR. «Επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος ένας διαιτητής VAR που δεν είναι καν διεθνής», αναφέρουν οι ερυθρόλευκοι που στέκονται και στον μη ορισμό ελίτ διαιτητή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Τι θα γίνει λοιπόν αυτή τη φορά; Βρισκόμαστε στον δρόμο για μια μακρά εξορία όπως στα μέσα της δεκαετίας του 2000 ή για μια σύντομη περίοδο που αργότερα θα επιλυθεί; Η απάντηση σε αυτό μάλλον βρίσκεται σε μεγαλύτερα χέρια. Εν τω μεταξύ, αναγκαζόμαστε για άλλη μια φορά να περιπλανηθούμε, ελπίζοντας να παίρνουμε νίκες και σε ξένο έδαφος».