Ετοιμάζεται «επανάσταση» με αλλαγή στους κανόνες του VAR και με ημιαυτόματο οφσάιντ στην Premier League

VAR

i

©PremierLeague

Ετοιμάζεται «επανάσταση» με αλλαγή στους κανόνες του VAR και με ημιαυτόματο οφσάιντ στην Premier League

Κώστας Τόπας 08:38 - 12.11.2023 / Ανανεώθηκε: 08:45 - 12.11.2023

Αντιμέτωπη με τον πολλαπλασιασμό των αντιπαραθέσεων και των διαμαρτυριών από ορισμένους προπονητές, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB), το όργανο που διέπει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου, θα μπορούσε να κάνει αλλαγές στο VAR.

Θα μπει άραγε ένα τέλος στις διαμάχες για το VAR; Έχοντας τεθεί σε ισχύ πριν από επτά χρόνια, το VAR απέχει πολύ από το να γίνει ομόφωνα αποδεκτή. Από την ίδρυσή του, δεν είναι καν βέβαιο ότι υπήρξαν λιγότερες αντιπαραθέσεις που συνδέονται με διαιτητικές αποφάσεις. 

Όπως η μεγάλη ατάκα από τον προπονητή της Άρσεναλ, Μίκελ Αρτέτα το περασμένο Σαββατοκύριακο μετά την ήττα από τη Νιούκαστλ στην Premier League, ή το μήνυμα που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Έρικ Ρόι, ο προπονητής της Μπρεστ, που εξακολουθεί να ενοχλείται από τον διαιτητή πέντε ημέρες μετά τον χαμένο αγώνα της Ligue 1 στο Μονακό.

Ημιαυτόματο οφσάιντ στην Premier League την επόμενη σεζόν;

Ενώ οι διαμαρτυρίες και οι επικρίσεις αυξάνονται, το Διεθνές Συμβούλιο Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (IFAB) εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων του. Σύμφωνα με την «Telegraph», το όργανο που διέπει τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου εργάζεται για μια γενική αναθεώρηση των κανονισμών για την υποστήριξη βίντεο. Αυτό θα μπορούσε να υλοποιηθεί ήδη από την επόμενη σεζόν στην Premier League. Μετά τις ατάκες του Αρτέτα αλλά και του Γκάρι Ο' Νιλ, προπονητή της Γουλβς, ο σύνδεσμος διευθυντών της πρώτης κατηγορίας ποδοσφαίρου της Αγγλίας, ζήτησε αλλαγές. Το ημιαυτόματο οφσάιντ θα μπορούσε να εισαχθεί την επόμενη σεζόν.

Μάλιστα, έχουν αρχίσει ήδη συζητήσεις με την UEFA και ορισμένους εκπροσώπους των ηπειρωτικών συνομοσπονδιών. Από την πλευρά της η Premier League, θα πιέσει για ζωντανή ηχητική μετάδοση των μηνυμάτων όταν χρησιμοποιείται VAR. Ωστόσο, δεν πρέπει να περιμένουμε επανάσταση για τη σεζόν 2024-2025. Το Ifab έχει τη συνήθεια να πειραματίζεται με τους νέους του κανόνες πριν αλλάξει οριστικά τους κανόνες του παιχνιδιού.