Premier League: Το απόλυτο των γηπεδούχων ξανά μετά από σχεδόν 23 χρόνια

Άρσεναλ

i

© Photo by Julian Finney/Getty Images

Premier League: Το απόλυτο των γηπεδούχων ξανά μετά από σχεδόν 23 χρόνια

Κώστας Τσιακλής 15:01 - 05.03.2023 / Ανανεώθηκε: 15:04 - 05.03.2023

Οι εφτά γηπεδούχες ομάδες επικράτησαν το Σάββατο (4/3) στα παιχνίδια της Premier League, κάνοντας μια επίδοση που καταγράφηκε ξανά μόνο τον Οκτώβριο του 2000.

Ένα αξιοσημείωτο γεγονός πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (04/03) στην Premier League, με τις εφτά γηπεδούχους να κερδίζουν τις αντιπάλους τους. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2000, που ένας τόσο μεγάλος αριθμός γηπεδούχων (7+) επικρατεί των φιλοξενούμενων.

Όπως είναι φυσιολογικό άλλαξαν πολλά τα τελευταία 23 χρόνια. Για παράδειγμα πέντε ομάδες που αγωνίστηκαν στις 28 Οκτωβρίου του 2000, δεν αγωνίζονται πια στην Premier League.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά και να δούμε τι έγινε το Σάββατο. Η αυλαία «άνοιξε» με τη Μάντσεστερ Σίτι να επικρατεί με 2-0 της Νιουκάστλ, χάρη σε γκολ των Φιλ Φόντεν (που έγινε ο νεαρότερος παίκτης της Σίτι με συμμετοχή σε 50 γκολ στην Premier League) και Μπερνάρντο Σίλβα.

Οι «πολίτες» δεν κατάφεραν όμως να μειώσουν την απόσταση από την κορυφή, καθώς η Άρσεναλ κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της 0-2 και να κερδίσει με 3-2 τη Μπόρνμουθ, με γκολ του Ρις Νέλσον στο 90+8’.

Η Τότεναμ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον αποκλεισμό στο FA Cup από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και γνώρισε νέα ήττα, αυτή την φορά με 1-0 από τη Γούλβς στο Μολινό και έχασε έδαφος στη μάχη της τετράδας.

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ένα ντέρμπι που κρατά αιώνες και ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά σύνορα
PREMIER LEAGUE

08:25 - 05.03.2023

Λίβερπουλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ένα ντέρμπι που κρατά αιώνες και ξεπερνά τα ποδοσφαιρικά σύνορα

Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ συγκρούονται ξανά στο μεγαλύτερο ντέρμπι του νησιού, με την κόντρα τους να διαρκεί... αιώνες και να μην είναι μόνο σε ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Την ίδια ώρα, η Τσέλσι επικράτησε με το ίδιο σκορ της Λιντς, με γκολ του Γουέσλι Φοφανά στο 53΄ και επέστρεψε στις επιτυχίες έπειτα από πέντε παιχνίδια στην Premier League. Αυτό ήταν το πρώτο της γκολ μετά από τρία... στείρα ενενηντάλεπτα.

Η Μπράιτον φιλοδώρησε με τεσσάρα (4-0) τη Γουέστ Χαμ και δικαιούται να ελπιίζει για την είσοδο της στην τετράδα που οδηγεί στο επόμενο Champions League. Από την άλλη, η Γουέστ Χαμ αδυνατεί να ξεφύγει από τη μάχη της παραμονής, με τον Ντέιβιντ Μόις να δέχεται έντονη πίεση.

Επιπλέον, τα «σφυριά» δεν έχουν κερδίσει τη Μπράιτον σε καμία από τις 12 αναμετρήσεις τους στην Premier League (6 ισοπαλίες, 6 ήττες).

Η Άστον Βίλα με αυτογκόλ του Άντερσεν, νίκησε με 1-0 την Κρίσταλ Πάλας και προσεγγίζει τα ψηλά στρώματα της βαθμολογίας. Οι φιλοξενούμενοι, είναι οι μόνοι χωρίς νίκη στο Αγγλικό πρωτάθλημα το 2023.

Τέλος, η Σαουθάμπτον αναδείχθηκε νικήτρια με 1-0 κόντρα στη Λέστερ και έβαλε φωτιά στη μάχη της παραμονής. Πλέον, μόλις εφτά βαθμοί χωρίζουν την 12η Κρίσταλ Πάλας από την τελευταία Μπόρνμουθ.

28 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2000

Στις 28 Οκτωβρίου του 2000, οκτώ ομάδες που αγωνίστηκαν εντός έδρας, πήραν τη νίκη. Ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα ήταν το 5-0 της Άρσεναλ επί της Μάντσεστερ Σίτι, στην προ-αράβων εποχή.

Δύο γκολ για την Άρσεναλ πέτυχε ο Τιερί Ανρί, ενώ από ένα σημείωσαν οι Άσλεϊ Κόουλ, Ντένις Μπέργκαμπ και Σίλβεϊν Γουίλτορντ.

Την ίδια μέρα, η Τσέλσι επικράτησε με 3-0 της Τότεναμ στο Λονδρέζικο ντέρμπι, χάρη σε δύο γκολ του Τζίμι Φλόιντ Χάσελμπαϊνκ και ένα του Τζιανφράνκο Ζόλα.

Η μετέπειτα πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη σειρά της, συνέτριψε με 5-0 τη Σαουθάμπτον, με τον Τέντι Σέριγχαμ να πετυχαίνει χατ-τρικ και τον Άντι Κόουλ να σκοράρει άλλα δύο.

Στα υπόλοιπα ματς, η Γουέστ Χαμ νίκησε με 1-0 τη Νιουκάστλ σε ένα παιχνίδι που έχει ακόμα «άρωμα» Premier League. Η Άστον Βίλα και η Λέστερ κέρδισαν με 2-1 τις Τσάρλτον και Ντέρμπι Κάουντι, οι οποίες πλέον αγωνίζονται στην τρίτη κατηγορία.

Στα τελευταία δύο παιχνίδια, η Σάντερλαντ επικράτησε με 1-0 της Κόβεντρι και η Ίπσουιτς με 2-1 τη Μίντλεσμπρο. Το κοινό στοιχείο των τεσσάρων ομάδων, είναι πως καμία δεν αγωνίζεται πια στην Premier League.

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΑΝ  ΑΠΟ ΤΟΤΕ

1) Η Μάντσεστερ Σίτι μετά την εξαγορά της από τους Άραβες, σταμάτησε να ανεβοκατεβαίνει στην κατηγορία (το 2001 υποβιβάστηκε) και καθιερώθηκε ως μια ομάδα που διεκδικεί κάθε χρονιά τον τίτλο.

2) Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεπέρασε σε τίτλους πρωταθλήματος τη Λίβερπουλ και έγινε η ομάδα με τις περισσότερες κατακτήσεις

3) Η Τσέλσι πέρασε στα χέρια του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, κάνοντας την μια υπολογίσιμη δύναμη με κατακτήσεις τίτλων σε Αγγλία και Ευρώπη, πριν υποχρεωθεί να την πουλήσει.

4) Η Λίβερπουλ έφτασε στις 6 κατακτήσεις Champions League, ενώ κατάφερε να σηκώσει και την κούπα του πρωταθλήματος, τριάντα χρόνια μετά την τελευταία φορά.

5) Η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ έγινε η πρώτη και τελευταία μέχρι σήμερα ομάδα που κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα της Premier League (2004).

6) Η Λέστερ, με προπονητή τον Κλαούντιο Ρανιέρι ολοκλήρωσε το θαύμα του 2015 και έγινε και αυτή κάτοχος Premier League.

7) Η Νότιγχαμ Φόρεστ με ιδιοκτήτη τον Βαγγέλη Μαρινάκη, επέστρεψε έπειτα από 23 χρόνια στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

8) Το VAR και η τεχνολογία έχουν μπει για τα καλά στο ποδόσφαιρο και παίζουν σημαντικό ρόλο σε αυτό.