Ποια είναι η Ρίο Άβε που καλείται ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τη σώσει από την καταστροφή

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης

i

© Intime

Ποια είναι η Ρίο Άβε που καλείται ο Βαγγέλης Μαρινάκης να τη σώσει από την καταστροφή

Τζιοβάνι Ζάκαρη 10:12 - 20.11.2023 / Ανανεώθηκε: 10:14 - 20.11.2023

Σανίδα σωτηρίας στη Ρίο Άβε ετοιμάζεται να προσφέρει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος θα επενδύσει 20 εκατ. ευρώ για να την κάνει έναν ανταγωνιστικό σύλλογο. Ποια είναι όμως η ομάδα που καλείται να σώσει ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού;

Τις τελευταίες μέρες το όνομα του Βαγγέλη Μαρινάκη και της Ρίο Άβε είχαν συνδεθεί έντονα, έως ότου τελικά επιβεβαιωθεί πως ο Έλληνας επιχειρηματίας θα αναμιχθεί με το κλαμπ της Πορτογαλίας. Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός ετοιμάζεται, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της ομάδας, να επενδύσει ένα ποσό 20,5 εκατ. ευρώ, τα οποία θα μπουν στα ταμεία του κλαμπ έως το καλοκαίρι του 2024. 

Ένα ποσό ποσό που θα επιτρέψει «την πληρωμή βραχυπρόθεσμων χρεών, προϋπολογισμού και μισθών μέχρι το τέλος της σεζόν». Όπως επίσης τα χρήματα θα βοηθήσουν στην ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο και στη βελτίωση εγκαταστάσεων, γηπέδου και γυμναστηρίων. Ένα πολύ σημαντικό βήμα για το κλαμπ της Primeira Liga, το οποίο βιώνει ένα πολύ κακό φεγγάρι. 

Η επικίνδυνη ζώνη του υποβιβασμού και τα προβλήματα

Αυτό το κακό φεγγάρι έχει φέρει τη Ρίο Άβε στην 16η θέση της βαθμολογίας του πορτογαλικού πρωταθλήματος, η οποία οδηγεί σε πλέι-οφ υποβιβασμού. Μάλιστα, το ξεκίνημα στο πρωτάθλημα ήταν ιδανικό, αφού στην πρεμιέρα επικράτησε της Τσάβες με 2-0. 

Από εκεί και έπειτα ήρθε η κατηφόρα, με αποκορύφωμα την ήττα από τη Μορεϊρένσε με 4-0, εντός έδρας. Το μόνο θετικό αποτέλεσμα που αποκόμισε η ομάδα από το Βίλα ντο Κόντε μετά την πρεμιέρα ήταν αυτό κόντρα στη Μποαβίστα (2-0), πανηγυρίζοντας νίκη μετά από σχεδόν τρεις μήνες. 

Αυτή η κατάσταση, φυσικά, δεν είναι τυχαία και προέρχεται από την έλλειψη μεταγραφών στο κλαμπ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως το καλοκαίρι όσοι ποδοσφαιριστές ήρθαν, προέρχονταν από τη β' ομάδα. Αυτό διότι η ομάδα είχε τιμωρηθεί από τη FIFA, για την υπόθεση του Φαμπρίς Ολίνγκα. 

Η συγκεκριμένη υπόθεση χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2021 όταν ο σύλλογος υπέγραψε ως ελεύθερο τον παίκτη. Στη συνέχεια, ο Ράζα Καζαμπλάνκα υπέβαλε καταγγελία, υποστηρίζοντας ότι ο Ολίνγκα είχε ήδη υπογράψει προσύμφωνο με τον σύλλογο. Αυτό αποδείχθηκε αληθές τον Ιανουάριο του 2023 και έτσι επιβλήθηκε η εν λόγω ποινή. 

Η πρώτη γυναίκα πρόεδρος και η... παραίτηση για Μαρινάκη

Αυτή την κατάσταση κλήθηκε από το περασμένο καλοκαίρι να αλλάξει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία του πρωταθλήματος. Η Αλεξαντρίνα Κρουζ αντικατέστησε τον Αντόνιο Σίλβα Κάμπος (σ.σ. ο προκάτοχός της), ο οποίος για λόγους υγείας αποφάσισε να αποχωρήσει. 

Πρώτο της μέλημα ήταν να σταθεροποιηθεί οικονομικά η ομάδα και εν μέρει το κατάφερε. Αυτό που είχε ως μεγάλο στόχο, όμως, από τη στιγμή που ανέλαβε ήταν να φέρει έναν επενδυτή, ο οποίος θα βοηθούσε την ομάδα να ανακάμψει. Η ίδια άλλωστε υποστήριξε πως πλάνο του συλλόγου είναι να επιστρέψει στα ευρωπαϊκά σαλόνια, από τα οποία απουσιάζει για αρκετά χρόνια (2014-15 ή τελευταία χρονιά στον όμιλο του Europa League).

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις της η Αλεξαντρίνα Κρουζ, ήταν πολύ ενθουσιασμένη με αυτή την επένδυση. Η ίδια, δε, τόνισε πως εάν το συμβούλιο την απέρριπτε, τότε θα υπέβαλλε την παραίτησή της άμεσα.