Υπόθεση Ρουμπιάλες: Η Ισπανική Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση ενώπιον της UEFA

Υπόθεση Ρουμπιάλες: Η Ισπανική Ομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση ενώπιον της UEFA

Κώστας Τόπας 13:20 - 28.08.2023 / Ανανεώθηκε: 13:20 - 28.08.2023

Σύμφωνα με την Onda Cero, η ισπανική FA κατήγγειλε στην UEFA την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης εάν ο Λουίς Ρουμπιάλες απολυθεί από την προεδρία. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην εκδίωξη ισπανικών συλλόγων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Ο Λουίς Ρουμπιάλες ενεργοποιεί έναν νέο μοχλό για να σώσει τη θέση του ως πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF). Με αναστολή για 90 ημέρες από τη FIFA για το φιλί του στην παίκτρια, Τζένι Ερμόσο μετά τον τίτλο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών, ο Ισπαν΄ός δέχεται επίσης πίεση από την ισπανική κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιολάντα Ντίαζ, και ο υπουργός Μικέλ Ισέτα, επίσης πρόεδρος του Ανώτερου Αθλητικού Συμβουλίου (CSD), επέκριναν τις ενέργειές του και του ζήτησαν να αναλάβει τις ευθύνες του. Έτσι, υποβλήθηκε καταγγελία στο Διοικητικό Αθλητικό Δικαστήριο (ΤΑΔ) για «πολύ σοβαρά αδικήματα».

Η Ισπανική Ομοσπονδία αναφέρει παρέμβαση στην UEFA

Σύμφωνα με το ισπανικό ραδιόφωνο Onda Cero, στενός φίλος του Ρουμπιάλες, ο Αντρέου Καμπς, γενικός γραμματέας της RFEF, κατήγγειλε στην UEFA την παρέμβαση της ισπανικής κυβέρνησης στη διαχείριση της Ομοσπονδίας. Κάτι που απαγορεύεται αυστηρά από τους κανονισμούς της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας.

«Η μόνη πρόθεση του Καμπς είναι να πείσει την UEFA να απειλήσει την ισπανική κυβέρνηση με αναστολή της RFEF και, ως εκ τούτου, αποκλεισμό από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις», δήλωσε ένας Ισπανός πολιτικός που υπέστη αυτόν τον εκβιασμό υπό την κυβέρνηση Θαπατέρο.

Σύμφωνα με το καταστατικό της UEFA, οι ομοσπονδίες «διαχειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη επιρροή τρίτων. Οποιοδήποτε όργανο ή απόφαση οργάνου που δεν έχει εκλεγεί ή διοριστεί σύμφωνα με την εν λόγω διαδικασία, ακόμη και σε προσωρινή βάση, δεν θα αναγνωριστεί από την UEFA». Οι κυρώσεις μπορούν να φτάσουν μέχρι τον αποκλεισμό συλλόγων από όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Αφού διέρρευσε σε πολλά ΜΜΕ ότι θα παραιτηθεί, ο Λουίς Ρουμπιάλες ανακοίνωσε τελικά την επιλογή του να παραμείνει στη θέση του στην έκτακτη γενική συνέλευση του οργάνου την περασμένη Παρασκευή. Διαβεβαιώνει ότι το φιλί δόθηκε πριν η Ομοσπονδία βυθιστεί στη γελοιοποίηση προσπαθώντας να αποδείξει ότι όντως έτσι ήταν, με υποστηρικτικές εικόνες.

Από την αρχή της υπόθεσης, η UEFA παρέμεινε πολύ σιωπηλή για αυτόν τον φάκελο. Σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, αυτό οφείλεται εν μέρει στη μεγάλη φιλία που δένει ο Ρουμπιάλες, αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, με τον Αλεξάντερ Τσέφεριν, τον πρόεδρό της. Η Ισπανική Ομοσπονδία συγκάλεσε «έκτακτη και επείγουσα» συνάντηση τη Δευτέρα με τους προέδρους των εδαφικών Ομοσπονδιών.