Ποιος είναι ο Λουίς Ρουμπιάλες, που η FIFA τον έπαυσε από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο

Λουίς Ρουμπιάλες

i

Λουίς Ρουμπιάλες/ ©Photo by NurPhoto/Getty Images

Ποιος είναι ο Λουίς Ρουμπιάλες, που η FIFA τον έπαυσε από τα καθήκοντά του, για το φιλί στην Ερμόσο

Η FIFA έπαυσε από τα καθήκοντά του προσωρινά τον πρόεδρο της Ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, Λουίς Ρουμπιάλες και του απαγόρευσε να έρθει σε επαφή με την Τζένιφερ Ερμόσο μετά το φιλί που της έδωσε στην απονομή του τροπαίου στην Ισπανία στο Μουντιάλ Γυναικών. Ποιος είναι ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (RFEF) που τιμωρήθηκε από τη FIFA;

Σάλος έχει ξεσπάσει τις τελευταίες μέρες τόσο στην Ισπανία όσο και στο χώρο του ποδοσφαίρου μετά το φιλί του Λουίς Ρουμπιάλες στην Τζένιφερ Ερμόσο. Στον πρόεδρο της Ισπανικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου ασκήθηκε έντονη πίεση να παραιτηθεί, αλλά εκείνος παρουσιάζεται αμετανόητος

«Ήταν αυθόρμητο, αμοιβαίο και συναινετικό. Έχω μια εξαιρετική σχέση με όλες τις παίκτριες και είχαμε πολύ τρυφερές στιγμές σε αυτή τη συγκέντρωση. Δεν πρόκειται να παραιτηθώ. Τι έκανα; Θα με κάνει να αποχωρήσω αυτό; Θα παλέψω μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων πριν μερικές ώρες ο Ρουμπιάλες. 

Η FIFA τον έπαυσε το Σάββατο (26/8) από τα καθήκοντά του προσωρινά, ενώ του απαγόρευσε να έρθει σε επαφή με την ποδοσφαιρίστρια. «Ο πρόεδρος της πειθαρχικής επιτροπής της FIFA, Χόρχε Ιβάν Παλάσιο, χρησιμοποιώντας τις εξουσίες που του δίνει το άρθρο 51 του πειθαρχικού κώδικα αποφάσισε σήμερα να παύσει προσωρινά τον Λουίς Ρουμπιάλες, από όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», ανέφερε η ανακοίνωση της FIFA.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από χθες και για μια αρχική περίοδο 90 ημερών, ενώ σε εξέλιξη είναι η πειθαρχική διαδικασία σε βάρος του Λουίς Ρουμπιάλες. Επιπλέον, προκειμένου να προστατευθούν τα θεμελιώδη δικαιώματα της Τζένιφερ Ερμόσ, και για να διεξαχθεί σωστά η πειθαρχική διαδικασία, η FIFA απαγόρευσε στον Λουίς Ρουμπιάλες να έρθει σε επαφή με την Τζένιφερ Ερμόσο, ή το στενό περιβάλλον της, είτε ευθέως, είτε μέσω τρίτων. Η ίδια απαγόρευση ισχύει για την ισπανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, τους αξιωματούχους και τους εργαζομένους της.

Ποιος είναι όμως ο Ρουμπιάλες;

Ρουμπιάλες, ο ποδοσφαιριστής 

Γεννημένος το 1977 στα Κανάρια Νησιά, ο Ρουμπιάλες -που μεγάλωσε στην ηπειρωτική Ισπανία- είχε μέτρια επιτυχία στην καριέρα του ως αμυντικός. Έπαιξε ποδόσφαιρο στην κατώτερη κατηγορία στην Ισπανία για τη Μαγιόρκα Β, τη Γλέιντα και τη Χέρεθ πριν βοηθήσει τη Λεβάντε να πάρει την άνοδο και έπαιξε 53 αγώνες στη La Liga με τη φανέλα της μεταξύ 2004-05 και 2007-08. 

Ήταν επικεφαλής μιας απεργίας ποδοσφαιριστών στη Λεβάντε για απλήρωτους μισθούς. Στη συνέχεια, ο Ρουμπιάλες έπαιξε μια σεζόν για την Αλικάντε στη δεύτερη κατηγορία πριν μετακομίσει στη σκωτσέζικη ομάδα Hamilton Academical. 

Ο Ισπανός μπακ, σε ηλικία τότε 32 ετών, έπαιξε σε τρεις αγώνες στην Πρέμιερ Σιπ της Σκωτίας και σε έναν στο Λιγκ Καπ για την Accies τον Αύγουστο του 2009, Έφυγε από τον σύλλογο μόλις δύο εβδομάδες μετά την υπογραφή του. Οι οικογενειακοί λόγοι αναφέρθηκαν στην είδηση ​​του BBC εκείνη την εποχή, αλλά στην πραγματικότητα αποσύρθηκε. Η καριέρα του τελείωσε με ήττα με 4-1 από τη Ρέιντζερς, μετά την ασίστ με κεφαλιά στον Μαρκ ΜακΛάφλιν στο τελευταίο τρίλεπτο του αγώνα. «Ο Μπίλι Ριντ, ο προπονητής, είπε: «Γιατί θέλεις να φύγεις;» αποκάλυψε ο Ρουμπιάλες στη Daily Mail το 2018.

«Περίμεναν να τους ζητήσω να εξοφλήσουν το συμβόλαιό μου, αλλά τους είπα να με πληρώσουν για αυτό που έπαιξα, τίποτα περισσότερο. Έμειναν έκπληκτοι. Μου πρότειναν να μείνω ως σκάουτερ ή στο προπονητικό επιτελείο. Ήταν ένα υπέροχο κλαμπ. Σωματικά ήμουν ακόμα σε καλή κατάσταση, αλλά έφυγα γιατί στην Ισπανία υπήρχαν πολλοί ποδοσφαιριστές που περνούσαν μια κατάσταση όπως αυτή που είχα περάσει [σε Λεβάντε και Αλικάντε] όπου οι σύλλογοι ήταν στη διοίκηση και οι παίκτες δεν πληρώνονταν. Κάθε μέρα υπήρχαν όλο και περισσότεροι παίκτες που τηλεφωνούσαν. Ο Τσάβι Ολίβα, ο οποίος ήταν τερματοφύλακας στη Βιγιαρεάλ, μου είπε: «Λουίς, πρέπει να έρθεις και να γίνεις ο ηγέτης μας, σε χρειαζόμαστε».

Ρουμπιάλες, το αφεντικό του συνδικάτου

Ο Ρουμπιάλες, ο οποίος θα έπαιρνε πτυχίο νομικής μετά τη συνταξιοδότησή του, έγινε πρόεδρος της Ένωσης Ισπανών Ποδοσφαιριστών (AFE) τον Μάρτιο του 2010. Ο Ρουμπιάλες διατήρησε αυτόν τον συνδικαλιστικό ρόλο των ποδοσφαιριστών μέχρι την παραίτησή του τον Νοέμβριο του 2017, όταν αποφάσισε να πάει για την κορυφαία θέση στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία, όπου ήταν στο διοικητικό συμβούλιο για έξι χρόνια.

Ρουμπιάλες, το αφεντικό της ισπανικής FA

Ανέλαβε τα καθήκοντα τον Μάιο του 2018 και έγινε πρωτοσέλιδο λίγες εβδομάδες αργότερα. Ο Ρουμπιάλες απέλυσε τον προπονητή της Ισπανίας, Χουλέν Λοπετέγκι, μόλις δύο ημέρες πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ανδρών το 2018, αφού ανακάλυψε ότι είχε συμφωνήσει να αναλάβει το προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης μετά το τουρνουά.

«Ξέρω ότι θα υπάρχει κριτική ό,τι κι αν κάνω», είπε τότε. «Είμαι σίγουρος ότι αυτό, με τον καιρό, θα μας κάνει πιο δυνατούς. Θαυμάζω πολύ τον Χουλέν, τον σέβομαι πάρα πολύ. Φαίνεται κορυφαίος προπονητής και αυτό καθιστά πιο δύσκολο να πάρεις την απόφαση». Η Ισπανία, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ιέρο, έχασε από τη γηπεδούχο Ρωσία στους «16».

Εκείνη την εποχή , αυτό θεωρούνταν ένα παιχνίδι πολιτικής εξουσίας, με τον νεοδιορισμένο Ρουμπιάλες να εκμεταλλεύεται την πρώτη ευκαιρία για να δείξει ότι η ομοσπονδία δεν θα ωθηθεί από κανέναν - συμπεριλαμβανομένου του πιο διακοσμημένου συλλόγου τους.

Τον Αύγουστο του 2018, η La Liga ανακοίνωσε ότι ένας αγώνας κορυφαίας κατηγορίας της Ισπανίας θα παιζόταν στις ΗΠΑ, το οποίο αργότερα αποφασίστηκε να είναι το Χιρόνα - Μπαρτσελόνα στο Μαϊάμι, ως μέρος μιας 15ετούς συνεργασίας. Αλλά ο Ρουμπιάλες είπε ότι η συμφωνία έγινε χωρίς την άδεια της RFEF και αρνήθηκε να την εξουσιοδοτήσει. Η Μπάρτσα απέσυρε τα σχέδια.

Ο Ρουμπιάλες και η γυναικεία ομάδα της Ισπανίας

Τον Σεπτέμβριο του 2022 στήριξε τον προπονητή Βίλντα και όχι τις ποδοσφαιρίστριες σε μια τεράστια διαμάχη που δεν τελείωσε ποτέ. Σύμφωνα με τη Relevo και την El Confidencial, οι ποδοσφαιρίστριες συναντήθηκαν προσωπικά με τον προπονητή για να του ζητήσουν να παραιτηθεί από τη θέση του, καθώς δεν τον εμπιστεύονται ότι μπορεί να οδηγήσει την ομάδα σε επιτυχίες, ιδιαίτερα μετά την αποτυχία στο Euro 2022.

Κάθε μία από τις ποδοσφαιρίστριες έστειλε επιστολή στην Ισπανική Ομοσπονδία (RFEF) επιμένοντας ότι η κατάσταση με τον προπονητή, τον οποίο απέτυχαν να απομακρύνουν στα τέλη Αυγούστου, έχει επηρεάσει την υγεία και τη συναισθηματική τους κατάσταση και ότι δεν σκοπεύουν να επιστρέψουν μέχρι να βρεθεί μια λύση.

Η Ομοσπονδία απάντησε με μια έντονα διατυπωμένη δήλωση περιγράφοντας το γεγονός ως «πρωτοφανές στην ιστορία του ποδοσφαίρου», μια κατάσταση που «πέρα από τον αθλητισμό είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας» και επέμεινε ότι δεν θα ενδώσει στις πιέσεις! Η Ομοσπονδία σημείωσε ότι η άρνηση να παίξει κάποια για την εθνική ομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε αποκλεισμούς από δύο έως πέντε χρόνια αλλά ξεκαθάρισε ότι απλώς δεν θα καλέσει κάποια από τις εμπλεκόμενες παίκτριες έως ότου «παραδεχτούν το λάθος τους και ζητήσουν συγγνώμη». Επιπλέον όπως έγινε σαφές, η Ισπανία θα αγωνιστεί με νέες παίκτριες εάν χρειαστεί.

Οι επιστολές των διεθνών Ισπανίδων έρχονται τρεις εβδομάδες μετά τα παράπονα που εξέφρασαν μέλη της ομάδας για τον Βίλντα στον πρόεδρο Λουίς Ρουμπιάλες. Στη συνέχεια αντιμετώπισαν και τον ίδιο, με τον κόουτς να αρνείται να παραιτηθεί.

Όμως οι ποδοσφαιρίστριες αρνήθηκαν ότι ζήτησαν να απολυθεί. Ο Ρουμπιάλες στάθηκε στο πλευρό του προπονητή, ωστόσο, και μόνο τρεις από αυτές τις 15 ποδοσφαιρίστριες ήταν στην αποστολή του Μουντιάλ.

Μετά τη νίκη της Ισπανίας στον ημιτελικό επί της Σουηδίας το καλοκαίρι, ο Βίλντα είπε: «Η υποστήριξη του Λουίς Ρουμπιάλες και όλων στην ομοσπονδία σημαίνει τόσα πολλά και θα μείνει πάντα μαζί μου». Ο Ρουμπιάλες είπε την Παρασκευή: «Χόρχε Βίλντα, ήθελαν να σου κάνουν το ίδιο που κάνουν σε μένα τώρα. Έχουμε περάσει πολλά, αλλά ήμασταν μαζί»

Οι γυναίκες στη ζωή του Ρουμπιάλες: Το «να είσαι περήφανη για τον πατέρα σου» και η φημολογούμενη σχέση με το μοντέλο, Μπρίτζιτ Τενόριο
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

20:47 - 26.08.2023

Οι γυναίκες στη ζωή του Ρουμπιάλες: Το «να είσαι περήφανη για τον πατέρα σου» και η φημολογούμενη σχέση με το μοντέλο, Μπρίτζιτ Τενόριο

Ο πρόεδρος της Ισπανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Λουίς Ρουμπιάλες, είναι το πρόσωπο των ημερών μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει...

Μπορεί ο Βίλντα να επιβίωσε από μια εξέγερση παικτών και να τους οδήγησε στη δόξα του Μουντιάλ αυτό το καλοκαίρι αλλά ο χρόνος του Ρουμπιάλες φαίνεται μετρημένος με συνολικά 81 παίκτες να λένε ότι δεν θα παίξουν για την Ισπανία όσο παραμένει επικεφαλής. Και τώρα ακόμη και ο Βίλντα φαίνεται να έχει στραφεί εναντίον του, χαρακτηρίζοντας τη συμπεριφορά του Ρουμπιάλες «ανάρμοστη και απαράδεκτη» σε μια επικριτική του δήλωση το Σάββατο.