Σπόραρ Vs Ιωαννίδης - Ποιος έχει το... προβάδισμα και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μαζί
i

Σπόραρ και Ιωαννίδης/©Intime

Σπόραρ Vs Ιωαννίδης - Ποιος έχει το... προβάδισμα και πως θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν μαζί

Η ιεραρχία της επίθεσης του Παναθηναϊκού είναι ξεκάθαρη: Σπόραρ - Ιωαννίδης. Το SPORTAL εξηγεί πως αυτή μπορεί να αλλάξει και υπό ποιες προϋποθέσεις ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς σκέφτεται να τους χρησιμοποιήσει ως επιθετικό δίδυμο.

Στις αρχές Αυγούστου, ο Παναθηναϊκός δαπάνησε 3,5 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά του Άντραζ Σπόραρ από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Στο πρόσωπο του Σλοβένου επιθετικού, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είχε εντοπίσει το «9άρι» που θα εξελίξει το αγωνιστικό σχέδιο του και θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του.

Πέντε μήνες αργότερα, ο Άντραζ Σπόραρ έχει δικαιώσει εν μέρει τις προσδοκίες. Ο 28χρονος στράικερ έχει σκοράρει πέντε γκολ σε 12 συμμετοχές στη Super League, ένα γκολ στο μοναδικό ματς Κυπέλλου που έχει πάρει μέρος και έχει άλλο ένα γκολ στα δύο ματς του Γ' προκριματικού του Conference League. Επίσης, στο πρωτάθλημα ο Σπόραρ έχει κερδίσει τρία πέναλτι και έχει μοιράσει μία ασίστ.

Για πρώτη φορά μετά την πώληση του Μάρκους Μπεργκ, ο Παναθηναϊκός έχει ένα σημείο αναφοράς στην επίθεση του. Ο Σπόραρ με την πράσινη φανέλα έχει συμμετοχή με σκοράρισμα ή δημιουργία, σε 11 γκολ σε 15 αναμετρήσεις, σε όλες διοργανώσεις. 

Με χρονομετρική... ακρίβεια, ο διεθνής Σλοβένος έχει αγωνιστεί σε 1.039 λεπτά με τον Παναθηναϊκό. Ανά 94 λεπτά, ο Σπόραρ συμμετέχει στην επίτευξη ενός τέρματος, άμεσα ή έμμεσα.

ΠΑΟ, μαγεία, Σλοβενία (3-0)

ΠΑΟ, μαγεία, Σλοβενία (3-0)

Την προημιτελική φάση του Κυπέλλου μπορεί να σκέφτεται ήδη ο Παναθηναϊκός, μετά την επικράτηση του με 3-0 επί του ΝΠΣ Βόλου. Σλοβένικη… υπογραφή στο ματς, με σκόρερ τους Σπόραρ, Τσέριν και Βέρμπιτς.

Αναμφίβολα, το στατιστικό αποδεικνύει (μέχρι στιγμής) πως ο Γιοβάνοβιτς επέλεξε σωστά που θα επενδύσει τα λεφτά του Γιάννη Αλαφούζου. Οι επιδόσεις του 28χρονου στράικερ έχουν δώσει πολύτιμες λύσεις στον Παναθηναϊκό στο πρώτο κομμάτι της σεζόν. Εξυπακούεται πως ο Ιβάν περιμένει πολλά περισσότερα από τον βασικό «φουνταριστό» του στο υπόλοιπο της περιόδου.

Τον Φώτη Ιωαννίδη ο Γιοβάνοβιτς τον βρήκε στον Παναθηναϊκό. Ο νεαρός στράικερ πέρασε την πρώτη χρονιά του στο "Γεώργιος Καλαφάτης" δουλεύοντας με τον Ντάνι Πογιάτος, τον Λάζλο Μπόλονι και λίγο με τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο. Εν μέσω της καταστροφής, ο Ιωαννίδης ήταν ένα από τα ελάχιστα μικρά κέρδη.

Πέρυσι, ο Μακέντα και ο Καρλίτος δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και ο Ιωαννίδης άδραξε την ευκαιρία και καθιερώθηκε. Έχοντας τη συμβολή του στην κατάκτηση του Κυπέλλου και στην επιστροφή στην Ευρώπη. Με έναν αστερίσκο: τα 6 γκολ σε 33 συμμετοχές δεν αρμόζουν στο ενδεκαδάτο «9άρι» του Παναθηναϊκού.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα του διεθνή επιθετικού, για να μετατραπεί σε πρωτοκλασάτο άσο. Να καταφέρει να σκοράρει με μεγάλη συχνότητα και να αποτελέσει μία σταθερά στην παραγωγικότητα του Τριφυλλιού και της Εθνικής Ελλάδας. Γιατί πριν τη διακοπή, ο Ιωαννίδης είχε μία ονειρική εβδομάδα με δύο καθοριστικά γκολ και ένα κερδισμένο πέναλτι στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει ο κανόνας και όχι η εξαίρεση...

Για την ώρα, η ιεραρχία στη γραμμή κρούσης είναι ξεκάθαρη: ο Σπόραρ είναι ο βασικός και ο Ιωαννίδης είναι ο αναπληρωματικός. Περαιτέρω, ο Γιοβάνοβιτς έχει δείξει πως όλοι κρίνονται από τη δουλειά τους και την απόδοση τους στο χορτάρι. Εκεί ο Ιωαννίδης έχει τη δυνατότητα να κερδίσει μία θέση στην ενδεκάδα, εκτοπίζοντας τον Σλοβένο.

Η ταυτόχρονη παρουσία των δύο είναι δύσκολη. Αφενός επειδή ο Γιοβάνοβιτς συνηθίζει να παρατάσσει τρεις κεντρικούς μέσους και αφετέρου, διότι είναι δύο παίκτες με ίδια χαρακτηριστικά, που κινούνται και επιχειρούν με παρόμοιο τρόπο. Ακόμα και αν ο Γιοβάνοβιτς εφάρμοζε το σύστημα 4-4-2, δύσκολα θα επέλεγε επιθετικό δίδυμο τον Σπόραρ και τον Ιωαννίδη.

Πάντως, σε ειδικές περιστάσεις, το ντουέτο Σπόραρ - Ιωαννίδη μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμο. Όπως συνέβη στις νίκες του Παναθηναϊκού επί του Παναιτωλικού και Ατρόμητου. Η συνύπαρξη τους πίεσε τους αντίπαλους αμυντικούς, άνοιξε χώρους και βοήθησε στην κατάκτηση των βαθμών. Ο Γιοβάνοβιτς το είχε δοκιμάσει στις προπονήσεις και στο κατάλληλο τάιμινγκ, το επιστράτευσε στα επίσημα παιχνίδια.