Συγκλονιστικές εικόνες: Πρώην παίκτης της Λίβερπουλ δείχνει πώς είναι να ζεις με εκφυλιστική ασθένεια

Στέφεν Ντάρμπι

i

PrtScr

Συγκλονιστικές εικόνες: Πρώην παίκτης της Λίβερπουλ δείχνει πώς είναι να ζεις με εκφυλιστική ασθένεια

Κώστας Τόπας 12:11 - 06.12.2023

Ο Στίβεν Ντάρμπι, πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ, ο οποίος δίνει μάχη με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσος ALS, έδωσε στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικές εικόνες και δείχνει πώς είναι να ζει κανείς με εκφυλιστική ασθένεια.

Ο Στέφεν Ντάρμπι, ο πρώην ποδοσφαιριστής της Λίβερπουλ που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την καριέρα του το 2018, σε ηλικία 29 ετών, αφού ανακάλυψε ότι έπασχε από εκφυλιστική νευρολογική νόσο, έδειξε στα social media φωτογραφίες από τα τραύματα που είχε στο πρόσωπο και το κεφάλι μετά από πτώση. 

Η ζωή του Στέφεν Ντάρμπι άλλαξε, όταν ήρθαν τα πρώτα συμπτώματα και τελικά η εφιαλτική διάγνωση. Έπασχε από αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση, γνωστή και ως νόσος ALS. Δηλαδή, αυτή που είχε ο Στίβεν Χόκινγκ, αυτή που έχει μείνει γνωστή και ως νόσος του Λου Γκέρινγκ από τον σπουδαίο παίκτη του μπέιζμπολ, που έπασχε απ' αυτή και πέθανε πολύ νέος. Ο Στίβεν Ντάρμπι τον Σεπτέμβριο του 2018 ανακοίνωσε ότι σταματάει τη δράση για να δώσει τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. Μια μάχη άνιση που ξέρει από τώρα ότι θα τον βγάλει νοκ άουτ, αλλά θα παλέψει μέχρι να φύγει με αξιοπρέπεια.

Σήμερα, ο πρώην αμυντικός, ο οποίος τώρα διανύει το 35ο έτος της ηλικίας του, δημοσίευσε τις εικόνες στη σελίδα «Darby Rimmer MND Foundation» στο Instagram, που δημιούργησε με στόχο τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση έρευνας και έρευνας για μια νευρική ασθένεια που επηρεάζει το σύστημα σε μεγάλο βαθμό αναπηρίας, που προκαλεί διαταραχές στην κίνηση, αναπνοή, ομιλία ακόμα και κατάποση.

Ο Ντάρμπι εξήγησε σε μια ανάρτησή του ότι η ασθένεια - που δεν έχει θεραπεία - τον αφήνει επιρρεπή σε πτώσεις και ότι έχει ήδη πάει δύο φορές φέτος στα επείγοντα. «Καθώς το σώμα, τα χέρια και τα πόδια γίνονται όλο και πιο αδύναμα, έχουμε περισσότερες πιθανότητες να πέσουμε ή να σκοντάψουμε. Και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας για να σπάσουμε την πτώση. Οι πτώσεις δεν είναι εύκολες και επηρεάζουν την ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση της οικογένειας, γιατί είναι αυτοί που πρέπει να μας σηκώσουν από το έδαφος και να μας φροντίσουν».

Ο πρώην ποδοσφαιριστής, που έμαθε τη διάγνωσή του μόλις τρεις μήνες μετά τον γάμο του, λέει ότι με τη βοήθεια της οικογένειάς του έμαθε να προσαρμόζεται και να ξεπερνά τα εμπόδια. «Πρέπει να σηκωθώ και να συνεχίσω», εξήγησε. Στις αρχές του τρέχοντος έτους, ο πρώην αμυντικός συμπλήρωσε πέντε χρόνια από τη διάγνωσή του, θεωρώντας τον εαυτό του «τυχερό» επειδή «το 80 με 90% των ατόμων που διαγνώστηκαν με αυτή την ασθένεια πεθαίνουν μέσα σε πέντε χρόνια».

«Οι καθημερινές εργασίες γίνονται όλο και πιο δύσκολες και απαιτούν περισσότερη προσπάθεια. Αλλά αισθάνομαι ότι η προσπάθεια είναι ένα προνόμιο γιατί όταν τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα, σημαίνει ότι είμαι ακόμα σε θέση να τα κάνω».

Ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ Γκουαρδιόλα και Κάραγκερ: «Δεν κέρδισε ούτε μια φορά την Premier League»
PREMIER LEAGUE

08:57 - 06.12.2023

Ξέσπασε «πόλεμος» μεταξύ Γκουαρδιόλα και Κάραγκερ: «Δεν κέρδισε ούτε μια φορά την Premier League»

Μετά το σχόλιο του Πεπ Γκουαρδιόλα για την αδυναμία του να κερδίσει έναν τίτλο Premier League, ο Τζέιμι Κάραγκερ, πρώην αμυντικός της Λίβερπουλ του έδωσε μια καυστική απάντηση στην αποτυχία της Μάντσεστερ Σίτι να σεβαστεί τους κανόνες του FFP.

Η σύζυγος του Ντάρμπι, αρχηγός της γυναικείας ομάδας της Μάντσεστερ Σίτι, μοιράστηκε την ανάρτηση του συζύγου της. «Η πιο περήφανη γυναίκα όλων των εποχών! Κερδίζουμε αυτόν τον αγώνα. Σ' αγαπώ», έγραψε η 35χρονη Στέφανι Χιούγκντον.