Η ΑΕΚ των δύο νικών και το απόλυτο του Παναθηναϊκού – Το «θαύμα» που αναζητούν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και το τρελό σενάριο τριπλής ισοβαθμίας

Η ΑΕΚ των δύο νικών και το απόλυτο του Παναθηναϊκού – Το «θαύμα» που αναζητούν Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και το τρελό σενάριο τριπλής ισοβαθμίας

Η ΑΕΚ κρατάει την τύχη και τον τίτλο στα χέρια της, αλλά ο Παναθηναϊκός με τρεις νίκες ελπίζει να τον αρπάξει. Οι ελπίδες με τέσσερα στα τέσσερα για ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Όλα τα σενάρια για τον τίτλο και η τριπλή ισοβαθμία.

Η ΑΕΚ είναι δεδομένα το μεγάλο φαβορί για το φετινό πρωτάθλημα.

Ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φύγει αλώβητος από την OPAP Arena, ηττήθηκε με 3-0 κι εκτός του ότι βρέθηκε στο -4, δεν έχει πλέον την ισοβαθμία με την Ένωση.

Ο ΠΑΟΚ πέταξε δύο πολύτιμους βαθμούς στη Λαμία. Είναι ο μοναδικός εκ των διεκδικητών που έχει γκελάρει με την ομάδα της Φθιώτιδας κι αυτοί οι δύο βαθμοί μπορεί να αποδειχθούν μοιραίοι, μπορεί και όχι στο τελικό ταμείο. Να κάνει δηλαδή το θαύμα ή να το χάσει με περισσότερους από δύο βαθμούς, οπότε βαθμολογικά (εκτός ψυχολογίας και αυτοπεποίθησης στην παρούσα φάση) να μην έχει ιδιαίτερο νόημα η τεράστια γκέλα.

Ο Ολυμπιακός επίσης άφησε δύο βαθμούς στο «Κλ. Βικελίδης». Ο Άρης τον κράτησε στο 1-1, αν και ασφαλώς δεν είναι και το πιο απλό να πάρεις αποτέλεσμα κόντρα στην ομάδα του Μάντζιου, η οποία στο σπίτι της έκοψε τρεις βαθμούς στην κανονική διάρκεια από τον Παναθηναϊκό, δύο από την ΑΕΚ, ενώ από τον ΠΑΟΚ έχει κόψει οκτώ βαθμούς. Πέντε στην κανονική διάρκεια και τρεις στην πρεμιέρα των playoffs στην Τούμπα.

Νίκη και τέλος

Η ΑΕΚ μπορεί να χάσει το πρωτάθλημα; Ασφαλώς και μπορεί όταν οι διεκδικητές έχουν μαθηματικές ελπίδες και η ίδια έχει δύο δύσκολα ματς μπροστά της. Ας πάρουμε το εξής σενάριο για την ΑΕΚ. Κάνει δύο νίκες και το σηκώνει ό,τι κι αν κάνουν οι υπόλοιποι διεκδικητές. Οι παίκτες του Αλμέιδα έχουν 75 βαθμούς και με έξι ακόμα φτάνουν τους 81. Αν περάσει κι από την Τούμπα, τελειώνει οριστικά τον ΠΑΟΚ και ουσιαστικά κόβει και τα φτερά των υπόλοιπων.

Κανείς άλλος δεν μπορεί να φτάσει στους 81. Ο Παναθηναϊκός έχει 71 και μένουν τρία ματς, ο ΠΑΟΚ 68 με τέσσερα ματς, όσα και ο Ολυμπιακός που έχει 67. Όποιος και να πετύχει το απόλυτο, δεν είναι αρκετό. Να σημειωθεί ότι δεν γίνεται δύο από τις άλλες τρεις ομάδες (δεν αναφέρουμε την ΑΕΚ) να πετύχουν το απόλυτο, διότι υπάρχουν μπροστά ματς ανάμεσα και στους τρεις. Υπάρχει ένα ΠΑΟΚΟλυμπιακός, ένα ΠΑΟΚΠαναθηναϊκός κι ένα ακόμα ΠαναθηναϊκόςΟλυμπιακός στο φινάλε. Ένας εκ των τριών μπορεί να το κάνει.

Το απόλυτο του Παναθηναϊκού

Για το «τριφύλλι» τα πράγματα είναι απλά. Θέλει τρεις νίκες για να το πάρει και πάλι δεν είναι στο χέρι του. Ας υποθέσουμε ότι η ΑΕΚ χάνει αύριο στην Τούμπα, αλλά και στο Φάληρο. Τότε, οι πράσινοι θα πρέπει να λυγίσουν (παίζουν μετά το ΠΑΟΚΑΕΚ), τον Άρη εντός, να περάσουν νικηφόρα από την Τούμπα και να νικήσουν και τον Ολυμπιακό εντός. Να φτάσουν στους 80 κάτι που δεν θα μπορεί η ΑΕΚ.

Η Ένωση τελευταία αγωνιστική έχει στην OPAP Arena τη Λαμία. Ας πάρουμε δεδομένο ότι νικάει και φτάνει τους 78. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θέλει το απόλυτο και να μην πάρει η ΑΕΚ περισσότερους από τέσσερις βαθμούς. Αν η ΑΕΚ χάσει από Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, στον Παναθηναϊκό πάλι δεν κάνουν επτά βαθμοί (δύο νίκες και μία ισοπαλία με Άρη, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό). Γιατί θα ισοβαθμίσει στους 78 με την ΑΕΚ και υστερεί στην ισοβαθμία. Πρέπει στα τρία ματς να πάρει πέντε βαθμούς περισσότερους από την ΑΕΚ. Τόσο απλά.

Το «θαύμα» του ΠΑΟΚ

Μετά τη γκέλα στη Λαμία θέλει δύο συνδυασμούς. Ο πρώτος είναι να νικήσει εντός αύριο την ΑΕΚ και μετά επίσης στην Τούμπα Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Την τελευταία αγωνιστική θα πρέπει επίσης να νικήσει τον Άρη εκτός. Σ’αυτή την περίπτωση φτάνει τους 80 βαθμούς από τους 68 που έχει τώρα. Τι θέλει ως συνδυασμό; Να μην νικήσει η ΑΕΚ στο Φάληρο. Ακόμα και με «Χ» και νίκη επί της Λαμίας η ΑΕΚ θα πάει στους 79 και ο ΠΑΟΚ θα την προσπεράσει.

Ποιος είναι ο δεύτερος συνδυασμός; Να κάνει ο ΠΑΟΚ τρεις νίκες και μία ισοπαλία, δηλαδή να πάρει δέκα βαθμούς και να πάει στους 78. Απαραίτητη σημείωση: Η μία νίκη να είναι κόντρα στην ΑΕΚ. Γιατί με ισοπαλία, θα είναι η ΑΕΚ στους 76, ο ΠΑΟΚ στους 69 και με ακόμα 9 βαθμούς οι Θεσσαλονικείς θα φτάσουν τους 78, αλλά η Ένωση με τη Λαμία θα πάει στους 79… Τι γίνεται με δέκα βαθμούς για τον ΠΑΟΚ, αν οι τρεις θα είναι κόντρα στην ΑΕΚ; Θα πάει στους 78, η ΑΕΚ επίσης με τη Λαμία, απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να χάσει στο Φάληρο, θα είναι στους 78 και τότε θα παίξουν ρόλο οι ισοβαθμίες.

Η Ένωση έχει 5 βαθμούς κόντρα στον ΠΑΟΚ (μία νίκη, δύο ισοπαλίες) και η ομάδα του Λουτσέσκου 2 βαθμούς. Σημαντικό λοιπόν είναι το αυριανό σκορ. Αν ο ΠΑΟΚ νικήσει με δύο γκολ διαφορά (2-0 έχασε στην Αθήνα, τότε θα υπερτερεί (θα έχουν από 5 βαθμούς στα μεταξύ τους). Διότι το τρίτο κριτήριο είναι ποιος τερμάτισε πρώτος στην κανονική διάρκεια κι αυτή ήταν η ομάδα της Θεσσαλονίκης! Με νίκη, για παράδειγμα, 1-0 του ΠΑΟΚ, το προβάδισμα το έχει η ΑΕΚ στην ισοβαθμία.

Οι ελπίδες του Ολυμπιακού

Εδώ τα πράγματα είναι απλά. Οι Πειραιώτες μετά την απώλεια με τον Άρη είναι στους 67 βαθμούς. Η ΑΕΚ έχει 75 και πάντα με τη λογική, θα πάει στους 78 με τη Λαμία. Ο Ολυμπιακός θέλει 12 βαθμούς στα τέσσερα ματς για να πάει στους 79. Δεν γίνεται να πάρει 11 βαθμούς, οπότε με 10 (τρεις νίκες, η μία απαραίτητα κόντρα στην ΑΕΚ και μία ισοπαλία δεν του αρκούν) είναι εκτός. Εννοείται ότι με το απόλυτο θα βγάλει εκτός μάχης τον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό. Ο πρώτος μπορεί στα άλλα τρία ματς να πάρει μάξιμουμ 9 βαθμούς, δηλαδή να πάει 77 και το «τριφύλλι» επίσης μάξιμουμ μπορεί να πάρει 6 βαθμούς και να πάει στους 77. Να σημειωθεί ότι υπάρχει το ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός, οπότε δεν γίνεται και οι δύο να πάρουν το μάξιμουμ των νικών στα υπόλοιπα ματς.

Ισοβαθμία ΑΕΚ, Ολυμπιακός

Υπάρχει το σενάριο να τερματίσει η ΑΕΚ στους 79 με ισοπαλία στην Τούμπα και νίκη επί της Λαμίας και να πάει και ο Ολυμπιακός στους 79 με τέσσερα στα τέσσερα. Η Ένωση υπερτερεί ακόμα κι αν ηττηθεί στο Φάληρο, διότι στα τρία προηγούμενα ντέρμπι είχε δύο νίκες και μία ισοπαλία με τους Πειραιώτες.

Το τρελό σενάριο

Πάμε και σε ένα τρελό σενάριο. Η ΑΕΚ να χάσει τα δύο ντέρμπι με ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό, να νικήσει τη Λαμία και να πάει στους 78. Δεν είναι απίθανο. Ο Παναθηναϊκός να πάρει 7 βαθμούς, δύο νίκες και μία ισοπαλία και να πάει στους 78. Κι αυτό μπορεί να συμβεί. Στους 78, βέβαια, αναφέραμε ότι υστερεί από την Ένωση. Αλλά τι γίνεται σε τριπλή ισοβαθμία;

Ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάει στους 78 αρκεί η μία νίκη από τις τρεις, συν μία ισοπαλία, να είναι επί της ΑΕΚ. Βγάζει εκτός μάχης τον Ολυμπιακό φυσικά. Ας πάρουμε το εξής ενδεχόμενο. Νικάει εντός ο ΠΑΟΚ την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, τον Άρη εκτός και φέρνει «Χ» στην Τούμπα με τον Παναθηναϊκό. Δεν είναι απλό, αλλά ούτε και κάτι που δεν μπορεί να συμβεί.

Μετράνε τα ματς των ισοβαθμούντων ομάδων. Η Ένωση έχει 7 βαθμούς με τον Παναθηναϊκό και 5 με τον ΠΑΟΚ. Σύνολο 12. Ο Παναθηναϊκός θα έχει 4 με την ΑΕΚ (νίκη στη Λεωφόρο, ισοπαλία στην κανονική διάρκεια εκτός) και 2 με τον ΠΑΟΚ (ισοπαλία στη Λεωφόρο 2-2 και μία στην Τούμπα στο υποθετικό σενάριο). Σύνολο 6.

Ο ΠΑΟΚ θα έχει 5 βαθμούς με την ΑΕΚ και 8 με τον Παναθηναϊκό (δύο ισοπαλίες και δύο νίκες σε Τούμπα στην κανονική διάρκεια και Λεωφόρο στα playoffs). Σύνολο 13!

Μπορεί ο Ολυμπιακός να μπει σε τριπλή ισοβαθμία; Όχι. Γιατί είναι στους 67 και μπορεί στα δύο καλύτερα σενάρια γι’ αυτόν να πάει ή στους 77 ή στους 79. Δεν μπορεί να πάρει 11 βαθμούς σε τέσσερα ματς και να πάει 78 για να μπλέξει σε τριπλή ισοβαμία. Ούτως ή άλλως, έχει ματς με ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό και κάθε απώλεια ενός εκ των τριών στα μεταξύ τους, δεν μπορεί να οδηγήσει σε τριπλή ισοβαθμία. Φυσικά όλα αυτά τα σενάρια είναι με δεδομένο ότι δεν θα γίνει το θαύμα των θαυμάτων στο ΑΕΚΛαμία.