Τζόγος και ποδοσφαιριστές: Από τον Ραούλ Μπράβο στον Τονάλι και από τον Τρίπιερ στον Τόνεϊ

Ραούλ Μπράβο - Άιβαν Τόνεϊ

Τζόγος και ποδοσφαιριστές: Από τον Ραούλ Μπράβο στον Τονάλι και από τον Τρίπιερ στον Τόνεϊ

Κώστας Τσιακλής 14:50 - 15.10.2023 / Ανανεώθηκε: 14:50 - 15.10.2023

Ραούλ Μπράβο, Άιβαν Τόνεϊ και Τζόι Μπάρτον είναι μερικοί ποδοσφαιριστές που τιμωρήθηκαν για παράνομο στοιχηματισμό.

Ο τζόγος από ποδοσφαιριστές είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που βασανίζει τους ιθύνοντες τα τελευταία χρόνια. Νεότερο σκάνδαλο είναι αυτό που προέκυψε στην Ιταλία με πρωταγωνιστές τους Τονάλι, Τζανιόλο, Φαγκιόλι και Ζαλέφσκι. 

Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας με τους Σάντρο Τονάλι και Νικολό Τζανιόλο να παραδέχονται ότι έπαιξαν αλλά όχι σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Νεότερο ρεπορτάζ αναφέρθηκε και στον εθισμό του Φαγκιόλι της Γιουβέντους στον τζόγο. Οι τιμωρία των τριών για την υπόθεση αυτή μπορεί να είναι χρηματικό πρόστιμο άνω των 25.000 ευρώ, αλλά και αναστολή έως και τρία χρόνια.

Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτες κατηγορούνται ή βρέθηκαν ένοχοι για τον συγκεκριμένο λόγο. Στην Ισπανία εντύπωση είχε κάνει το σκάνδαλο «Οίκος» που αφορούσε τους Ραούλ Μπράβο (πρώην παίκτης Ολυμπιακού, Άρη και Βέροιας) και Κάρλος Αράντα, οι οποίοι πλήρωσαν τελικά εγγύηση 100.000 ευρώ για να γλιτώσουν τη φυλακή. 

Οι δύο τους μοίραζαν μεγάλα χρηματικά ποσά στους συγγενείς τους για να στοιχηματίσουν και στη συνέχεια επέλεγαν τα παιχνίδια στα οποία θα πόνταραν. Συνήθως το έκαναν και με συνδυασμούς που απέφεραν μεγαλύτερα κέρδη. Ακολούθως έρχονταν σε επαφή με προσωπικό της ομάδας και προχωρούσαν στην πληρωμή και την χρηματοδότηση.

Τα σκάνδαλα των Άγγλων ποδοσφαιριστών και της Premier League

Η Premier League είναι το πρωτάθλημα που απασχόλησε περισσότερο τα τελευταία χρόνια αλλά είναι και αυτό με τις μεγαλύτερες ποινές. Ο πρώην ποδοσφαιριστής της Μάντσεστερ Σίτι, Τζόι Μπάρτον, αποβλήθηκε για 13 μήνες αφού παραδέχθηκε ότι στοιχημάτισε σε 1.260 παιχνίδια! Μάλιστα ο ίδιος έκανε και μια ιδιαίτερη δήλωση αφού είπε: «Νομίζω, και είμαι συντηρητικός, το 50% των παικτών στην Αγγλία στοιχηματίζουν και θα τιμωρηθούν, επειδή είναι πολιτιστικά ριζωμένο».

Ένας άλλος που τιμωρήθηκε και μάλιστα δύο φορές είναι ο Ντάνιελ Στάριτζ. Τον Ιούνιο του 2019, ο πρώην άσος της Λίβερπουλ, της Μάντσεστερ Σίτι και της Τσέλσι, γνώρισε τιμωρία δύο εβδομάδων αλλά και πρόστιμο 85.000 ευρώ επειδή έδωσε προνομιούχες πληροφορίες στον αδερφό του για στοιχήματα στο μεταγραφικό παράθυρο. Λίγους μήνες αργότερα η Ομοσπονδία του επέβαλε ποινή τριών μηνών και πρόστιμο 171.000 ευρώ καθώς παραβίασε τους κανόνες του παιχνιδιού.

Η πιο γνωστή περίπτωση είναι προφανώς αυτή του Άιβαν Τόνεϊ. Ο επιθετικός της Μπρέντφορντ παραβίασε τους κανόνες 262 φορές και τιμωρήθηκε τον περασμένο Μάιο με αποκλεισμό οκτώ μηνών από τους αγωνιστικούς χώρους. Επιπλέον του επιβλήθηκε και πρόστιμο 55.000 ευρώ.

Τον Αύγουστο η Αγγλική Ομοσπονδία ξεκίνησε έρευνα για στοιχήματα του Λούκας Πακετά που έλαβαν χώρα στη Βραζιλία. Όπως ανέφεραν οι πληροφορίες το παιχνίδι που σήμανε συναγερμό στις αρχές ήταν αυτό της Γουέστ Χαμ με την Άστον Βίλα, στο οποίο ο Βραζιλιάνος δέχθηκε κίτρινη κάρτα. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη είχε οδηγήσει σε «ναυάγιο» τη μεταγραφή του στη Μάντσεστερ Σίτι.

Επίσης τον Σεπτέμβριο ο Χάρι Τόφολο της Νότιγχαμ Φόρεστ τιμωρήθηκε με αποκλεισμό πέντε μηνών από την FA επειδή στοιχημάτισε πάνω από 375 φορές, παραβιάζοντας τους κανόνες. 

«Άρρωστος» με τον τζόγο ο Φατζόλι, το γνώριζε και ο Μπονούτσι
SERIE A

10:21 - 15.10.2023

«Άρρωστος» με τον τζόγο ο Φατζόλι, το γνώριζε και ο Μπονούτσι

Νέες εξελίξεις για την υπόθεση παράνομου στοιχηματισμού βγήκαν στη φόρα, αφού όπως φαίνεται ο Νικολό Φατζόλι ήταν εθισμένος στον τζόγο, με τον Λεονάρντο Μπονούτσι να γνωρίζει αυτή την «αρρώστια» του Ιταλού.

Τέλος τιμωρία είχε δεχθεί και ο αμυντικός της Νιούκαστλ, Κίεραν Τρίπιερ. Ο Άγγλος είχε τιμωρηθεί για έναν απίθανο λόγο το 2019 αφού είχε στοιχηματίσει την μεταγραφή του στην Ατλέτικο Μαδρίτης! Ο Τρίπιερ έμεινε εκτός γηπέδων για 10 εβδομάδες και έχασε τα 13 πρώτα ματς της νέας του ομάδα. Επίσης κλήθηκε να πληρώσει και πρόστιμο περίπου 80.000 ευρώ.