Θα ζητήσει εξηγήσεις στο Ρίο η FIFA από τη Βραζιλία και συνεχίζει ν' απειλεί με αποκλεισμό!

Θα ζητήσει εξηγήσεις στο Ρίο η FIFA από τη Βραζιλία και συνεχίζει ν' απειλεί με αποκλεισμό!

Άγγελος Φραγκισκάτος 07:59 - 30.12.2023 / Ανανεώθηκε: 08:00 - 30.12.2023

Η FIFA απειλεί τη Βραζιλία και αντιπροσωπεία της πηγαίνει στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση.

Μια αντιπροσωπεία από το ανώτατο όργανο του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, τη FIFA, θα εμφανιστεί στο Ρίο ντε Τζανέιρο για να ερευνήσει τι συνέβη γύρω από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Εντνάλντο Ροντρίγκες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα, τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου εκπρόσωποι της FIFA θα ερευνήσουν τα γεγονότα που αφορούν τον πρώην πρόεδρο της ομοσπονδίας της Βραζιλίας Ροντρίγκες. Μία δικαστική απόφαση ήταν η αιτία που αποχώρησε από την προεδρία και στη θέση του τοποθετήθηκε προσωρινά ο Χοσέ Περντίζ, ξεκινώντας ουσιαστικά μία εκλογική διαδικασία, την οποία δεν αποδέχεται η FIFA, αφού δεν επιθυμεί εξωθεσμικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο.

Η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα γι’ άλλες χώρες, όπου οι κυβερνήσεις να ενοχληθούν από έναν συγκεκριμένο πρόεδρο και να παρέμβουν σε μια πιθανή αλλαγή, κάτι που συνέβη στη Βραζιλία μέσω δικαστικών μέσων. Αυτό θέλει να το ξεκόψει η FIFA.

Με την αποπομπή του προέδρου της CBF που υποτίθεται ότι οφείλεται σε παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία που τον έφεραν στην εξουσία, ο κόσμος του ποδοσφαίρου είδε ξανά το οικοσύστημά του να απειλείται, τη στιγμή που οι αποφάσεις δεν μπορούν να λαμβάνονται από οργανισμούς εκτός αθλητισμού. Σε αυτήν την περίπτωση, το αντίο του Ροντρίγκες ήρθε με μια δικαστική απόφαση, κάτι ασυνήθιστο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θεωρείται παρέμβαση άσχετη με τον αθλητισμό.

Στην επιστολή που έστειλαν οι ιθύνοντες της FIFA και της CONMEBOL (της συνομοσπονδίας στη Λατινική Αμερική) η απειλή ήταν ξεκάθαρη. Το ενδεχόμενο αποκλεισμού από τη διοργάνωση για την πέντε φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια και τις ομάδες της σε τουρνουά που διοργανώνει η FIFA είναι στο τραπέζι. Ένα ταξίδι στη Βραζιλία θα χρησιμεύσει ουσιαστικά για να επιβεβαιώσει αυτό που θεωρείται σαφής παρέμβαση στην καθημερινή λειτουργία μιας Ομοσπονδίας.

Πηγές της FIFA, τονίζουν ότι ένα δικαστήριο δεν είναι αρμόδιο να αποφασίσει ποιος θα αναλάβει μία ομοσπονδία, πόσο μάλλον να προκηρύξει εκλογές κι απειλούν τη Βραζιλία με αποκλεισμό, τη στιγμή που το ερχόμενο καλοκαίρι υπάρχει και το Κόπα Αμέρικα, ενώ είναι σ’ εξέλιξη τα προκριματικά για το Μουντιάλ του 2026.