Η ευκαιρία της Νάπολι και η… ανάσταση της Γιουβέντους
i

Νάπολι εναντίον Γιουβέντους/printscreen

Η ευκαιρία της Νάπολι και η… ανάσταση της Γιουβέντους

Γιάννης Καραγιάννης • 12:14 - 13.01.2023 / Ανανεώθηκε: 16:02 - 21.04.2023

Στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» η Νάπολι υποδέχεται την αναγεννημένη Γιουβέντους και θέλει να κάνει άλμα τίτλου, ξορκίζοντας τα… φαντάσματα του παρελθόντος.

Παραδοσιακά οι αναμετρήσεις της Γιουβέντους με τη Νάπολι είχαν τη δική τους ξεχωριστή… αύρα. Η μεταξύ τους κόντρα έχει κυρίως γεωγραφικό και οικονομικό υπόβαθρο. Συμβόλιζε, και συμβολίζει, τη «μάχη» ανάμεσα στον φτωχό Νότο και τον πλούσιο Βορρά. Τη σύγκρουση ανάμεσα στο κατεστημένο και το αουτσάιντερ.

Serie A: Τι να περιμένουμε για το 2023
SERIE A

11:55 - 20.12.2022

Serie A: Τι να περιμένουμε για το 2023

Σε ποιο σημείο αφήσαμε την ιταλική λίγκα, ποιες ομάδες φαίνεται να ευνόησε η διακοπή για το Μουντιάλ και τι έχουμε να περιμένουμε με την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Νερό -και μάλιστα μπόλικο- στον μύλο αυτής της διαμάχης έριξε ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα, που με το αστείρευτο ταλέντο του και τις αδιαμφισβήτητες ηγετικές ικανότητές του, έβαλε τη Νάπολι για τα καλά στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Ιταλίας και τη μετέτρεψε σε διεκδικήτρια του τίτλου, από τα μέσα τις δεκαετίας του ’80 και για μερικά χρόνια. Το 1987 της χάρισε το πρώτο σκουντέτο της ιστορίας της, με τους «παρτενοπέι» να τερματίζουν 3 βαθμούς μπροστά από τη Γιουβέντους, πριν επαναλάβουν την επιτυχία τους το 1990.

Από τότε, ξεκίνησε η αγωνιστική παρακμή της Νάπολι και ταυτόχρονα γιγαντώθηκε ακόμα περισσότερο η Γιουβέντους. Φέτος, τα πράγματα έχουν έρθει έτσι, που οι «παρτενοπέι» μοιάζουν να βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ στο να επιστρέψουν στην κορυφή. Όμως και πάλι βρίσκουν μπροστά τους, στον δρόμο προς τον τίτλο, τη «μεγάλη κυρία». Η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχει φτάσει στη δεύτερη θέση, στο -7 από την πρωτοπόρο Νάπολι και με πιθανή νίκη απόψε στο «Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα» θα μπει για τα καλά στο παιχνίδι διεκδίκησης της Serie A.

Πριν λίγο καιρό, δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να γίνει τέτοια κουβέντα. Το άσχημο ξεκίνημα εντός των τεσσάρων γραμμών, αλλά και το χάος στα διοικητικά, είχαν αφήσει τη Γιουβέντους αρκετά πίσω στη βαθμολογία. Κανείς δεν την υπολόγιζε. Ωστόσο, ο Αλέγκρι βρήκε τον τρόπο να γυρίσει τον διακόπτη και αυτή τη στιγμή η ομάδα του τρέχει ένα σερί οκτώ νικών (κάτι που πετυχαίνει για πρώτη φορά από το 2018), χωρίς να έχει δεχτεί γκολ σε αυτό το διάστημα. Όπως έγραψε και μετά το 1-0 επί της Ουντινέζε η «Gazzetta dello Sport», η «Γιούβε» έχει αρχίσει ξανά να προκαλεί τρόμο.

Εχοντας τη βεβαιότητα πως κάποια στιγμή θα βρεθεί το γκολ (σ.σ.: κόντρα στην Ουντινέζε σκόραρε στο 86’), ο Αλέγκρι έχει θωρακίσει σε τεράστιο βαθμό ανασταλτικά την ομάδα του, που «πνίγει» τον αντίπαλο, και πάνω σε αυτό το μοτίβο έχει στήσει την αντεπίθεσή της στην «κούρσα» για τον τίτλο, διατηρώντας ανέπαφη την εστία της σε 12 από τα 17 πρώτα παιχνίδια της στη Serie A.

Απόψε, βέβαια, οι «μπιανκονέρι» θα βρουν απέναντί τους την πιο παραγωγική επιθετική γραμμή της κατηγορίας. Και, γενικά, μια ομάδα που παίζει το καλύτερο, το πιο δημιουργικό και δεδομένα το πλέον ενδιαφέρον ποδόσφαιρο στην Ιταλία, υπό τις οδηγίες του Λουτσιάνο Σπαλέτι. Μια Νάπολι που ήταν αήττητη μέχρι τη διακοπή για το Μουντιάλ, πριν χάσει (1-0) από την Ιντερ με την επανέναρξη και που για να φτιάξει αυτή τη διαφορά «έτρεξε» σερί 11 νικών, από την 5η ως και τη 15η αγωνιστική.

Ο Κβίτσα Κβαρατσκέλια κάνει πράγματα και θαύματα και δεν είναι περίεργο που ήδη οι οπαδοί της Νάπολι του έχουν κολλήσει το προσωνύμιο «Κβαραντόνα». Ο 21χρονος Γεωργιανός έχει εμπλακεί, σκοράροντας ή δίνοντας ασίστ, σε 11 γκολ φέτος και στη σχετική λίστα βρίσκεται πίσω μόνο από τον συμπαίκτη του, Βίκτορ Οσίμεν (12).

Το πρωτάθλημα βρίσκεται ουσιαστικά στα μισά του. Δρόμος ακόμα υπάρχει αρκετός. Ωστόσο, σε περίπτωση νίκης σήμερα κόντρα στον δεύτερο της βαθμολογίας, η Νάπολι θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για να επιστρέψει εκεί που ονειρεύονται όλοι οι φίλοι. Θα πάει τη διαφορά στους 10 βαθμούς από τη «Γιούβε» και θα ξεπεράσει κι έναν σημαντικό… ψυχολογικό σκόπελο. Θα ξεπεράσει, τρόπον τινά, το κόμπλεξ της απέναντι στην ομάδα του Αλέγκρι.

Από την εποχή Μαραντόνα και μετά, η Νάπολι κατάφερε (εκτός από φέτος) ουσιαστικά μόνο σε δύο περιπτώσεις (2015-16 και 2017-18) να είναι σοβαρή διεκδικήτρια του τίτλου. Και τις δύο, με τον Μαουρίσιο Σάρι στον πάγκο, ήταν μπροστά στη βαθμολογία σε κρίσιμα σημεία της σεζόν. Σε αμφότερες τις περιπτώσεις «λύγισε» υπό το βάρος των περιστάσεων και η Γιουβέντους στέφθηκε πρωταθλήτρια. Απόψε, έχει μια ευκαιρία να ξορκίσει δαίμονές του παρελθόντος και να κάνει καθοριστικό βήμα προς τη… στέψη.

Νίκησε με Ζάζα, προσπέρασε και δεν κοίταξε πίσω

Η πρώτη από τις δύο φορές που τα τελευταία χρόνια η Νάπολι είχε βλέψεις τίτλου ήταν την περίοδο 2015-16. Εχοντας φτάσει στην 24η αγωνιστική, ο μανιώδης καπνιστής Μαουρίσιο Σάρι, έβλεπε την ομάδα του να είναι δυο βαθμούς μπροστά από τη Γιουβέντους (56-54). Την επόμενη, ταξιδεύει στο Τορίνο για τη «μητέρα των μαχών». Το παιχνίδι εξελίσσεται σύμφωνα με τα πλάνα που είχε καταστρώσει ο Σάρι, αλλά ένα τέρμα του Σιμόνε Ζάζα στο 88’ έδωσε τη νίκη (1-0) στη Γιουβέντους, η οποία προσπέρασε τους «παρτενοπέι» και δεν έχασε την πρωτοπορία ως το φινάλε.

Το αποτέλεσμα αυτό «γονάτισε» ψυχολογικά τη Νάπολι. Ακολούθησαν οι ισοπαλίες με Μίλαν και Φιορεντίνα (αμφότερες με σκορ 1-1), αλλά ουσιαστικά το πρωτάθλημα κρίθηκε την 31η αγωνιστική. Τότε, η ήττα (3-1) στην έδρα της Ουντινέζε, σε αγώνα που αποβλήθηκε ο Γκονσάλο Ιγκουαΐν (ολοκλήρωσε τη σεζόν με 36 γκολ στο πρωτάθλημα), την άφησε έξι βαθμούς πίσω από τη Γιουβέντους και το όνειρο έσβησε.

Ο Κουλιμπαλί αποδείχθηκε μοιραίος

Δυο σεζόν αργότερα, οι «παρτενοπέι» γεύτηκαν το ίδιο… πικρό συναίσθημα σε ακόμα μια μονομαχία τους με τη Γιουβέντους. Η ομάδα του Σάρι πάει «τρένο» από το ξεκίνημα της περιόδου 2017-18. Φτάνοντας στην 24η αγωνιστική βρίσκεται στη θέση του οδηγού, έχοντας ως εκείνη τη στιγμή μόνο μια ήττα και τρεις ισοπαλίες. Ο Μάρτης, όμως, αποδείχθηκε… γδάρτης και το +1 που είχε από τη Γιουβέντους πήγε περίπατο. Κερδίζοντας μόνο έναν από τους τέσσερις αγώνες που έδωσε στη διάρκεια εκείνου του μήνα, έμεινε πίσω, και έπειτα από το 0-0 με τη Μίλαν (32η αγωνιστική) η Γιουβέντους πήρε «αέρα» έξι πόντων. 

Δυο αγωνιστικές μετά, οι ελπίδες της Νάπολι αναπτερώθηκαν, μιας και σημείωσε μια από τις λίγες νίκες της ιστορίας της στην έδρα της «μεγάλης κυρίας». Το τέρμα του Κουλιμπαλί έφερε το τελικό 1-0 στο Τορίνο, αλλά εν τέλει ο Σενεγαλέζος αποδείχθηκε μοιραίος. Κι αυτό διότι την επόμενη αγωνιστική αποβλήθηκε μόλις στο 6’ στο «Αρτέμιο Φράνκι» και η ομάδα του έχασε ουσιαστικά με κάτω τα χέρια από τη Φιορεντίνα (3-0). Ο τίτλος βάφτηκε ξανά… ασπρόμαυρος, μιας και οι 95 βαθμοί της Γιουβέντους ήταν τέσσερις περισσότεροι από εκείνους που συγκέντρωσε η Νάπολι.