Οι ελληνικές ελπίδες για διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα
i

© φωτογραφία αρχείου intime

Οι ελληνικές ελπίδες για διάκριση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα

Πόσες είναι οι πιθανότητες διάκρισης για τους Έλληνες αθλητές στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Φουκουόκα το 2023.

Με την πολυπληθέστερη αποστολή της ιστορίας της πηγαίνει στη Φουκουόκα για το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου η Ελλάδα. Συνολικά 61 αθλητές και αθλήτριες θα ριχτούν στη μάχη της διάκρισης στην Ιαπωνία.

Η διοργάνωση της Φουκουόκα πέρασε από αρκετές περιπέτειες. Το παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου στην Ιαπωνία ήταν αρχικά προγραμματισμένο για το 2021. Η αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων εξαιτίας της έξαρσης του κορωνοϊού έφεραν πίσω τη διοργάνωση, που δεν έγινε ούτε το 2022 αφού η νέα έξαρση του ιού και οι απαγορεύσεις στα ταξίδια ανάγκασαν τους υπεύθυνους να ζητήσουν νέα αναβολή.

Το 2022 το παγκόσμιο πρωτάθλημα φιλοξενήθηκε στη Βουδαπέστη. Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αθλητές παραμένουν αποκλεισμένοι από τις διοργανώσεις της World Aquatics. Οι επιδόσεις των αθλητών ισχύουν για την επίτευξη ορίων για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Η πολυπληθής ελληνική αποστολή βασίζει πολλά στις Εθνικές ομάδες πόλο για ενδεχόμενη διάκριση. Η Εθνική ομάδα των ανδρών κέρδισε πριν από δύο χρόνια το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Έναν χρόνο αργότερα η «γαλανόλευκη» ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της Βουδαπέστης.

Με τον Θοδωρή Βλάχο στον πάγκο, αλλά χωρίς τον Άγγελο Βλαχόπουλο, η Εθνική ομάδα πόλο αναμένεται να έχει εύκολο έργο στον όμιλό της. Η Αυστραλία, το Καζακστάν και οι ΗΠΑ δύσκολα θα καταφέρουν να κοντράρουν την Ελλάδα. Τα... καλά, βέβαια, για τη «γαλανόλευκη» ξεκινούν στα νοκ άουτ. Η χρυσή Ολυμπιονίκης Σερβία (αν και αποδυναμωμένη), η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ισπανία θα παλέψουν για τα μετάλλια. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό, θα πάρουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Παρισιού.

Με χαμηλά την μπάλα, αλλά πάντα με υψηλούς στόχους ταξίδεψε στην Φουκουόκα η Εθνική ομάδα πόλο γυναικών. Η Ελλάδα, με μικρό μέσο όρο ηλικίας στοχεύει στην επιστροφή της σε Ολυμπιακούς αγώνες. Ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Στη φάση των ομίλων, η πρωτιά θα παιχθεί με την Ιταλία. Από εκεί και πέρα, οι ΗΠΑ - που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια, η Ισπανία, η Ουγγαρία και η Ολλανδία του Έλληνα προπονητή, Ευάγγελου Δουδέση θα παλέψουν για τα μετάλλια.

Η καλλιτεχνική κολύμβηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Η Ελλάδα έχει καταφέρει καλά πλασαρίσματα τις τελευταίες διοργανώσεις, με αποκορύφωμα τα δύο χάλκινα μετάλλια που κέρδισε η Ευαγγελία Πλατανιώτη στη Βουδαπέστη το 2022. 

Η απουσία της Ρωσίας δίνει ελπίδες για κάτι καλό και στη Φουκουόκα. Ωστόσο, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο αφού η Ιταλία, η Ουκρανία, η Ιαπωνία αλλά και η Αυστρία θεωρούνται δυνατά φαβορί. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στην καλλιτεχνική κολύμβηση το παγκόσμιο της Φουκουόκα δεν δίνει Ολυμπιακό εισιτήριο.

Με 15 αθλητές και αθλήτριες θα εκπροσωπηθεί η ελληνική κολύμβηση στη Φουκουόκα. Η Ελλάδα έχει κερδίσει δύο μετάλλια στις πισίνες (Κριστιάν Γκολομέεβ, Άρης Γρηγορίαδης), ωστόσο το κατόρθωμα αυτό δύσκολα θα επαναληφθεί στην πόλη της Ιαπωνίας.

Ο Απόστολος Χρήστου στα 50 και τα 100 μέτρα ύπτιο βάζει σοβαρή υποψηφιότητα για πρόκριση στους αντίστοιχους τελικούς. Το ίδιο ισχύει και για την Άννα Ντουντουνάκη στα 50 και 100 μέτρα πεταλούδα. Από εκεί και πέρα, ο Απόστολος Σίσκος, η Άρτεμις Βασιλάκη και η Ελένη Κοντογεώργου ετοιμάζονται για την πρώτη τους συμμετοχής σε μεγάλη διοργάνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει και στη Νόρα Δράκου. Η κολυμβήτρια του Παναθηναϊκού θα αγωνιστεί για έβδομη φορά σε παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Ο Άλκης Κυνηγάκης είναι ο πιο έμπειρος αθλητής της αποστολής στην ανοιχτή θάλασσα. Ο πέμπτος Ολυμπιονίκης του Τόκιο κατέλαβε την πέμπτη θέση στη Βουδαπέστη. Για τη δεύτερη συμμετοχή του ετοιμάζεται ο Αστέριος Δαλδογιάννης ενώ το «βάπτισμα του πυρός» θα πάρει η Νεφέλη Γιαννοπούλου.

Λίγες ελπίδες διάκρισης έχουν οι αθλητές των καταδύσεων. Ο Θάνος Τσιρίκος, ο Νίκος Μόλβαλης και ο Θεόφιλος Αυθίνος κρατούν ψηλά ενός αθλήματος που στην Ελλάδα τείνει να εκλείψει.