Γιαννακούλη στο Sportal: «Ο κόσμος να καταλάβει ότι και οι γυναίκες πλέον παίζουμε ποδόσφαιρο και το κάνουμε εξίσου καλά»

Δήμητρα Γιαννακούλη

i

Δήμητρα Γιαννακούλη/ ©Photo By Gualter Fatia/ Getty Images/ Ideal Images

Γιαννακούλη στο Sportal: «Ο κόσμος να καταλάβει ότι και οι γυναίκες πλέον παίζουμε ποδόσφαιρο και το κάνουμε εξίσου καλά»

Ελένη Ανδρικοπούλου 13:25 - 08.03.2023 / Ανανεώθηκε: 14:20 - 05.09.2023

H 24χρονη διεθνής τερματοφύλακας του Εργοτέλη, Δήμητρα Γιαννακούλη μίλησε στο Sportal και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο πρωτάθλημα της Ά Εθνικής γυναικών και τον φετινό πρωταθλητή της Super League.

«Στις ομάδες μου ο τερματοφύλακας είναι ο πρώτος που επιτίθεται και ο επιθετικός ο πρώτος που αμύνεται», είχε δηλώσει ο Γιόχαν Κρόιφ. Τα λόγια του «Ιπτάμενου Ολλανδού» αντικατοπτρίζουν κατά μία έννοια τον τρόπο που αγωνίζεται η Δήμητρα Γιαννακούλη

«Πραγματικά είναι τιμή μου να λαμβάνω αυτό το βραβείο. Είναι μία ανταμοιβή πιστεύω των κόπων μου τη φετινή χρονιά και ελπίζω να κάνω το ίδιο φέτος με την νέα μου ομάδα, τον Εργοτέλη», είχε δηλώσει η 24χρονη διεθνής γκολκίπερ κρατώντας στα χέρια της το βραβείο της καλύτερης τερματοφύλακα για τη σεζόν 2021-22 από τον ΠΣΑΠΠ.

Η Δήμητρα Γιαννακούλη, είναι ένας από τους λόγους που ο Εργοτέλης βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα στον δεύτερο όμιλο της Ά Εθνικής Γυναικών με 34 βαθμούς και έχοντας παραβιαστεί η εστία της κρητικής ομάδας μονάχα έξι φορές μετά από 12 «στροφές». Το σύνολο του Ανδρέα Ξυδάκη έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στα play off και την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον όμιλο εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Οι «κιτρινόμαυρες» θα παλέψουν για τον «παρθενικό» τους τίτλο στη διοργάνωση κόντρα στο φαβορί και πολυνίκη του θεσμού (17), ΠΑΟΚ

Η Δήμητρα Γιαννακούλη μίλησε στο Sportal και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο πρωτάθλημα της Ά Εθνικής Γυναικών, την πρώτη της σεζόν στον Εργοτέλη, την Εθνική ομάδα αλλά και έκανε και την πρόβλεψή της για τον φετινό πρωταθλητή της Super League. Η 24χρονη διεθνής γκολκίπερ ξεκίνησε τη σεζόν με τη φανέλα των Αβαντίδων Χαλκίδας, ωστόσο μετά από κάποια ζητήματα που προέκυψαν πήρε μεταγραφή στην κρητική ομάδα λίγο πριν τη «σέντρα» του πρωταθλήματος. 

Μπορεί ο Εργοτέλης να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ;

Πιστεύω πως ναι ο Εργοτέλης μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, έχουν γίνει οι κατάλληλες προσθήκες που κάνουν ήδη την διαφορά στο πρωτάθλημα. Όλη η ομάδα, οι παίκτριες και το προπονητικό team δουλεύουμε σκληρά και επαγγελματικά και έχουμε τις βάσεις για να τα καταφέρουμε, ακολουθώντας πιστά τους στόχους και το όραμα του οργανισμού από την αρχή της σεζόν.

Πως είναι η ζωή στην Κρήτη και η πρώτη σου σεζόν στον Εργοτέλη;

Η ζωή στην Κρήτη σε σχέση με την ζωή στην Αθήνα που ήμουν τα τελευταία χρόνια είναι πολύ διαφορετική και κυρίως σε ρυθμό ζωής. Είναι πολύ πιο ήρεμα και με λιγότερο άγχος και τρέξιμο κάτι που είναι πολύ θετικό για την ψυχολογία όλων των παικτριών. Είναι μια πολύ υποστηρικτική πόλη και στο ποδόσφαιρο γυναικών και γενικά στον αθλητισμό, με φιλόξενους ανθρώπους, ανοιχτόκαρδους που μας έκαναν όλες να νιώσουμε σαν στο σπίτι μας. 

Η πρώτη μου σεζόν αν και πολύ ξαφνική με γρήγορες αποφάσεις και μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μου είναι μέχρι στιγμής είναι πάρα πολύ καλή. Πιστεύω πως προσαρμόστηκα γρήγορα και όλη η ομάδα με δέχτηκε και με έκανε μέλος της από τις πρώτες κιόλας μέρες και πιστεύω πως φαίνεται και από την συνεργασία μας μέσα στο γήπεδο αλλά και εκτός. 

Η γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Εργοτέλη/ printscreen

Αγχώθηκες με όλη αυτή την κατάσταση στις Αβαντίδες Χαλκίδας στην αρχή της σεζόν;

Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση που δημιουργήθηκε στην αρχή της σεζόν με την ομάδα των Αβαντίδων Χαλκίδας προκάλεσε όχι μόνο άγχος αλλά και στεναχώρια και σε εμένα αλλά και σε όλες τις άλλες παίκτριες της ομάδας. Είχαμε μια πολύ καλή πορεία στο περυσινό πρωτάθλημα και σαν παίκτριες ήμασταν δεμένες και δουλεύαμε σκληρά και σίγουρα δεν το περιμέναμε πως θα συμβεί κάτι τέτοιο. Χαίρομαι που τελικά η κάθε παίκτρια βρήκε το δρόμο της και πιστεύω όλα γίνονται για κάποιον λόγο. 

Βραβεύτηκες από τον ΠΣΑΠΠ ως η καλύτερη τερματοφύλακας, πως νιώθεις για αυτό;

Η βράβευση μου από τον ΠΣΑΠΠ είναι μία επιβράβευση των κόπων και της σκληρής δουλειάς που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τους προπονητές μου. Χάρηκα πάρα πολύ όταν μου ανακοινώθηκε γιατί πιστεύω είναι μεγάλη τιμή ένα τέτοιο βραβείο και συγκεκριμένα επειδή ήταν η πρώτη φορά που δόθηκαν βραβεία για το ποδόσφαιρο γυναικών και τίμησαν εμένα με αυτό.

Η Δήμητρα Γιαννακούλη στα βραβεία του ΠΣΑΠΠ/ ©Intime

Με ποιον τερματοφύλακα βλέπεις περισσότερα κοινά με εσένα;

Ο τερματοφύλακας που εδώ και χρόνια θαυμάζω και πιστεύω πως έχω κάποια κοινά είναι ο Νόιερ. Τον θεωρώ έναν από τους πιο ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές και τερματοφύλακες, θα ήθελα να τον φτάσω έστω και στο ελάχιστο και σίγουρα θα ήθελα να τον συναντήσω από κοντά κάποια στιγμή.

Με αφορμή τη γιορτή της γυναίκας τι θα ήθελες να αλλάξει άμεσα στο χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών;

Αυτό που θα ήθελα να αλλάξει άμεσα στον χώρο του ποδοσφαίρου γυναικών είναι να μας θεωρούν και εμάς επαγγελματίες και να έχουμε αν όχι τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες σίγουρα περισσότερα από ότι έχουμε τώρα. Πρέπει ο κόσμος να καταλάβει ότι και οι γυναίκες πλέον παίζουμε ποδόσφαιρο. Το κάνουμε εξίσου καλά και ήρθαμε για να μείνουμε. Δουλεύουμε το ίδιο σκληρά αλλά οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε είναι πολύ περισσότερες. Θα ήθελα να υπάρχει περισσότερη υποστήριξη από τους υπεύθυνους του ποδοσφαίρου και από τα μέσα ώστε να έχουμε την αναγνώριση και την προώθηση που μας αξίζει.

Είναι η ώρα για την εθνική γυναικών να πετύχει μια μεγάλη διάκριση;

Πιστεύω πως έχουν γίνει μεγάλα και σταθερά βήματα όσον αφορά την Εθνική μας ομάδα. Όλες οι παίκτριες δουλεύουν σκληρά και επαγγελματικά με τις ομάδες τους είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Όλες έχουμε εμπειρίες και ικανότητες που με την καθοδήγηση των προπονητών μας σίγουρα έχει έρθει η ώρα για μια μεγάλη διάκριση. Επίσης γίνεται σωστή και σκληρή δουλειά όταν μαζευόμαστε στις αποστολές οπότε μια πρόκριση είναι μονόδρομος πλέον, ειδικά τώρα με μια νέα πνοή, νέους στόχους και όραμα που φέρνει στην ομάδα ο νέος μας προπονητής. 

Εθνική Γυναικών/ ©Intime

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις αν ο Εργοτέλης κατακτήσει το πρωτάθλημα;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν πάρουμε το πρωτάθλημα θα είναι να το γιορτάσω με όλες τις παίκτριες, το προπονητικό και διοικητικό team μαζί γιατί είναι μια ομαδική προσπάθεια και θα είναι μια επιβράβευση της σκληρής μας δουλειάς. Είμαι σίγουρη ότι θα μας στηρίξει και ολόκληρη η Κρήτη με μια μεγάλη γιορτή.

H γυναικεία ομάδα ποδοσφαίρου του Εργοτέλη/ printscreen

Ποιος πιστεύεις θα αναδειχθεί πρωταθλητής της Super League;

Οι ομάδες είναι αρκετά κοντά στη βαθμολογία στο φετινό πρωτάθλημα της Super League. Όλα εξαρτώνται από τους τελευταίους αγώνες. Αν και από μικρή είμαι Ολυμπιακός λόγω οικογένειας φέτος θα ήθελα να το πάρει ο Παναθηναϊκός, καθώς από το πέρασμα μου στα γραφεία τους για την πρακτική μου κατάλαβα πόσο σκληρή δουλειά έχουν κάνει και πόσο ενωμένοι ήταν στις δυσκολίες του οργανισμού.