Ο Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Έχω παίξει 2 τελικούς Euroleague σε έδρες αντιπάλων, συνέβη σε άλλον προπονητή αυτό;» (vid)

Ο Σφαιρόπουλος στο Sportal: «Έχω παίξει 2 τελικούς Euroleague σε έδρες αντιπάλων, συνέβη σε άλλον προπονητή αυτό;» (vid)

Aχιλλέας Μαυροδόντης 13:10 - 16.11.2023 / Ανανεώθηκε: 17:32 - 16.11.2023

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος σε μια απολαυστική συνέντευξη στο Sportal! Ο κόουτς του Ερυθρού Αστέρα μίλησε για το νέο ξεκίνημά του στους Σέρβους, για την αγάπη του για τον Ολυμπιακό, τον Βασίλη Σπανούλη, το καλό φαγητό και για την πικρία που του αφήνουν οι δύο τελικοί. Παρεμπιπτόντως, η συνέντευξη γυρίστηκε μπροστά από τον πάγκο του Ολυμπιακού, εκεί όπου ο Έλληνας κόουτς έζησε μεγάλες στιγμές για 4 χρόνια.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος επέστρεψε ως αντίπαλος στο ΣΕΦ, είναι ένα κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό.

Ο Έλληνας κόουτς έκατσε στον πάγκο των Ερυθρόλευκων από το 2014 μέχρι και το 2018, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και φτάνοντας δύο φορές μια ανάσα από την κατάκτηση και της Euroleague. Παρόλα αυτά και οι δύο τελικοί παίχτηκαν στις έδρες αντιπάλων, με την Ρεάλ (2015) και την Φενέρ (2017) να θριαμβεύουν στο τέλος.

Πλέον ο δρόμος έβγαλε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον Ερυθρό Αστέρα, με τον Έλληνα κόουτς να μην έχει κλείσει ακόμη μήνα στους Σέρβους, αλλά σταδιακά να δείχνει το τι μπορεί να κάνει στον ερυθρόλευκο πάγκο.

Το Sportal έκατσε… στον πάγκο του Ολυμπιακού μαζί με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο, σημείο που ο Έλληνας κόουτς έχει ζήσει μεγάλες στιγμές και συζήτησε μαζί του για πολλά, σε ένα «γεμάτο» δεκάλεπτο.

Κάμερα & Μοντάζ: Χρήστος Τσουκαλάς

Αρχικά του ήρθε μια άσχημη ανάμνηση. «Όταν χάσαμε το τελευταίο πρωτάθλημα ήταν μια στεναχώρια», είπε, πριν συνεχίσει με τις ευχάριστες. «Πολλές ήταν οι ευχάριστες. Το 2015 με την Μπαρτσελόνα και το σουτ του Πρίντεζη, το πρωτάθλημα το 2015 και το 2016, πολλές ωραίες στιγμές».

Με τον Ολυμπιακό έζησε μεγάλες στιγμές. Τώρα φοράει πάλι ερυθρόλευκα, όμως αυτά του Ερυθρού Αστέρα. Είναι τα ερυθρόλευκα το πεπρωμένο του;

«Εσείς θα το πείτε. Είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι στον Ερυθρό Αστέρα. Είναι μια ομάδα που εκπροσωπεί το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού της Σερβίας. Είναι μια παραδοσιακά μπασκετική χώρα εδώ και δεκαετίες με πολλούς προπονητές και παίκτες υψηλού επιπέδου».

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έμεινε εκτός πάγκων για περίπου 1,5 χρόνο. Αποχώρησε από την Μακάμπι τον Φλεβάρη του 2022 και τον Οκτώβρη του 2023 ανέλαβε τον Ερυθρό Αστέρα.

«Στην αρχή ήταν εποικοδομητικό αυτό το διάστημα. Ήμουν 8 σερί σεζόν στην Ευρωλίγκα. Δεν θέλεις να είσαι εκτός, αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα λες «τουλάχιστον θα ξεκουραστώ, θα δω τα πράγματα από άλλη οπτική, θα κάνω μια ανακεφαλαίωση αυτών των ετών, πώς μπορώ να βελτιωθώ σαν προπονητής». Ήταν ωραίο τελικά το ότι έμεινα εκτός. Το καλοκαίρι η επιθυμία να επιστρέψω ήταν πιο έντονη και όταν ήρθε η πρόταση από τον Ερυθρό Αστέρα την αποδέχθηκα γιατί είναι μια μεγάλη ομάδα. Υπήρχαν προτάσεις στο ενδιάμεσο αλλά δεν ήμουν έτοιμος να ξεκινήσω».

Εδώ έρχεται το… παράδοξο. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος στις τρεις προηγούμενες ομάδες του (Πανιώνιο, Ολυμπιακό και Μακάμπι) είχε αναλάβει Νοέμβριο. Στον Ερυθρό Αστέρα αυτό έγινε Οκτώβρη, με τον ίδιο να τονίζει σε σχετική ερώτηση πως «Στις 4 τελευταίες δουλειές δεν ξεκινάω από την αρχή της χρονιάς (Πανιώνιος, Ολυμπιακός, Μακάμπι και τώρα Ερυθρό Αστέρας). Αυτό μου δίνει ένα πλεονέκτημα γιατί πλέον έχω την εμπειρία στο πώς πρέπει να μπεις μια ομάδα που τρέχει. Πώς να διαχειριστείς μια ομάδα που έχει αγώνες και που δεν την έχεις χτίσει εσύ. Νομίζω ότι προχωράμε με μέθοδο. Σιγά – Σιγά βελτιωνόμαστε, μπαίνουμε στην φιλοσοφία μου και όσο περνάει ο καιρός θα γινόμαστε καλύτεροι».

Ο Μίλος Τεόντοσιτς γράφει τρομερά νούμερα με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στον πάγκο. Ο Σέρβος προστέθηκε σε μια λίστα με μεγάλους παίκτες που έχει κοουτσάρει ο Έλληνας προπονητής, με τον ίδιο, όπως λέει στο Sportal, να έχει πλέον την εμπειρία να διαχειριστεί ταλέντα και προσωπικότητες σαν τον Μίλος.

«Είχα την τύχη και σαν βοηθός προπονητή να είμαι σε μεγάλες ομάδες, όπως ήταν ο Ολυμπιακός και είχα δει πώς είναι να διαχειρίζεσαι μεγάλους παίκτες από άλλους προπονητές. Και στον ΠΑΟΚ είχα μεγάλους παίκτες που πήγαν ΝΒΑ και στην Εθνική ομάδα που είχαμε όλους τους διεθνείς παίκτες. Έχω λοιπόν μια εμπειρία για το πώς πρέπει να διαχειριστείς. Δεν είναι μόνο ο Σπανούλης στον Ολυμπιακό. Είναι και ο Πρίντεζης που είναι μια μεγάλη προσωπικότητα, είναι και ο Παπανικολάου και ο Σλούκας και πολλοί ακόμα. Και στην Μακάμπι είχα τον Ουίλμπεκιν και άλλους που είχαν στη στόφα του μεγάλου παίκτη. Είναι σημαντικό το πώς θα τους διαχειριστείς. Με τον Τεόντοσιτς είναι η Τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε. Βέβαια πρώτη φορά με εμένα πρώτο προπονητή. Τον ξέρω καλά, με ξέρει καλά και υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Πάμε τώρα στην αφορμή για αυτή την συνέντευξη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επιστρέφει στο ΣΕΦ ως αντίπαλος, όμως εκεί έχει μόνο φίλους, μετά από 4 χρόνια στα οποία, όπως είπαμε και στην αρχή, έζησε πολλά.

«Πάντα είναι ιδιαίτερο να επιστρέφω στο ΣΕΦ. Τα χρόνια αυτά στον Ολυμπιακό είναι πάντα μέσα στην καρδιά μου και ο Ολυμπιακός το ίδιο. Τώρα εκπροσωπώ τον Ερυθρό Αστέρα και θα κάνω το καλύτερο για την ομάα μου. Συναισθηματικά όμως πάντα υπάρχει αυτό το δέσιμο το οποίο δεν θα φύγει ποτέ».

Γιάννης Σφαιρόπουλος © ABA League

Μικρό τάιμ άουτ από τον Ολυμπιακό για να πάμε στους Έλληνες προπονητές. Σφαιρόπουλος, Μπαρτζώκας και Ιτούδης είναι σε τοπ ομάδες της Euroleague. Είναι αυτό μια επιβράβευση για την «ελληνική σχολή»;

«Σίγουρα υπάρχει μια επιβράβευση και ικανοποίηση. Οι Έλληνες προπονητές έχουν αποδείξει πράγματα. Όλοι μόνο εμείς οι τρεις που τώρα είμαστε στην Ευρωλίγκα, αλλά και άλλοι που βγήκαν στο εξωτερικό και δουλεύουν πολύ σοβαρά και υπεύθυνα. Ευχόμαστε και στη νέα γενιά να συνεχίσει αυτό το έργο που έχουμε ξεκινήσει εμείς».

Επιστροφή στον Ολυμπιακό και στην μεγάλη ατυχία. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, στα 4 χρόνια που ήταν στον Ερυθρόλευκο πάγκο, έζησε μεγάλες στιγμές, φτάνοντας δύο φορές μέχρι το Final 4 της Euroleague και μάλιστα παίρνοντας ισάριθμες προκρίσεις στον τελικό. Παρόλα αυτά, εκεί έπρεπε να αντιμετωπίσει τους γηπεδούχους. Αυτή η ατυχής συγκυρία του έχει σίγουρα αφήσει μια πικρία…

«Ναι μου έχει αφήσει πίκρα. Είναι ατυχία να παίξεις τελικό στην έδρα του αντιπάλου και έγινε δύο φορές. Είναι αρνητική συγκυρία. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί σε άλλο προπονητή αυτό. Σου μένει κάτι, ότι ίσως, εάν ήσουν σε ουδέτερο γήπεδο, θα ήταν καλύτερα τα πράγματα».

Κεφάλαιο Βασίλης Σπανούλης λίγο πριν το τέλος. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ο οποίος έδωσε το παρών στην βράβευση του «Kill Bill», έχει σίγουρα πράγματα να πει για τον εμβληματικό αρχηγό του Ολυμπιακού!

«Έχω κοουτσάρει πολλούς καλούς παίκτες. Ο Βασίλης έχει κάτι ιδιαίτερο. Είχε αυτό που δεν έχω βρει σε κάποιον άλλον. Αυτό το «refuse to lose». Να αρνείται να χάσει. Ήταν μοναδικός», είπε για τον παίκτη Βασίλη Σπανούλη, ενώ δεν παρέλειψε να μας μιλήσει και για τον προπονητή Βασίλη Σπανούλη!

«Πάει πολύ καλά. Είμαστε σε επαφή. Νομίζω πως κάνει εξαιρετική δουλειά. Έχει ταλέντο και σε αυτό, γιατί ασχολείται με το μπάσκετ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Κερδίζοντας εμπειρίες νομίζω ότι θα ανεβαίνει ακόμη περισσότερο», τόνισε.

Τέλος, σε ερώτηση για τον κόσμο του Ερυθρού Αστέρα και την σχέση την οποία έχει χτίσει μέχρι στιγμής μαζί τους, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είπε: «Ακόμα δεν έχει κλείσει μήνας, αλλά ο κόσμος έχει αναγνωρίσει την προσπάθεια που γίνεται. Ακόμα δεν έχουμε δείξει αποτελέσματα συνολικά. Έχουμε κάποια καλά αποτελέσματα, αλλά όχι σε διάρκεια. Μόλις έρθουν αυτά τα αποτελέσματα και δει ο κόσμος την προσπάθεια, θα υπάρξει μεγαλύτερο δέσιμο. Υπάρχει ήδη, αλλά νομίζω πως θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο».

🔴Sportal Euroleague Show για το Ολυμπιακός - Ερυθρός Αστέρας και όλη τη δράση της Πέμπτης