Κλαβέρ στο Sportal: «Ωραίος τύπος ο Μπαρτζώκας - Όταν τον ακούς να μιλάει ελληνικά έχεις πρόβλημα»

Aχιλλέας Μαυροδόντης 11:44 - 16.12.2023 / Ανανεώθηκε: 11:45 - 16.12.2023

Ο Βίκτορ Κλαβέρ θυμήθηκε τις εμπειρίες του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα στα χρόνια τους στη Λοκομοτίβ Κουμπάν, αποθεώνοντας τον Έλληνα κόουτς, ενώ σχολίασε και την απόφασή του να αφήσει στα κρύα του λουτρού εκείνο το καλοκαίρι τον Παναθηναϊκό και να επιλέξει την Μπαρτσελόνα.

Ο Βϊκτορ Κλαβές είναι ένας από τους αθλητές που έχει φάει με το κουτάλι την Euroleague. Ο 35χρονος Ισπανός, που μπορεί να μην είναι πλέον στη πρώτη νιότη του, αλλά παραμένει ένας εξαιρετικός παίκτης, έδειξε εξάλλου την ποιότητά του και στο ΣΕΦ με το κομβικό τρίποντο που σημείωσε. 

Αυτή του η προσπάθεια ήταν... μαχαίρι στην καρδιά της ομάδας του πρώην προπονητή του, Γιώργου Μπαρτζώκα, για τον οποίο βέβαια ο Βίκτορ Κλαβέρ είχε μόνο καλά πράγματα να θυμάται. 

Το Sportal συνομίλησε με τον Ισπανό σταρ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στην συνεργασία του με τον Γιώργο Μπαρτζώκα, ενώ μίλησε επίσης για τον Σάσα Βεζένκοφ, την παραλίγο συμφωνία του με τον Παναθηναϊκό το 2016, ενώ απάντησε και στις ερωτήσεις των αναγνωστών μας. 

Αρκετά είπαμε όμως εμείς. Ας μας τα πει ο ίδιος ο Βίκτορ Κλαβέρ...

Κάμερα & μοντάς: Χρήστος Τσουκαλάς
Υποτιτλισμός: Μαριάννα Αρφαρά 

-Βίκτορ σε ευχαριστούμε που είσαι μαζί μας. Πώς είναι να τίθεσαι αντιμέτωπος με τον προπονητή που σε πήγε πρώτη φορά στην καριέρα του σε Final 4, τον Γιώργο Μπαρτζώκα;

-Είναι ξεχωριστός προπονητής για εμένα. Ήμασταν μαζί και στην Μπαρτσελόνα, οπότε νομίζω πως έχουμε καλή σύνδεση. Με βοήθησε πολύ στην Λοκομοτίβ και πετύχαμε, παίζοντας στο Final 4. Του είμαι ευγνώμων για όσα έκανε και το πόσο με βοήθησε.

-Ποια είναι η πιο διασκεδαστική ανάμνηση που έχεις με εκείνον; Φυσικά κάτι που μπορεί να βγει στην κάμερα.

-Τίποτα ιδιαίτερο. Είναι πολύ ωραίος τύπος. Είναι προπονητής και πρέπει να είναι σοβαρός και σκληρός με τους παίκτες, αλλά ταυτόχρονα είχε πάντα καλή διάθεση και εκτός γηπέδου ήταν ένας τύπος που μπορείς να μιλήσεις μαζί του για τα πάντα. Δε έχω κάποια ιδιαίτερη εμπειρία.

-Να σε βοηθήσω λίγο. Ένα βίντεο είχε γίνει viral τότε, όταν σας φώναζε «όλοι γελάνε μαζί μας» σε ένα τάιμ άουτ. Είχε κι άλλα τέτοια ξεσπάσματα σε τέτοιες στιγμές;

-Ναι ναι. Όταν ήταν πραγματικά θυμωμένος μιλούσε ελληνικά. Όταν τον ακούς να μιλάει ελληνικά, τότε έχεις πρόβλημα, αλλά αυτό δεν συνέβη πολλές φορές.

-Έχω μια ερώτηση που όλοι οι Έλληνες έχουμε όταν δούμε έναν Ισπανό παίκτη. Τι συμβαίνει με τις γενιές σας τα τελευταία χρόνια; Γιατί μας κερδίζετε με κάθε τρόπο!

-Είμαστε τυχεροί. Κάνουμε πολύ καλή δουλειά στο να εντάξουμε τους νεαρούς παίκτες στην Εθνική και να τους βοηθήσουμε, όπως πολλοί βετεράνοι έχουν κάνει με πολλούς από εμάς. Έχουμε χημεία στην ομοσπονδία και κρατάμε αυτή την γενιά για πολλά χρόνια. Υπάρχει ταλέντο γιατί γίνεται καλή δουλειά στις μικρές ηλικίες και αυτό είναι το κλειδί.

-Πιθανότατα υποστήριζες στον τελικό τη Ρεάλ, αλλά μίλησε με τον Γιουλ μετά το μεγάλο σουτ ή με τον Μπαρτζώκα μετά;

-Πίστευα πως θα κερδίσει ο Ολυμπιακός. Ήταν πολύ καλή ομάδα και το άξιζε με τη χρονιά που έκανε. Φοβήθηκα όταν πήρε τη μπάλα ο Σέρχι (Γιουλ) γιατί έχει βάλει πολλά τέτοια καλάθια. Ως φίλος του ανησύχησα, αλλά είναι έτσι. Είναι πάντα έτοιμος για μεγάλα σουτ και μετά το καλοκαίρι ήταν χαρούμενος με αυτό το σουτ. Ήμουν χαρούμενος και υπερήφανος για εκείνον, αλλά ταυτόχρονα υποστήριζα τον Μπαρτζώκα και τον Σάσα (Βεζένκοφ), οπότε…

-Ο Σάσα. Σε ευχαριστώ που μου θύμισες πως τον είχες στην Μπαρτσελόνα. Περίμενες πως θα γίνει ο MVP και θα πάει στο ΝΒΑ, γιατί στην Μπαρτσελόνα ήταν η αλλαγή σου και δεν έπαιζε.

-Νομίζω πως πήγε στη Μπαρτσελόνα νωρίς. Όλοι ήξεραν πως είναι μεγάλο ταλέντο και γεννήθηκε για να παίξει μπάσκετ. Μπορεί να κάνει τα πάντα στο γήπεδο και νομίζω πως είχε τον τέλειο ρόλο στον Ολυμπιακό με τον κόουτς και έγινε ό,τι έγινε. Βγήκε MVP και έχει τώρα την ευκαιρία να παίξει στο ΝΒΑ. Ελπίζω να πάρει τα λεπτά που αξίζει τα επόμενα χρόνια.

-Ήσουν μεγάλη είδηση πριν μερικά χρόνια εδώ στην Ελλάδα, λόγω της προφορικής συμφωνίας ή ό,τι έγινε με τον Παναθηναϊκό. Μπορείς να ξεκαθαρίσεις τι συνέβη τότε;

-Ήταν η χρονιά μετά την Λοκομοτίβ. Πραγματικά ήθελα να παίξω σε μια ομάδα Ευρωλίγκας και συζητούσαμε (με τον Παναθηναϊκό), όταν ο κόουτς Μπαρτζώκας συμφώνησε με την Μπαρτσελόνα. Αυτό ήταν κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Παναθηναϊκό. Ήταν η πρώτη ευκαιρία μου να έρθω στην Αθήνα, γιατί μου αρέσει να παίζω στο ΟΑΚΑ και ήταν καλή εμπειρία. Όμως τα πράγματα συνέβησαν έτσι, ο κόουτς με ήθελε στην Μπαρτσελόνα. Ήθελα κι εγώ να πάω στην Μπαρτσελόνα και έτσι έγινε.

-Είπες πως ήταν ωραία εμπειρία να παίζεις στο ΟΑΚΑ. Μετά από αυτό πώς ήταν; Γιατί θυμάμαι γιούχα και μερικές βρισιές από τους οπαδούς.

-Την πρώτη φορά που παίξαμε φιλικό, ήταν απέναντι στην Μακάμπι για το τουρνουά προς τιμή του Διαμαντίδη. Θυμάμαι τον κόσμο να με γιουχάρει. Νομίζω όμως πως αυτό είναι ένα καλό σημάδι, το να σε γιουχάρουν επειδή δεν πήγες στην ομάδα τους αυτό σημαίνει πως πραγματικά σε ήθελαν να παίξεις για εκείνους και το πήρα ως κοπλιμένο.

-Μετάνιωσες για αυτή σου την απόφαση;

-Όχι. Πέρασα όμορφα στην Μπαρτσελόνα. Δεν ξέρω τι θα συνέβαινε εάν έπαιζα για τον Παναθηναϊκό, αλλά ποτέ δεν μπορείς να πας πίσω.

-Πριν σε αφήσουμε, έχουμε μερικές ερωτήσεις από το κοινό μας. ανεβάσαμε ένα instastory λέγοντας πως θα έχουμε τον Βίκτορ Κλαβέρ μαζί μας και όλες αυτές ήταν οι ερωτήσεις που μας έστειλαν. Φυσικά δεν θα τις ρωτήσουμε όλες. Πολλοί σε ρωτάνε για την εμπειρία σου με τον κόουτς «Μπι». Ο Πετράκης ρωτάει «Ευρωλίγκα ή ΝΒΑ»;

-Για εμένα η Ευρωλίγκα. Προφανώς στο ΝΒΑ έχουν τους καλύτερους παίκτες, το σόου είναι μεγαλύτερο, αλλά ο τρόπος που παίζουμε εδώ και ο τρόπος με τον οποίο ανταγωνίζονται οι ομάδες, το Final 4, τα συναισθήματα, όπως και όπως λέει και το σλόγκαν της Ευρωλίγκας, είναι μεγαλύτερο από αυτό που γίνεται στο ΝΒΑ.

-Και μια τελευταία ερώτηση. Μιλήσαμε για την πρόταση του Παναθηναϊκού. Δέχθηκες πρόταση από κάποια άλλη ομάδα της Ελλάδας;

-Όχι. Όχι. Αυτή ήταν η μόνη φορά που πλησίασα στο να παίξω στην Ελλάδα.

-Σε ευχαριστούμε πολύ.