Ο Ντιόγκο στην εξομολόγηση της ζωής του στο Sportal: «Έκλαψα πολύ όταν έφυγα απ' τον Ολυμπιακό»

Ο Ντιόγκο στην εξομολόγηση της ζωής του στο Sportal: «Έκλαψα πολύ όταν έφυγα απ' τον Ολυμπιακό»

Ελένη Ανδρικοπούλου 11:15 - 06.03.2024 / Ανανεώθηκε: 11:46 - 06.03.2024

Ο Λουίς Ντιόγκο λίγους μήνες μετά την απόφαση του να κρεμάσει τα παπούτσια του άνοιξε την καρδιά του στο Sportal και μίλησε για την παρουσία του στον Ολυμπιακό, τον Ερνέστο Βαλβέρδε, το «μοιραίο» ματς με τη Μακάμπι αλλά και τη ζωή στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Τίτλους τέλους στην ποδοσφαιρική του καριέρα έριξε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Λουίς Ντιόγκο, ο οποίος ανακοίνωσε σε ηλικία 36 ετών πως αποσύρεται από την ενεργό δράση με τελευταίο του σταθμό, την Johor Darul Ta’zim στη Μαλαισία. «Είχα το πιο όμορφο ταξίδι, παρά τα απρόβλεπτα γεγονότα και κάποιες απογοητεύσεις, η πορεία ήταν γεμάτη επιτυχίες», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ανάρτησή που έκανε στα social media.

Ο πρώην Βραζιλιάνος επιθετικός πέρασε φυσικά κι από τα ελληνικά γήπεδα. Σε ηλικία 20 ετών, ο Λουίς Ντιόγκο άφηνε την πατρίδα του και την Πορτουγκέζα για την Ελλάδα και τον Ολυμπιακό. Ο Σωκράτης Κόκκαλης έδωσε σχεδόν 10 εκατ. ευρώ για να τον φέρει στον Πειραιά. Όλοι περίμεναν πολλά από τον ταλαντούχο φορ. Η πρώτη σεζόν του με τους «ερυθρόλευκους» ήταν τρομερή, καθώς είχε 16 γκολ και 11 ασίστ. Η συνέχεια όμως δεν ήταν η ανάλογη...

Ανήκε στην ΠΑΕ Ολυμπιακός από το 2008 μέχρι το 2013 και δεν κατάφερε να καθιερωθεί στην ομάδα του Πειραιά παρά μόνο για ένα σχετικά μικρό διάστημα. Συνολικά είχε 78 αγώνες με 23 γκολ και 14 ασίστ. Έχει στην τροπαιοθήκη του 3 Πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα Ελλάδας, 1 Copa Libertadores, 4 Πρωταθλήματα Ταϊλάνδης, 4 Champions Cup Ταϊλάνδης, 1 Κύπελλο Ταϊλάνδης, 2 League Cup Ταϊλάνδης, 3 Πρωταθλήματα Μαλαισίας και επίσης ένα Super Cup Μαλαισίας και ένα FA Cup Μαλαισίας.

Λίγους μήνες μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση, ο Ντιόγκο άνοιξε την καρδιά του στο Sportal και μίλησε για την παρουσία του στον Ολυμπιακό, τη συνεργασία του με τον Ερνέστο Βαλβέρδε, τα σωστά και τα λάθη του, το «μοιραίο» ματς με τη Μακάμπι αλλά και τη ζωή στην Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

  • Έχουν περάσει πάνω από 15-16 χρόνια από το 2008, όταν και συμφωνήθηκε η μεταγραφή σου στον Ολυμπιακό. Πώς θυμάσαι εκείνες τις μέρες; Ποιο ήταν το παρασκήνιο εκείνης της μεταγραφής;

«Είχα προσφορές κι από άλλες ομάδες όχι μόνο από τον Ολυμπιακό. Η μητέρα μου κι ο ατζέντης μου μετά από πρόσκληση επισκέφτηκαν στις εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού κι αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφασή μου».

  • Τότε, πρόεδρος ήταν ο Σωκράτης Κόκκαλης. Πώς ήταν η σχέση του μαζί του; Σου είπε κάτι ιδιαίτερο για να σε πείσει, γιατί εκείνο το καλοκαίρι έκανε τρομερές προσπάθειες για να σε αποκτήσει από την Πορτουγκέζα.

«Ο Κόκκαλης με είχε βοηθήσει πολύ στην πρώτη μου χρονιά να προσαρμοστώ. Προσαρμόστηκα πολύ γρήγορα κι ο τρόπος που οι οπαδοί και οι άνθρωποι στον σύλλογο με υποδέχτηκαν με βοήθησε πολύ».

  • Η πρώτη σου σεζόν στον Ολυμπιακό ήταν πολύ καλή. Μόλις 21 ετών κατάφερες να πετύχεις 16 γκολ, να μοιράσεις πολλές ασίστ, έχοντας προπονητή τον Ερνέστο Βαλβέρδε. Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε να έχεις τόσο καλή χρονιά;

«Μου έχει συμπεριφερθεί πολύ καλά, είχα πολύ καλή σχέση μαζί του. Είχαμε μια πολύ καλή ομάδα, με πολλούς έμπειρους παίκτες».

Ντιόγκο - Βαλβέρδε /©Intime
  • Από τη δεύτερη χρονιά και μετά, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε. Βλέποντας πλέον τα πράγματα από μακριά και πιο ψύχραιμα, τι θεωρείς ότι δεν πήγε καλά;

«Στη δεύτερη σεζόν μου, πολλοί παίκτες έφυγαν, είχα πολλούς τραυματισμούς με αποτέλεσμα να μην έχω αγωνιστικό ρυθμό και δεν μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα όπως ήθελα. Ακόμη έγιναν πολλές αλλαγές προπονητών, δεν ήταν μια καλή σεζόν για μας. Επίσης, ο Γκαλέτι είχε προβλήματα, ο Μπελούτσι, ο Λέτο, ο Τζόλε και πολλοί άλλοι παίκτες έφυγαν, ο Άντζας αποσύρθηκε».

  • Πιστεύεις ότι έκανες εσύ κάποιο λάθος σε αυτήν την πορεία;

«Φυσικά κι έκανα μερικά λάθη, αλλά μου χρησίμευσαν ως μάθημα κι εμπειρία».

  • Τι συνέβη κι έφυγες από τον Ολυμπιακό;

«Μετά το παιχνίδι στο Ισραήλ, όπου αποβλήθηκα στο ματς με τη Μακάμπι, υπήρξε μια συνάντηση κι ο πρόεδρος δεν ήταν ευχαριστημένος με αυτό που συνέβη. Φυσικά δεν έπρεπε να είχα πάρει κόκκινη κάρτα, αλλά είχαν μείνει μόνο λίγα λεπτά και δεν τα πηγαίναμε καλά στο παιχνίδι. Πιστεύω ότι ακόμη και χωρίς την κόκκινη κάρτα δεν θα κερδίζαμε. Έμαθα ότι η σύζυγός μου είχε μείνει έγκυος, μετά τον αγώνα, κι έλαβα την πρόσκληση να πάω στη Φλαμένγκο. Αν θυμάστε την αρχή της σεζόν του 2010 ίσως να ήταν η καλύτερή μου, είχα προετοιμαστεί πολύ για αυτήν την σεζόν, αλλά μετά το παιχνίδι στο Ισραήλ όλα άλλαξαν».

  • Πως ήταν η συνεργασία σου με τον Ερνέστο Βαλβέρδε και ποια είναι η γνώμη σου για εκείνον; Πλέον, είναι πολύ κοντά να οδηγήσει την Μπιλμπάο στο Champions League, ενώ ήταν και στον πάγκο της Μπαρτσελόνα.

«Ο Ερνέστο Βαλβέρδε είναι ένας από τους καλύτερους προπονητές που είχα, δεν ξέρω αν θυμάστε ότι είχε δυσκολίες στην αρχή με τον Ολυμπιακό. Νομίζω ότι είχαμε καλό συγχρονισμό μαζί του και μαζί είχαμε μια πολύ καλή σεζόν».

  • Στη Σάντος υπήρξες συμπαίκτης με τον Νεϊμαρ. Πώς ήταν η κοινή σας πορεία και πώς είναι τελικά ως άνθρωπος;

«Γνώρισα τον Νεϊμάρ όταν ήταν νέος, ήταν ένα απίστευτο αγόρι, πολύ ταπεινό και απλό, και ήταν ο καλύτερος παίκτης που έπαιξα χωρίς αμφιβολία».

  • Παρακολουθείς σήμερα το ελληνικό πρωτάθλημα; Έχεις εικόνα για το τι συμβαίνει στη Super League;

«Πάντα προσπαθώ να παρακολουθώ τον Ολυμπιακό».

  • Για τον σημερινό Ολυμπιακό τι άποψη έχεις; Πού μπορεί να φτάσει σε πρωτάθλημα και Conference League;

«Ο Ολυμπιακός είναι μεγάλη ομάδα και παλεύει πάντα για το καλύτερο».

  • Με τη Μακάμπι είχε παίξει ο Ολυμπιακός και το 2010… Τι θυμάσαι από εκείνο το ματς ;τι πήγε λάθος και αποκλείστηκε;

«Ήταν μια δύσκολη στιγμή για μένα, εύχομαι να είχα εξηγήσει και να είχα μιλήσει καλύτερα με τον πρόεδρο. Τότε δεν μιλούσα αγγλικά, εύχομαι να είχα καλύτερη επικοινωνία μαζί του, αλλά έχω πολύ σεβασμό για αυτόν για όλα όσα κάνει για τον Ολυμπιακό».

  • Από τον Ολυμπιακό αποχώρησες το 2013. Θυμάσαι κάτι από εκείνες τις μέρες; Πως ήταν η σχέση σου με τον Βαγγέλη Μαρινάκη;

«Μπορώ να πω ότι ήταν μια από τις πιο θλιβερές μέρες της ζωής μου, έκλαψα πολύ όταν έφτασα σπίτι. Στη συνέχεια έμαθα ότι η σύζυγός μου ήταν έγκυος, που το έκανε λίγο πιο ελαφρύ».

  • Είχες συμπαίκτη τον Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Θεωρείς ότι η επιστροφή του σε ένα καίριο πόστο στον Ολυμπιακό θα βοηθήσει την ομάδα; Είναι σημαντική η παρουσία τέτοιων προσωπικοτήτων ακόμα και σε τέτοιες θέσεις;

«Ο Κοβάτσεβιτς ήταν ένας μεγάλος παίκτης, επιστρέφοντας σε έναν άλλο ρόλο δεν μπορώ να σας πω αν θα είναι καλός ή όχι».

Ντιόγκο - Κοβάσεβιτς /©Intime
  • Κοιτώντας πίσω την καριέρα σου, ποια θεωρείς κορυφαία στιγμή που έζησες;

«Δεν μπορώ να ξεχωρίζω κάποια. Θυμάμαι κάθε στιγμή της καριέρας μου, από κάθε ομάδα».

  • Υπάρχει κάτι για το οποίο έχεις μετανιώσει σε αυτή την πορεία και τι θα έκανες διαφορετικά;

«Φυσικά, αν είχα το μυαλό που έχω σήμερα, θα είχα κάνει κάποια πράγματα διαφορετικά. Αλλά όπως σας είπα προηγουμένως, με βοήθησε να γίνω αυτό που είμαι σήμερα, οπότε δεν έχω μετανιώσει, όλα γίνονται για να μαθαίνουμε».

  • Πέρασες πολλά στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο; Απογοητεύτηκες ποτέ τόσο πολύ ώστε να σκεφτείς να τα παρατήσεις;

«Όταν ήμουν παιδί, ναι. Έπαιρνα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και στη Βραζιλία έχουν πολύ φασαρία και δεν υπάρχει χώρος ούτε καν για να κινηθείς,. Μου έπαιρνε δυόμιση ώρες να πάω και να γυρίσω κάθε μέρα και είχα πολύ λίγα χρήματα για φαγητό μετά την προπόνηση. Ήταν πολύ δύσκολο και σκληρό».

  • Πως αποφάσισες να πας στην Ταϊλανδή και μετά στη Μαλαισία; Πως ήταν η ζωή εκεί;

«Η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, ήταν το καλύτερο πράγμα που συνέβη στη ζωή μου. Είχε τεράστιο αντίκτυπο στην προσωπική μου ζωή. Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα έπαιζα σε αυτά τα μέρη, και προς έκπληξή μου, ήμουν πολύ χαρούμενος, όχι μόνο εγώ αλλά και η οικογένειά μου».

  • Πριν από λίγους μήνες αποφάσισες να βάλεις τέλος στην καριέρα σου… Πέτυχες όσα είχες ονειρευτεί κι αν γυρνούσες το χρόνο πίσω τι θα άλλαζες;

«Είμαι πολύ χαρούμενος με την καριέρα μου. Πηγαίνοντας πίσω τον χρόνο, από την ώρα που άφησα τη φαβέλα, κατάφερα να πραγματοποιήσω ένα παιδικό όνειρο».

  • Ποιο γκολ σου σου έχει μείνει αξέχαστο;

«Είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο ένα γκολ. Αν ήταν να επιλέξω ένα με τη φανέλα του Ολυμπιακού χωρίς αμφιβολία είναι αυτό εναντίον της Μπενφίκα. Ήταν ένα πολύ όμορφο βράδυ».

  • Πως θα περιέγραφες την έδρα και τον κόσμο του Ολυμπιακού;

«Είναι εντυπωσιακοί και πολύ παθιασμένοι. Δεν θα τους ξεχάσω ποτέ!»

  • Ποιον θεωρείς καλύτερο ποδοσφαιριστή αυτή την στιγμή και ποια ομάδα θεωρείς φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Euro;

«Νομίζω ότι η εθνική ομάδα της Γαλλίας είναι πολύ δυνατή. Ο Βινίσιους Τζούνιορ. Είμαι Βραζιλιάνος, πρέπει να επαινέσω έναν συμπατριώτη (γέλια)».