O Αριστείδης Καμπανός στο Sportal: «Αν οι πρόεδροι των ομάδων πάρουν απόφαση να σταματήσουν τα επεισόδια ένα μεγάλο μέρος των οπαδών θα τους ακούσει»

O Αριστείδης Καμπανός

i

© Sportal

O Αριστείδης Καμπανός στο Sportal: «Αν οι πρόεδροι των ομάδων πάρουν απόφαση να σταματήσουν τα επεισόδια ένα μεγάλο μέρος των οπαδών θα τους ακούσει»

Τζιοβάνι Ζάκαρη 17:00 - 24.11.2023

Συνέντευξη στο Sportal παραχώρησε ο πατέρας του αδικοχαμένου Άλκη, Αριστείδης Καμπανός, ο οποίος μίλησε για τη βία στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Δεν έχουν περάσει πολλά 24ωρα από τη στιγμή που οπαδοί του ΠΑΟΚ και του Άρη συγκρούστηκαν στη Θεσσαλονίκη, προκαλώντας ένα ακόμα επεισόδιο με οπαδικά κίνητρα. Δυστυχώς τα φαινόμενα βίας δεν λένε να σταματήσουν παρά τον άδικο χαμό δύο νέων παιδιών. Τι και αν μέσα σε διάστημα δύο χρόνων έχασαν τη ζωή τους δύο νέα παιδιά; Ο Άλκης και ο Μιχάλης δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τους χούλιγκανς να συνεχίσουν το καταστροφικό τους έργο.

Για το ζήτημα της οπαδικής βίας μίλησε στο Sportal ο Αριστείδης Καμπανός, ο οποίος επισήμανε κάτι πολύ σημαντικό. Ο ίδιος υποστήριξε πως αν οι διοικήσεις των ομάδων αποφασίσουν να βάλουν τέλος στη βία, τότε οι οπαδοί θα τους ακολουθήσουν και έτσι τα επεισόδια θα μειωθούν αρκετά. Παράλληλα, ο ίδιος, ως εκλεγμένος εκπρόσωπος της πολιτείας πλέον, υποστήριξε πως αυτή μπορεί και πρέπει να συμβάλλει ώστε να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα. 

Αναλυτικά τα όσα είπε στο Sportal ο Αριστείδης Καμπανός:

Το πρώτο ερώτημα που θα ήθελα να σας θέσω είναι για τα φαινόμενα βίας και ότι αυτά όχι απλά δεν μειώνονται αλλά βλέπουμε να αυξάνονται; Εσείς γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

«Το ποδόσφαιρο είναι το πιο λαοφιλές άθλημα με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει φιλάθλους από όλα τα κοινωνικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Κατά συνέπεια περιθωριακές ομάδες ατόμων με ακραίες αντιλήψεις βρήκαν στέγη στους συνδέσμους των ποδοσφαιρικών ομάδων. Είναι σαφές ότι τα άτομα αυτά δεν έχουν ενιαίο ιδεολογικό υπόβαθρο.

Κοινός παρανομαστής η αγάπη τους για την ποδοσφαιρική ομάδα και το νεαρό της ηλικίας. Έχουν αναγάγει την ομάδα σε ιδέα αντικαθιστώντας άλλες ιδέες όπως πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια. Αυτή η στρεβλή ιδεολογική υποκατάσταση μαζί με την επαναστατική διάθεση των νέων δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα. Θα αναρωτηθεί κανείς ότι όλα αυτά τα φαινόμενα ίσχυαν και παλαιότερα γιατί παρουσιάζουν έξαρση το τελευταίο καιρό;

Σύμφωνα με την δική μου άποψη είναι ότι τα δύο χρόνια που σταμάτησαν οι δια ζώσης παρακολουθήσεις των ποδοσφαιρικών αγώνων, απέκλεισε και τις προαναφερόμενες εξτρεμιστικές ομάδες ατόμων οι οποίες παλαιότερα εκτόνωναν τα συναισθήματα τους στο γήπεδο μαζί όπως και αυτά της οργής και του θυμού.

Υπήρχαν δηλαδή μικρότερα ξεσπάσματα βίας σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Κατά συνέπεια αυτό που φούντωνε το παραπάνω διάστημα μαζί με την επιείκεια του νόμου που αντιμετώπιζε - έως πρόσφατα - τέτοιου είδους φαινόμενα, ξέσπασε στο παρόντα χρόνο. Άλλωστε τα περισσότερα επεισόδια με οπαδούς έγιναν εκτός γηπέδων σε δημόσιους χώρους. Αυτό αποτελεί προσωπική εκτίμηση και χρήζει περισσότερης ανάλυσης!»

Μέσα σε δύο χρόνια θρηνήσαμε δύο νέα παιδιά; Θεωρείτε ότι αυτό αντί να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία την πότισε με περισσότερη τοξικότητα;

«Σίγουρα, είναι ότι τα εγκλήματα που έγιναν απέναντι στον Άλκη και στον Μιχάλη έχουν ευαισθητοποιήσει την Ελληνική κοινωνία καθώς άλλωστε γίναμε – εγώ με την σύζυγο μου -αποδέκτες μηνυμάτων αγάπης και συμπαράστασης από πολύ κόσμο. Είναι φυσικό επίσης και από την αντίθετη πλευρά ότι τα παραπάνω γεγονότα δημιούργησαν τοξικότητα στις ψυχές ορισμένων παιδιών τα οποία δεν μεγάλωσαν σε υγιές περιβάλλον και τα οποία δεν έχουν γίνει δέκτες της Ελληνικής Παιδείας.

Βρίσκονται σε λανθάνουσα ψυχολογική κατάσταση με αποτέλεσμα το μίσος που έχουν μέσα τους για κάθε τι αντίθετο από αυτό που υποστηρίζουν να μεγαλώνει μετά από τέτοια γεγονότα και να εκδηλώνεται με πράξεις βίας. Είναι δύσκολο να γιατρευτούν αυτά τα παιδιά. Μόνο ο φόβος της ποινής ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά. Η μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση της επόμενης νέας γενιάς.

Μετά τον Άλκη και τον Μιχάλη ακούγαμε ότι η πολιτεία θα πάρει δραστικά μέτρα. Όμως ο καιρός πέρασε και δεν άλλαξε τίποτα. Πιστεύετε πως η πολιτεία δεν μπορεί να ασχοληθεί ή ότι η πολιτεία δεν θέλει να ασχοληθεί».

«Δεν είναι σωστό εκ μέρους μου να κάνω διάχυση ευθυνών για τα εγκλήματα αθλητικής βίας που έλαβαν χώρα τον τελευταίο καιρό. Πάντως εάν κάποιος θέλει να προσεγγίσει ολιστικά το πρόβλημα της αθλητικής βίας και ειδικότερα στο χώρο του ποδοσφαίρου πρέπει να αποδεχθεί ότι έχουν γίνει λάθη και από την πλευρά της πολιτείας. Είτε αφορά στην ελαστικότητα των νόμων για την τέλεση εγκλημάτων, είτε η αποφυγή της τιμωρίας των ενόχων λόγω καθυστέρησης απόδοσης δικαιοσύνης είτε ατολμία σε εκτέλεση ελέγχων στους οπαδικούς συλλόγους με αποτέλεσμα να λειτουργούν ως κέντρα υπόθαλψης εγκληματιών είναι μερικά από τα τρωτά σημεία. 

Αλλά όπως έχω αναφέρει και παλαιότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις έτσι ώστε από την μία μέρα στην άλλη να έχουμε απτά αποτελέσματα. Οι 2 βασικοί άξονες που πρέπει να κινηθεί η πολιτεία είναι η Αποτροπή και η Πρόληψη. Στην Αποτροπή έχουν γίνει πράγματι βήματα βελτίωσης, στη νομοθεσία στην απόδοση δικαιοσύνης ενώ γίνονται προσπάθειες αύξησης αποτελεσματικότητας δράσης της Αστυνομίας. Η Πρόληψη όμως είναι αυτή που θα φέρει γιατρειά στο αθλητικό χώρο. Είναι η ηθική διαπαιδαγώγηση των νέων γενιών.

Εσείς πλέον ανήκετε στην πολιτεία, έστω και στο κομμάτι της αυτοδιοίκησης. Πως θεωρείτε ότι μπορείτε να συμβάλλετε στο να εξαλειφθεί η βία;

«Μπήκα στο στίβο της πολιτικής γιατί αγαπάω τον τόπο μου αγαπάω την Ελλάδα παρά την στεναχώρια και τη θλίψη που έχω πάρει. Το φαινόμενο της οπαδικής βίας δεν αντιμετωπίζεται με σκέψεις και ενέργειες μοναχά ενός ατόμου. Πρέπει να υπάρχει η θέληση και η προσπάθεια όλων των φορέων και των παραγόντων του αθλητισμού. Και προς αυτή τη κατεύθυνση θα κινηθώ.

Θα προσπαθήσω να ενεργοποιήσω πρόσωπα και καταστάσεις που το μοναδικό τους μέλημα θα είναι η εξυγίανση του φιλαθλητικού χώρου στο ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο δεν θα αποτελεί πλέον την υποκουλτούρα του αθλητισμού.

Ο «μαχητής των δρόμων» που μάχεται στην μνήμη του Μιχάλη Κατσούρη στο Sportal: «Να αφήσουν τους χουλιγκανισμούς»
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

09:23 - 01.11.2023

Ο «μαχητής των δρόμων» που μάχεται στην μνήμη του Μιχάλη Κατσούρη στο Sportal: «Να αφήσουν τους χουλιγκανισμούς»

Ο «μαχητής των δρόμων», Χρήστος Ναβροζίδης μίλησε στο Sportal για την απόφασή του να αφήσει μακριά από τη ζωή του τον χουλιγκανισμό, προκειμένου να ασχοληθεί με την πάλη, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη σημερινή κοινωνία αλλά και για τον αδικοχαμένο οπαδό της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσούρη.

Έχετε επικοινωνήσει με κάποιον πρόεδρο η έστω έχετε προσπαθήσει. Θεωρείτε πως αν εκείνοι το πάρουν απόφαση να βάλουν τέλος στα επεισόδια τότε αυτά θα σταματήσουν;

«Όχι δεν έχω επικοινωνήσει με κανένα πρόεδρο ποδοσφαιρικής ομάδας. Είναι προφανές ότι οι πρόεδροι των ομάδων του ΠΑΟΚ και του Άρη είναι οι κύριοι παράγοντες στον αγώνα κατά της οπαδικής βίας στη πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αν πάρουν απόφαση μαζί, να σταματήσουν τα επεισόδια ένα μεγάλο μέρος των οπαδών θα τους ακούσει. Παρόλα αυτά θα υπάρξουν πάλι αποκλίνουσες δράσεις μεμονωμένων ατόμων που πιθανόν να οδηγήσουν σε πράξεις βίας. Γι αυτό ξαναλέω ότι χρειάζεται η συμμετοχή όλων μας και δεν είναι ευθύνη ενός μόνο ατόμου».