Ο Πέρσι Ολιβάρες στο Sportal: «Επρεπε να μείνω εκτός για τρεις μήνες και ο Αναστασιάδης με έβαλε την επόμενη ημέρα! Τελικά έβαλα δύο γκολ!»
i

©Sportal

Ο Πέρσι Ολιβάρες στο Sportal: «Επρεπε να μείνω εκτός για τρεις μήνες και ο Αναστασιάδης με έβαλε την επόμενη ημέρα! Τελικά έβαλα δύο γκολ!»

Κώστας Τόπας 10:40 - 17.09.2023 / Ανανεώθηκε: 10:45 - 17.09.2023

Ο Πέρσι Ολιβάρες μίλησε στο Sportal για τις αναμνήσεις του με τις φανέλες των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, τις σχέσεις του με τον Άγγελο Αναστασιάδη αλλά και για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και συμπατριώτη του, Αλεξάντερ Κάλενς.

Ο Πέρσι Ολιβάρες συστήθηκε στο ελληνικό κοινό το καλοκαίρι του 1997. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποιούσε μια σπουδαία μεταγραφή, αφού ο Περουβιανός μπακ προερχόταν από θητείες σε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, όπως το ισπανικό (Τενερίφη) και το γερμανικό (Νυρεμβέργη). Κατά την άφιξή του στη Θεσσαλονίκη ήρθε αντιμέτωπος με τη θερμή υποδοχή των φίλων του «Δικεφάλου του Βορρά» αλλά η «ασπρόμαυρη» θητεία του ξεκίνησε κάπως περίεργα, αφού ο Κώστας Ορφανός (σ.σ. τότε αντιπρόεδρος του ΠΑΟΚ) τον πίεζε να υπογράψει συμβόλαιο χωρίς την παρουσία του ατζέντη του.

Στα δύο χρόνια που παρέμεινε στη Θεσσαλονίκη, ο Ολιβάρες φανέρωσε πολλές φορές την τρέλα που κουβαλούσε αλλά είχε την τύχη να συνεργαστεί με τον Άγγελο Αναστασιάδη, ο οποίος έκανε τα στραβά μάτια ακόμα και όταν εξαφανιζόταν για μέρες από τις προπονήσεις της ομάδας: «Αυτός παίζει με τρελόχαρτο και χάπια, αλλιώς δεν τον κουμαντάρεις» συνήθιζε να λέει ο έμπειρος κόουτς, ο οποίος έβρισκε όμως το κουμπί του και έπαιρνε αυτά που ήθελε από αυτόν στο γήπεδο.

Οπως έχει δηλώσει πολλές φορές, στη Θεσσαλονίκη πέρασε τα δύο καλύτερα χρόνια της ζωής του. Αν ήταν στο χέρι του, θα τελείωνε την καριέρα του στην Τούμπα. Το καλοκαίρι του 1999 όμως, η πρόταση του Παναθηναϊκού ήταν τέτοια που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης στη διοίκηση του ΠΑΟΚ. Στους «πράσινους» παρέμεινε έως το 2001 και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί εκ νέου με τον Άγγελο Αναστασιάδη αλλά και να αγωνιστεί στο Champions League, ερχόμενος αντιμέτωπος με τις καλύτερες ομάδες του κόσμου αλλά και τα ίδια του τα ποδοσφαιρικά ινδάλματα. 

Μπορεί να έχουν περάσει σχεδόν 17 χρόνια από την τελευταία φορά που τον είδαμε να αγωνίζεται στην Ελλάδα, μπορεί εδώ και αρκετό καιρό να έχει κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια, αλλά δεν ξεχνάει την χώρα μας και τα όσα έζησε εδώ. Ούτε ο κόσμος τον ξεχνάει. Ο Πέρσι Ολιβάρες μίλησε στο Sportal για τις αναμνήσεις του με τις φανέλες των ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού, τις σχέσεις του με τον Άγγελο Αναστασιάδη αλλά και για το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ΑΕΚ και συμπατριώτη του, Αλεξάντερ Κάλενς.

Παρακολουθείς το ελληνικό ποδόσφαιρο σήμερα;

«Ναι όσο μπορώ το κάνω. Παλιότερα το έβλεπα πιο συχνά αλλά και τώρα όποτε βρίσκω χρόνο, προσπαθώ πάντα να μένω ενημερωμένος».

Τα ματς του ΠΑΟΚ τα βλέπεις;

«Μαθαίνω ότι τα πάει καλά. Εχω φίλους στη Θεσσαλονίκη που μιλάω μαζί τους και μου λένε τα νέα του ΠΑΟΚ».

Τι θυμάσαι από την πρώτη μέρα που έφτασες στην Ελλάδα για τον ΠΑΟΚ; 

«Την πρώτη μέρα που έφτασα μου είπαν ότι είχα ήδη υπογράψει συμβόλαιο ενώ δεν είχα κάνει κάτι τέτοιο. Και έφτασα στην προετοιμασία της σεζόν. Ολα έγιναν πολύ γρήγορα. Mπήκα αμέσως στις προπονήσεις, μετά υπέγραψα και ξεκίνησα δουλειά. Ολα ήταν υπέροχα από την πρώτη στιγμή που έφτασα».

Πώς ήταν οι πρώτες σου μέρες στην Ελλάδα; 

«Οι μέρες μου στην Ελλάδα, από την στιγμή που που έφτασα μέχρι την ημέρα που έπρεπε να φύγω, ήταν όμορφες. Δεν θυμάμαι κακές μέρες. Μπορεί να ήταν λιγότερο όμορφες, αλλά θυμάμαι σχεδόν ότι τα πάντα στην Ελλάδα ήταν υπέροχα».

Τι θυμάσαι από την Τούμπα; 

«Τα θυμάμαι όλα. Θυμάμαι τους ανθρώπους που δεν σταματούσαν λεπτό να με ενθαρρύνουν. Θυμάμαι τους προπονητές. Θυμάμαι ότι η διοίκηση με εμπιστευόταν. Θυμάμαι τους συμπαίκτες μου. Θυμάμαι ότι με αγαπούσαν στον ΠΑΟΚ και θα μου μείνουν όλοι για πάντα στο μυαλό».

©Intime

Πως ήταν η σχέση σου με τον Άγγελο Αναστασιάδη;

«Θυμάμαι το πρόσωπό του σαν να ήθελε να είναι δυνατός, αλλά ήταν πιο πράος από περιστέρι. Έμαθα να τον ζω. Ήταν πολύ καλός άνθρωπος για μένα, μου έμαθε πολλά. Μου έμαθε πώς να μετατρέπω την αυτοπεποίθηση σε "όπλο". Με εμπιστεύτηκε τόσο πολύ που με έκανε να κάνω πράγματα που δεν έκανα σε καμία ομάδα, που δεν τα έκανα πουθενά. Αυτό μου έδειξε και με βοηθά τώρα να δώσω στα παιδιά να ξέρουν ότι αν τους δώσεις πραγματική αυτοπεποίθηση, μπορούν να κάνουν αδιανόητα πράγματα, όπως έκανα εγώ. 

©Intime

Όταν έπρεπε να παίξω με το τραυματισμένο μου γόνατο, ο γιατρός μου είπε ότι έπρεπε να μείνω εκτός για τρεις μήνες, εγώ έπαιξα την επόμενη εβδομάδα και όλα αυτά επειδή ο Άγγελος Αναστασιάδης με εμπιστεύτηκε, παρά τα όσα είπε ο γιατρός. Την ημέρα του αγώνα έπαιξα κανονικά και έβαλα δύο γκολ».

Μετά τον ΠΑΟΚ πήγες στον Παναθηναϊκό. Πώς ήταν αυτή η μεταγραφή για εσένα;

«Δεν ήταν εύκολο, ήταν δύσκολο γιατί δεν ήθελα να φύγω από τον ΠΑΟΚ. Έπρεπε να με πείσουν να πάω στον Παναθηναϊκό και στο τέλος πήρα την δύσκολη απόφαση να φύγω. Λέω δύσκολη γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν ήθελα να φύγω από την Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ. Τελικά πήρα μεταγραφή στον Παναθηναϊκό κι εκεί αυτά που συνάντησα ήταν πολύ όμορφα. Πήγα σε άλλο επίπεδο, με νέους στόχους. Ο Παναθηναϊκός πάλευε πάντα για τις πρώτες θέσεις και αυτό ήταν επίσης πολύ ωραίο, μου φέρθηκαν πολύ καλά. Πέρασα φανταστικά τόσο στον ΠΑΟΚ όσο και στον Παναθηναϊκό κι ελπίζω οι φίλαθλοι των δύο ομάδων να με θυμούνται έχοντας ευχάριστες αναμνήσεις».

Τι κρατάς από τον Παναθηναϊκό;

©Intime

«Ο Παναθηναϊκός τότε είχε υψηλούς στόχους. Κάτι που μου άρεσε όπως είπα. Έπαιξα στο Champions League, κάτι που ευχαριστώ τον Θεό γιατί, αν και είναι αλήθεια ότι δεν είχα την ευκαιρία να παίξω σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, το να παίξω ένα Champions League για μένα ήταν κάτι που δεν ήταν στο μυαλό μου, αλλά  οι συνθήκες μου επέτρεψαν να πετύχω κάτι τέτοιο. Ήταν μια εξαιρετική εμπειρία, μια από τις πιο όμορφες που είχα στο ποδόσφαιρο».

Για τον συμπατριώτη σου Άλεξ Κάλενς ο οποίος πρόσφατα εντάχθηκε στην ΑΕΚ;

«Γνωρίζω ότι είναι ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Για εμένα είναι από τους καλύτερους Περουβιανούς αμυντικούς που έχουμε. Θεωρώ πως θα προσαρμοστεί γρήγορα στα ελληνικά δεδομένα και θα βοηθήσει την ΑΕΚ».