Ο Τζόρνταν ΜακΡέι στο Sportal: «Προσεύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ»
i

© sportal.gr

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι στο Sportal: «Προσεύχομαι να τελειώσει ο πόλεμος στο Ισραήλ»

Χρήστος Τσάλτας 16:55 - 13.10.2023 / Ανανεώθηκε: 17:03 - 13.10.2023

Ο Τζόρνταν ΜακΡέι αφήσει για λίγο στην άκρη το μπάσκετ και μιλάει στο Sportal για τον πόλεμο στο Ισραήλ. Οι σκέψεις του γύρω από την κατάσταση, το παρασκήνιο της άφιξης Μπράουν και Μάμφορντ σπίτι του, αλλά και το μήνυμά του προς τον λαό του Ισραήλ.

Την περασμένη σεζόν ο Τζόρνταν ΜακΡέι βρέθηκε στο Ισραήλ, για λογαριασμό της Χάποελ Τελ Αβίβ. Και στο διάστημα που έμεινε στην χώρα ουδέποτε έκρυψε την αγάπη του, τόσο για την ομάδα, όσο κια για τον κόσμο της, ο οποίος αντιμετώπιζε τον έμπειρο άσο σαν έναν σούπερ σταρ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την Χάποελ ο ΜακΡέι δεν δίστασε να πει πως περίμενε πρόταση των περσινών φιναλίστ του πρωταθλήματος, για να παραμείνει στο Τελ Αβίβ. Κάτι που δεν έγινε ποτέ όμως, με την ΑΕΚ να εκμεταλλεύεται την κατάσταση, να κινεί τις διαδικασίες και να τον κάνει δικο της για την φετινή σεζόν, προσθέτοντας έναν παίκτη ηγέτη, εντός και εκτός παρκέ.

Τις τελευταίες μέρες όμως το νο.1 θέμα συζήτησης σε όλο τον πλανήτη είναι ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στο Ισραήλ. Οι ρουκέτες της Χαμάς έχουν σπείρει τον θάνατο, με τον ΜακΡέι να μην μένει αμέτοχος. Μέσα από τα social media φρόντιζε κάθε φορά να στέλνει το δικό του μήνυμα στήριξης, με την ανταπόκριση των Ισραηλινών να δείχνει πόσο αγαπητός παραμένει στη χώρα ακόμα και σήμερα.

Το Sportal τον συνάντησε στο πλαίσιο της εκδήλωσης της ονοματοδοσίας της ΑΕΚ BETSSON BC, με τον έμπειρο άσο να αφήνει για λίγο στην άκρη τις προπονήσεις και τους αγώνες και να μοιράζεται τις σκέψεις του γύρω από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αναφέρθηκε στην παρουσία των Τζέι Κόβαν Μπράουν και Ξαβιέ Μάμφορντ στην Ελλάδα, τους οποίους και φιλοξενεί, ενώ έστειλε το δικό του μήνυμα στον λαό του Ισραήλ.

Ο Αμερικανός ουδέποτε έκρυψε το πόσο δέθηκε με την Χάποελ Τελ Αβίβ, έτσι η κατάσταση στη χώρα τον επηρέασε από την πρώτη κιόλας στιγμή. «Όταν παίζεις σε ένα μέρος, έστω και για ένα χρόνο, προσαρμόζεσαι στην κουλτούρα του και στις συνήθειές του και τη ζωή του. Εκτιμάς τα πάντα», ανέφερε αρχικά, για να σταθεί στον τρόπο που τον αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι της χώρας, αλλά και το πώς βλέπει ο ίδιος την κατάσταση τώρα.

«Η εμπειρία μου στο Ισραήλ ήταν εξαιρετική, δέχτηκαν πολύ καλά εμένα και την οικογένειά μου και το να βλέπω τι συμβαίνει στη χώρα είναι δύσκολο. Βλέπεις κόσμο να πεθαίνει, κόσμο να υποφέρει. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη στιγμή».

Τζόρνταν ΜακΡέι

Το παιχνίδι του διακρίνεται από δυναμισμό, ένταση, αλλά και επιθυμία για νίκη. Τα γεγονότα στο Ισραήλ όμως τον έκαναν να ανεβάσει την ένταση στο παιχνίδι του ακόμα περισσότερο, βλέποντας τις φριχτές εικόνες που κάνουν τον γύρο του κόσμου.

«Πάντα παίζω με ένταση, είμαι παίκτης που θέλει να κερδίζει και το ξέρουν όλοι όσοι με γνωρίζουν. Αλλά την ίδια στιγμή έχω πολλούς φίλους στο Ισραήλ, όπως ο Ξαβιέ Μάμφορντ και ο Τζέι Κόβαν Μπράουν που ήρθαν στην Ελλάδα. Είναι πάντα στο μυαλό σου αυτοί οι άνθρωποι να είναι εντάξει και να είναι καλα. Θέλω να σκέφτομαι πως θα είναι καλά οι άνθρωποί μου στο Ισραήλ».

Με την Χάποελ «δέθηκε» πολύ. Παρακολουθεί ακόμα και σήμερα τα τεκταινόμενα στην ομάδα. Όπως παρακολουθεί και τις αναγγελίες θανάτων φιλάθλων της ομάδας, μέσα από τα social media, δίχως να κρύβει την οδύνη του. «Είναι επώδυνο, είναι οδυνηρό να βλέπεις κάτι τέτοιο. Το να βλέπεις αυτή την κατάσταση και να βλέπεις όλο αυτό τον κόσμο να πεθαίνει είναι πάρα πολύ άσχημο. Εγώ συνεχίζω να προσεύχομαι για τον κόσμο στο Ισραήλ».

Τις τελευταίες μέρες μάλιστα έδειξε την αλληλεγγύη του σε δύο πολύ καλούς φίλους και πρώην συμπαίκτες του. Οι Τζέι Κόβαν Μπράουν και Ξαβιέ Μάμφορντ βρίσκονται στην Ελλάδα και φιλοξενούνται από τον άσο της Ένωσης, στο σπίτι του στην Αθήνα.

Ρωτώντας τον για την κίνηση αυτή αναφέρθηκε στο πώς έγιναν όλα. «Μίλησα μαζί τους και συζητήσαμε την πιθανότητα να έρθουν στην Ελλάδα. Στο σπίτι έχω δύο επιπλέον δωμάτια σε περίπτωση που ήθελαν να μείνουν κάπου μέχρι να επιστρέψουν. Είχαν ένα μέρος να μείνουν σε μένα», ειπε, με τους τρεις φίλους να «ανταμώνουν» ξανά και να περνούν στιγμές μαζί, όπως και την περασμένη σεζόν.

Ωστόσο το κεφάλαιο «πόλεμος στο Ισραήλ» παραμένει μια... καυτή πατάτα. «Δεν μπήκαμε σε πολλές λεπτομέρειες στο θέμα αυτό και στην κατάσταση εκει. Προφανώς ήταν κάτι τρομακτικό και για εκείνους και θέλαμε να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς τόσο εκείνοι, όσο και οι οικογένειές τους».

Κλείνοντας την κουβέντα με τον χαρισματικό άσο, έστειλε το δικό του μήνυμα στον κόσμο του Ισραήλ, ο οποίος «δοκιμάζεται» τις τελευταίες μέρες.

«Ο κόσμος του Ισραήλ ξέρει πως μεγάλο πάθος για εκείνους, με υποδέχτηκαν με ανοιχτές αγκάλες, συμπεριφέρθηκαν εξαιρετικά σε μένα και την οικογένειά μου. Το μόνο που εύχομαι είναι να το καλύτερο δυνατό και να τελειώσει όλη αυτή η κατάσταση. Αυτό που κάνω είναι να προσεύχομαι και η κατάσταση να καλυτερεύσει σύντομα».