Ζήκος στο Sportal: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι στήνεται elite διαιτητής; Είναι κατάντια της κατάντιας»

Ζήκος στο Sportal: «Είναι δυνατόν να λέμε ότι στήνεται elite διαιτητής; Είναι κατάντια της κατάντιας»

Κώστας Τόπας 11:00 - 26.04.2023 / Ανανεώθηκε: 11:49 - 05.09.2023

Ο Άκης Ζήκος, ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε τελικό Champions League, μίλησε στο Sportal για την φετινή εικόνα της ΑΕΚ, τον Ματίας Αλμέιδα αλλά και για την διαιτησία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο Άκης Ζήκος ξεκίνησε την καριέρα του στην Α΄ Εθνική παίζοντας στην Ξάνθη το 1993. Το 1998 πήρε μεταγραφή στην ΑΕΚ, με την οποία αγωνίστηκε 99 φορές σε 5 σεζόν (1998-2002) και κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδας το 2000 και το 2002. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς έκανε το μεγάλο βήμα στην καριέρα του, μετακομίζοντας στη Γαλλία κουβαλώντας τη φήμη του καλύτερου Έλληνα μέσου αμυντικού και υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών με τη Μονακό.

Την πρώτη σεζόν, η παρουσία του στους Μονεγάσκους, τερματίστηκε πρόωρα μετά τον τραυματισμό του στο γόνατο, το Φεβρουάριο του 2003. Την ίδια σεζόν ωστόσο, πανηγύρισε με τη Μονακό την κατάκτηση του γαλλικού Λίγκ Καπ. Μετά το χειρουργείο και το διάστημα αποθεραπείας που ακολούθησε επανήλθε στην ενεργό δράση για την περίοδο 2003-2004. Ο Άκης Ζήκος έγινε ο πρώτος Έλληνας ποδοσφαιριστής που συμμετείχε σε τελικό Champions League, με τη Μονακό, παρά την ήττα της ομάδας του από την Πόρτο με 3-0.

Η ΑΕΚ μιλάει πάντα στο τέλος και παίρνει αυτό που θέλει (vids)
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

10:35 - 25.04.2023

Η ΑΕΚ μιλάει πάντα στο τέλος και παίρνει αυτό που θέλει (vids)

Τη φετινή σεζόν, η ΑΕΚ παλεύει κάθε ματς μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Γεγονός που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι τα περισσότερα γκολ που έχει πετύχει, τα έχει σκοράρει λίγο πριν το τελευταίο σφύριγμα κάθε αναμέτρησης.

Μετά την θητεία του στη Γαλλία και τη Μονακό, ο Ζήκος επέστρεψε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2006 υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας δυο ετών με την AEΚ. Το τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του ήταν στις 20 Απριλίου 2008 εναντίον του Αστέρα Τρίπολης όπου αποθεώθηκε από τους 45.000 οπαδούς της ΑΕΚ μέσα στο ΟΑΚΑ.

Η αποθέωση στον Άκη Ζήκο ©Intime

Μιλώντας στο Sportal ο Άκης Ζήκος, αναφέρθηκε στη νίκη της ΑΕΚ επί του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», την εικόνα που παρουσιάζει φέτος η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα, τον οποίο κι αποθέωσε, ενώ έκανε και την δική του εκτίμηση για τον φετινό πρωταθλητή.

Πως είδατε την ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό;

«Είδα αυτό που είδε όλος ο κόσμος. Ότι η ΑΕΚ ξεκάθαρα ήταν η καλύτερη ομάδα και έπρεπε να κερδίσει. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα τα οποία δεν έχουν καμία σημασία γιατί δεν έπαιξαν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Οτιδήποτε άλλο έχει ειπωθεί δεν έχει καμία σημασία γιατί για εμένα η ΑΕΚ ήταν η καλύτερη ομάδα, έπρεπε να κερδίσει και κέρδισε».

Πριν από μερικά χρόνια μετά από ένα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό είχατε δηλώσει ότι οι διαιτητές παίζουν «χεσμένοι» στο Καραϊσκάκης. Φέτος βλέπετε την ίδια κατάσταση με τους διαιτητές;

«Τότε είχα μιλήσει σε ένα άλλο καθεστώς, με ένα άλλο στάτους που επικρατούσε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα. Αυτό που είπα, ήταν αυτό που σκεφτόμουν και αυτό που κατά πάσα πιθανότατα και με πολύ μεγάλο ποσοστό που αγγίζει πάνω από το 90%, ίσχυε. Σήμερα μπορούμε να μιλήσουμε με διαφορετική βάση, γιατί αυτό που συμβαίνει τώρα δεν έχει καμία σχέση με το τότε. 

Κακά & Άκης Ζήκος ©Intime

Επίσης, σήμερα μιλάμε για ξένους διαιτητές, οι οποίοι υποστηρίζονται από μεγάλα πρωταθλήματα και είναι κι elite. Ενώ, υπάρχει και το VAR. Δηλαδή υπάρχουν δύο δικλείδες ασφαλείας σήμερα. Τότε δεν υπήρχε τίποτα από αυτά. Οπότε δεν μπορούμε να συζητήσουμε για δύο ίδια πράγματα. Η δήλωσή μου τότε ήταν για κάτι διαφορετικό που συμβαίνει σήμερα».

«Αν θα πρέπει να απαξιώσουμε τον θεσμό του VAR και του elite στην Ελλάδα, τότε πρέπει να έχουμε VAR για τον VAR»

Ο Ντέμης Νικολαϊδης μιλώντας στην εκπομπή του για το ντέρμπι στο Καραϊσκάκης ανέφερε ότι «Αν είναι στημένος ένας elite διαιτητής, τότε η ΚΕΔ ποιον θα πρέπει να βάλει».

«Είναι ντροπή να μιλάμε για το αν μπορεί να στηθεί ένας elite διαιτητής, γιατί υπάρχει και το VAR. Αντε στήνετε ο elite διαιτητής, πρέπει να στηθεί και ο VAR. Δηλαδή μιλάμε τώρα για ένα ελληνικό φαινόμενο που σε πολύ μεγάλο ποσοστό απαξιώνει τον οποιονδήποτε θεσμό υπάρχει στο σύγχρονο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. 

Ντέμης: «Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού είναι σαν να ήταν στημένος ο διαιτητής» – Το σχόλιο για τις φάσεις που διαμαρτύρονται οι Πειραιώτες
STOIXIMAN SUPER LEAGUE

21:40 - 24.04.2023

Ντέμης: «Η αντιμετώπιση του Ολυμπιακού είναι σαν να ήταν στημένος ο διαιτητής» – Το σχόλιο για τις φάσεις που διαμαρτύρονται οι Πειραιώτες

Ο Ντέμης Νικολαϊδης αναφέρθηκε στον Elite Νταβίντε Μάσα χωρίς να πάρει θέση για τις φάσεις που φωνάζουν οι γηπεδούχοι.

Αν θα πρέπει να απαξιώσουμε τον θεσμό του VAR και του elite στην Ελλάδα, τότε θα πρέπει να έχουμε VAR για να ελέγχει τον VAR. Μιλάμε για την κατάντια της κατάντιας. Η καχυποψία αλλά και τα συμφέροντα τα οποία παίζονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχουν καμία σχέση με την κανονικότητα του ποδοσφαίρου».

Για την εικόνα της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα;

«Η εικόνα της ΑΕΚ μέχρι στιγμής είναι μιας ομάδας που παίζει επιθετικό και ωραίο ποδόσφαιρο. Εχει καταφέρει σε συνδυασμό με το καινούριο της γήπεδο να έχει μία πολύ μεγάλη δυναμική στα παιχνίδια της. Το μόνο που πρέπει να διορθώσει είναι η διαχείριση των παιχνιδιών στην «OPAP Arena». Δεν πειράζει να κερδίσει και με μισό μηδέν. 

Άκης Ζήκος & Ριβάλντο ©Intime

Σίγουρα η φόρα και η όλη ατμόσφαιρα οδηγεί σε έναν υπέρμετρο ενθουσιασμό στα εντός έδρας παιχνίδια, όμως η ΑΕΚ πρέπει στα επόμενα ματς που έρχονται, να καταλάβει όπως ήδη το ξέρουν και οι οπαδοί της και την υποστηρίζουν ότι και με μισό μηδέν δεν πειράζει να κερδίζεις».

«Ο Αλμέιδα είναι άνθρωπος πάνω απ' όλα»

Για τον Ματίας Αλμέιδα;

«Είναι άνθρωπος πάνω απ’ όλα. Με αξίες, αρχές, ηθική. Όταν αυτά τα μεταφέρεις στο ποδόσφαιρο, νομίζω ότι μόνο όφελος και κέρδος μπορείς να εισπράξεις από αυτό. Είναι ένας προπονητής ο οποίος έχει καταφέρει να φτιάξει μια ομάδα, ένα γκρουπ παικτών, όπου όλοι είναι ευχαριστημένοι. Είτε παίζουν είτε δεν παίζουν. Κάτι που είναι μεγάλο επίτευγμα για έναν προπονητή. Και το πιστώνεται. Εχει κρατήσει ένα πλάνο στο μυαλό του το οποίο δεν το έχει προσαρμόσει σε κανένα παιχνίδι και σε καμία συνθήκη μέχρι σήμερα. 

Ματίας Αλμέιδα © Ιntime

Το άλλο και πιο σημαντικό είναι ότι έχει την απόλυτη εκτίμηση και την απεριόριστη εμπιστοσύνη του κόσμου που αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι όταν αμφισβητείται κάποιος είτε είναι προπονητής είτε παίκτης, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση. Όμως αυτός ο άνθρωπος έχει καταφέρει πάνω απ’ όλα, με τις αξίες που έχει και εφαρμόσει στη ζωή του και στην καθημερινότητά του, να το περάσει στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Εχει καταφέρει να πετύχει  ό,τι έχει πετύχει σήμερα και φανταστείτε ότι είναι και η πρώτη του χρονιά». 

Ποιο είναι το στοιχείο που έχετε ξεχωρίσει από την φετινή ΑΕΚ;

«Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι η διάρκεια στο παιχνίδι της. Δηλαδή καλώς ή κακώς στο σημερινό ποδόσφαιρο, η διάρκεια είναι η σημαντικότερη. Εννοείται ότι πρέπει να έχεις ταλαντούχους και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όταν κάνεις πρωταθλητισμό. Δεν το συζητάμε αυτό. 

Η ΑΕΚ είναι μία ομάδα η οποία από το πρώτο λεπτό μέχρι το 90’ έχει τη διάρκεια, έχει τη δυναμική, την εκρηκτικότητα, την σπιρτάδα, την ταχύτητα για να διεκδικήσει μέχρι το τελευταίο λεπτό, το αποτέλεσμα. Για μένα αυτό είναι θέμα φυσικής κατάστασης, είναι θέμα γυμναστή και ολόκληρης της δουλειάς που έχει γίνει από το καλοκαίρι». 

«Η ΑΕΚ πρέπει να κοιτάξει την σκοπιμότητα»

Πού θα κριθεί ο τίτλος;

«Από εδώ και πέρα τα παιχνίδια έχουν να κάνουν με την σκοπιμότητα. Η ΑΕΚ πρέπει να κοιτάξει την σκοπιμότητα και όχι το θέαμα και τα πολλά γκολ. Νομίζω ότι πρέπει να είναι πιο γήινη, να πατάει στα πόδια της και να βλέπει το αποτέλεσμα. Από εδώ και πέρα το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα κρίνει το πρωτάθλημα και θα πρέπει και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές και οποιοσδήποτε σχεδιασμός γίνεται, να γίνεται βάσει του αποτελέσματος».

Άκης Ζήκος ©Intime

Ποιο είναι το κλειδί για να κατακτήσει η ΑΕΚ τη νίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ;

«Η επιμονή, η υπομονή και η προσήλωση στο στόχο και στις οδηγίες του προπονητή μέχρι το τέλος. Δηλαδή δεν παρασυρόμαστε από τον κόσμο, την ατμόσφαιρα, μας βοηθάνε όλα αυτά εννοείται. Αλλά η προσήλωση, η επιμονή και η υπομονή στον στόχο είναι αυτά που θα πρέπει να δώσουν το αποτέλεσμα».

Το ντέρμπι μεταξύ Παναθηναϊκού κι ΑΕΚ ενδεχομένως κρίνει και τον φετινό πρωταθλητή;

«Σήμερα ο Παναθηναϊκός παίζει μέσα στον Βόλο και η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στην Φιλαδέλφεια. Αν δεν τελειώσουν αυτά τα δύο παιχνίδια, νομίζω ότι δεν μπορούμε να πούμε κάτι για την Κυριακή. Εάν όμως βάσει φυσιολογικών αποτελεσμάτων πούμε ότι ο Παναθηναϊκός κερδίζει και η ΑΕΚ κερδίζει και πάμε σε ένα ντέρμπι, όπου θα πρέπει ένας από τους δύο να ξεχωρίσει και να κερδίσει, τότε νομίζω πως… ναι το παιχνίδι της Κυριακής θα είναι το πλέον κομβικό για τη συνέχεια και για το ποιος θα κατακτήσει το πρωτάθλημα».

Θα σας άρεσε να παίζατε με τον Αλμέιδα προπονητή;

«Θα ήμουν πολύ καλός συμπαίκτης με τον Αλμέιδα»

«Είμαι σίγουρος ότι θα ήμουν πολύ καλός συμπαίκτης με τον Αλμέιδα, ως ποδοσφαιριστής. Ετσι το ίδιο πράγμα θα ήταν και αν τον είχα προπονητή».

Εξακολουθείτε να βλέπετε τα ματς της ΑΕΚ μέσα από την κερκίδα των οργανωμένων;

«Εχω δει δύο παιχνίδια μέχρι σήμερα και σκοπεύω να δω άλλο ένα».

Θα θέλατε να επιστρέψετε στην ΑΕΚ από κάποιο πόστο;

«Όχι, δεν έχω στο μυαλό μου κάτι τέτοιο».