Ο Τζόκοβιτς απέκλεισε τους Ισπανούς μέσα στην έδρα τους!
i

© Photo by Manuel Queimadelos/Quality Sport Images/Getty Images

Ο Τζόκοβιτς απέκλεισε τους Ισπανούς μέσα στην έδρα τους!

Ο ακούραστος Νόβακ Τζόκοβιτς νίκησε τον Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς - Φοκίνα και η Σερβία απέκλεισε μαθηματικά του Ισπανούς στο Davis Cup.

Δεν χαμπαριάζει κούραση ο Νόβακ Τζόκοβιτς. Ο Σέρβος, λίγες μέρες μετά την κατάκτηση του US Upen αγωνίστηκε στο Davis Cup και επικράτησε με 6-3, 6-4 του Αλεχάντρο Νταβίντοβιτς Φοκίνα.

Για να γίνει αντιληπτό τι έκανε ο Τζόκοβιτς, αξίζει να σημειώσουμε ότι ο 36χρονος τενίστας κατέκτησε το 24o Grand Slam της καριέρας του την Κυριακή. Δύο ημέρες αργότερα,  ο Σέρβος έφτασε στο Βελιγράδι και την Τετάρτη ταξίδεψε στη Βαλένθια για τους αγώνες του Davis Cup.

Ο Τζόκοβιτς έκανε σπουδαία ανατροπή στο δεύτερο σετ. Ο Σέρβος βρέθηκε πίσω με 4-1 αλλά πήρε 5 γκέιμ στης σειρά κάνοντας το 2-0 σετ και δίνοντας την πρόκριση στη Σερβία.

Η ζημιά για την Ισπανία, βέβαια είχε γίνει στο tie με την Τσεχία όπου οι «ρόχα» ηττήθηκαν με 3-0. Οι Ισπανοί ήθελαν μόνο νίκη με τη Σερβία αλλά δεν κατάφεραν να φανούν ανταγωνιστικοί.

Ο Τζόκοβιτς είναι πιθανό να μην αγωνιστεί στο tie κόντρα στην Τσεχία, που θα κρίνει την πρωτιά στον όμιλο της Βαλένθια.

«Το φορμάτ χρειάζεται αναθεώρηση, αλλά όσο δεν είμαι στην ITF δεν μπορώ να σας πω τι συμβαίνει. Ελπίζω να συμβουλευτούν τους παίκτες για μια αλλαγή, γιατί δεν μας συμβουλεύονται ποτέ.

Νομίζω πως οι παίκτες πρέπει να συμμετέχουμε περισσότερο σε τέτοιου είδους αλλαγές, πρέπει να καθόμαστε όλοι μαζί και να συζητάμε για το μέλλον. Αν η ITF δεν κάνει τις σωστές κινήσεις, δεν ξέρω τι θα γίνει μ’ αυτό το τουρνουά. Το γεγονός πως η Kosmos έσπασε το συμβόλαιό της με την ITF, δείχνει την επείγουσα ανάγκη που έχει αυτό το τουρνουά για να βρει μια πιο κατάλληλη μορφή.

Η ITF είναι εκείνη που παίρνει την τελευταία απόφαση, αυτή που πάρθηκε πριν από 5 χρόνια, όταν τροποποιήθηκε το τουρνουά. Η ITF μπήκε στον όμιλο Kosmos γιατί είδε μια ευκαιρία για ανάπτυξη, αλλά κανείς δεν κατηγορεί την ITF για τίποτα.

Το φορμάτ φέρνει διάφορες απόψεις, άλλες υπέρ και άλλες κατά, αλλά πριν από 5 χρόνια όλοι συμφωνούσαν πως χρειαζόταν μια αλλαγή. Τώρα έχει έρθει η ώρα για να βρεθεί μια ισορροπία στο φορμάτ. Το 2019 όλοι έπαιξαν στη Μαδρίτη κι έτσι το 99% των χωρών δεν είχαν τη δυνατότητα να παίξουν εντός έδρας.

Η Σερβία, για παράδειγμα, δεν έχει παίξει εντός έδρας εδώ και 4-5 χρόνια. Είναι πολύς καιρός για εμάς, δεν μπορούμε να αφήνουμε τους Σέρβους τόσο καιρό χωρίς να μπορούν να δουν τους παίκτες τους, ειδικά τους νεότερους.

Είμαι ενθουσιασμένος που επέστρεψα στην Ισπανία και που θα αγωνιστώ στη Βαλένθια μετά από τόσα χρόνια. Είναι τιμή μου να εκπροσωπώ τη χώρα μου, νιώθω περήφανος και είναι το μεγαλύτερο προνόμιο που μπορώ να έχω. Πέρυσι δεν ήμουν εδώ και δεν μπόρεσα να βοηθήσω την ομάδα μου να προκριθεί στη Μάλαγα, οπότε ελπίζω πως αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Προφανώς, δεν είμαι πολύ φρέσκος, ήταν δύσκολοι μήνες με πολλά παιχνίδια, αλλά θα προσπαθήσω να αντιμετωπίσω θετικά αυτή την πρόκληση, θα κάνω το καλύτερο που μπορώ για να προσαρμόσω το σώμα μου στις νέες συνθήκες και να δώσω πόντους στην ομάδα μου», είχε δηλώσει για το Davis Cup ο Νόβακ Τζόκοβιτς.