«Χαμαιλέοντας» Παναθηναϊκός, με αμυνάρα και Ναν «άλωσε» και το Μιλάνο!

Κέντρικ Ναν

«Χαμαιλέοντας» Παναθηναϊκός, με αμυνάρα και Ναν «άλωσε» και το Μιλάνο!

Ηλίας Λαλιώτης 23:36 - 22.12.2023 / Ανανεώθηκε: 00:05 - 23.12.2023

Πιο ώριμος από ποτέ ο Παναθηναϊκός AKTOR, επιστράτευσε αυτή τη φορά την άμυνά του απέναντι στην Αρμάνι Μιλάνο και με την ποιότητα του Κέντρικ Ναν να κάνει τη διαφορά στο τέλος, επικράτησε με 76-68 για την 15η αγωνιστική της EuroLeague κι έκανε την τρίτη σερί νίκη του εκτός έδρας στη διοργάνωση.

Η νίκη στο Μονακό «ξύπνησε» για τα καλά τον Παναθηναϊκό AKTOR! Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν έβγαλε ωριμότητα και προσωπικότητα στο Μιλάνο και έδειξε την ικανότητά της να... μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες του αγώνα.

Οι «πράσινοι» επιστράτευσαν την άμυνά τους αυτή τη φορά κόντρα στην Αρμάνι για να φτάσουν στη νίκη με 76-68, την τρίτη σερί εκτός έδρας (μετά από αυτές με Βιλερμπάν και Μονακό), με τον Κέντρικ Ναν (17 πόντοι, 5 ασίστ) να αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα στο τέλος του αγώνα με σημαντικά καλάθια. 

Εξαιρετικός και ο Ματίας Λεσόρ (16 πόντοι, 5 ριμπάουντ), ο οποίος όμως τραυματίστηκε στη μέση και αποχώρησε 3 λεπτά πριν από το τέλος, ενώ τρομερή all around δουλειά έκανε ο Κώστας Σλούκας με 9 πόντους, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ και μόλις 1 λάθος. Από την Αρμάνι πρώτος σκόρερ, αλλά άστοχος ήταν ο Σιλντς (13 πόντοι με 4/10 σουτ), ενώ ο Μέλι είχε 7 πόντους, 8 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Πλέον, ο Παναθηναϊκός AKTOR, που είχε και 700 φιλάθλους στο πλευρό του, ανέβηκε στο 9-7 και στην τετράδα της βαθμολογίας, ενώ η Αρμάνι Μιλάνο έπεσε στο 6-10.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Ο Εργκίν Αταμάν ξεκίνησε με την μόνιμη πεντάδα των τελευταίων τριών αγώνων, δηλαδή τους Σλούκα, Γκραντ, Γκριγκόνις, Μήτογλου και Λεσόρ. Ο Παναθηναϊκός έχασε αρκετές ευκαιρίες για εύκολα καλάθια μέσα στη ρακέτα, μετρώντας μόλις 3/8 δίποντα στο πρώτο 5λεπτο. Κατάφερε όμως να αποφύγει τα λάθη (μόλις 1), έχοντας 3 ασίστ σε αυτό το διάστημα, παίρνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα με δύο βολές του Σλούκα (9-11).

Η στιγμιαία αδράνεια στο αμυντικό ριμπάουντ και δύο σερί τρίποντα από τους Φόιγκτμαν και Μέλι έστειλαν την Αρμάνι στο +8 (21-13), αλλά ο Παναθηναϊκός με τη second unit του επιστράτευσε καλή άμυνα και γρήγορο επιθετικό παιχνίδι στο transition για να «τρέξει» σερί 9-0 και να προσπεράσει ξανά, πριν έρθει το δύσκολο τρίποντο του Σιλντς στο τέλος της πρώτης περιόδου (24-22).

Ο Παναθηναϊκός με εξαιρετική άμυνα, κράτησε χωρίς πόντο την Αρμάνι για 4,5 λεπτά και με τον Ναν να δημιουργεί και να σκοράρει προηγήθηκε μέχρι και με 8 πόντους (24-32). Μετά το +8 Η είσοδος του Τονούτ και οι αργές επιστροφές των «πράσινων» μετά από κακές επιλογές στην επίθεση, έδωσαν το δικαίωμα στους γηπεδούχους να επιστρέψουν γρήγορα και με δικό τους σερί 9-0 να προσπεράσουν εκ νέου. Με τον Λεσόρ να τελειώνει τρεις συνεχόμενες φάσεις κοντά στο καλάθι, ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε το ματς, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται ισόπαλο 41-41.

Με τον Κέντρικ Ναν να κάνει σόου βγαλμένο από το ΝΒΑ με τη δημιουργία του και το σκοράρισμα, αλλά και την άμυνα του Παναθηναϊκού να στέκεται πολύ καλά στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, οι «πράσινοι» πήραν προβάδισμα 7 πόντων (48-55). Η κακή αναλογία ασίστ-λαθών σε εκείνο το σημείο όμως (11-11) δεν επέτρεπε στην ομάδα του Αταμάν να πάρει μια διαφορά ασφαλείας, με την Αρμάνι να μένει κοντά στο σκορ, χάρη και σε κάποιες επιθετικές ενέργειες του Σέιβον Σιλντς, που έδειχνε να ξυπνάει, με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 56-59.

Στηριζόμενοι στην άμυνά τους στην τελευταία περίοδο και με τον Λεσόρ να παίρνει πολλές προσπάθειες και να κερδίζει φάουλ, ο Παναθηναϊκός πήρε ένα μικρό  προβάδισμα στα 3 λεπτά από το τέλος (65-71). Ο Γάλλος σέντερ τραυματίστηκε σε μια άσχημη πτώση στο έδαφος, με τον Σιλντς να μειώνει στο τρίποντο. Η επόμενη άμυνα βγήκε και ο Κέντρικ Ναν με μεγάλο τρίποντο 1,5 λεπτό πριν το τέλος έβαλε τις βάσεις για τη νίκη. Την οποία σφράγισε το Τριφύλλι με την άμυνά του. 

MVP

Ο Κέντρικ Ναν έκανε τη δουλειά στο τέλος με τα μεγάλα σουτ που πέτυχε. Σημείωσε συνολικά 17 πόντους, ενώ είχε και 5 ασίστ. Μοναδικό μελανό σημείο τα 6 λάθη του.

ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η άμυνα που έπαιξε ο Παναθηναϊκός, εξαφανίζοντας σε μεγάλο μέρος του αγώνα τον Σιλντς, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο περιόρισε και τον Φόιγκτμαν, ο οποίος του είχε κάνει ζημιά στο πρώτο μέρος.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 

24-22, 41-41, 56-59, 68-76

Επόμενος αντίπαλος: 

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την Πέμπτη (28/12, 21:15) τον Ερυθρό Αστέρα για την 16η αγωνιστική της EuroLeague, ενώ η Αρμάνι Μιλάνο την ίδια μέρα (21:30) φιλοξενεί την Μπασκόνια.