Η μεγάλη επανεκκίνηση της Εθνικής ομάδας, με τον Σπανούλη στο πρώτο πλάνο της «γαλανόλευκης»
i

© Intime

Η μεγάλη επανεκκίνηση της Εθνικής ομάδας, με τον Σπανούλη στο πρώτο πλάνο της «γαλανόλευκης»

Γιώργος Γαβριλάκης 15:08 - 08.09.2023 / Ανανεώθηκε: 15:17 - 08.09.2023

Ο Δημήτρης Ιτούδης ξεκίνησε ήδη τις συζητήσεις με την ΕΟΚ και το μέλλον του στην Εθνική ομάδα μπάσκετ μοιάζει περισσότερο με... παρελθόν. Θέλει βέβαια να φύγει με προϋποθέσεις που θα επηρεάσει (και) ο ίδιος, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Βαγγέλης Λιόλιος, περιμένει την ώρα και τη στιγμή που την ομάδα θα αναλάβει ο Βασίλης Σπανούλης.

Η συνάντηση του Δημήτρη Ιτούδη και του εκπροσώπου του Νίκου Σπανού με τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλη Λιόλιο, αποτέλεσε το πρώτο βήμα για την συναινετική λύση του συμβολαίου των δυο πλευρών. Διότι, η πρόθεση για να μην συνεχίσουν μπορεί να υπάρχει και να είναι στο τραπέζι, όμως, για να πάνε παρακάτω οι δυο πλευρές θα πρέπει να συμφωνήσουν και οι δύο.

Αυτή τη στιγμή, ο ομοσπονδιακός προπονητής φαίνεται να έχει στο μυαλό του την αποχώρηση, αν και αμέσως μετά τον αγώνα με το Μαυροβούνιο έστειλε μήνυμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς όπως επισήμανε «μέχρι τότε υπάρχει συμφωνία».

Αντιλαμβάνεται όμως, πως η 15η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο είναι ένας λόγος που μπορεί να οδηγήσει σε μία πρόωρη -από την αρχική τριετούς διάρκεια συμφωνία- λύση του συμβολαίου των δύο εμπλεκόμενων πλευρών. Δηλαδή, αυτού και της Ομοσπονδίας. Παρόλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί πως ο Ιτούδης με τις συνεργασίες του θεωρείται «σκληρός παίκτης» και δεν θα εγκαταλείψει εύκολα τις όποιες διεκδικήσεις του. 

Ακόμη και αν το κάνει θα προσπαθήσει να φύγει χωρίς να έχει «τσαλακωθεί» και με το κεφάλι του ψηλά, αφού όπως επισημαίνει ο ίδιος δεν ήταν δική του ευθύνη οι απουσίες που υπήρχαν στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και εκτός του ότι δεν ήταν δική του ευθύνη η απόφαση κομβικών παικτών να μην λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια άφησε την ομάδα εκτεθειμένη σε αγωνιστικό επίπεδο.  

Το αν θα γίνει βέβαια κι άλλο ραντεβού που θα συζητηθεί πιο ενδελεχώς η πορεία των δύο πλευρών, είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει με σιγουριά, αλλά το πιο πιθανό είναι σε μία... δεύτερη συνάντηση να ανακοινωθεί η απόφαση για μη συνέχιση της συνεργασίας του με την ΕΟΚ για τη θέση του head coach της Εθνικής ομάδας με ένα διαζύγιο που θα είναι συναινετικό. 

Άλλωστε, ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος, φαίνεται πως έχει πάρει την απόφαση να δώσει τα «κλειδιά» στον Βασίλη Σπανούλη, που είναι ένας προπονητής που μπορεί να εμπνεύσει τους συνεργάτες και τους αθλητές και ταυτόχρονα μπορεί να φέρει μία... αναζωογόνηση στο ελληνικό μπάσκετ, μέσω της «επίσημης αγαπημένης».

Το πνεύμα του νικητή, το υψηλό κίνητρο και η ακτινοβολία του στο παρκέ, σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του, αποτελούν το εχέγγυο για μία δυναμική επανεκκίνηση στην Εθνική ομάδα. Εδώ που έφτασαν τα πράγματα, θεωρητικά τουλάχιστον μόνο ο Βασίλης Σπανούλης μπορεί ενώσει, να δημιουργήσει και κυρίως να εγκαταστήσει τις προϋποθέσεις για την επιστροφή στο υψηλό επίπεδο μετά από αρκετά... πέτρινα χρόνια. 

Η Σερβία εξασφάλισε το δωδέκατο μετάλλιό της σε όλες τις διοργανώσεις και πρώτο μετά το 2017
FIBA WORLD CUP

13:59 - 08.09.2023

Η Σερβία εξασφάλισε το δωδέκατο μετάλλιό της σε όλες τις διοργανώσεις και πρώτο μετά το 2017

Ο ημιτελικός της Σερβίας κόντρα στον Καναδά ήταν παράσταση για έναν ρόλο, με την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς να φτάνει στη νίκη, να εξασφαλίζει μετάλλιο και να επιστρέφει στο βάθρο έπειτα από 6 χρόνια.

Ο προπονητής του Περιστερίου δεν έχει εκφραστεί επί του θέματος, κάτι που είναι απολύτως λογικό, αλλά μια πρόσκληση του Λιόλιου για να πάρει την «μπαγκέτα» και να οδηγήσει την Εθνική ομάδα στο Προολυμπιακό τουρνουά δεν θα τον αφήσει -σε καμία περίπτωση- ασυγκίνητο. Άλλωστε, ως αθλητής υπηρέτησε με πάθος την «γαλανόλευκη» και το ίδιο είναι έτοιμος να πράξει και τώρα. Εφόσον βέβαια, του δοθεί η επιλογή από τον Βαγγέλη Λιόλιο και τους συνεργάτες του. 

Μία τέτοιου είδους εξέλιξη, που αφορά και το πιο πιθανό σενάριο, πέραν της επιστροφή του Σπανούλη στην Εθνική ομάδα (αυτή τη φορά ως head coach), είναι η αλήθεια, πως βγάζει από τη δύσκολη θέση και τον Πρόεδρο της ΕΟΚ σε ότι αφορά στην κριτική που δέχεται το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα για την πορεία του στις Φιλιππίνες (και όχι μόνο), καθώς η παρουσία του Σπανούλη μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο αναφορά για μία εθνική αθλητική... ανάταση και για μία αύρα αισιοδοξίας εν όψει των επόμενων μεγάλων διοργανώσεων.