Ο Δημήτρης Ιτούδης... τελειώνει από την Φενέρμπαχτσε - Οι λόγοι της ρήξης

Δημήτρης Ιτούδης

i

© euroleague basketball

Ο Δημήτρης Ιτούδης... τελειώνει από την Φενέρμπαχτσε - Οι λόγοι της ρήξης

Γιώργος Γαβριλάκης 13:52 - 13.12.2023 / Ανανεώθηκε: 14:57 - 13.12.2023

H Φενέρμπαχτσε αποφάσισε να λύσει τη συνεργασία της με τον κόουτς Δημήτρη Ιτούδη και αναζητά ήδη τον αντικαταστάτη του. Οι επτά ήττες στην EuroLeague, οι τρεις στο τούρκικο πρωτάθλημα και μία δικαστική διαμάχη που δεν ξέσπασε, είναι οι... ένδεκα λόγοι που οδήγησαν τον σύλλογο και τον 53χρονο τεχνικός στο τέλος της συνεργασίας τους.

Λίγους μήνες μετά την απώλεια της θέσης του ομοσπονδιακού τεχνικού, ο Δημήτρης Ιτούδης χάνει και τη θέση που κατείχε από το καλοκαίρι του 2022. Όταν δηλαδή, χρίστηκε κόουτς της Φενέρμπαχτσε. Ο σύλλογος της Τουρκίας όμως, αποφάσισε πως θέλει να συνεχίσει την πορεία της χωρίς τον 53χρονο προπονητή και το μόνο που απομένει πλέον είναι η επίσημη ανακοίνωση της αποδέσμευσής του. 

Στην πρώτη του σεζόν με την ομάδα της Κωνσταντινούπολης, ο Δημήτρης Ιτούδης, ο οποίος έχει κατακτήσει την EuroLeague δύο φορές ως head coach (με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας 2016, 2019) αποκλείστηκε στα Play Offs από τον Ολυμπιακό και η χρονιά σταμάτησε εκεί. Τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, τα αποτελέσματα δεν έχουν ικανοποιήσει σε καμία περίπτωση. Άλλωστε, η Φενέρμπαχτσε λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η 14η αγωνιστική της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, έχει μία ήττα παραπάνω απ' ότι νίκες (6-7) και αυτό έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διακοπή της συνεργασίας. 

Ταυτόχρονα και με τις εμφανίσεις στην εγχώρια διοργάνωση, δεν υπήρξε κάποιος ενθουσιασμός. Ήδη η Φενέρμπαχτσε έχει δύο ήττες περισσότερες από την πρωτοπόρο Αναντολού Εφές, αλλά οι αγωνιστικοί λόγοι δεν ήταν οι μόνοι που οδήγησαν στη ρήξη των δυο πλευρών. 

Στα τέλη του Ιουλίου, ο Ιτούδης είχε μπλέξει σε έναν καυγά με γείτονά του, που όπως είχαν ενημερώσει τούρκικα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτός είχε ξεσπάσει για μία κενή θέση πάρκινγκ που οι δυο άνδρες σφετερίστηκαν. Λίγες μέρες αργότερα ο Έλληνας τεχνικός ενημερώθηκε μέσω του δικηγόρου του ότι του έχει γίνει καταγγελία για εξύβριση όχι μόνο τούρκου πολίτη, αλλά και του έθνους ολόκληρου

Η ιστορία πάντως, δεν είχε πάρει έκταση σε δικαστικό επίπεδο, αλλά καταγράφηκε στο μυαλό της διοίκησης, που δεν της άρεσε καθόλου η δημοσιότητα μιας τέτοια κατάστασης (ακόμα κι αν ήταν ψευδής), πόσο μάλλον από τη στιγμή που την ομάδα της αγωνιστικά την διαχειριζόταν ένας Έλληνας προπονητής. Έτσι, αυτή η ιστορία, θεωρείται ένας ακόμα λόγος -και μάλιστα ισχυρός- που οδήγησαν στην απόφαση απομάκρυνσής του, πέραν βέβαια και από τις 10 φετινές ήττες της ομάδας σε Τουρκία και Ευρώπη. 

O Kέμπα Ουόκερ σκέφτεται ήδη το επόμενο βήμα: «Θέλω να γίνω κόουτς και να βοηθήσω τους νέους»
EUROLEAGUE

13:36 - 13.12.2023

O Kέμπα Ουόκερ σκέφτεται ήδη το επόμενο βήμα: «Θέλω να γίνω κόουτς και να βοηθήσω τους νέους»

Στην Ευρώπη ήρθε για την εμπειρία και ξέροντας -κατά κάποιον τρόπο- πως δεν μπορεί να πρωταγωνιστήσει στην EuroLeague, όπως έκανε στο ΝΒΑ για σχεδόν δώδεκα χρόνια. Ο Κέμπα Ουόκερ συνεχίζει να αγωνίζεται με τη Μονακό, αλλά χωρίς... λάμψη και σύμφωνα με τα λεγόμενά του θέλει στο άμεσο μέλλον «να ασχοληθώ με την προπονητική».

Αξίζει να σημειωθεί, πως στην καριέρα του Ιτούδη ως head coach συλλόγου (που ξεκίνησε ουσιαστικά από το 2013 όταν ανέλαβε την τουρκική Μπάνβιτ) ο 53χρονος από τα Τρίκαλα της Ημαθίας, θα είναι η πρώτη φορά που απολύεται. Το συμβόλαιό του, που έχει ισχύει μέχρι το καλοκαίρι του 2025, σύντομα θα πάψει να υφίσταται και την ίδια ώρα που θα μείνει άνεργος, θα αποτελεί ταυτόχρονα και τον Νο 1 στόχο όλων των ομάδων του κορυφαίου επιπέδου που θα αναζητήσουν στο μέλλον νέο τεχνικό.