Και πάλι καλά ήταν για ένα ημίχρονο...

Και πάλι καλά ήταν για ένα ημίχρονο...

Γιάννης Πάλλας 21:30 - 01.09.2023 / Ανανεώθηκε: 21:33 - 01.09.2023

Η Εθνική ομάδα έκανε την προσπάθεια της απέναντι στην ανώτερη Λιθουανία και για ένα ημίχρονο είχε τον έλεγχο, όμως μετά δεν είχε απαντήσεις στον καταιγισμό τριπόντων

Το μπάσκετ είναι δίκαιο άθλημα και αυτός ο κανόνας επιβεβαιώθηκε στο «do or die» παιχνίδι της Εθνικής ομάδας με την Λιθουανία. Μπορεί να ξεκίνησε με υποδειγματικό τρόπο και άριστο πλάνο η Ελλάδα το παιχνίδι βάζοντας τους κανόνες της στο παρκέ σε άμυνα και επίθεση, όμως, ήταν εμφανές ότι δεν θα μπορούσε να πάει μακριά, καθώς δεν είχε λύσεις.

Ο Τόμας Ουόκαπ και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης αποτέλεσαν τους δυο «πυλώνες» της «επίσημης αγαπημένης», όμως από κει και πέρα, η βοήθεια των υπολοίπων παικτών δεν είχε την διάρκεια που απαιτούνταν για να μείνει η Εθνική ομάδα όρθια ως το τέλος.

Κι αυτό αποτυπώθηκε περίτρανα στο δεύτερο ημίχρονο, όταν η κόπωση έφερε λάθη στην αμτυντική προσέγγιση όπως το τρίποντο του Μοτεγιούνας στο τέλος της τρίτης περιόδου που έκανε το σκορ 64-58 (στο 30’) και αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο για την επικράτηση των Λιθουανών.

Τα 6/6 τρίποντα της ομάδας του Κάζις Μακσβίτις στην τρίτη περίοδο και τα 8/8 μέχρι το 32’ (70-58) συνθέτουν το σκηνικό του παιχνιδιού. Ενός αγώνα, όπου οι Λιθουανοί δεν σούταραν πολύ στο πρώτο μέρος (είζαν 3/8 τρίποντα), αλλά μας «σκότωσαν» στην επανάληψη με 12/16 και συνολικά με 15/24 (63%).

Το περιφερειακό σουτ της ελληνικής ομάδας «πόνεσε» τους Λιθουανούς στο πρώτο μέρος (με τους Λαρεντζάκη-Ουόκαπ), όπου τους έβαλε και πίεση, αλλά στην επανάληψη δεν υπήρχε εναλλακτική λύση.

Οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη έκαναν υπερπροσπάθεια, τα έδωσαν όλα και οι 11 που έμειναν στη Μανίλα για να παλέψουν μετά την απώλεια του Ντίνου Μήτογλου. Δεν χωράει αμφιβολία, όύτε συζήτηση, αλλά ήταν εμφανές πως δεν αρκούσε η προσπάθεια για να καμφθεί η αντίσταση μιας χώρας που ζει για το μπάσκετ και «πουλάει» το αξιόπιστο περιφερειακό σουτ σε όλο τον κόσμο.

Γι’ αυτό και ότι κι αν δοκιμάστηκε από το τεχνικό επιτελείο στο δεύτερο μέρος, δεν είχε αποτέλεσμα, με συνέπεια στην τελευταία περίοδο να χαθεί η... μπάλα. Η εικόνα της τελευταίας περιόδου αδικεί όλη την προσπάθεια, αλλά σε κάθε περίπτωση όσοι βρέθηκαν στη Μανίλα έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους ότι τα έδωσαν όλα για να πετύχουν κάτι καλό. 

Είτε είναι παίκτες, είτε μέλη του προπονητικού επιτελείου. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Εθνική ομάδα στα νοκ άουτ παιχνίδια δεν προχωράει, όμως, αυτή την εικόνα της αυταπάρνησης και της θέλησης για μια επιτυχία ωφείλει να τα διατηρήσει ως «κόρην οφθαλμού» για το μέλλον.

Το Mundobasket 2023 στο sportal.gr

Η δράση του Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξάγεται σε Φιλιππίνες, Ινδονησία και Ιαπωνία κορυφώνεται και το Sportal.gr είναι εδώ για να σας ενημερώνει με εγκυρότητα και ταχύτητα. Η πορεία και τα νέα της Εθνικής μας, αλλά και όλων των ομάδων, το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα των αγώνων είναι εδώ, για να μην χάσετε ούτε τις λεπτομέρειες του Mundobasket 2023.